Pieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czas : 1 godzina (w tym 30 minut na
Niedzielny kucharzmiało być motywem przewodnim dania. Po drugie Orient i Francja niewiele mają ze sobą wspólnego, a to z kolei ma pokazać nasze różnice. Oboje mamy swoje upodobania, cechy i smaki, które są dla nas indywidualne i je cenimy, a także potrafimy dojść do kompromisu w danym przypadku - jak w tym daniu. Po trzecie, kochamy eksperymenty(...)tarta to mój wymysł, choć mięso musiało być (ach Ci mężczyźni!). Kuchnia po prostu nie może być dla nas nudna. Jako blogerka kulinarna nie mogłam, więc sobie pozwolić, aby zabrakło przepisu, który zobrazuje naszą miłość do dobrego jedzenia, ale i nas. Nie bez przyczyny człowiek preferuje taki czy inny rodzaj kuchni. I to jest ta moja marchewka na miłość
Fabryka pomysłówostatnio mam bardzo niewiele. Ten zrodził się parę dni temu, gdy czytałam przepis Czarnej wisienki o kurczaku z awokado . Zaciekawiła mnie forma przygotowania i podania. Tak prosto i szybko, bez długiego bawienia się przy kuchni. Robić to samo nie chciałam, bo awokado to nigdy nawet nie używałam w kuchni. Za to zasmakowałam ostatnio w kurczaku z miodem. Pierwsze były(...)trochę na ostro. Jednak ilość pieprzu można zredukować, jak tam kto lubi. Słodycz jest delikatna, mięso wcale nie jest słodkie, jak mi się kiedyś wydawało, że tak by było po dodaniu miodu. Warto eksperymentować. Z dania jestem mega zadowolona. Soczyste, delikatne mięso... Nie przesuszone, po prostu bajka. Nie miałam już pomysłu na to, z czym go podać
Anioszek w kuchniUwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, jeszcze do niedawna kupowałam gotowy w słoiczku. Jednak ta wersja jest znacznie od niego lepsza. Zachęcam Was do zrobienia tego
Moja Galeria SmakuRyż po prowansalsku to jedno z moich pierwszych dań, które wykonałam całkowicie samodzielnie. Wciąż często go robię, a niektórzy nawet twierdzą, że to moje popisowe
Pasja SmakuŚwietnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ale i jako samodzielnie danie. Proporcje na kilka dużych porcji - można zamrozić. Składniki: 1 kg większych pieczarek , 2 duże cebule, 2 duże marchewki , 2 duże pietruszki, średniej wielkości por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów krojonych bez skórki, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka słodkiej papryki
Lena Gotujesosie myśliwskim z pysznymi kluseczkami z parmezanem. Danie wyszło tak genialne, ze z przyjemnością wszyscy sięgnęli po dokładkę! PS. Dzięki KRAKUS i ich nowym produktom wstępnie przygotowywanym metodą Sous vide ( wolno gotowane ) przygotowanie ich zajęło mi tylko 30 minut! Jest to prosty sposób a soczyste i bardzo aromatyczne mięso, bez dodatku konserwantów! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * policzki wieprzowe
Ostra na Słodkopokrojoną polędwiczkę w mące. Smażymy do miękkości mięsa; papryka powinna być al dente. Na koniec na patelni wylądować powinna kapusta, sezam oraz sos, który podczas smażenia dolewamy partiami. Przesmażamy całość jeszcze około 5 minut. Na koniec posypujemy potrawę sezamem oraz posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy na ryżu, bądź całkowicie osobno, bez dodatków
Kuchenna Kontrrewolucyamożemy przygotować wiele dań, ale najpopularniejszym daniem jest zupa z botwinki . W zeszłym roku podawałam Wam nasz ulubiony przepis na zupę botwinkową , który towarzyszy nam od lat. Była to wersja zupy botwinkowej bez mięska, choć na wywarze drobiowym. Dzisiejsza zupa z botwinki to wersja na wywarze cielęcym, a ugotowane mięso cielęce dodawane jest do zupy. Zupa prosta
Moja Delicjasię rozpuścił. Polecam. Najlepsze jest w tym daniu to, że wszystko może być przygotowane dużo wcześniej :) Do burrito idealnie pasuje guacamole (u nas z płatkami chilli) i sos szczypiorkowo-czosnkowy. 'burrito w pełnoziarnistej tortilli' Składniki (na 10-12 porcji): - 300g mięsa mielonego wołowego - 200g mięsa mielonego drobiowego - puszka pomidorów bez skórki - puszka czerwonej fasoli - 1 duża papryczka
CookYourselfkarkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Słodko-kwaśny sos nadaje karkówce zupełnie nowe oblicze. Taką karkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku
Kuchcik gotujetradycyjnym przepisie porcje mięsa były przed gotowaniem obsmażane na patelni, wydaje się, że lepiej je podpiec w piekarniku. Ta wersja potrawy nazywa się Ayam Opor i tym się różni od innych, że sos jest biały (bez ostrych przypraw), co jest dość nietypowe dla kuchni idonezyjskiej. Zwykle danie podaje się posypane uprażoną na brązowo cebulą. Składniki do tej potrawy
Apetyczna babeczkaWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających o linię. Makaron shirataki, produkowany jest z azjatyckiej rośliny konjac. Nie zawiera glutenu, a 100 gramów makaronu shirataki to zaledwie 9,50 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, wię c po jego zjedzeniu(...)tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie Mięso umieścić w zamrażarce na 2 - 3 godziny przed krojeniem. Kiedy będzie już lekko zmrożone, pokroić na jak najcieńsze plasterki. Grzyby mun namoczyć przez około 30 minut w gorącej wodzie. Warzywa i grzyby mun pokroić w paski, a cebulę w piórka. Mięso usmażyć bez użycia tłuszczu
Cztery Fajerybez których do tej pory nie wyobrażałam sobie życia. Na początku nie do końca potrafiłam się odnaleźć w tej sytuacji, ale z czasem pokochałam swoją nową dietę. Wegańska kuchnia wciąż udowadnia mi, że nie ma produktu czy dania którego nie dałoby się przerobić na wersję roślinną. Niezależnie od tego z jakiego powodu wykluczacie jajka, sery, mięso(...)SŁODYCZE BEZY Z AQUAFABY – byłam w szoku kiedy okazało się, że woda po cieciorce idealnie się ubija, a do tego po upieczeniu z cukrem smakuje niemalże identycznie jak tradycyjne bezy. Magia! Nie będę kłamać, że są zdrowe i dietetyczne bo to jednak spora dawka cukru, ale sporadycznie u alergików czy wegan na pewno sprawdzą się fajnie. bezy z aquafaby
Powiedz dietom nieGrillowanie to chyba nasz sport narodowy. Gdy tylko zrobi się ciepło ludziska dookoła rozstawiają mniejsze czy większe grille i pieką co się da. Prym wiodą oczywiście kiełbaski, zaraz za nimi karkówka i kaszanka. Coraz więcej jednak innych rzeczy pojawia się w menu. Ja nie jestem wielką miłośniczką grillowania. Może z racji tego, że nie posiadam ogródka a grillowanie na małym(...)zawsze jakiś pomysł. Poza tym grill to nie tylko kiełbacha i mięso z rusztu - to także sałatki i napoje, pomijając oczywiście piwo. Jeśli któryś z poniższych przepisów Wam się przyda albo zainspiruje do własnych działań to będzie mi bardzo miło. Moje poniższe propozycje to dania grillowane na patelni grillowej albo ruszcie elektrycznym oraz dodatki, które według mnie świetnie
Smaczna Pyza