dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:131/445)

sałatka żydowska 155

Podstawowymi składnikami tej sałatki są ziemniaki.jajka i cebula.Jest nie droga a na prawdę smaczna.Nadaje się do podania ze śledziem ,wędlinami .mięsem lub dla wegetarian podaną z

Ugotujmy Coś
Pałki z kurczaka zapiekane z warzywami 136

cukinią, marchewką, porem i ząbkami czosnku. Wcześniej zamarynowane w oliwie z dodatkiem wędzonej papryki, soli i pieprzu. Całość zapieczona w piekarniku. My zjedliśmy solo, bez żadnych dodatków, ale pieczone ziemniaczki pasowały by do tego dania bardzo ;-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3-4 porcje: 8 sztuk pałek z kurczaka 5 marchewek 2 mniejsze cukinie(...)oliwy sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1. Pałki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski dajemy składniki na marynatę, mieszamy i wkładamy do niej pałki. Ręką wcieramy marynatę w mięso. Zawijamy miskę z pałkami folią spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. 2. Cukinie i marchewki myjemy. Marchewki kroimy w plasterki, cukinię w ćwiartki. Pora kroimy w paski

kruche babeczki
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 242

Pieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czas : 1 godzina (w tym 30 minut na

Niedzielny kucharz
Tarta francuska po chińsku z kurczakiem i sposób na miłość 344

miało być motywem przewodnim dania. Po drugie Orient i Francja niewiele mają ze sobą wspólnego, a to z kolei ma pokazać nasze różnice. Oboje mamy swoje upodobania, cechy i smaki, które są dla nas indywidualne i je cenimy,   a także potrafimy dojść do kompromisu w danym przypadku - jak w tym daniu. Po trzecie, kochamy eksperymenty(...)tarta to mój wymysł, choć mięso musiało być (ach Ci mężczyźni!). Kuchnia po prostu nie może być dla nas nudna. Jako blogerka kulinarna nie mogłam, więc sobie pozwolić, aby zabrakło przepisu, który zobrazuje naszą miłość do dobrego jedzenia, ale i nas. Nie bez przyczyny człowiek preferuje taki czy inny rodzaj kuchni. I to jest ta moja marchewka na miłość

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka pieczona z miodem 196

ostatnio mam bardzo niewiele. Ten zrodził się parę dni temu, gdy czytałam przepis Czarnej wisienki o kurczaku z awokado . Zaciekawiła mnie forma przygotowania i podania. Tak prosto i szybko, bez długiego bawienia się przy kuchni. Robić to samo nie chciałam, bo awokado to nigdy nawet nie używałam w kuchni. Za to zasmakowałam ostatnio w kurczaku z miodem. Pierwsze były(...)trochę na ostro. Jednak ilość pieprzu można zredukować, jak tam kto lubi. Słodycz jest delikatna, mięso wcale nie jest słodkie, jak mi się kiedyś wydawało, że tak by było po dodaniu miodu. Warto eksperymentować. Z dania jestem mega zadowolona. Soczyste, delikatne mięso... Nie przesuszone, po prostu bajka. Nie miałam już pomysłu na to, z czym go podać

Anioszek w kuchni
Kurczak słodko-kwaśny 369

Uwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, jeszcze do niedawna kupowałam gotowy w słoiczku. Jednak ta wersja jest znacznie od niego lepsza. Zachęcam Was do zrobienia tego

Moja Galeria Smaku
Ryż po prowansalsku z kurczakiem i pieczarkami 617

Ryż po prowansalsku to jedno z moich pierwszych dań, które wykonałam całkowicie samodzielnie. Wciąż często go robię, a niektórzy nawet twierdzą, że to moje popisowe

Pasja Smaku
Potrawka z pieczarek 136

Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ale i jako samodzielnie danie. Proporcje na kilka dużych porcji - można zamrozić. Składniki: 1 kg większych pieczarek , 2 duże cebule, 2 duże marchewki , 2 duże pietruszki, średniej wielkości por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów krojonych bez skórki, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka słodkiej papryki

Lena Gotuje
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 313

sosie myśliwskim z pysznymi kluseczkami z parmezanem. Danie wyszło tak genialne, ze z przyjemnością wszyscy sięgnęli po dokładkę! PS. Dzięki KRAKUS i ich nowym produktom wstępnie przygotowywanym metodą Sous vide ( wolno gotowane ) przygotowanie ich zajęło mi tylko 30 minut! Jest to prosty sposób a soczyste i bardzo aromatyczne mięso, bez dodatku konserwantów! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * policzki wieprzowe

Ostra na Słodko
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 143

pokrojoną polędwiczkę w mące. Smażymy do miękkości mięsa; papryka powinna być al dente. Na koniec na patelni wylądować powinna kapusta, sezam oraz sos, który podczas smażenia dolewamy partiami. Przesmażamy całość jeszcze około 5 minut. Na koniec posypujemy potrawę sezamem oraz posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy na ryżu, bądź całkowicie osobno, bez dodatków

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z botwinki z cielęciną 179

możemy przygotować wiele dań, ale najpopularniejszym daniem jest zupa z botwinki . W zeszłym roku podawałam Wam nasz ulubiony przepis na zupę botwinkową , który towarzyszy nam od lat. Była to wersja zupy botwinkowej bez mięska, choć na wywarze drobiowym. Dzisiejsza zupa z botwinki to wersja na wywarze cielęcym, a ugotowane mięso cielęce dodawane jest do zupy. Zupa prosta

Moja Delicja
Burrito w pełnoziarnistej tortilli 117

się rozpuścił. Polecam. Najlepsze jest w tym daniu to, że wszystko może być przygotowane dużo wcześniej :) Do burrito idealnie pasuje guacamole (u nas z płatkami chilli) i sos szczypiorkowo-czosnkowy.   'burrito w pełnoziarnistej tortilli' Składniki (na 10-12 porcji): - 300g mięsa mielonego wołowego - 200g mięsa mielonego drobiowego - puszka pomidorów bez skórki - puszka czerwonej fasoli - 1 duża papryczka

CookYourself
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 202

karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Słodko-kwaśny sos nadaje karkówce zupełnie nowe oblicze. Taką karkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku

Kuchcik gotuje
Kurczak gotowany w mleku kokosowym 220

tradycyjnym przepisie porcje mięsa były przed gotowaniem obsmażane na patelni, wydaje się, że lepiej je podpiec w piekarniku. Ta wersja potrawy nazywa się Ayam Opor i tym się różni od innych, że sos jest biały (bez ostrych przypraw), co jest dość nietypowe dla kuchni idonezyjskiej. Zwykle danie podaje się posypane uprażoną na brązowo cebulą. Składniki do tej potrawy

Apetyczna babeczka
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 103

Wyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających o linię. Makaron shirataki, produkowany jest z azjatyckiej rośliny konjac. Nie zawiera glutenu, a 100 gramów makaronu shirataki to zaledwie 9,50 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, wię c po jego zjedzeniu(...)tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie Mięso umieścić w zamrażarce na 2 - 3 godziny przed krojeniem. Kiedy będzie już lekko zmrożone, pokroić na jak najcieńsze plasterki. Grzyby mun namoczyć przez około 30 minut w gorącej wodzie. Warzywa i grzyby mun pokroić w paski, a cebulę w piórka. Mięso usmażyć bez użycia tłuszczu

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania