dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:140/445)

Ekspresowe kotlety drobiowe(z majonezem i żółtym serem) 154

  Kotleciki inne niż wszystkie, bo… siekane Przepis znalazłam na stronce Przepisy Joli , jednak trochę go zmodyfikowałam. Użyłam połowy podanych składników, z których wyszło mi

Kulinarne S.O.S.
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 163

prawie wszystkiego, co gotowe, przetworzone itp. W diecie tej, każdy posiłek trzeba dobrze przemyśleć i skomponować. A co za tym idzie - wybiera się produkty świadomie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy dania bez glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: *  żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym(...)estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy stole przygotowującym sałatki z soczewicy

kolorowotorcikowo
Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT 120

sosem pomidorowym i Parmezanem. W innych regionach Włoch można również spotkać Parmigianę z cukinią lub karczochami zamiast bakłażana, a nawet z dodatkiem mięsa. Dziś jednak chciałabym zaprezentować Wam najbardziej podstawową i moim zdaniem najlepszą wersję tego dania. Do dzieła! Z przepisu wychodzą 4 porcje, z czego jedna to tylko około 184kcal(...)sposób pozostawiamy je na godzinę. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie, odciskamy i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego. Plastry smażymy na patelni z odrobiną oliwy lub bez (bez tłuszczu będą smażyć się dłużej) do momentu, aż będą miękkie. W rondelku na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, kilka listków świeżej bazylii i szczyptę suszonego

Be Fit Be Strong
Jak przygotować smakowity ramen? 170

ramenu Ramen to bez wątpienia najpopularniejsza azjatycka zupa. Danie widnieje w menu wszystkich restauracji specjalizujących się w kuchni z tego regionu. Ostatnio jednak powstaje wiele lokalów serwujących tylko tę potrawę. Czym właściwie jest ramen? Często określa się go mianem „japońskiego rosołu”. Choć zalicza się do dań kuchni japońskiej, to niewiele osób wie, że danie to przywędrowało(...)najbardziej tradycyjny ramen, przygotowywany na bazie mięsa drobiowego, wyróżniający się bardzo słonym wywarem, podawany jest ze szczypiorem, kapustą pekińską i pędami bambusa), tonkotsu (z kości wieprzowych), miso (wywar wzbogacony miso, czyli pastą ze sfermentowanej fasoli) oraz shoyu (z dodatkiem sosu sojowego).  Wywary dzieli się też na kotteri, czyli bogaty (z przewagą mięsa, długo gotowany) i assari (lekki, gotowany krótko

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety jajeczne 159

        Czasami dla odmiany lubię przyrządzić coś nie z mięsa , a że jakiś czas temu nie przygotowywałam kotletów z jajek to nabrałam ochoty

Mój Smak
Bitki w sosie pomidorowym 198

Pyszne bitki w pysznym sosie pomidorowym..do przyprawiania dodałam specjalną przyprawę do wieprzowiny , która jeszcze bardziej podkreśliła smak mięsa.Przyprawa do wieprzowiny jest oparta na bazie

Moje domowe kucharzenie
Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem 113

Znacie makaron kuskus? Przyznam się bez bicia, że makaron ten poznałam 3 lata temu będąc na wakacjach w Turcji i totalnie się zakochałam. Początkowo nie miałam pojęcia, że jest to makaron, ale bardzo spodobał mi się jego kształt i to jak komponował się z tamtejszymi daniami. Pamiętam, że obkupiłam się w niego w tureckim supermarkecie, natomiast teraz można(...)albo gotujemy z piramidką smaku lub w bulionie, albo podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu w swojej ulubionej przyprawie, soli i pieprzu (przyprawy nie może być zbyt dużo, bo mięso zdominuje w sałatce – dodajemy jej zupełne minimum!). Ananasa kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w większej misce i dokładnie

Be Fit Be Strong
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 231

najwyższym piętrze Warszawskiego Powiśla spotkaliśmy się, aby przygotować kilka dań z królika, którego mięso w Polsce jest ciągle mało znane i tak mało popularne. W tajniki mięsa z królika wprowadził nas Przemek Błaszczyk - chef z Mańana Bistro & Wine Bar , uczestnik polskiej edycji Top Chef. Przemek podzielił nas na cztery grupy, a pracy zapowiadało się całe mnóstwo! Mieliśmy(...)ocet z czerwonego wina! Niebo! Sam aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala na kolana! Zresztą wszystkie dania były przepyszne! I z pewnością powinniśmy dać królikowi jeśli nie pierwszą to choć drugą szansę! Mięso jest cudowne - chude i bardzo uniwersalne w smaku! Możemy z niego przygotować całe mnóstwo pyszności! Zresztą kilka przepisów pozwolimy sobie umieścić - może

Plate of Joy
Udka w cytrynach 197

porcje: co najmniej 0,6 kg udek bez kości i skóry 1 czerwona cebula 1 cytryna kilka łyżek oliwy z oliwek sól pieprz  cynamon imbir suszony bazylia suszona 1 goździk Udka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek wraz z przyprawami. Przygotowaną zalewą polać udka z kurczaka. Mięso odstawić na niecałą godzinę, aby mogło przejść przyprawami

Ugotować
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 182

najwyższe pochwały! I P. właśnie to danie okrzyknął swoim numerem 1 i najbardziej Mu smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne(...)delikatny w smaku, świeży, upieczony w całości pstrąg ( doskonale wybrany, bo z dużą ilością ” mięsa ” ), z pietruszką, czosnkiem …. do tego pieczone bataty ( P. stwierdził, że smakują jak frytki! ) – pycha! Salsa śmietanowa z kolendrą niestety nam nie smakowała, ale ogólnie całe danie bardzo smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie

Ostra na Słodko
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 229

dziwi, że w najprostszym wydaniu w kuchni dominuje mięso sprawiane na rozmaite  sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze.  Urugwajczycy jedzą bardzo duże ilości mięsa. Potrawy. Popularny jest także churrasco , czyli ogromny, krwisty stek wołowy serwowany  z kolorową sałatą, do której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek  i octu balsamico. Buseca(...)maści wódki gronowe. Urugwajskie jedzenie nie należy do skomplikowanych dań, za to jest kolorowe, aromatyczne i dość nietypowe. O czym miałam okazję sama się przekonać, przygotowując poniższe danie. Pierwsza myśl, kiedy dojrzałam przepis? Niedowierzanie, że to w ogóle może dobrze smakować. Jak too? Papka z marchewki z mięsem? Co to ma być?! Nie żałuję, że się odważyłam

W kuchni Karmel-itki
Schab w sosie cebulowym 206

Wyśmienity schab w sosie cebulowym to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Podałam z puree z ziemniaków i surówką z kapusty. Składniki: około 0,5 kg schabu

e-PrzepisyKulinarne
Kociołek prowansalski 212

blogu znajdziecie również inne dania jednogarnkowe tutaj Tak czekam na słoneczko i ciepłe dni, a tu zimno i pochmurno. Może wiecie, kiedy do nas zawita wiosna? Składniki 4 udka indycze bez kości i skóry 250 g pieczarek 2 gałązki selera naciowego kawałek selera 1 pietruszka 1 papryczka chilli  bez pestek 2 łyżki soku z cytryny(...)oprószyć solą i pieprzem. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć udka na rumiano z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażyć. Warzywa pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć chwilę, a następnie wlać dwie szklanki  wody, sos sojowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Dodać

O kuchni z uczuciem
Nic nie wiesz o dobrym schabowym, jeśli nie jadłeś go z kością. Przepis na najlepsze kotlety 163

gęsto. Wielu Polaków nie potrafi wyobrazić sobie bez niego obiadu kończącego tydzień. Wcale nas to nie dziwi. Dobry schaboszczak raz na jakiś czas to coś, czemu absolutnie nie możemy się oprzeć! Kulinarnych patriotów z pewności nie ucieszy fakt, że pomysł na usmażenie w panierce z bułki kawałka rozklepanego mięsa nie jest rdzennie nasz. Podobne potrawy można znaleźć w kuchniach

Kulinarna Polska
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 308

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa . Są trochę inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne . Będziemy potrzebować : z

Uwaga Babcia Gotuje