masła bułka tarta Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, żółtka, śmietanę i roztopione masło . Doprawiamy do smaku, jeśli zajdzie potrzeba można dodać bułki tartej aby zagęścić masę. Na koniec dodajemy pianę z dwóch jajek, delikatnie mieszamy. Tak mówi stary przepis, ja dałam całe jajko, bez piany, dodałam też łyżkę
Dieta moja pasjaLubicie dania resztkowe? Ja tak. W mojej kuchni nic się nie wyrzuca i nic się nie marnuje. To danie jest tego przykładem. Kilka dni temu zrobiłam pulpeciki z indyczego mięsa z dodatkiem płatków jaglanych i parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne(...)zdrowe. Składniki pulpeciki mięsne opcjonalnie sos pomidorowy mieszanka azjatycka parmezan ser koryciński sól do smaku pieprz ziołowy do smaku karahi chicken masala przyprawa bez chemii świeża bazylia grzanki opcjonalnie nierafinowany olej kokosowy do smażenia Patelnię rozgrzej z olejem kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne
Z Kuchni Do Kuchnibałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego zreszta bardzo lubię. Mięso podałam z ryżem na sypko. Koniecznie musicie wypróbować, bo jest bardzo smaczne. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na schab, które Wam polecam. Np. Schab pod pierzynką czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona
O kuchni z uczuciemdodatek do drugiego dania z mięsem lub innych potraw . Będziemy potrzebować : 500 g kapusty kiszonej 40 g masła 1 cebula (około 50 g) 30 g mąki pszennej 1 łyżeczka kminku szczyptę cukru sól do smaku woda Link do filmu z przygotowania : Zasmażana kapusta kiszona https://www.youtube.com/watch?v=zkBm1uQ_Ks8 Przygotowanie : Kapustę kiszoną przekładam do garnka bez soku ( kapusty
Uwaga Babcia Gotujelanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka 280 gr. mąki pszennej 0,5 szklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć, oczyścić
Smaczne Potrawyaromatycznym, kremowym sosie. Danie jest proste w przygotowaniu, zbytnio nie absorbuje naszej uwagi, a prawdę mówiąc po chwili przygotowywań "samo się robi". Efekt jest niesamowity, mięso mięciutkie, soczyste, aromatyczne, pachnące czosnkiem i tymiankiem, a wszystko to skąpane w kremowym, aksamitnym sosie... Polecam!!! Składniki na golonkę gotowaną we własnym sosie 1 kg golonki wieprzowej bez skóry i kości (czyli
Rozpustne gotowaniespokojnie można dać więcej DO PRZYBRANIA: gruby szczypior z dymki kilka wędzonych szprotek bez głowy Wykonanie: Ziemniaki i marchewki umyłam, ugotowałam ze skórką, odlałam, ostudziłam i obrałam. Pora opłukałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam wrzątkiem na sicie. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Mięso makreli obrałam z ości
Kuchenne zapiski Edytysię trochę tego dania, bo wiedziałam jak sobie je oboje wyobrażamy. Mięso ma być soczyste i miękkie, a sos z nutką grzybowego smaku i wędzonej wędliny. Do sosu teoretycznie powinno się dodawać czerwone wino, ale ja ten etap pominęłam i niczego w nim nie brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej
dom-agi.pldanie bardzo łatwo się robi i lubimy je z pieczywem. Zwłaszcza świetnie nadaje się gdy jest taka jak dziś pogoda czyli paskudna i zimna. Oczywiście można użyć innego mięsa, ja już na kapuście robiłam golonkę, żeberka, białą kiełbasę i wszystko super smakowało. Tak więc dla lubiących tego typu jedzonko polecam bez wahania. Jak raz zrobicie to będą powtórki
Ewa w kuchnirobilo sie rozne miesa w galarecie. Ja sama od siebie postanowilam zalec w niej mieszanke roznych warzyc, jajka i szynke. To taki przyjemny dla podniebienia melanz smakow, bardzo delikatny do tego.Wspomnialam, ze takie danie nadaje sie na swieta, ale jest tez dobre na kazda inna okazje. Ja czesto robie cos takiego w ciagu roku bez specjalnych okazji.Podoba
Przysmaki KarolkiDzisiejsze klopsiki, podobnie jak poprzednie, są wilgotne w środku jednakże te dodatkowo posiadają kawałki pieczarek (możecie użyć innych grzybów lub grzybów leśnych). Sos pieczarkowo – kokosowy sprawia, że całe danie zmienia swoje oblicze. Klasyka z odrobiną azjatyckiej nuty. Do przygotowania 14 klopsików średniej wielkości potrzebujemy: – 2 piersi z kurczaka (1 podwójna(...)pokrojonych na cienkie plasterki – łyżeczkę sosu sojowego W misie robota lub w innym naczyniu umieścić pokrojone mięso oraz pozostałe składniki i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Z powstałej papki formować pulpety i obsmażyć je z wszystkich stron na patelni bez tłuszczu (ok 10 minut). Po tym czasie klopsiki przekładamy na talerz i w tym czasie przygotować
Szybko Tanio Smaczniechemii nie jest wcale trudne. Przedstawię Ci przepisy na domowe zamienniki najpopularniejszych przypraw, tak aby Twoje dania smakowały wyjątkowo, były naturalne i zdrowe. Dla wielu osób danie delikatnie przyprawione, bez sporej ilości soli, nieostre i bez wzmacniaczy smaku wydaje się nijakie, jałowe i niesmaczne. Odpowiedzialnością za to należy obarczyć sztuczne aromaty i wzmacniacze dodawane(...)deserów, ale również do mięs i dań z duszonych warzyw. Kurkuma Bardzo popularna w kuchni azjatyckiej, coraz więcej zwolenników zyskuje na Zachodzie. Doceniana za swoje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne . Poprawia odporność, ułatwia trawienie . Doskonała do mięs, warzyw, zup i sosów. Ma przyjemny, korzenny smak i aromat, świetnie pasuje niemal do każdego dania. Bazylia Można ją dodawać niemal
Pani domowadania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak ta wersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany czy innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej chude. Całość wyszła sycąca i warzywnie orzeźwiająca. Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań(...)pomimo iż użyłam jej w dużej ilości, nie przyćmiła paprykowej nuty. Zupę gotowałam na bazie wywaru z warzyw i mięsa, ale uważam, że jej smak jest na tyle bogaty i ciekawy, że przygotowana na samych warzywach oraz bez pulpetów będzie równie pyszna. Bulion, którego użyłam, gotowałam na świeżo, specjalnie do tej zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw
Pichceniomaniasmażenia Mięso pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelnik, wrzucić mięso i podsma ż yć na złoto. Marchew pokroić w kostkę - dodać do mięsa. Zalać piwem i dusić, a ż płyn prawie całkowicie wyparuje. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kabanosy w kawałki - dodać do mięsa - dusić. Doda ć p omidory, doprawić do smaku solą i przyprawą(...)wydrążyć. Wnętrze posamrowac rozmąconym jajkiem i zapiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Mięso nakładac do miseczek-bułeczek. Podawać na ulubionej surówce. Tandari Masala Smak: cierpki i pikantny Zapach: podobny do curry, aromat Indii Zastosowanie: uniwersalne Nie obyło się oczywiście bez deseru. Na deser zaserwowałam naleśniki :) Usma ż yć kilka naleśników. Przepis
kolorowotorcikowosię nią ułożoną na pieczonych ziemniaczkach czekającym na egzekucję widelcową na płaskim talerzu a druga strona wolała typowy kapuśniaczek z dużą ilością pysznego wywaru. Chwila przy garnkach i powstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał. SKŁADNIKI: /Kapusta: - Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH" , 2 słoiki, - Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg - Cebula(...)przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami. Szybko, bez
Wypisz Wymalujmięsa mielonego (u mnie 1:1 mięso z łopatki i karkówki wieprzowej) sól i pieprz do smaku papryka słodka i/lub chilli opcjonalnie inne przyprawy 3-4 łyżeczki natki pietruszki opcjonalnie ser żółty Mięso mielone wyrobić z przyprawami w misce. Cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na maśle klarowanym. Cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki dodać do mięsa. Papryki umyć(...)minut przed końcem pieczenia papryki można mięso posypać startym żółtym serem lub mozzarellą. Dla podbicia makro ja dodaję zawsze na talerz jakiś tłuszcz, czyli masło klarowane, smalec a od kilku miesięcy staram się do każdego posiłku dorzucać olej MCT , o którego właściwościach pisałam tutaj . Smacznego! — BTW całości bez sera żółtego i dodatkowego tłuszczu: 1090 g, 1345 kcal
Ola la LCHFmięso. Dzisiejsze klopsiki, podobnie jak poprzednie, są wiglotne w środku jadnakże te dodatkowo posiadają kawałki pieczarek (możecie użyć innych grzybów lub grzybów leśnych). Sos pieczarkowo - kokosowy sprawia, że całe danie zmienia swoje oblicze. Klasyka z odrobiną azjatyckiej nuty. Do przygotowania 14 klopsików średniej wielkości potrzebujemy: - 2 piersi z kurczaka (1 podwójna) ok 300-400g - 1/2 woreczka ugotowanej(...)pokrojonych na cienkie plasterki - łyżeczkę sosu sojowego W misie robota lub w innym raczyniu umieścić pokrojone mięso oraz pozostałe składniki i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Z powstałej papki formować pulpety i obsmażyć je z wszystkich stron na patelni bez tłuszczu (ok 10 minut). Po tym czasie k lopsiki przekładamy na talerz i w tym czasie przygotować
Szybko Tanio SmacznieObowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią). Pulpety: 500
Bulliofooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 500 gr sera białego(...)pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej'; document.write(" "); Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała
moj przepis naObowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią). Pulpety: 500
Bullio