dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:145/445)

Faszerowana cukinia przepis 153

Lekkie a zarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji – uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie cukinie; -0,5kg mielonego mięsa wołowego; -6 dużych pomidorów lub 2 przeciery pomidorowe bez konserwantów; -1 cebula

MintTaste
Sałatka z ciecierzycą a'la cezar 202

powiecie na wersję bez mięsa. Uprzedzając pytania - nie jestem wegetarianką :D Sałatka z ciecierzycą " o smaku kurczaka", to świetna alternatywa dla klasycznej sałatki cezar. Doskonale smakuje i sprawdza się zarówno na lekki obiad czy późną kolację. Niezastąpiona na rodzinnych przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Spróbujcie mojej wersji sałatki cezar i koniecznie dajcie znać, czy smakowało. PRZEPIS NA SAŁATKĘ

kolorowotorcikowo
Wieprzowina z marchewką i trawą cytrynową 117

Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe, pieprzymy, solimy i dusimy do miękkości. Trawę cytrynową można pokroić w małe kawałki, ale nie wiem czy dzieci by to zjadły a kawałeczków bym nie wyjęła, a tak bez problemu mogłam dać im bez niej porcje

Państwo Wojtczuk gotują
Pikanta pasta chili 190

pasty paprykowej nadaje ostrości daniom. Taka pikantna pasta będzie świetnym dodatkiem do zimnego mięsa pieczonego, gotowanego schabu, wędlin, żółtego sera, czy jajek ugotowanych na twardo. Jak przygotować pikantną pastę z chili i pomidorów do słoików na zimę? Składniki na 3 słoiczki (200 ml): około 250 g papryczek chili (20 sztuk) puszka pomidorów bez skórki w przecierze 3 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi w sosie z niebieskiego sera i suszonych pomidorów 151

zdecydowany i wykwintny. Nie da się go popsuć, przedobrzyć, nie doprawić. Suszone pomidory i niebieski pleśniowy ser to duet doskonały. Mięso kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy piersi wzdłuż, a później w poprzek włókien, w dwucentymetrową kostkę. Polewamy mięso olejem, wsypujemy przyprawę toskańską i dokładnie otaczamy w niej kurczaka. Smażymy przyprawione mięso na patelni bez dodatkowego tłuszczu, rumieniąc. Kurczak

Karo in the Kitchen
KURCZAK TIKKA MASALA 234

mleczka kokosowego.  Przygotowanie dania możecie rozłożyć w czasie i zamarynować mięso dzień wcześniej. W kolejnym dniu obsmażyć je i ugotować w gęstym sosie pomidorowo-kokosowym. Najlepiej smakuje z ugotowanym białym ryżem i mięciutkim chlebkiem naan. Koniecznie podajcie je   z cząstkami cytryny do wyciśnięcia i kleksem jogurtu naturalnego lub mizerią. Nie bez znaczenia jest jakość pomidorów

cool and minty
Gulasz Z Łopatki A'la Węgierski 134

taki gulasz jest odpowiednim daniem obiadowym ;) Składniki 3 - 3 i 1/2 szkl wody 500 gr mięsa z łopatki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka gęstej śmietany pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku, warzywa suszone bez soli coś a'la warzywko

Gotowanie...to proste !
Makaron z sosem kalafiorowym 165

bez śmietany. Sos kalafiorowy nie jest mdły dzięki dodatkowi czosnku, parmezanu i gałki – ja uwielbiam kalafiora, więc już sam sos był dla mnie genialny, ale z dodatkiem słonawego boczku i odświeżającego szczypiorku smakował jeszcze lepiej. Taki makaron jest bardzo sycący mimo małej ilości mięsa – jeśli lubicie kalafior, to danie w sam raz dla Was. Makaron

Poezja smaku
Mini Devolay z indyka 234

Kotlet Devolay to jedno danie kojarzone w Polsce z weselami i komuniami. Doskonale sprawdzi się jednak również w roli obiadu dla rodziny bez szczególnej okazji. Do przygotowania mini kotletów potrzebujemy: Filet z indyka Masło Czosnek Jajko Bułka tarta Przyprawa do drobiu Ja zdecydowałem przygotować się devolay w wersji mini, dlatego potrzebowałem niedużych porcji mięsa. Małe kotlety są trudniejsze

MarcinChef
Pikantne czerwone curry z ciecierzycy 140

naszej swojskiej ciecierzycy. Danie proste do przygotowania, intensywne w smaku i bardzo rozgrzewające. Idealne na obecną pogodę. I nie bójcie się, fakt, że nie ma w nim mięsa, nie oznacza, że nie najecie się. Wręcz przeciwnie :) Składniki: 400 g suchej ciecierzycy* 200 ml mleczka kokosowego 2 średnie cebule 1 puszka pomidorów bez skórki 3-4 większe ząbki czosnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chłodnik z pieczonych buraków 187

innym daniu, a z dorodnych, upieczonych buraczków, powstał rewelacyjny w smaku i przepiękny w kolorze chłodnik.   Tak mi zasmakował, że w lodówce czekają już kolejne, upieczone buraczki.  Bardzo polecam!  Buraczki najlepiej upiec dzień wcześniej, a najwygodniej zrobić to przy okazji pieczenia np mięsa.   składniki ok 400 g młodych buraczków (bez łodyg i liści

Stare Gary
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 112

mnie do zaserwowania dania, które chodź na chwilę pozwoli powrócić do gorących i beztroskich wakacji.  Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 2 bakłażany 100 g startej mozzarelli 30 g tartego parmezanu SKŁADNIKI na farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) 1 puszka pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratu

kulinarnyJa
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 171

podany na szpinakowym spodzie. Danie m oże i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć  produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko). Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam

Kraina Miodem Płynąca
Włoski Nowy Rok 187

obejść się bez paru małych, lecz kluczowych szczegółów. Podczas nocy sylwestrowej lub w Nowy Rok należy obowiązkowo zjeść potrawkę z soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy) lub zampone (faszerowaną nóżkę wieprzową).  Oba te dania symbolizują szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone kupione u rzeźnika, zrobione jest z surowego mięsa wieprzowego, dlatego należy

Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 154

zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy(...)godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Inne przepisy na wielkanocne dania: Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa

My Chcemy Jeść
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 293

steki antrykot. Nie wiem nawet czy nie lepszy, bo moim zdaniem chyba bardziej wszechstronny. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Idealne mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja frytek. Ziemniaki (zimowe(...)poprzek na pół, posmarowałam marynatą z sosu sojowego i sosu Worchestershire zaraz przed smażeniem. Steki smażyłam na teflonowej, mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po 4,5 minuty z każdej strony (więcej o stekach, sposobie wysmażenia i doborze mięsa TUTAJ ). Jeśli macie ochotę na kilka plastrów chrupiącego bekonu, wrzućcie go teraz na patelnię. Steki zdjęłam na metalową kratkę żeby odpoczęły

Karo in the Kitchen
Tajin- kuchnia marokańska 80

danego kraju. W tym miesiącu gotowaliśmy tajin- potrawę kuchni marokańskiej. Nazwa potrawy pochodzi od charakterystycznego glinianego naczynia do pieczenia mięs o wysokiej, podobnej do stożka pokrywce. Ja takiego nie posiadam, więc wykorzystaliśmy brytfankę, które też sprawdziła się odpowiednio. Danie jest typowo slow food, bo dusiło się około 3,5 h, żeby wołowina była mięciutka i rozpadała się pod wpływem(...)kostkę 100 g suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki prażonych płatków migdałów 1/2 papryczki chilli Marynata: sól gruboziarnista świeżo mielony czarny pieprz 1 płaska łyżeczka ras el hanout (przyprawy marokańskiej, którą można kupić np. przez Internet, a naprawdę warto) 1 łyżka kuminu 1 łyżka cynamonu 1 łyżka słodkiej papryki Przygotowanie: Mięso natrzeć przyprawami, przykryć i odstawić do lodówki

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
bigos z białą i chrzanową musztardą 166

Składniki: 2 kg kapusta kiszona, 1 kg kości schabowe, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 20 gram prawdziwki suszone, 1/2 kg łopatka bez kości, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi, 1 kg biała kiełbasa surowa, - ile potrzeba musztarda chrzanowa Prymat grzyby suszone zalać wodą i moczyć kilka godzin kapustę kiszona jak jest za mocno kwaśna(...)cedzakiem szumy włożyć drobniej pokrojoną kapustę, liście i ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić od kości kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić i wszystko z patelni dać do bigosu - gotować z 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając białą surową

W Mojej Kuchni Lubię
Indyk z pęczakiem i warzywami 162

Przygotowując swoje posiłki zawsze staram się, aby były one jak najmniej skomplikowane, a zarazem smaczne. W kuchni na ogół to prostota jest dla mnie kluczem do

peanutbuttermonster
Bigos z kapusty cukrowej. 167

znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu

Rozpustne gotowanie
Grillowane kotlety mielone z pieczarkami – prosty przepis na obiad 192

skończonej pracy wystarczy je przetrzeć szmatką. Szczerze polecam Wam opiekacz firmy Dezal (jak i inne produkty, gofrownica np. służy nam już bardzo długo). Dezal , to bez wątpienia JAKOŚĆ i NIEZAWODNOŚĆ ! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) pół cebuli 4 małe pieczarki 2-3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania