dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:151/445)

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew 154

Ostatnio bardzo zasmakowałam w soczewicy, i to w każdym jej rodzaju. Na szczęście jest zdrowa i bogata w białko, witaminy i minerały więc można sobie na

karmelowy
Pizza 174

czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową(...)upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem w sumie poza salami nasza pizza nie jest aż tak niedozwolona, jakby się mogło wydawać :] Pizza (przepis

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wołowina po marynarsku 205

wołowiny – nic więcej (oczywiście alkohol odparowuje – nie ma przeszkód, żeby obiad jadły dzieci czy kierowcy). Danie robi się dość długo, lecz mimo to nie ma przy nim dużo pracy. Aby wołowina po marynarsku była idealna, wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i jasne piwo dobrej jakości. Na drugi dzień nabierze jeszcze głębszego smaku. Wołowina po marynarsku(...)suszony tymianek musztarda dijon (lub inna) mąka do oprószenia mięsa sól morska, świeżo mielony pieprz masło do smażenia (najlepiej klarowane) natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki oraz cebule obieramy i kroimy na plastry. Wołowinę myjemy, osuszamy i także kroimy na plastry. Mięso posypujemy pieprzem (grubo zmielonym), smarujemy cienko musztardą i oprószamy mąką

Poezja smaku
Bitki wołowe 275

Bitki wołowe to jeden z klasyków tradycyjnej polskiej kuchni. Mięso po ugotowaniu jest idealnie miękkie, więc poradzi sobie z nim każdy maluch. Danie to polecane

Dieta bez mleka
Schab pieczony z warzywami 138

Taki przyrządzony schab to świetna pieczeń na obiad, czy też  przystawka na dobrą kolację. Jeśli zostanie nam mięso, będziemy mieli dodatek do kanapek, ale czy

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti alla carbonara z filmem krok po kroku 144

Spaghetti alla carbonara , czyli makaron z sosem jajecznym i boczkiem,   jest bez wątpienia najbardziej popularnym daniem kuchni  rzymskiej, które przygotowywane jest na niezliczone sposoby.  Dzi ś  chciałam Wam przedstawić tradycyjny przepis oparty  na 1 0 zasadach, których należy przestrzegać, aby uniknąć błędów przy przygotowywaniu Spaghetti alla carbonara :   1 - FORMAT MAKARONU(...)JAKOŚĆ MAKARONU Bez względu na to, jaki format makaronu wybierzemy, zawsze powinniśmy wybrać makaron najwyższej jakości. 3 - MAKARON AL DENTE Makaron powinien być ugotowany al dente , lekko twardy i jędrny. 4 - GUANCIALE Do przygotowania Spaghetti alla carbonara  wykorzystujemy guanciale , część wieprzowego policzka, składając ą  się z dwóch części tłuszczu i jednej części mięsa. W polskich warunkach

La grande e la piccola cuoca
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 225

żadnej strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada go ze smakiem. Próbowaliście? No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie(...)owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia, np. z TEGO przepisu 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru, skórki z cytryny lub pomarańczy

Karo in the Kitchen
Twoje dziecko nie ma apetytu? Kupisz mu syropek? 157

zbędnego cudowania, otwierałam oczy ze zdumienia widząc, co babcia (razem z mamą) podaje tamtym dzieciom. Zupy niedoprawione , najczęściej przecierane , żeby dzieciom nic na żołądkach nie stanęło. Mięso tylko i wyłącznie gotowane, bez soli, o innych przyprawach nawet nie wspomnę. Z chleba wykrawana skórka, bo za twarda. Dzieci były w wieku późno przedszkolnym. Do dziś pamiętam awanturę, jaka wniknęła(...)zmuszałam do jedzenia, kiedy tego nie chcieli. Zmuszanie do jedzenia jest kolejnym problemem, chociaż ja nazywam to głupotą. Jak widzę te cyrki za mamusię , za babcię , jak zjesz to dam ci cukierka ...No przepraszam, ale wątroba mi się wywraca na lewą stronę. Nie trzeba chyba być psychologiem, żeby zauważyć, że posiłek to nie tylko męczarnia dla rodzica. To prawdziwy koszmar

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mięso gulaszowe z pieczarkami 201

proste danie mięsne. Mięso smażyłam na oleju rzepakowym. Składniki : około 50 dag mięsa wieprzowego, gulaszowego 15 sztuk pieczarek 1 cebula,  olej rzepakowy do smażenia liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, sól, cukier pomidory krojone szklanka wina czerwonego, wytrawnego około 2 cm świeżego imbiru, cząber suszony lub świeży 20 dag mrożonego groszku zielonego Przygotowanie: Pokrojone mięso i cebulę podsmażyłam(...)miękkości mięsa ( u mnie trwało to około 45 min). Gdy zajdzie potrzeba podlać wodą, zaglądać, by nie przypalić. Po tym czasie dodałam pokrojone drobno pieczarki  i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa

Proste Potrawy
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 165

przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie.  Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna. Niezwykle aromatyczna, odpowiednio doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi smacznie? Zapraszam do wypróbowania :) Przepis własny. Składniki: 1,5 kg karkówki bez kości - może być(...)godziny, jednak już w sporo niższej temperaturze - 150 stopni. Przez ten czas, co około pół godziny przekręcać mięso na inną stronę. Upieczoną pieczeń wyjąć, ale nie kroić jej od razu. Należy odczekać 10-15 minut, by mięso wewnątrz przestało wrzeć, da się lepiej kroić i nie będzie się wybrzuszać po pokrojeniu. Smacznego :) Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Warzywa pieczone na ostro 119

Dziś danie wege – pieczone warzywa na ostro. Buraki, marchew, ziemniaki z cebulą, czosnkiem i ostrą papryczką. Podane same lub z kawałkiem mięsa i surówką, mizerią, mixem sałat i winegretem. Klasyczny ostatnio u nas obiad. Pieczone warzywa lubię, robię często, można tu nieźle pokombinować. Wszelakie rodzaje warzyw, proporcje, dowolnie doprawione, zaserwowane z dodatkami lub bez. Zdrowy, kolorowy misz

Zasmakuj Kuchni
Duszone udka w sosie własnym z cukinią 135

Takie dania są pyszne , a swój urok mają szczególnie jesienią i zimą . Rozgrzewają , sycą a dodatkowo są bardzo proste w wykonaniu . Moja rodzinka uwielbia duszone mięso , szczególnie kurczaka . Delikatny sos , pyszne soczyste mięso w towarzystwie zdrowej cukinii …mniam . Jeszcze tylko kasza lub ryż i jesteśmy w kulinarnym niebie Składniki : 0,5 kg udek drobiowych bez kości

Ogrodnik w podróży
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 183

obiad bez węglowodanów kończy się na usmażeniu kurczaka z warzywami, jest to najszybsza opcja i sprawdza się szczególnie w tygodniu. Ale jak przychodzi weekend i jest trochę więcej czasu na pitraszenie w kuchni to lubię tworzyć takie dania jak dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie keto/LCHF. LASAGNE CUKINIOWA Z SOSEM BOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego

Zgrabne Gotowanie
Bigos na golonce 135

Jest popularnym daniem, które podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło, a żadne żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której dodaje się pokrojoną, świeżą kapustę., różnych rodzajach mięsa (wieprzowiny, wołowiny

Smaczne Potrawy