dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:160/445)

Jesienne spaghetti w cieście francuskim 131

danie jest idealne na jesienne dni. U mnie było sobotnim obiadem. Po całym tygodniu pracy i szybkiego gotowania należało mi się coś nowego, świeżego, kolorowego i dodającego energii. Postawiłam na kolory jesieni! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Sos: 250 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki

VioletoweKucharzenie
Kasza gryczana z soczewicą i warzywami 181

To jedno z tych dań, które zrobiłam kiedyś przez przypadek do pracy, później wielokrotnie odtwarzałam, aż wreszcie doczekało się zdjęć, by wstawić przepis na bloga

Fabryka pomysłów
Śniadaniowy omlet 162

            Dziś miałam ochotę na coś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam

Mój Smak
Zapiekanka spaghetti z mozzarellą 186

dań dzieci. Dzieje się tak chyba za sprawa długiego, ciągnącego się makaronu. Z racji tego, że bardzo lubię mozzarellę stwierdziłam, że warto zjeść spaghetti zapieczone w dużej ilości ciągnącego się sera. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag makaronu spaghetti 50 dag mięsa ( u mnie z łopatki) + łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego duża cebula szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów bez

ChilliJemy
Placki ziemniaczane z salami i papryką 203

Jak podajecie placki ziemniaczane? U mnie najczęściej polane są gulaszem, najlepiej wołowym z dodatkiem papryki i pieczarek, a na wierzchu z kleksem śmietany. W wersji bez

Czerwień i błękit
Schab w sosie z czerwonego wina 156

smaku wina, trudno odgadnąć co jest powodem, że smak tego dania jest taki wyjątkowy. A jednak jest wyjątkowy. Spróbujcie zrobić takie danie, jeśli nie boicie się eksperymentować w kuchni a chcecie zaskoczyć nowym smakiem Waszych gości       Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 200 ml czerwonego, wytrawnego wina * 1 łyżka smalcu(...)łyżki oleju 400 g pieczarek 4 łyżki śmietany 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz świeżo zmielony     * Podpowiedź jakie wino dodać do przygotowywanej potrawy znajdziecie tutaj   Wykonanie: Mięso umyłam i pokroiłam na 4 kotlety. Rozbiłam tłuczkiem, posoliłam z obu stron, oprószyłam pieprzem z jednej strony. Przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzałam

Kuchnia u Krysi
Papryka faszerowana z indykiem, fasolą i kukurydzą 149

dań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez

Chocolate Muffin Blog
Kotlety mielone z indyka ze smażonymi pieczarkami 136

Potraw z mięsa mielonego może być mnóstwo. Dzisiaj dla odmiany przedstawiam kotlety ze smażonymi pieczarkami. Zdarza mi się, że nie dodaję bułki tartej ani jajek do

Smaki Ewy
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 200

Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą

Wanilia i Kardamon
Grillowanie 92

Ostatnio otworzyłam u siebie sezon grillowy. Zaczęłam go od tradycyjnego kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g

ClauditteMissCooking
Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio 217

daniem wysokokalorycznym. A sos pomidorowy z mięsem mielonym to samo zdrowie. Sos beszamelowy zawsze odchudzam dodając mniej masła i mąki - wtedy sos jest rzadszy, spływa na dół otulając całą zapiekankę i taką właśnie wersję lubię najbardziej. :-) W zapiekance znajdziemy produkty ekologicznego pochodzenia. Dzięki Symbio przekonałam się jak smakuje prawdziwy koncentrat pomidorowy. Pyszny, słodki mimo, że jest bez cukru

Szefowa kuchni
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 229

kilka minut. Śliwki Kresto nie wymagają takiego moczenia, są bardzo miękkie i delikatne w swojej strukturze. Mięso zwijać lub składać, w zależności od możliwości. Żeby nie rozpadło się podczas duszenia spinać szpilkami, wykałaczkami lub ewentualnie związywać bawełnianym sznurkiem. Zrazy (bez obtaczania w mące) ułożyć w formie do zapiekania natłuszczonej niewielką ilością oleju, dodać pokrojoną(...)półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojone w plastry, jako przekąskę. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z dorsza z pomidorami 223

Jestem amatorką zup. Uwielbiam je! Bez zupy nie ma obiadu, a wręcz jak dla mnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być

Taste Of My Day
Stary człowiek, a może... 185

dało.  Na patelni podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Kawałki mięsa posypałam pieprzem, obtoczyłam w mące i dołożyłam do cebuli. Smażyłam, aż zmiękło.   Ryż wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Gdy lekko zbrązowiał zalałam go szklanką rosołu. Po chwili dorzuciłam warzywa i dusiłam na małym ogniu, aż ryż wchłonął rosół, a warzywa zmiękły. Doprawiłam kminkiem (ostatnio nie mogę się bez

bastalena
Roladki schabowe w sosie pomidorowo- serowym 256

Schab to nie tylko kotlety schabowe :) Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym.  Potrzebne nam będą:   1/2 kg schabu bez

Słodkości i nie tylko
Kransekake 241

mięsa otrzymując jednolitą masę. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Jeżeli posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto

Pudełko rozmaitości
SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM + KONKURS AMBITION! 139

jakości, świeże mięso, długie marynowanie ( pamiętajcie, że im dłużej marynujemy mięso, tym jest ono bardziej przesycone smakiem i bardziej soczyste) i pieczenie w odpowiedni sposób. Składnikami mojej marynaty jest musztarda sarepska, miód prawdziwy z pasieki moich znajomych i ziarnisty, kolorowy pieprz, bez którego marynata nie może się obyć! Cała ta kompozycja po zapieczeniu tworzy na mięsie niesamowicie chrupiącą skórkę(...)wszystkich, gdyż one również nadają smak mięsu ). Deska do krojenia / podstawka z silikonowymi nóżkami Greta 33 x 23 x 2 cm owalna AMBITION Czosnek siekamy ostrym, dużym nożem. Komplet noży kutych Titanium 6-elementowy AMBITION  Pieprz kruszymy w moździerzu. Musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę, czosnek i 3/4 pokruszonego pieprzu mieszamy. Mięso nacinamy w kratkę. Nacieramy solą, a następnie

Ostra na Słodko
Grecka sałatka z bobem z puszki 151

Lekka, świeża, soczysta i bardzo kolorowa. Zdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do

Karo in the Kitchen
Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym 150

bynajmniej moich Mimo wszystko, nie poddałam się . Hmm .. dziwne spojrzenia , kontrola w kuchni i wąchanie dania … taaa ..ale dałam radę , koniec końców , wtrząchnęli jak czekoladę i poprosili o jeszcze . Dość proste , ciekawe i smaczne Składniki : 1 szt, udo z indyka , bez kości , ze skórą ( nie pałka , tylko ta część nad nią Tak dla pewności ) 2 łyżki(...)kupy się trzymało Wkładamy do wygrzanego do 200 C piekarnika , zmniejszamy po 5 minutach temperaturę do 170 C i pieczemy około 1,5 godziny , w zależności od wielkości kawałka mięsa , a także od piekarnika , bo każdy nieco inaczej piecze . Pieczemy z termoobiegiem , włączona góra i dół . Warto co jakiś czas podglądać , czy skórka zbytnio się nie przypieka , gdyż dodatek miodu

Ogrodnik w podróży
Bigos 198

wszystkie produkty. Dodać liście laurowe,  i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty. Po ugotowaniu produktów, dodać: - obrane i starkowane jabłka, - namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby, - pokrojone pieczone mięso, - sos z pieczenia mięsa, - pokrojoną kiełbasę. Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy(...)rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać powidła. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez około 4-6 godzin. Bigos to takie danie, które im dłużej jest gotowane, tym będzie lepsze. Jedynie trzeba koniecznie pamiętać o  mieszaniu potrawy co 30 minut, żeby składniki z dna nam się nie przypaliły. Źródło: przepis własny linkwithin_text

Świat Domowej Kuchni
Królik w sosie paprykowym 224

blendera zmiksować jak najdrobniej. Przelać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym (nie koncentratem). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać wodą, tak aby mięso było pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi(...)kluskami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: królik , papryka , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona 199

mięso wołowe zmielone 750 g  woda do mięsa wieprzowego 125 ml woda do mięsa wołowego 60 ml czosnek sprasowany 4 ząbki  Wykonanie białej kiełbasy :  Wołowinę i wieprzowinę wkładamy do dwóch misek . Do wołowiny dodajemy sól , pieprz , majeranek , przyprawę turbo smak oraz wodę . Wyrabiam mięso. Do wieprzowiny dodaje wodę i wyrabiam z 10 minut mięso. Po 10 minutach(...)mięso do maszynki , włączam ją . Jeną ręką  popycham mięso, drugą robię kiełbaskę . Parzę kiełbasę w 70 stopniach ( woda nie ma się gotować , wtedy nie popękają) .    Przedstawię wam co wchodzi w skład zestawu promocyjnego .   Zawartość zestawu: 1 szt. Krupniok śląski biały (Turbo Smak CN) a 40 g   - Kompletna mieszanka przypraw do krupnioka białego bez

Różowa kuchnia
Klops z boczniakami. 145

znowu mięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam(...)grube plasterki i podaje z pieczywem, sałatą i pomidorami bądź z keczupem. Mąż zajada się bez dodatków, bo nie chce sobie psuć smaku pysznego mięska. Polecam, bo w bardzo prosty sposób można urozmaicić codzienne posiłki :-) Składniki na klopsa z boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, może być mielone, ale lepsze jest zmielone przez

Rozpustne gotowanie
Keto parówki w cieście (Paleo, LowCarb) 117

parówki w cieście zawiera zaledwie 0,9 węglowodanów, więc nie trzeba się wcale z nimi ograniczać! Oczywiście należy zadbać o dobrą jakość parówek. Wybierajcie takie z największą zawartością mięsa i bez żadnych dziwactw typu hydrolizat białka sojowego. Jeśli chodzi o ciasto, w którym znalazły się parówki, to składa się ono z mąki kokosowej , siemienia lnianego, babki jajowatej i jajek(...)dużym. Wariacja na temat hot doga, która przemienia zwykłe składniki w niezwykłe danie. Szybkie i efektowne. Dania Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska Keyword hot dog Porcje 6 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Składniki 6 parówki dobrej jakości, z jak największą zawartością mięsa 20 g mąki kokosowej + trochę do podsypywania 20 g siemienia lnianego drobno

Modern Cave Girl
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 180

raków używa się specjalnych szczypców oraz widelczyka. Pancerz homara jest znacznie grubszy, niż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić(...)podzielać zachwyt nad tymi homarowymi częściami ze względu na ich hmm… intensywny aromat Następnie dobieramy się do mięsa. Ogon i szczypce po prostu zgniatamy za pomocą podanych sztućców lub za pomocą dłoni. Jak chrupnie, to powinno już łatwo dać się wyciągnąć mięso za pomocą palców lub specjalnego widelczyka. Można również za pomocą noża po prostu rozciąć spód ogona. W przypadku

Kate's Kitchen
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 99

raków używa się specjalnych szczypców oraz widelczyka. Pancerz homara jest znacznie grubszy, niż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić(...)podzielać zachwyt nad tymi homarowymi częściami ze względu na ich hmm… intensywny aromat Następnie dobieramy się do mięsa. Ogon i szczypce po prostu zgniatamy za pomocą podanych sztućców lub za pomocą dłoni. Jak chrupnie, to powinno już łatwo dać się wyciągnąć mięso za pomocą palców lub specjalnego widelczyka. Można również za pomocą noża po prostu rozciąć spód ogona. W przypadku

Kate's Kitchen
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 103

raków używa się specjalnych szczypców oraz widelczyka. Pancerz homara jest znacznie grubszy, niż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić(...)podzielać zachwyt nad tymi homarowymi częściami ze względu na ich hmm… intensywny aromat Następnie dobieramy się do mięsa. Ogon i szczypce po prostu zgniatamy za pomocą podanych sztućców lub za pomocą dłoni. Jak chrupnie, to powinno już łatwo dać się wyciągnąć mięso za pomocą palców lub specjalnego widelczyka. Można również za pomocą noża po prostu rozciąć spód ogona. W przypadku

Kate's Kitchen