dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:160/445)

Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 198

raków używa się specjalnych szczypców oraz widelczyka. Pancerz homara jest znacznie grubszy, niż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić(...)podzielać zachwyt nad tymi homarowymi częściami ze względu na ich hmm… intensywny aromat Następnie dobieramy się do mięsa. Ogon i szczypce po prostu zgniatamy za pomocą podanych sztućców lub za pomocą dłoni. Jak chrupnie, to powinno już łatwo dać się wyciągnąć mięso za pomocą palców lub specjalnego widelczyka. Można również za pomocą noża po prostu rozciąć spód ogona. W przypadku

Kate's Kitchen
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 109

raków używa się specjalnych szczypców oraz widelczyka. Pancerz homara jest znacznie grubszy, niż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić(...)podzielać zachwyt nad tymi homarowymi częściami ze względu na ich hmm… intensywny aromat Następnie dobieramy się do mięsa. Ogon i szczypce po prostu zgniatamy za pomocą podanych sztućców lub za pomocą dłoni. Jak chrupnie, to powinno już łatwo dać się wyciągnąć mięso za pomocą palców lub specjalnego widelczyka. Można również za pomocą noża po prostu rozciąć spód ogona. W przypadku

Kate's Kitchen
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 110

raków używa się specjalnych szczypców oraz widelczyka. Pancerz homara jest znacznie grubszy, niż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić(...)podzielać zachwyt nad tymi homarowymi częściami ze względu na ich hmm… intensywny aromat Następnie dobieramy się do mięsa. Ogon i szczypce po prostu zgniatamy za pomocą podanych sztućców lub za pomocą dłoni. Jak chrupnie, to powinno już łatwo dać się wyciągnąć mięso za pomocą palców lub specjalnego widelczyka. Można również za pomocą noża po prostu rozciąć spód ogona. W przypadku

Kate's Kitchen
befsztyk tatarski 188

barwna), jest wersja mówiąca o francuskim rodowodzie tego dania. Pamiętajmy ze w wieku XVIII i XIX  mówiono, nie bez racji -"co Francuz wymyśli, to Polak polubi". Pewnym jest że danie, od dawna, takie serwuje się we Francji i w krajach Beneluksu, a jego nazwę wywodzi się od łacińskiego tartarus ( dno piekła), co miało odnosić się(...)bezkresnych stepów. Składniki Danie dla czterech osób 600 g wołowiny krzyżowej lub rostbefu 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką powoduje zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą

Miód i pieprz
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 166

dane techniczne moc: 200 W pojemność: 3.5 l obudowa ze stali nierdzewnej 3-stopniowa regulacja pracy Do przygotowania Gulaszu paprykowego potrzebujemy: 1 kg wieprzowej łopatki 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka ostrej czerwonej papryki 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki sól morska z pieprzem w młynku Mięso kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Mięso(...)podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, które jest na wyposażeniu wolnowaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, którą dodajemy do mięsa. Aby wykorzystać smaki z patelni dolewamy 1/2 litra wody, chwilkę gotujemy i gorącym płynem podlewamy mięso. Przykrywamy naczynie i ustawiamy program na maksymalne gotowanie i idziemy oglądać film lub czytać książkę. Po 1,5 godzinie duszenia mięso było już

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chili sin carne 156

Chili sin carne ( z hiszp. chili bez miesa),w odroznieniu do chili con carne (chili z miesem) ,tradycyjnej potrawy kuchni meksykanskiej i teksanskiej.Czesto wystepuje jako fastfood w amerykanskich barach.Glowne skladniki to papryka,chili,cebula,czosnek,pomidory i mielona wolowina.Czesto dodaje sie fasole i kukurydze.Przyprawia sie dosc intensywnie.Najczesciej podaje sie z tortilla lub gotowanym ryzem.W wesji bezmiesnej wolowine zastapila czarna(...)soczewica Beluga.To jedna z ciekawszych odmian soczwewicy i nie tylko pieknie wyglada,ale tez zachowuje swoj ksztalt po ugotowaniu.Pyszne jednogarnkowe danie,idealne na zimowe pore,syci i rozgrzewa.Podane w polaczeniu ze zbozami np.ryzem uzyskamy kompletne bialka- idealna kombinacja dla wegetarian.Czarna soczewica Beluga ma postac malych czarnych kuleczek,ktore upodobniaja ja do kawioru Beluga ( najcennejszy i najdrozszy kawior na swiecie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej 150

obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Dobrze smakuje podana z kaszą gryczaną niepaloną lub z ziemniaczkami. Zachęcam do przygotowania karkówki z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki(...)czosnku Przygotowanie: Karkówkę umyć, oczyścić z twardych chrząstek i żyłek, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Plastry krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni (prawie bez tłuszczu, tylko nasmarować patelnię przed pierwszym położeniem mięsa). Na patelni po smażeniu mięsa, zeszklić na niewielkiej ilości oleju cebulę pokrojoną w pióra. Do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać miód i mieszać

Kuchcik gotuje
Klopsy drobiowo-grzybowe, gotowane w sosie grzybowym 155

wykonania tego dania użyłam thermomix, ale podaję Wam również przepis na gotowanie bez thermomix. Przygotowanie w thermomix grzyby pokroić w plasterki i dodać do naczynia miksującego, wlać wodę, doprawić do smaku solą. Gotować 100 C, obroty 1, czas 15 minut odcedzić grzyby, i odłożyć na bok. Wodę zachować na później do naczynia miksującego wrzucić kurczaka pokrojonego(...)pietruszki i delikatnie wymieszać za pomocą kopystki podawać z ziemniaczkami Wykonanie bez thermomix Przygotowanie grzybów – do garnka wlać wodę i dodać pokrojone grzyby. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować 5 minut. Następnie przelać grzyby przez sitko. Wody nie wylewać. Będzie potrzebna. Wykonanie klopsów – mięso z kurczaka zmiksować razem z cebulką i podgotowanymi grzybami. Włożyć wszystko

Kuchnia Pokoleń
Menu na tydzień: Domowa dieta pudełkowa 194

piccata Piątek: Makaron z kalafiorem al forno Pobierz menu na tydzień Codziennie będziemy wrzucać przepisy na dania z tego menu A tu obiecana wcześniej lista zakupów Pobierz listę zakupów Przechowywanie diety w pudełkach Często pytacie nas o to jak przechowujemy nasze dania z menu na tydzień i czy nie tracą na smaku i wartościach odżywczych(...)zupa z bulionem domowego wyrobu, bez konserwantów, polepszaczy smaku itd. Jest wreszcie w zestawie kurczak piccata, genialnie prosty sposób na przygotowanie drobiu i ryb, oparty o najprostszą panierkę jaką można sobie wyobrazić. I last but not least – sushi bow, danie specjalnie ulubione przez Agnieszkę, domowy sposób dla leniwych na sushi, bez zawijania i całego

Niedzielny kucharz
jesienna wegetariańska potrawka - dynia, batat, ciecierzyca i inne cuda 139

Należę do tych osób, dla których mięso nie musi istnieć. Zdecydowanie lubię dobrze zjeść, co nie oznacza nie zdrowo. Ponieważ wiem, że dobre jedzenie może a

Gotowanie z pasją
kaczka z jabłkami w winnym sosie 195

Na 4 osoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę

stajnia gołębie od kuchni
Chili con carne 193

danie. W zależności od tego czy lubimy bardziej ostre,dodajemy więcej ostrej papryki i gotowe ! Jest to szybka propozycja kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :) Na taką pogodę jaką widać za oknem w sam raz. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki

Różne smaki w kuchni
Tata, tata jest frittata!!! 124

łaski wracają w naszym domu wszystkie dania typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata(...)tymiankiem. Mieszam delikatnie. Do jajek dodaje trochę soli i pieprzu, jajka roztrzepuję blenderem. Przed wylaniem na danie jajek staram się wszystko rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego

I tu będę miała takie te
Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej 149

kolorowej botwinki. Wyjęłam je w domu i wiedziałam, że jedyne co mogę z nich zrobić to gołąbki, ale że mięsa mielonego w domu brak, pomysł przyszedł sam.  Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości  250 ml maślanki  2 łyżki zielonego curry 10 szparagów zielonych  ( bez twardych końcówek

Kuchnia na wzgórzu
Jak ugotować miękką ciecierzycę? 211

bardzo zdrowa i można nią zastąpić mięso, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka, a przy tym nie wzdyma jak np. groch. Jednak jej przygotowanie jest troszkę długotrwałe. Przed ugotowaniem należy ją namoczyć, a potem gotować bez soli do miękkości minimum 45 minut. Znalazłam na to sposób, by móc częściej wykorzystać ją w kuchni bez przechodzenia przez te etapy(...)każdym razem. Przydatne szczególnie wtedy, gdy nie planowałam dania z ciecierzycą i nie mam już czasu na jej przygotowanie od podstaw, a do tego zyskuję jeszcze miększą cieciorkę. Składniki: 400 g ciecierzycy (całe opakowanie) trzykrotnie większa ilość wody Przygotowanie: Ciecierzycę opłucz dokładnie i zalej w dużym garnku trzykrotnie większą ilością wody. Zostaw na noc.  Rano odlej wodę

Anioszek w kuchni
Boeuf strogonow w moim wydaniu 209

Strogonow pojawia się w naszych kuchniach przy mniejszych lub większych spotkaniach rodzinnych, wołowina dobrej jakości nadaje potrawie esencjonalny bogaty smak, dodatki bywają różne, bo jak wiadomo

Apetyczna babeczka
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 179

minut, po czym wyciągnijcie na stół i podawajcie. Ta porcja będzie dobra jako dodatek do obiadu dla 4 osób lub jako danie główne dla bardzo głodnej pary.   Jeśli coś Wam zostanie, możecie to bez problemu odgrzać na drugi dzień- tak przygotowane ziemniaki świetnie się do tego nadają. Nie ciemnieją, jeszcze mocniej przechodzą smakiem przypraw. Zawińcie pozostałość(...)folię aluminiową i mocno zagrzejcie w piekarniku. Pyszne. Chrupkie z wierzchu. Kremowe w środku. Rozpływają się w ustach. Nie potrzebuję do nich mięsa, surówki. Wystarczy kubek maślanki. Czy ktoś mi poda widelec? SKŁADNIKI 800g-1kg ziemniaków (przynajmniej typu B, a najlepiej C) 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250ml mleka 2-3,2% 120ml słodkiej śmietany 30-36% 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 191

Przez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości

Pyza i Surówka
Kurczak Tikka Masala 175

Kurczak Tikka Masala Składniki:  mięso:  - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka

Kuchnia co dnia
Sufletowe rozetki z łososia z musem żurawinowo wiśniowym. 145

chciałam zrobić na filecie z sandacza, ale braki w sklepach i mały wybór... Dlatego też to iście idealne danie  postanowiłam wydać w moim stylu.  Niebanalnie i niestandardowo!  W końcu trzeba kombinować i próbować nowych rzeczy.  Mięso ze słodkimi dodatkami uwielbiam! Śledziki na słodko również, więc dlaczego nie zrobić łososia z pysznym owocowym musem? Zapraszam(...)filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały lub czarny 100 g żurawina suszona 80 g wiśnie bez pestek sok z cytryny  cukier kardamon Wykonanie: Żurawinę i wiśnie (np. mrożone) zalewamy odrobiną wody. Gotujemy go miękkości. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku odrobiną kardamonu, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy i przecieramy przez sito. Z łososia zdejmujemy

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania