dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:167/445)

Bitki wieprzowe z białym winem na patelni 181

białym winie to wykwintne a równocześnie  proste w wykonaniu danie. Ile razy zdarzyło się Wam przygotowanie obiadu lub kolacji w ostatniej chwili z różnych powodów?  Nie potrzeba rozklepywać mięsa jak to się robi do kotletów schabowych co daje nam spora przewagę czasową. Podczas duszenia mięsa można sobie przygotować surówkę lub jakiś duszone warzywka np paprykę, cukinię, dynię(...)ziemniaki itp. Przepisy tutaj   http://zielonacukinka.blogspot.it/p/smaczne-i-zdrowe.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI plastry schabu bez kości ((około 0,5 cm ) średnia cebula lub por mąka 2 szklanki białego wytrawnego wina olej z oliwek łyżka masła sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso opłukać natrzeć solą i pieprzem .  Pokroić cebulę, oprószyć schab mąką i podsmażyć po 1,5 minuty

zielonacukinka
Karkówka duszona w sosie grzybowym 202

nadały sosikowi wspaniały aromat. składniki: 700 g karkówki 2,5 szklanki gorącej wody 1 cebula 4-5 suszonych grzybków (ja dałam 4 duże kapelusze podgrzybka) 3 listki laurowe 2 łyżki mąki pszennej Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Następnie plastry mięsa obsmażyć z obu stron, jeśli chcemy uzyskać ciemny sos to trzeba mięso mocno przysmażyć. Potem mięso zalać wodą. Dodać listki

Monia miesza i gotuje
Curry z indyka i brokuła 184

razem moje curry jest z brokułem, mięsem z indyka i dodatkiem gotowej chicken masali. Można również stworzyć własną masalę z posiadanych przypraw, tak jak ja to zrobiłam w przepisie na Curry z kalafiora . Składniki: (porcja dla 3 - 4 osób) 1 średni brokuł 800 g mięsa z indyka (pierś lub udziec bez skóry) 1 średnia papryka 2 średnie pomidory

Kuchcik gotuje
Soczyste kotlety mielone z natką pietruszki 167

niej:) Zapraszam na nieco inne kotlety mielone niż mojej babci, ale równie pyszne jak jej. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 większa cebula pęczek natki pietruszki masło klarowane - 1 raczej czubata łyżka (na początku lepiej dać więcej, tak by potem w trakcie smażenia nie dodawać już tłuszczu, mięso je wtedy bardziej chłonie) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa z pęczakiem 154

marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru razem z pęczakiem i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Do wywaru wlać passatę, pomidory i koncentrat pomidorowy

Czerwień i błękit
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 212

spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli buraka liściastego i serów, delikatnego twarożku i smakowitego sera owczego. Całość doskonale(...)współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego ? Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France , które można znaleźć w sieci supermarketów Carrefour. To produkty

Smaczna Pyza
Kurczak po toskańsku 255

kojarzą mi się z wakacjami. Pomyślałam więc, że na początek wakacji, będzie idealne! :) Składniki: Mięso 2 duże filety z kurczaka czosnek granulowany rozmaryn sól   pieprz Sos: 2 cebule   1,5kg pomidorów (lub gdy jesteśmy nie w sezonie- 800g pomidorów z puszki, bez skórki)   2 łyżki koncentratu pomidorowego   250 ml bulionu drobiowego (ew. kostka rosołowa rozpuszczona

Czerwona Porzeczka
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 140

Efekt obłędny. I wszystko byłoby super gdyby nie ...moje łakomstwo. Następnym razem muszę sobie "dać po łapach" zanim sięgnę po drugą tortilkę. A o to przepis na to cudo: Składniki (na 4 osoby lub dwoje żarłoków): 1 zmielony udziec indyczy (ok 0,5 kg mięsa) 4 pszenne tortille (tym razem użyliśmy gotowca, ale generalnie są bardzo proste do zrobienia(...)papryki (ja wybieram żółtą, bo jest najłagodniejsza) 1/2 ogórka zielonego 1 pomidor (sam miąższ, bez gniazda pestkowego) 1/2 małej cebuli 2-3 liście sałaty lodowej Składniki na sos tzatziki: 1/2 dużego jogurtu greckiego lub bałkańskiego 1/2 ogórka zielonego 2-3 ząbki czosnku ( w zależności jak bardzo czosnkowy sos chcemy) sól, pieprz garść posiekanego kopru i szczypioru (opcjonalnie)  Przygotowanie

Kuchnia po mojemu
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 212

Europy coraz częściej, mimo dostępu do wielu innych gatunków, zdecydowanie wybierają mirunę. Nic dziwnego, gdyż mięso miruny jest chude, delikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina(...)zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet na kilka godzin, bez obaw, że coś się tam będzie działo... Toscana -to żadna tajemnica , można o niej śmiało poczytać    BRYTFANNA TOSCANA-TUTAJ Ale do dzieła! A raczej jedziemy nad cudny Ocean tym razem ! Składniki -miruna patagońska

Z Kuchni Do Kuchni
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 311

przepyszne mięso przygotowane w szybkowarze Gerlach. Pulled pork – zapewne wielu z Was zna i doskonale wie, że jest to mięso, które wymaga bardzo długiego pieczenia w niskiej temperaturze ( można je robić nawet do 12 godzin! ). Jest niesamowicie smaczne i soczyste. Pulled Pork jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzi się też jako pyszne mięso(...)smaku * olej do smażenia – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, nacieramy olejem oraz słodką papryką, solą i pieprzem – wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy. Szybkowar stawiamy na gaz, obsmażamy w nim mięso z każdej strony, a następnie dodajemy pomidory wraz zalewą, pokrojoną w piórka cebulę

Ostra na Słodko
Gulasz wołowy z wolnowaru 149

czosnek granulowany do posypania mięsa 2 łyżki mąki kukurydzianej Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę i obsypać czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron do zrumienienia. Zdjąć mięso, a patelnię zalać bulionem wymieszanym z sosem sojowym i wyskrobać ze wszystkich pozostałości po zmażeniu. Do misy wolnowaru przełożyć mięso, posypać cebulą pokrojoną(...)mieszając sos. Dodać paprykę pokrojoną w większe paski lub kwadraty. Zwiększyć temperaturę na high i gotować jeszcze około 20 minut. Po tym czasie papryka zmięknie, a sos zgęstnieje i danie gotowe. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego

kuchnia doski
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 217

niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy się w wodzie. Podczas pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć. Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do miękkości przez około półtorej godziny. Gołąbki podawać z ulubionymi sosami. Można takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki , a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu(...)gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym, pomidorowym... Przepis dodaję do kolekcji Odchudzamy nasze dania , gdyż takie gołąbki są bardzo lekkie i mało kaloryczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 124

zioła? Świeżo zebrane zioła przechowujemy w plastikowych torebkach, na dnie lodówki. Suszone przechowujemy w ciemnych pojemnikach, bez dostępu powietrza. Aby utrwalić smak ziół możemy wykorzystać je do aromatyzowania oliwy czy octu lub dodać do masła i użyć jako dodatek do grillowanego mięsa i warzyw. Można przyjąć, że 1 łyżeczka suszonych ziół odpowiada 1 łyżce świeżych ziół. Popularne zioła Bazylia(...)się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości.  Oregano  Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone oregano, plasterki czosnku

Moja smaczna kuchnia
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 185

sałatkowo-kanapkowego 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nie musi być na sypko. Do przestudzonego dodać jajko(...)ok20min w zależności jak gruba jest ryba. Obok formy wstawić do piekarnika babeczki z ryżem. Po upieczeniu można podać z suszonymi pomidorami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Kuchnie świata , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: ryż , suszone pomidory , szpinak , łosoś

https:KKuchniaMniam
KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI 240

obiad oczywiście przygotowałam również w nim. Ma większe wnętrze niż mój stary piekarnik, więc duży kurczak i blacha z warzywami bez problemu w nim się mieści, a ja nie muszę piec ich osobno, a potem odgrzewać. Świetnie zamarynowane mięso dzięki pieczeniu z funkcją pary pozostaje niesamowicie soczyste i delikatne! Zobaczcie jak zrobić taki obiad! SKŁADNIKI: * świeży kurczak(...)łyżeczka * olej ( ulubiony, dobrej jakości ) – 3 łyżki * sól, pieprz DODATKOWO: * ziemniaki * pomidory koktajlowe * marchew * pietruszka * brokuły * miód * oliwa z oliwek * świeży tymianek * orzechy laskowe * sól pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Oczyszczonego kurczaka nacieramy marynatą przygotowaną z musztardy, miodu, oleju oraz przypraw ( dokładnie ), zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki ( im dłużej, tym smak będzie intensywniejszy ). WARZYWA: Ziemniaki obieramy, kroimy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania