dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:174/445)

Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 244

całości. Miały być kluski, z którymi chyba smakowałoby to danie najlepiej, jednak na święta najadłam się ich dostatecznie dużo, że tym razem odpuściłam sobie. Kasza jęczmienna też dobrze pasowała. Wszystkim smakowało, ja wylizywałam jeszcze resztki sosu z naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego w kawałku(...)łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki pszennej niewielka ilość oleju lub miękkiego masła do wysmarowania formy     Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Rozbij delikatnie od wewnętrznej strony (większa szansa, że się nie rozleci), nie za cienko. Ser żółty w kawałku pokrój na nierówne plastry. Przyprawy wymieszaj ze sobą. Około

Anioszek w kuchni
Gdy dziennikarz portalu Onet zabrania Ci jeść... bo niezdrowe! 166

dajmy się zwieść artykułowi. "Najbardziej trujące jedzenie - tego nie jedz" - dotarłam, "aż" do drugiej strony, bzdur nie czytam dalej.  Pozwolę sobie zacytować: "J eśli na jutrzejsze śniadanie zaplanowałeś kanapkę z szynką czy nawet delikatesowym chudym indykiem oraz żółtym serem – przemyśl swój wybór jeszcze raz. Salami, szynka i inne wędliny to pożywienie wyjątkowo złej jakości. Nafaszerowane sodem, zrobione z mięsa(...)negowanych hormonów i antybiotyków w moim plasterku na kanapce, a w "świeżym" mięsku? Żadna! Że co? Że niby do wędzarni idzie to nafaszerowane sztucznością, a do chłodni to bez? Nie dajmy się oszukać... Polskie i Europejskie prawo paszowe jest dosyć zagmatwane, często się zmienia. Głównie (ale nie zawsze) dla naszego dobra. Nie bójmy się słowa antybiotyk. Antybiotyki

Słodka sielanka
Chili con carne 112

łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 5-6 liści laurowych 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 2 puszki pomidorów całych bez skórki Samo przygotowanie to nic skomplikowanego: na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy mięso i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek. Smażymy wszystko razem około 5 min. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę(...)posiekane i pozbawione zdrewniałych części i skórki świeże pomidory. Wszystko musi się zagotować, gdy się zagotuje dodajecie przyprawy oraz sól, doprawiacie słodką i ostrą papryką, dla faworytów ekstremalnie pikantnych dań polecam dodanie pieprzu cayenne. Gotujemy około 20 min dodajemy kolendrę i wyłączamy gaz, zostawiamy pod przykryciem około 10-15 min. Chili będzie gotowe od razu, ale po tym dodatkowym

Kuba Gotuje
Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 144

dość szybko, ja stawałam się głodna i rozdrażniona. Waga wzrastała w zastraszającym tempie. Można zjeść batonik czy wafelek rano, ale niech to będzie dodatek do śniadania, a nie samodzielne "danie". A co po śniadaniu? Po śniadaniu mamy drugie śniadanie ;) A tak serio to dobrym systemem jest jedzenie małych ilości w krótkich odstępach czasowych. Przyzwyczajamy tym sposobem organizm do tego(...)też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie. Po takim tradycyjnym obiedzie typu mięso z sosem-ziemniaki-surówka , najczęściej czujemy się pełni i ociężali. Tak nasze organizmy reagują na te połączenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryż z udkami i brokułem 176

Ryż z udkami i brokułem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy ugotować ryż, brokuła i podsmażyć mięso drobiowe. Danie proste i bardzo smaczne. Polecam użyć ryżu basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :)  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 duży brokuł (0,5 kg) 1 cebula sól, pieprz papryka(...)gotować kilka minut. Gdy brokuł będzie lekko miękki to przelać go zimną wodą. Udka bez skóry i kości umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć mięso drobiowe. Usmażone kawałki przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wsypać cebulkę. Zeszklić

Ugotować
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 195

kucharskiej, teraz już nie pamiętamy jakiej. Stout niesamowicie aromatyzuje sos i, dość przecież trywialne duszone mięso, zamienia w bazę do doskonałego dania. Gorąco polecamy! Wypróbuj też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża czerwona cebula Ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Około szklanki rosołu (opcjonalnie kostka rosołowa(...)mięso wołowe i przesmaż przez jakieś 4-5 minut. Kiedy mięso zrobi się brązowe dodaj suszone zioła, dolej piwo i smaż chwilę, żeby odparować alkohol. Następnie dolej przecier pomidorowy i podlej rosołem. Zakryj pokrywką i duś ok. 40 minut. Im dłuższy czas duszenia tym lepszy, bardziej skondensowany smak sosu. Jeśli sos będzie za rzadki, na koniec przez chwilę duś bez

Niedzielny kucharz
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 167

mieszamy i dodajemy do mięsa i cebuli . Dokładnie wszystko ze sobą łączymy i wstawiamy w zamkniętym pojemniku na dwa dni do lodówki ,żeby porządnie przeszło przyprawami . W dzień kociołkowania , obieramy marchew , ziemniaki i wszystko kroimy w duże kawałki ( ziemniaki najlepiej w ćwiartki – żeby się nie rozgotowały ) . Słoninę , siekamy jak drobno się da . Rozpalamy ognisko ..swoją własną pionierską metodą(...)moim przypadku wieszamy , nad nim kociołek i czekamy aż się porządnie wygrzeje ( oczywiście jeśli mamy kociołek już używany , bo nowy trzeba wypalić – jak, można przeczytać bez problemu na innych blogach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Do nagrzanego kociołka , wsypujemy słoninę i energicznie mieszamy – czekając

Ogrodnik w podróży
Tarta z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie 117

Uwielbiam kiedy jedzenie jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale kiedy oprócz tego pięknie wygląda i zachęca do jedzenia kolorami. W końcu jemy także oczami ;) Może

HealthyCreations
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 290

ziemniaki. Marynata jest mocno kwaśna – przez to działa na mięso bardziej agresywnie i szybciej. Bavette sprzedawana jest najczęściej w dosyć cienkich plastrach i już godzina wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o grubości od 1,5 do 3cm.   Do przygotowania ziemniaków potrzebny będzie dosyć głęboki i szeroki rondel, koniecznie z pokrywką. Ziemniaki dokładnie myjemy i zostawiamy je w skórkach. Powinny(...)gotujemy na małym ogniu, około 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki obracamy. W międzyczasie wchłoną trochę płynu, powinny stać się na tyle miękkie, że będzie dało się je nabić na widelec bez użycia większej siły. Po tym czasie pokrywkę ściągamy i odparowujemy płyn, czyli pozostały bulion. Jeśli ziemniaki są jeszcze twardawe, róbcie to na małym ogniu i co jakiś

Karo in the Kitchen
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 167

sera halloumi (u nas tarta mozzarella z braku laku dała radę :) ale kolejnym razem będzie halloumi ) sól morska, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w paski i oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem(...)zaczęła się Jego przygoda z gotowaniem. Dowiadujemy się, bez jakich składników nie ma greckiej kuchni, poznajemy sekrety starożytnych Greków :)  Oczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania

Moje Kuchenne Rewelacje
kotlety schabowe z pieczarkami 247

składniki: ok. 700 g schabu bez kości ok. 300 g pieczarek 1 cebula 4 jajka bułka tarta sól, pieprz masło wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak pieczony w patelni z bobem, suszonym pomidorem , fenkułem i śliwką. Na winie. 140

Kochani przedstawiam kolejne danie, które robi się samo. Jest pyszne i bezstresowe. A to za sprawą patelni  Woll Szafir wysokiej, o średnicy 28 cm

Z Kuchni Do Kuchni
gulasz z maślakami ... 158

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z cukinii 142

Miałam zamiar zacząć od tego, jaki to pyszny jest pasztet z warzyw i tak dalej, ale podczas wpisywania tytułu wpisu zwróciłam uwagę na coś, co kazało

Wrzosowa Polana
papryka z mięsem i kaszą owsianą z piekarnika... 172

ząbki czosnku wycisnąć z praski mielone mięso dobrze wyrobić z jajkiem, kucharkiem, pieprzem, cebulą, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki kaszę owsianą ugotować w wodzie bez soli, wysypać z woreczków i pałką blendera trochę zmiksować, dodac do mięsa i połączyć składniki blacha z papierem do pieczenia, papryki natrzeć olejem rzepakowym od zewnątrz, nakładać farsz do pełna, układać na blaszce piekarnik nagrzany(...)grzanie góra/dół, papryki piec z 35 minut, następnie posypać startym żółtym serem i na termoobiegu piec w 170 C z 10 minut - smaczne, sycące danie obiadowe.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię