dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:182/445)

Kurczak w miodzie z aromaycznym ryżem basmati 222

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak w marynacie z miodu i sosu sojowego, podany z aromatycznym ryżem basmati z dodatkiem kardamonu i

Marta Gotuje
Schabowy na niedzielny obiad 125

Każdy robi kotlety schabowe na swój sposób. Ja dzisiaj dodałam innych przypraw niż zawsze i odstawiłam żeby się wszystkie smaki przegryzły. Zapraszam na niedzielny obiad. Schabowy

Magiczne Życie Marty
Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad 4730

Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad Carska uczta z łopatki ciężko jest zakwalifikować jednoznacznie , czy jest to rodzaj zapiekanki , czy też inny twór . Bardzo proste i jednocześnie wypasione danie , które dobrze wygląda i tak samo dobrze smakuje . Spora ilość warzyw , troszkę boczku i kawałki łopatki , a wszystko zapieczone razem w pysznym sosie z dodatkiem przypraw , jak na carskiej(...)cieniutkie plasterki . Cukinię także skrawamy na plastry jednak bez obierania . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i również traktujemy mandoliną . W blaszce do pieczenia lub foremce układamy plasterki masła , następnie naprzemiennie : ziemniaki, mięso,cebula,boczek,papryka,cukinia,ziemniaki… I tak do wyczerpania składników . Solimy do smaku . Na patelnię po smażeniu mięsa ,wlewamy wino , śmietanę , musztardę i doprowadzamy do wrzenia

Ogrodnik w podróży
Żeberka na słodko kwaśno z winem i jarzębiną 126

1 kg żeberek 3 łyżki jarzębiny do mięs 200 ml wina Monte Santi 2 marchewki 1 por 3 ząbki czosnku sól pieprz szczypta oregano szczypta lubczyku

Gotowanie jest łatwe
Kalafior faszerowany mięsem 198

szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach Pozbawiony liści, opłukany kalafior wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy (bez przykrycia) al dente. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na niedużej ilości oleju. Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Kolejno (kolejność dowolna) dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę. Masę dokładnie wyrabiamy(...)piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem oka, w nastroju Halloween. Odrobina humoru w kuchni nikomu

mojewypiekiinietylko
zrazy z karkówki... 166

Składniki: karkówka 6 porcji bez kości, musztarda sarepska 6 łyżeczek, boczek wędzony 15 dag, ogórek kiszony 1 duży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano(...)gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku na koniec dać pieprz, przyprawę w płynie rano z garnka zebrałam tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne do pieczywa

W Mojej Kuchni Lubię
Środa: Enchilada 268

które można zawinąć absolutnie wszystko. Szybkie i proste danie. Zapieczone enchilady zmieniają się w kremowe, delikatne placki, przypominające naleśniki. Nadzienie może być dowolne. Najprostsze to albo smażone mięso, albo ugotowane, upieczone, porwane na małe kawałki, na to starty, wyrazisty ser, np. bursztyn. I jeszcze sos. Sos enchiladas oczywiście. W polskich sklepach rzecz bardzo trudno osiągalna, ale też(...)Należy dodać go do nadzienia, a potem zalać nim gotowe tortille, znowu posypać serem i zapiec na złoto. Pyszności! Enchilada jest fundamentalnym daniem kuchni meksykańskiej oraz amerykańskiej, bo zapiekane tortille podbiły szturmem USA. Kuchnia tex-mex bez tortilli, enchilad obejść się nie może. A jeszcze pod koniec XIX w. amerykański gentelmen tak pisał po podróży do Meksyku: „Enchiladas

Niedzielny kucharz
Spaghetti, skrzydełka, borowik,masło i jarmuż czyli prosty obiad w krótkim czasie. 118

taka normalna paczka ( 200 g) starcza mi na dwa - trzy tygodnie. Uwielbiam ten smak, aromat jaki się uwalnia podczas smażenie. Nie potrzeba wielu przypraw, aby nadać wyrazu daniu, masło i mięso doskonale się uzupełniają. A jeszcze niedawno odkryłam, że smażąc na maśle, nie potrzebujemy zbyt wiele soli,  to co jest w nim to już ma znaczenie. 8 skrzydełek(...)liście jarmużu 10 pomidorków 200 g spaghetti  łyżka skórki z cytryny Skrzydełka przecinamy na stawach, posypujemy papryką z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy skrzydełka ( bez końcówek) z każdej strony.  Po dokładnym obsmażeniu mięsa ,wrzucamy borowika pokrojonego w paski.  przykrywamy i dusimy do miękkości. Grzyby można zamienić na inne, jakie tam mamy lub lubimy

Dieta moja pasja
Omlet otrębowy z dodatkami czyli pomoc w realizacji noworocznych postanowień i kuchenny recykling. 109

wszelakiego tłuszczu i kości.  Do miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Dodajemy  przyprawy, sodę i otręby. Mieszamy i szybko wylewamy na rozgrzaną patelnię, najlepiej bez tłuszczu. Czemu szybko? Aby otręby nie zdążyły napuchnąć, wtedy będzie nam ciężko masę rozprowadzić po patelni. Rozprowadzamy równo, ustawiamy na bardzo wolnym  ogniu i przykrywamy pokrywką. Gdy wierzch się(...)nadzienia. Jarmuż można zastąpić, szpinakiem, kapustą pekińską, nawet zwykłą natką pietruszki. Nie polecam tylko szczypiorku, ten pod wpływem wysokiej temperatury robi się niesmaczny. Mięso i jarmuż podsmażamy na suchej patelni, chodzi o to aby  dać gorące nadzienie na omlet. Wtedy mamy pewność, że środek też się przesmaży i nie będzie surowy. A więc układamy dodatki na jednej połówce placka

Dieta moja pasja
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem 136

oznaka, że nadeszły święta ! 1 szt. Pasztet - kogutek (Turbo Smak FN) a 70 g - Kompletna mieszanka przypraw (baza smakowa) do pasztetu "kogutek". Smak dopasowany do użytego mięsa i wątróbki drobiowej: delikatny stonowany, bez pikantnych "fajerwerków". I taki właśnie jest smak pasztetu "kogutek". 1 szt. Liść laurowy a 120 g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie(...)peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne. 1 szt. Jałowiec ziarno a 120 g - Suszone szyszkojagody, zwane owocami jałowca. Doskonała przyprawa do dziczyzny oraz dań i wyrobów ciężkostrawnych. Z jałowca sporządza także nalewki, wino i piwo jałowcowe a nawet … gin! 1 szt. Szczypiorek - susz a 120 g - Cienkie, igiełkowate puste wewnątrz liście, drobno

Różowa kuchnia
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 217

smaku i zrobisz go dla swojej rodziny. Do paru plasterków nikt nie przytyje. Za to wiesz, że poza azotynem sodu nie zawiera dodatkowej chemii. Co do konserwantu: nie da się go uniknąć. Sól peklująca zabezpiecza przed psuciem, a przy tym nadaje różowy kolor i smak wędlinie. Dlatego jest powszechnie używana. Po co nam jednak zagęszczacze, wzmacniacze smaku i wstrzykiwana woda(...)boczek kosztuje max ok 16 zł za kilogram. Zaś dobry pieczony boczek w mięsnym dwa razy tyle. A i tak często nie jest czystym mięsem.  Składniki: 1,1 kg boczku wieprzowej surowego bez skóry 25 g soli peklującej 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 4-5 kulek pieprzu kolorowego lub czarnego

Anioszek w kuchni
Roladki z podudzia z kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym 125

eksperymentować, będąc pewnym, że danie na pewno się nam uda. Jednak czy sięgając po mięso, zwracamy uwagę na jego jakość i warunki przechowywania? Często zapewne o tym zapominamy. Dlatego polecam zakup mięsa pakowanego , co do którego mamy pewność, że proces produkcyjny jest ściśle standaryzowany, a producent musi stosować się do określonych reguł. Kupując mięso luzem musimy zaufać sprzedawcy, zaś(...)wybierając  odpowiednio zabezpieczony produkt , mamy pewność, że przestrzega on reguły systemu kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP, jest pakowany bez dostępu powietrza lub w atmosferze modyfikowanej, pozwalającej na zachowanie jego świeżości bez konserwantów oraz jest chroniony przez cały czas przed dostępem zabrudzeń i bakterii. Ponadto na etykiecie możemy wyczytać wszelkie istotne informacje , takie jak: okres przydatności do spożycia, kraj

Food Square
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 201

smaku i zrobisz go dla swojej rodziny. Do paru plasterków nikt nie przytyje. Za to wiesz, że poza azotynem sodu nie zawiera dodatkowej chemii. Co do konserwantu: nie da się go uniknąć. Sól peklująca zabezpiecza przed psuciem, a przy tym nadaje różowy kolor i smak wędlinie. Dlatego jest powszechnie używana. Po co nam jednak zagęszczacze, wzmacniacze smaku i wstrzykiwana woda(...)boczek kosztuje max ok 16 zł za kilogram. Zaś dobry pieczony boczek w mięsnym dwa razy tyle. A i tak często nie jest czystym mięsem.  Składniki: 1,1 kg boczku wieprzowej surowego bez skóry 25 g soli peklującej 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 4-5 kulek pieprzu kolorowego lub czarnego

Anioszek w kuchni
Zdrowa zupa w słoiku, do zabrania do pracy, szkoły lub na uczelnie 209

sojowy lub sos sriracha łyżka naszej domowej kostki rosołowej czerwona cebula ugotowane mięso np. kurczak zielona cebula opcjonalnie, drobno pokrojone chilli Przygotowanie: Na spód słoika dajmy bazę naszej zupy, czyli coś co zamieni nasze warzywa zalane gorącą wodą w pyszną, pełną aromatu zupę. Na 500ml słoik dałem łyżkę domowej mieszanki przypraw, łyżeczkę pasty miso i dwie łyżeczki sosu sojowego. Możecie(...)użyć zamiast miso – pasty curry, zamiast sosu sojowego – sriracha dla ekstra ostrości. A w miejsce sosu sojowego można dodać tamari, aby zupa była bez glutenu. Potem warstwami układamy: makaron, kawałki kurczaka, poszatkowaną kapustę, czerwoną cebulę i marchewkę oraz pocięty w paski imbir. Na górę dajemy: kolendrę, pietruszkę i szczypiorek lub zieloną cebulkę. Zalewamy wszystko wrzątkiem odstawiamy

PaleoLife
Jak kupić i zjeść kokos - superfood na co dzień 137

wewnątrz orzecha.  Potrząsając orzechem wylewamy wodę kokosową do szklanki, jeśli uda Wam się zrobić dwa otwory woda wypłynie sama bez potrząchania. Trzymając orzech w dłoni  uderzamy w skorupę  tępym narzędziem (młotek, trzonek noża, tłuczek do mięsa itp.)  mniej więcej na środku, obracamy w dłoni i uderzamy raz za razem aż skorupa zacznie pękać. Miąższ nacinamy

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania