patelni. Dorzucamy doprawione pieprzem cayenne i solą mięso. Smażymy ok. 15 min starając się rozbić mięso na jak najmniejsze kawałki. Pokrojoną w kosteczkę paprykę i czerwoną cebulkę, wrzucamy na patelnię i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy przyprawami, solą i ksylitolem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min (w razie potrzeby podlejcie danie wodą lub bulionem). Po tym czasie dokładamy(...)dusimy jeszcze ok. 5-10 min. Umyte liście sałaty układamy w miseczkach lub na talerzach i nakładamy do nich nasze chili. Polewamy łyżką jogurtu i gotowe ! Całe danie (bez podziału na porcję) zawiera ok 1190 kcal. Smacznego
Gawron w rosoledanie na piątek ale też kawał dobrego mięsa spokojnie by tu pasował. Syte, smaczne i na pewno ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 - kminek mielony jest tutaj główną przyprawą jednak jeśli nie lubicie tego smaku dajcie go wszędzie po szczypcie. Kminek świetnie reguluje przemiane materii i jest doskonały do ciężkich dań. Składniki: Ciasto kruche: 400 g mąki(...)całe jajko 3 żółtka szczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy
Kubki smakumąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam po 50g: brazylijskich, włoskich i migdałów) - 100 rodzynek - 50g suszonej żurawiny Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (ja swoje wkładam do worka i rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie na miazgę, mają być małe kawałki). W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki (mąki, orzechy, żurawinę
Smaczne ZdroweBłyskawiczne do przygotowania danie obiadowe - takie lubię najbardziej. Pory po upieczeniu pyszne, a pierś kurza, dzięki owinięciu jej w boczek nie przesuszona. Warto kupić kurczaka dobrej jakości. Przepis Jamie Oliver składniki ( 1 porcja) 1 pierś z kurczaka najlepiej zagrodowy - bez kóry 1 duży por - biała część kilka gałązek świeżego tymianku oliwa z oliwek 1 szczypta soli(...)świeżo zmielony czarny pieprz 1 - 2 łyżki białego wina ( opcjonalnie) 4 plastry boczku oliwa z oliwek kilka gałązek tymianku Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Mięso umyć i osuszyć. Odłożyć. Por (biała część) rozciąć i przemyć, usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić go na 0,5 cm plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli
Stare GaryMoje dzieci bardzo lubią wszelkiego rodzaju krupniki. Odrobina kaszy w zupie gwarantuje zjedzenie całej porcji bez marudzenia. Im grubsza kasza, tym lepsza. Najbardziej smakuje im pęczak. Ja jestem trochę w opozycji – lubię zupy typu krem, a krupniku zmiksować się nie da;) Może gdyby kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie(...)ziemniaki – 3 szt. seler – 1/3 szt. cebula – 1 szt. por – ok. 5 cm koperek – 3 pęczki pęczak – 4 łyżki przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pulpeciki: mięso mielone – 400 gram ½ suchej bułki 1 jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić
Gotuj z MisiemDziś kolejna moja propozycja na króliczą tuszę. Tym razem bardziej aromatyczna, bo pachnie masłem i gałką muszkatołową. Całości dania dopełniają surówki ze słodką nutą
Weekendy w domu i ogrodziepowinien wynosić około 2 godzin. Po upływie około 1 godziny i 40 minut mięso wyjąć z torebki do pieczenia. Przełożyć wszystko do brytfanki i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut. Kiedy mięso jest już gotowe i ładnie zarumienione z wierzchu, wyjąć je z brytfanki i odłożyć na talerz, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy sos. Obrać 3 cebule, pokroić(...)papkę. Dodać połowę kostki rosołowej i zebrane soki z mięsa, które wypłynęły podczas pieczenia. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec zabielamy śmietanką i odrobinę odparowujemy, żeby zagęścić sos. Mięso pokroić w grube plastry, polać sosem. Podawać zaraz po upieczeniu. Wyśmienitym dodatkiem do dania jest borówka do mięs :) Źródło z moimi modyfikacjami: kuchniamalwinki linkwithin
Świat Domowej KuchniOprócz umiejętności kucharskich (które są pokazane w bardzo prosty sposób), książka zachęca też do eksperymentowania i buduje świadomość, skąd na naszym stole bierze się np. mięso. Dlatego to doskonały podręcznik dla każdego, bez względu na poziom i doświadczenie kulinarne. Jednocześnie gotowanie dla wielu początkujących wydaje się bardzo trudne, bo pozornie wymaga posiadania wielu umiejętności, urządzeń, znajomości produktów i ogromnej(...)godzinny mistrz kuchni” pokazuje, że można: podać znane nam danie w nowej odsłonie nadać mu nową konsystencję np. podać ulubiony drink jako lody zamienić deser w wytrawne danie główne albo na odwrót np. kasza jaglana z warzywami podać coś, czego Twoi goście jeszcze nigdy nie jedli np. jakieś danie kuchni świata czy wyjątkowy składnik stworzyć zestaw obiadowy
Ugotowane pozamiataneLeczo. Przepis krok po kroku. Klasyczne leczo uwielbiam miłością pierwszą. Kocham bajeczne połączenie cukinii, papryki i pomidorów. Węgierski rodowód Choć potrawa ta
kuron.com.plcukru z prawdziwą wanilią 50 g suszonych fig można dać morele lub śliwki 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki mleka Aromat migdałowy Wykonanie ciasta: 1. Mak zalewamy wodą, gotujemy 5 minut, odcedzamy dobrze na sicie, studzimy po czym kręcimy 2 razy w maszynce do mięsa. 2. Kremówkę ubijamy na pianę pod koniec wsypujemy cukier z wanilią
Wanilia i KardamonDzisiaj coś z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Zupa solianka (solanka) . Fantastyczna w smaku, sycąca i warta spróbowania. Ja przygotowałam zupę na mięsie jednego gatunku, ale
O kuchni z uczuciemSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, ząbki czosnku 8 sztuk, olej rzepakowy 6 łyżek, ziele angielskie 2 sztuki, liście
W Mojej Kuchni LubięKurczak z ryżem. Brzmi zwyczajnie i bez polotu. W tej szarości skojarzeń znalazłam jednak pełnię smaku. Klasykę gatunku ;) Zapiekanka z ryżu i kurczaka również mogłaby
KucharzycaPyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. W sam raz na mroźne, zimowe dni. Uwielbiam chili con carne także za prostotę i szybkość wykonania. Polecam :-) składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (dałam wołowo - wieprzowe) 1 duża czerwona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu(...)Cebulę pokroiłam w piórka i razem z czosnkiem zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Stopniowo dodawałam zmielone mięso i podsmażałam do lekkiego zrumienienia. Następnie dołożyłam pokrojoną w paski paprykę, przyprawy i koncentrat pomidorowy oraz fasolkę (razem z zalewą). Gotowałam około 15 minut bez przykrycia na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zazwyczaj chili con carne podawane jest z ryżem
babka w formiepożywne i rozgrzewające mięsne curry. Orientalny aromat, bogactwo smaków i mięciutkie kawałki wieprzowiny sprawią że zapomnicie o zimie za oknem Do tego jest to niezwykle łatwe, szybkie i ekonomiczne danie jednogarnkowe, co my ludzie pracy lubimy najbardziej Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 60 g smalcu wieprzowego lub gęsiego 200g czerwonej papryki 200g cebuli 150g marchwi 450 g fasolki(...)łyżeczki chilli w proszku sól i pierz do smaku sok z 1 limonki 150 g mleka kokosowego (paleo, LCHF, dieta bez laktozy) lub śmietany 36% (keto, dieta optymalna, LCHF) – opcjonalnie natka pietruszki lub kolendra do posypania Mięso pokroić w kostkę a następnie natrzeć dokładnie przyprawą curry i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać smalec
Ola la LCHF