dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:190/445)

Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym 141

klopsików z dodatkiem żółtego sera, w sosie pomidorowym doprawionym czosnkiem i oregano? To stary przepis Nigelli, z jednej z jej pierwszych książek z 2001 roku " Nigella gryzie" . Ja to danie poznałam niedługo później i regularnie robię je w swojej kuchni już dobrych dziesięć lat. Przez tą dekadę z hakiem przepis uległ minimalnym zmianom, trochę go uprościłam i skróciłam czas(...)oleju 800 g (2 puszki) pomidorów pokrojonych bez skórki 1/3 szkl. mleka szczypta cukru sól pieprz Klopsiki: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, czosnek, oregano, tarty ser i bułkę tartą. Wyrobić wszystko rekami, żeby składniki dobrze się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Maczając dłonie w miseczce z zimną wodą formować z mięsa kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego

Posadzone i zjedzone
Kotleciki Pokusa 137

Kotleciki Pokusa Prosty sposób na pyszne kotlety, wszystkie składniki razem mieszamy. Ketchup nadaje nam wyrazistego smaku, dlatego proponuję dodać, ogórki konserwowe sprawiają, że danie, nie jest bez smaku. Składniki: ·        ½ fileta   z kurczaka ·        1/3 główki młodej kapusty ·        1 papryka czerwona(...)Paprykę kroimy na małe kawałki. 3.    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. 4.    Ogórki również w drobną kostkę. 5.    Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. 6.    Wbijamy jajka. 7.    Dodajemy ketchup. 8.    Doprawiamy solą oraz paprykę. 9.    Wsypujemy mąki

Kulinarna Chwila
Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii 133

Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg Witamina B6 - 0.070 mg Kwas foliowy - 8 μg Witamina A – 42 IU Witamina E - 0.10 mg Witamina K - 11.0 μg   Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czerwona porzeczka w kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów(...)ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną

Kulinarne przygody Gatity
WEGAŃSKIE SZNYCLE Z KAPUSTY 186

kapusty i tym sposobem powstało niezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie dobrodziejstwa!  Składniki na 12 sztuk: 1/2 główki kapusty, 2 kromki chleba orkiszowego (u mnie TAKI bez ziaren), 1/2 szklanki mąki orkiszowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka(...)kminku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Kapustę i kromki chleba mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" końcówką lub w maszynce do mięsa. Odlewamy sok. Do masy dodajemy mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub pieczemy w piekarniku do zarumienienia

Jeść, by żyć w zdrowiu
schab po bałkańsku 3015

starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre.  Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek cebula puszka pomidorów krojonych 3-4 ogórki(...)łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dżem z czerwonej porzeczki 136

Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg Witamina B6 - 0.070 mg Kwas foliowy - 8 μg Witamina A – 42 IU Witamina E - 0.10 mg Witamina K - 11.0 μg   Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czerwona porzeczka w kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów(...)ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem  z czerwonej porzeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru Wykonanie : Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla

Kulinarne przygody Gatity
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 112

Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg Witamina B6 - 0.070 mg Kwas foliowy - 8 μg Witamina A – 42 IU Witamina E - 0.10 mg Witamina K - 11.0 μg   Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czerwona porzeczka w kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów(...)ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania:  60 minut Proporcje  na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 117

Kocham lato za owoce ! Też mi odkrycie - powiecie 😀 przecież chyba każdy tak ma ? Ale ja uwielbiam się delektować tym stwierdzeniem, tak samo jak daniami, które powstają z kolorowych i soczystych owoców lata. Dziś poszłam do ogródka, krzaczki czerwonej porzeczki lekko się połamały od nadmiaru owoców - to już najwyższa pora, aby je odciążyć ! Czarna porzeczka też już dojrzała, choć jest(...)ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje  na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Mizeria 161

dziś - akurat cukrem pudrem, nieduża ilość, jest w sam raz. Mizeria wspaniale smakuje z mięsem wieprzowym, wołowym lub drobiem. Kotlety wraz z ziemniakami, w sezonie z młodymi ziemniakami w towarzystwie świeżego koperku bardzo chętnie i często widziane na naszym rodzinnym stole:) Domowo, tradycyjnie, bez kombinowania, sprawdzona kuchnia Babci zawsze się sprawdzi. Jeśli macie ochotę możecie urozmaicić mizerię szczypiorem

Zasmakuj Kuchni
Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami 172

Dzisiejsza propozycja jest jak najbardziej jesienna. A jesień za oknem pokazuje swoje najsmutniejsze oblicze. Zimno, deszcz, wiatr, korki na ulicach. Moje danie idealnie pasuje na

Czerwień i błękit
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 143

jesień stoi pod drzwiami  z całą ferią barw, smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam z ogrodu i zrobiłam danie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35 minut. Składniki: 80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia 20 dag  makaronu świderki 6 dużych(...)łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki 2 łyżki słodkiej śmietanki Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem oraz słodką papryką, podlewam oliwą, mieszam, odstawiam na 5 minut, po czym duszę 10 minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz

Wanilia i Kardamon
Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletka, z dodatkiem pieczonego kurczaka 215

Kolejny przepis, który powstał z myślą o zagospodarowaniu pozostałego z obiadu pieczonego kurczaka. W tym przypadku pozostał nie tylko kurczak, ale także ryż, który stanowił do niego dodatek. To danie może być posiłkiem zabieranym ze sobą do pracy, kolacją lub lekkim obiadem. Przygotowanie zajmie bardzo niewiele czasu, więc to idealna propozycja dla zabieganych. Składniki: 1 szklanka ugotowanego na sypko(...)Ryż wymieszać delikatnie wraz z fasolką, kukurydzą i posiekanym niezbyt drobno szczypiorkiem. Na końcu dodać w całości lub pokrojonego na mniejsze kawałki pieczonego kurczaka. Mięso można wymieszać z resztą składników lub podać bez mieszania.  Taką sałatkę podawać z sosem, ma przykład majonezowym, jogurtowym lub mieszanym. sos: 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki dobrego ketchupu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykarz 129

przepłukanie przed gotowaniem (do momentu uzyskania klarownej wody z takiego płukania). Ja wybrałam ryż jaśminowy, bo wydaje mi się odpowiednio kleisty do tego typu dania. Po przestygnięciu mielimy przy użyciu maszynki do mięsa, albo malaksera. Czym nam lepiej pracować. Zmielić należy wszystkie składniki poza ryżem i papryką. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, czas ją przyprawić! Do tego celu(...)mieszamy i próbujemy, czy taki smak nam odpowiada. Na koniec łączymy z ryżem. Ja całość dzielę na mniejsze porcje, które zamrażam i dodaję do nich papryczkę chilli drobno pokrojoną (bez nasion) albo w wersji łagodniejszej słodką, czerwoną paprykę, również pokrojoną w kosteczkę

Karczma Honorietty
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 157

ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu) 1 ugotowany burak 120 g wędzonego pstrąga (waga samego mięsa) oliwa koperek 6 jajek sól, pieprz do podania: chrzan Przygotowanie frittaty: Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 200 stopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga

Chilli Czosnek i Oliwa
Paprykarz 137

przepłukanie przed gotowaniem (do momentu uzyskania klarownej wody z takiego płukania). Ja wybrałam ryż jaśminowy, bo wydaje mi się odpowiednio kleisty do tego typu dania. Po przestygnięciu mielimy przy użyciu maszynki do mięsa, albo malaksera. Czym nam lepiej pracować. Zmielić należy wszystkie składniki poza ryżem i papryką. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, czas ją przyprawić! Do tego celu(...)mieszamy i próbujemy, czy taki smak nam odpowiada. Na koniec łączymy z ryżem. Ja całość dzielę na mniejsze porcje, które zamrażam i dodaję do nich papryczkę chilli drobno pokrojoną (bez nasion) albo w wersji łagodniejszej słodką, czerwoną paprykę, również pokrojoną w kosteczkę

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania