przełącza się na funkcję „podgrzewanie” na 6 godzin . Funkcja o tyle istotna, że po zakończonej pracy wolnowar utrzymuje temperaturę dania przez co po powrocie z pracy możemy cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem bez konieczności podgrzewania go. Co przygotowałam w tym wolnowarze? Bigos to potrawa, która w wolnowarze wychodzi lepiej niż gotowana tradycyjnie w garnku(...)duszenia. Bigos gotowany w wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin. Tuż przed pójściem spać przestawiłam go na pozycję LOW i poszłam spać. Rano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest prostota. Czyż to właśnie najprostsze dania nie są najsmaczniejsze? Intuicyjnie lubimy, to co jest dla nas dobre. Lepiej trawimy współgrające ze sobą składniki. Oszczędzając przy okazji sporo energii na inne czynności życiowe. Dzięki temu poczujesz się lżejszy i w lepszej formie. Posiłki złożone z licznych przystawek, kolejnych dań i różnorodnych deserów tylko niepotrzebnie męczą nasz(...)produkty roślinne (i szybciej eliminuje ich pozostałości). To właśnie dzięki zawartych w nich mikroelementach i błonnikowi udaje się nam asymilować mięso. Dlatego oOstrożnie z wysokoproteinową dietą Dunkana. 8. Każdy organizm żywy potrzebuje żywej żywności, bogatej w życiodajne enzymy. Bez nich nie ma życia. Kiedy wyczerpuje się nasz kapital enzymatyczny, życie ustaje. Nawet zwierzęta mięsożerne, pożerając swoją ofiarę w pierwszej
MODA NA BIOSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść
IMPRESJA SMAKUKolejne odkrycie z niemieckiego świata kulinarnego. Z przepisem spotkałam się oglądając jeden z tutejszych programów kulinarnych :) Nazwę pozwoliłam sobie zinterpretować, ponieważ dokładne tłumaczenie nie oddaje w
Tagebuch po polskuNie ma świąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego
Karo in the Kitchenkonsekwentnie zaznacza to w wystroju lokalu, Specjalnością jest tu zupa z batatów i pieczone / duszone mięsa (zwłaszcza cielęcina i wieprzowina) podawane w kociołku razem z warzywami. Oczywiście spróbowaliśmy jednego i drugiego. „Cappuccino krem z batatów w towarzystwie grzanki z serem blue chess” – to danie rzeczywiście wyborne, które zadowoli najbardziej wybrednego smakosza. Bataty faktycznie są w tym kremie wyczuwalne(...)przyprawy nadają mu nieco afrykański charakter. Zjedliśmy z apetytem i z pełnym przekonaniem polecamy. „Kociołek z karkówką cielęcą zapiekany w piecu” podany został atrakcyjnie, z ciekawą celebracją i bez długiego oczekiwania, co warto podkreślić. Danie pachnące, dobrze skomponowane i naprawdę smaczne. Dodatki także świeże i ładnie podane. Jednym słowem same plusy – łącznie z miłą i sprawną obsługą. Karta
Smaki EwyPrzedstawiam propozycje na domowy obiad idealny - łatwo się robi, można zrobić na zapas i podać na wiele sposobów ;) Generalnie coś dla gospodyń co raz mają fazę
Kuchnia po mojemu1 filet z indyka ok 1 kg 200 g mięsa mielonego garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pieprz cytrynowy majeranek na
Gotowanie jest łatweDania z makaronem to świetna propozycja dla zabieganych, będąc operatywnym można sobie w krótkim czasie przyrządzić np. pyszny makaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko przypieczonym bakłażanem. Przyprawimy to białym pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, a indyk przyrządzimy(...)aromatycznej zalewie olejowej z suszonych pomidorów!. Będzie aromatycznie, szybko i niecodziennie. Szykujcie patelnie i grzejcie piekarnik! Dla 2 osób Czas przygotowania: 25-30minut Składniki: 250g-300g mięsa z uda indyczego (bez kości) Suszone pomidory w zalewie z oleju słonecznikowego 200g Makaron świderki z pszenicy durum 1 bakłażan 4 łyżki śmietany 36% Pieprz biały Sól himalajska Czosnek niedźwiedzi Oliwa
Kuchnia PROzdrowotnaZnalazłam je całkiem niedawno w spisie potraw, które miały być przygotowywane na warsztatach kulinarnych. W warsztatach nie uczestniczyłam, ale czy to przeszkadza w przygotowaniu tego specjału
Kuchnia w Słońcu Skąpanapiersi z kurczaka 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir. Mięso musi być całkowicie przykryte przez mleko. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy kaszę, po około 5-6 min podlewamy ją bulionem(...)wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli i czosnku. Tak przygotowane mięso trzeba jedynie zamknąć, tj. opiec dookoła. Po tym wyłączamy gaz i zostawiamy piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso na lekko złoty kolor, będzie wtedy soczyste i kruche. Gdy kasza będzie już miękka dodajemy grzyby
Kuba Gotujepiersi z kurczaka 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir. Mięso musi być całkowicie przykryte przez mleko. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy kaszę, po około 5-6 min podlewamy ją bulionem(...)wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli i czosnku. Tak przygotowane mięso trzeba jedynie zamknąć, tj. opiec dookoła. Po tym wyłączamy gaz i zostawiamy piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso na lekko złoty kolor, będzie wtedy soczyste i kruche. Gdy kasza będzie już miękka dodajemy grzyby
Kuba Gotujemoje „kulinarne eksperymenty” Niezwykle solidnie wykonana, idealna do różnych kuchenek, do piekarnika, prosta w myciu, można w niej przygotowywać dania bez tłuszczu, długo utrzymuje ciepło (mąż ma cieplutki obiad po powrocie do pracy bez konieczności podgrzewania), niezwykle uniwersalna, zajmująca mało miejsca (dzięki odpinanej rączce) itd. Mogłabym tak pisać i pisać. Jedynie waga(...)drobno siekamy. Podsmażamy chwile cebulę, dodajemy pokrojone piersi z kurczaka. Podsmażamy mięso około 15 minut. Po tym czasie dolewamy połowę wody, dodajemy przyprawy i dusimy całość pod przykryciem (opcjonalnie podlewając wodą). Mąkę rozrabiamy dokładnie w szklance wody. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz” do mięsa, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli, mieszamy. Dusimy pod przykryciem na mniejszym ogniu
Słodkie okruszkiGrillowany kotlet z kurczaka z pieczarkami , kalafiorem i pomidorami. Smaczny, szybki i tani obiad. Tradycyjnie pieczone udka z kurczaka już mi się znudziły, polecam Wam inny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię