babci, jako prezent postanowiłam upiec coś zdrowego, prawdopodobnie makowiec, choć ciągle szukam inspiracji na coś nowego ;) Składniki (około 4 porcji): 500g mielonego mięsa drobiowego puszka pomidorów koncentrat pomidorowy (150g) 1 dość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek średnia cebula Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkuchni. Delektujemy się kuchniami świata, ale zawsze wracamy do tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze przyrządzone polskie dania nie mają sobie równych.Mamy do dyspozycji szeroki wachlarz ziół, przypraw, nic tylko eksperymentować. Takich mielonych jeszcze nie jedliście-obiecuję! SKŁADNIKI: 0,8 kg. łopatki bez kości, 1 jajko, 1 średnia cebula, 5 ząbków czosnku, garść posiekanej pietruszki, 4-5 listków(...)posiekanego lubczyku, 1/2 szkl. bułki tartej, 1/2 szkl. wody, 3 szczypty roztartego w dłoniach majeranku, sól, pieprz, vegeta, masło klarowane, bułka tarta do obtoczenia kotletów, WYKONANIE: mięso mielimy, cebulę i czosnek siekamy drobno, smażymy na maśle, łączymy wszystkie przyprawy z mięsem, cebulą, czosnkiem, bułką i wodą oraz jajkiem, odstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godz., formujemy kotlety, obtaczamy bułką
Kuchnia Beatywyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. Buraki(...)natomiast oprócz pierwiastków mineralnych mają sporo przeciwutleniaczy, które wspomagają układ krwionośny oraz posiadają właściwości zasadotwórcze, które bardzo się przydadzą po zakwaszaniu żołądka ciężkostrawnymi daniami. Dlatego oprócz tego, że taka domowa ćwikła z chrzanem wspaniale smakuje, to naprawdę jest bardzo zdrowa Domowa ćwikła z chrzanem Składniki: około 2 kg buraczków około pół kilograma korzenia chrzanu 1-2 łyżki cukru
UgotujmyTo.plniej, więc staram się ją przemycać na różne sposoby. Wiem, że kasza ugotowana i podana bez dodatku sosu by na pewno „nie przeszła”, więc staram się ją przygotować tak, żeby smakowała domownikom. Kurczak z kaszą gryczaną to właśnie takie danie, które idealnie wkomponowuje się w wymagania i smaki odpowiednie dla nas. Przepis mam spisany na kartce(...)jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości, nie jest gumowate, więc wcześniej podsmażyłam i poddusiłam je na patelni. Danie wyszło bardzo pyszne i sycące, a i kasza nikomu nie przeszkadzała Składniki: - 4 ćwiartki
dom-agi.plJajecznica na boczku lub tortilla w tosterze z mozzarellą i szynką to moje śniadaniowe standardy. Gdzieś tam pomiędzy tym czasem pojawiały się pancakes lub wytrawne omlety
Czarnawisienkaszybka potrawka z indyka z warzywami, w sosie pomidorowym SKŁADNIKI 40 dag filetu z indyka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasoli czerwonej
słodki bratekNic dodać, nic ująć - jest to sztandarowa potrawa. Łatwa w przygotowaniu, prosta w podgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne
Smaki Ewyziemniaczana zapiekanka Gdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :) składniki: 1 kg
Bon Appetit Małgorzatypapier z przyprawami, a następnego dnia tylko usmażyć. Mięso przez noc spokojnie przejdzie przyprawami i będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Niewielka ilość użytego oleju sprawia, że danie jest nie tylko zdrowe (wiadomo-białko), ale i niskokaloryczne. A jakże smaczne to przekonajcie się sami, po przygotowaniu dania :)) Ponieważ przepis krąży od kilku lat po internecie(...)oliwa z oliwek Dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Filet kroimy pół wzdłuż, otrzymując dwa płaty piersi. Przygotowujemy sobie 2 kawałki papieru do pieczenia tak duże, abyśmy mogli bez problemu zawinąć w nie nasze filety. Przy użyciu pędzelka smarujemy z jednej strony papier. Na posmarowany papier sypiemy równomiernie przyprawy. Układamy filet i dokładnie zawijamy, aby soki powstałe podczas smażenia
Walijskie PichcenieDziś zapraszam Was na danie makaronowe ( tu najdziesz inne makaronowe propozycje) , we włoskim klimacie- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w kremowym sosie Carbonara. Wersje Carbonary są
Kraina Miodem PłynącaMoje ulubione leczo to takie, w którym znajduje się bardzo duża ilość cukinii. Bez tego warzywa leczo mi nie smakuje. I myślę, że każdy
Passion of Cookingdania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała marchewka pęczek dymki 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 1 papryczka chilli (bez pestek(...)woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy
Poezja smakuostra papryka, lubczyk tarty ser do posypania lub mozzarella oliwa PRZYGOTOWANIE: Na kilku łyżkach oliwy przesmażam posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula lekko się zeszkli wrzucam mięso. Smażę do jasności mięsa, mieszam. Dodaję posiekaną paprykę, pomidora, przyprawiam. Po kilku minutach smażenia dodaję kukurydzę i pomidory z puszki oraz koncentrat. Gotowy farsz odstawiam na bok. Bakłażany myję, przekrawam wzdłuż dłuższej części(...)temp. 180 C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika). Po tym czasie faszeruję każdego bakłażana, posypuję serem. Zapiekam 20-25 minut w temp. 180 C aż ser się roztopi. Moja rada: Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem jako osobne danie. Posypać serem i natką
Zasmakuj Kuchni