dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:170/445)

1560. Boczek prasowany 185

proporcje do peklowania..ja nie kupuję mięsa w sklepie ..tylko po prostu jest " świonobicie".. większą ilość mięsa się pekluje..część boczku, polędwicy itp .jest od razu wędzona ..a część [ np.boczki itp]przechowywane w zamrażarce ,ten boczek był akurat zapeklowany,więc ja tylko dałam przyprawę .Dokładnej ilości boczku nie podaję, bo szczerze mówiąc nie ważyłam..[po prostu miałam "kawał " boczku(...)przyprawa Szeherezada Na dno posypać troszkę żelatyny,położyć listki laurowe.Na to położyć warstwę boczku [skórą do dołu]. Posypujemy żelatyną, posypać przyprawą i na to znów położyć warstwę boczku [ bez skóry], posypać przyprawą i żelatyną. Na wierzch położyć kolejną warstwę boczku [ tym razem skórą do góry].Znów posypać żelatyną i przyprawą.Zamknąć szynkowar i wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać

Moje domowe kucharzenie
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem 156

nimi zapanować czasowo - trzeba je postawić na kuchence równo godzinę przed planowanym obiadem. Pieczarki do tego dania warto sobie przygotować rano, lub nawet poprzedniego dnia. Oczyścić, pokroić, włożyć do miseczki, przykryć folią i schować do lodówki. Zapraszam na naprawdę pyszne danie! Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem 6 większych lub 8 mniejszych porcji 2 polędwiczki wieprzowe(...)patelnie - jedną z pokrywką, a drugą bez pokrywki 1. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Jeśli pieczarki są duże - pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki. Polędwiczki oczyścić z białych błon i pokroić na plastry grubości 1 cm . 2. Na patelni z pokrywką rozgrzać 1 łyżkę oleju i poukładać plastry mięsa ciasno jeden obok  drugiego. Oprószyć solą

Posadzone i zjedzone
Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 264

równomiernym rozkładzie działa perfekcyjnie przy pieczeniu chleba, mięsa czy ciasta. Garnek rozgrzewamy zaczynając od włożenia go do zimnego piekarnika, a następnie do już mocno rozgrzanego garnka wkładamy chlebowe ciasto lub mięso i zamykamy garnek rozgrzaną pokrywką. Na chlebie i mięsie tworzy się chrupiąca przypieczona skórka a szczelna pokrywka nie pozwala odparować wodzie – danie zostaje soczyste(...)jeszcze ciepłe, w gorącej wodzie – im nie przeszkodzi odrobina płynu do mycia naczyń. Można je myć w zmywarce, ale mocne środki myjące mogą zmatowić emaliowaną powierzchnię.   Naczynia żeliwne bez warstwy emalii wymagają od nas większej troski – myjemy je jeszcze gorące, w gorącej wodzie, nie używając do mycia mydeł i detergentów, co najwyżej pasty zrobionej z soli kuchennej rozrobionej

Karo in the Kitchen
Poniedziałek: Makaron z warzywami i pieczoną cieciorką 113

Makaron z warzywami to witaminowa i energetyczna bomba. Ma w sobie mnóstwo zdrowych składników i przy tym jest bardzo pożywny. Czas: 30 minut Poziom trudności : Raczej

Niedzielny kucharz
Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Przepis krok po kroku. 137

Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym to banalnie proste danie obiadowe. Wiem, że ciągle szukacie takich szybkich przepisów. Mało kto ma czas w

kuron.com.pl
Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku 260

małego (mają po około 12-15cm), bardzo młodego (około rocznego), najpierw mrożonego (dla zabicia pasożytów i bakterii) a potem solonego w drewnianej beczce śledzia, którym Holendrzy prawie że bez opamiętania objadają się z dodatkiem cebulki w czerwcu– bo maatjesharing to produkt sezonowy i nie odławia się ich wszystkich na raz, część musi przecież dopłynąć na tarło(...)żadnej strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy

Karo in the Kitchen
Pilaw z kurczakiem i warzywami 182

Europie pilaw przyrządzany jest na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest w zasadzie fantazja kucharza. Mój pilaw przygotowałem z  warzywami, papają i  kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry. Składniki (dla 2-3 osób): 250 g ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 papai 2 ząbki czosnku(...)podsmażać razem jeszcze chwilę. Dodać pokrojone mięso kurczaka i obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane w arzywa i papaję, podsmażać przez chwile, po czym dodać pół szklanki wrzątku, przyprawy i - mieszając od czasu do czasu - gotować, aż warzywa będą wystarczająco miękkie (ok. 5 minut). Na koniec dodać ryż i dokładnie wymieszać. Jeśli danie będzie zbyt suche, dodać jeszcze pół

W SMAK
Schab z jajkiem. 180

wylewajcie go. To świetna baza, do sosu. Przyprawy możecie dodać, takie jak lubicie. Składniki: 1 kg. schabu bez kości (miałam 1,2 kg) 2-3 jajka ugotowana na twardo ( zależy jak długi jest schab) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs sól, pieprz majeranek 2-3 łyżki oleju Dodatkowo: folia do pieczenia Wykonanie: Schab umyć i osuszyć ręcznikiem

Agusiowe smakołyki
Restauracja Tinel w Zadarze (Chorwacja) 116

doceniane przez osoby je odwiedzające. Nam także smakowało jedzenie. Może porcje nie były zbyt duże, ale dania były ciekawe. Nie ma tutaj szaleństwa kulinarnego, ale nie zaliczyli też żadnej wtopy, więc generalnie wychodzi na plus. Danie moje i mojego męża. Mięso było mięciutkie, a sos aksamitny. Ziemniaki trochę mnie zaskoczyły, bo były takie jak odpiekane kolejnego dnia(...)potencjał jako warzywo. Danie taty. Ośmiornica. Podobno niezła, choć to nie moje smaki. No i mama standardowo zamówiła rybkę. Pyszna i delikatna, bez panierek i innych ciężkich dodatków. Przyjemne miejsce z ładnym ogródkiem. Dania wizualnie pięknie podane. Stół prezentuje się imponująco. Jeśli będziecie w okolicy można zajrzeć

Karola gotuje
Bistro La Cocotte 100

doskonałym chutney z gruszki. Prosta bardzo sympatyczna przekąska. Jako danie główne zamówiliśmy konfitowaną pierś z gęsi z puree z selera, do tego chutney jabłkowy z cydrem i foie gras. Pierś miękka, soczysta, dodatki doskonale z nią współgrały, tworzyły spójne danie, bez wymyślania, jak udziwnić danie. Jedyne zastrzeżenie, to proponuję przed podaniem, przesmażyć pierś na patelni, skórą(...)celu nadanie jej chrupkości i koloru. Jako drugie danie główne zamówiliśmy boeuf bourguignon - wołowinę po burgundzku. Danie klasyczne i w wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka

królestwo garów
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 194

Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto. Składniki na 2 porcje: ok 70 dkg ziemniaków 1 cebula biała pół cebuli czerwonej(...)łyżeczki 1-2 łyżki oleju 100 ml wody przyprawy: po 1 łyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej   Przygotowanie: Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój.  Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry

Anioszek w kuchni
Kotlet schabowy 110

Kotlet schabowy czyli tradycyjny polski obiad. Proste danie, zawsze się udaje i smakuje świetnie z ziemniakami i surówką. Grubość kotleta zależy od upodobań. Składniki: 2 plastry schabu bez kości (na kotlety) 1 łyżka mąki 1 jajko 6 łyżek bułki tartej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość(...)kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na pół godziny ,aż przejdą smakiem. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze

Smaczne Potrawy
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 178

karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy przestaliśmy jeść mięso, pojawiła się oczywiście kwestia: "to z czego teraz będziemy robić kotlety?". No bo wiadomo - kotlet w życiu człowieka to pozycja obowiązkowa, bez kotleta ani rusz. Więc - siedziałam w necie, szukałam przepisów, próbowałam różnych i jedliśmy - a to z pieczarek

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zurek na domowym zakwasie-znakomity 185

biala kielbasa i kawalkami jajka.Tak nakazuje tradycja i nie wyobrazamy sobie wielkanocnych smakow bez bialej kielbasy i zurku.Wielu z Was ma zapewne dylemat ugotowac zur czy zurek,a moze bialy barszcz? Bo jednak te trzy slowa nie sa synonimami,kazde z nich oznacza odmienne danie.- zur-to zupa ugotowana na zakwasie z maki zytniej i wywarze z jarzyn.Jest(...)zupa postna.nie okraszona zadnymi dodatkami- zurek -ma juz swiateczny charakter,ugotowany na wywarze z wedzonki lub miesa,podawany z dodatkiem kielbasy i jajek- barszcz bialy-to delikatniejsza i subtelniejsza w smaku wersja zurku,ugotowany za zakwasie z maki pszennej.To swiateczna ,bardziej arystokratyczny odmiana zurku,bo zakwas zostal przygotowany z uzyciem bardziej luksusowej maki pszennej.Namawiam bardzo na wychodowanie wlasnego zakwasu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab z warkoczem pieczony w majeranku 170

zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha.  W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie na zdjęciu Schab można podać również na ciepło, jako danie obiadowe, z dodatkiem sosu. Schab z warkoczem pieczony w majeranku Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania