dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:163/445)

Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 127

W sam raz na niedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo

Quinoa Raz!
Przepis na… – Vitello tonnato, wykwintny smak Piemontu 226

Vitello tonnato to danie na wskroś piemonckie – jak cały region eleganckie i wzniosłe, a do tego uniwersalne. Znane jest co prawda także w Argentynie, gdzie jako vitel tonné trafia na talerze w okresie Bożego Narodzenia, ale cóż z tego? Oczywistym jest, że smak takiej strawy trafia w gusta bez względu na szerokość geograficzną. 1 kg cielęciny tuńczyk(...)przez 70-90 minut uzupełniając odparowujące wino. Z garnka wyjmujemy mięso. Powstały sos ubijamy ze 100 ml oliwy z oliwek i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Dodajemy łyżkę kaparów. Mięso w całości polewamy sosem i wstawiamy pod przykryciem na dobę do lodówki. Po tym czasie smaki uzupełnią się i danie jest gotowe do podania. Buon appetito

Bon Ton Italia
Boczek pieczony w winie 213

zimno z bardzo wieloma dodatkami. Na ciepło sugerujemy zwłaszcza upieczone razem z mięsem ziemniaki, natomiast na zimno może to być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi lub ostrymi. To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Ilość czynności jakie trzeba wykonać jest minimalna i w zasadzie sprowadza się do umieszczenia składników w garnku(...)przerośniętego boczku bez kości 300ml (pół)wytrawnego białego wina pęczek świeżego tymianku kilka gałązek natki pietruszki kilka ząbków czosnku 1 papryczka chili 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka rozmarynu sól (ok. 2-3 łyżeczki) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 500g małych ziemniaków (opcjonalnie) Instrukcje Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę. Mięso nacieramy

Kulinarna Pokusa
Pizza z kurczakiem i ananasem. 158

kocham Cię mamo" załatwia wszystko :) Kochane Mamy, wszystkiego najlepszego! Dzisiaj świętowanie umilać nam będzie pyszna tarta (o której napiszę wkrótce). A ostatnio zajadaliśmy się pizzą z kurczakiem i ananasem. Mięso przygotowałam według przepisu Maćka . Spód rozwałkowałam  w taki sposób, aby brzegi pozostały nieco grubsze. Dzięki temu po upieczeniu były nadal miękkie. Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej(...)miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia  oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony

zadanie-gotowanie
Chili con carne z soczewicą 198

może nie jest daniem typowo wiosennym, ale z racji kapryśnej pogody, rozgrzewająca i sycąca potrawa zdecydowanie wskazana ;) Inną wersję chili con carne prezentowałam już na moim blogu -  tutaj . Składniki: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3/4 szklanki zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek ( można pominąć ) 1/2 puszki kukuryczy 1 puszka pomidorów bez skóry krojonych(...)łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut. Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek lub duża, wysoka patelnia. Do mięsa z papryką dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę, odsączoną kukurydzę, pokrojone w plastry pieczarki

kolorowotorcikowo
Polędwiczki wieprzowe w konfiturze jagodowej z jabłkiem, brzoskwinią, figą i rozmarynem 141

Całość podlewamy koniakiem, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, zdejmujemy folię, nagrzewamy piekarnik do 190C i wkładamy mięso do środka. Pieczemy przez ok. 25 min w tej temperaturze w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy piękące sie mięso, obracamy je i obkładamy je cząstkami owoców: brzoskwiń(...)mięso i obkładamy je z wierzchu plasterkami świeżych fig. Wkładamy naczynie do piekarnika i w opcji góra-dół dopiekamy do miękkości, obracając mięso od czasu do czasu. Ja piekłam jeszcze ok. 20-30min. Mięso było kruche, niezwykle delikatne. W sumie przebywało w piekarniku ok. 1,5h, jednak swoją kruchość zawdzięcza nocnemu moczeniu w alkoholu. Pasuje do dań

Raj dla Podniebienia
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 429

miękkości mięsa, około 2 godzin. Ugotowanego kurczaka pozbawcie skórki, ogołoćcie z mięsa. Kości i warzywa z rosołu – poza marchewką – wyrzućcie. Marchewkę pokrójcie w półplasterki. Odłóżcie na bok razem z mięsem. W rosole dodatkowo rozpuście wybraną kostkę bulionową. Odlejcie 1,2l rosołu, resztę można zjeść lub zamrozić.   Naszykujcie sobie duży garnek i drewnianą łyżkę. Wlejcie całą szklankę oleju i podgrzejcie(...)będąc blisko garnka. Po około 10 minutach mąka zacznie ciemnieć i pachnieć jak popcorn. Dajcie jej 20 minut, poświęćcie się mieszając, aż osiągnie kolor ciemnego karmelu – mlecznej czekolady. Im ciemniejsza zasmażka tym lepszy, głębszy smak . Gdy osiągnie już odpowiedni kolor, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa (bez szczypioru), wymieszajcie, a garnek przykryjcie pokrywką. Duście warzywa, co jakiś czas mieszając, około

Karo in the Kitchen
Tagliatelle zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami i pulpecikami 201

bardzo lubię zapiekanki makaronowe. Wystarczy do nich kilka składników by wyczarować coś pysznego i za każdym razem innego. Dzisiaj postanowiłam urozmaicić ją pulpecikami, natomiast do samej zapiekanki dałam dość sporo warzyw, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki na 4-6 porcji: 400g makaronu tagliatelle Malma 600ml passaty (przecieru) pomidorowego 200g pieczarek ½ dużej papryki żółtej ½ dużej papryki czerwonej 350g(...)zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 ząbek czosnku 1 jajko Garść bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 169

dawno wybraliśmy się na wycieczkę niedaleko Wrocławia. Po drodze zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam(...)żeby podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku.            Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia     Dodatkowo

Kuchnia u Krysi
Najlepszy pasztet z królika 206

bez specjalnej okazji. Smakuje świetnie do kanapek lub jako przystawka. Można go podać z konfiturą żurawinową albo lekką zieloną sałatką. Królik jest bardzo chudy, można go przyrządzać w wielu różnych wersjach. Można gotować, piec albo dusić i zawsze będzie smaczny. Ja nieczęsto przygotowuję to mięso, ale uwielbiam królika duszonego w białym winie z warzywami . To przepyszne i wykwintne danie

Smaczna Pyza
Kasseler z ananasem – egzotyczna pieczeń wieprzowa 148

Jest to peklowana i lekko wędzona wieprzowina. Dodaliśmy do tej typowej pieczeni trochę egzotyki, czyli ananasa i wyszło pyszne i sycące danie. Zachęcamy do spróbowania. Przepis Składniki: pół puszki ananasa (425 ml) 800 g kasseler’a bez kości 5 łyżek oliwy łyżka sosu sojowego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki imbiru szczypta ostrej papryki szczypta cukru sól pieprz(...)ewentualnie jakiś zagęszczacz do sosów Na pewno można w Polsce kupić kasseler’a, ale jeżeli byłby z tym duży problem, można wykorzystać dowolne mięso nadające się na pieczeń, z tym, że trzeba wtedy dopasować długość pieczenia. Kasseler jest peklowany co skraca czas jego przygotowania. Przygotowanie: Ananasa odsączamy, sok zostawiamy jeszcze nam się przyda. Oliwę, dwie łyżki soku z ananasa

KasiaiKrzysiu.pl
Sos słodko - ostry do słoików 211

bez całej tablicy Mendelejewa. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych (czyli poniekąd mnie :)). Można go łączyć z dowolnymi dodatkami - makaronem, kaszą czy ryżem a także wzbogacić go o dodatek mięsa, np. kurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam

My simple kitchen
Japońskie jedzenie Madame Wu 134

popieprzone (nie solimy, ewentualnie trochę). Jak będzie gotowe to do widzenia do jakiejś miseczki i czeka.  3. Teraz tak, najlepszy jest wok, ale bez się też da, wiem, bo robiłam też na patelni. Wrzucamy ryż na rozgrzany olej i on się chwile smaży – musi lekko zbrązowieć. 4. Wbijamy jajka(...)wbiłam 3 na jedną torebkę ryżu.  Ważne: mieszać trzeba szybko, żeby jajko się rozprowadziło dobrze wśród ryżu i dopiero wtedy zaczęło ścinać.  5. Wrzucamy mięso i mieszamy 6. Pieprzymy, polewamy sosem sojowym (słony jest więc nie solimy) 7. No i teraz, jak już uznamy, że się ryż zarumienił ładnie i jajko przestało być

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpety z indyka w sosie jarzynowym 143

Uwielbiam lekkie dania. Wprawdzie latem mogłabym jeść właściwie same owoce i świeże warzywa nawet bez obróbki termicznej, pić koktajle i nie gotować. Bycie mamą jednak zmusza, o ile starsze dzieci też można podkarmić nawet makaronem z koktajlem truskawkowym (to danie jest uwielbiane), to najmłodsze muszą zjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie(...)pulpeciki w jarzynkowym sosie z ziemnaczkami i surówką to idealny obiad na ciepłe dni. Składniki: - 40 dag mięsa mielonego z indyka; - 1 jajko; - 2 łyżki bułki tartej; - sól; - gałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany 30 %; - 2 łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie: Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać. Formować pulpety, wrzucić

dom-agi.pl
Chili con carne w wersji light 147

sami mogą się obsłużyć i zjeść chili nawet na stojąco  :). Chili con carne  w wersji light Składniki: 500 g mielonego mięsa  z indyka 2 puszki czerwonej fasoli po 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 cebula 1 mała papryczka chili 2 łyżeczki  przyprawy meksykańskiej do chili con carne 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania