dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:162/445)

Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 185

Przez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości

Pyza i Surówka
Kurczak Tikka Masala 171

Kurczak Tikka Masala Składniki:  mięso:  - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka

Kuchnia co dnia
Sufletowe rozetki z łososia z musem żurawinowo wiśniowym. 138

chciałam zrobić na filecie z sandacza, ale braki w sklepach i mały wybór... Dlatego też to iście idealne danie  postanowiłam wydać w moim stylu.  Niebanalnie i niestandardowo!  W końcu trzeba kombinować i próbować nowych rzeczy.  Mięso ze słodkimi dodatkami uwielbiam! Śledziki na słodko również, więc dlaczego nie zrobić łososia z pysznym owocowym musem? Zapraszam(...)filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały lub czarny 100 g żurawina suszona 80 g wiśnie bez pestek sok z cytryny  cukier kardamon Wykonanie: Żurawinę i wiśnie (np. mrożone) zalewamy odrobiną wody. Gotujemy go miękkości. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku odrobiną kardamonu, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy i przecieramy przez sito. Z łososia zdejmujemy

Malinowe Pocałunki
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 120

zupy musiały wystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była(...)zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już tym bardziej w czasie wojny. Była taka sytuacja, że myśmy dostawali kartki, ale były osoby, które miały możliwość sobie uchować świnię. Wtedy zgłaszali, że zabijali świnię. Przychodzili, oceniali i zabierali im kartki na jakiś czas. I tak mieli więcej mięsa niż na kartki. Polacy robili

Kryzysowa Książka Kucharska
Szakszuka - jajka gotowane w sosie pomidorowym 118

bazą jest zawsze sos pomidorowy oraz jajka. Reszta dodatków zależy od Waszej wyobraźni. U mnie jak zawsze na bogato! Dodałam kiełbasę, paprykę, seler naciowy, ser feta, a na koniec danie podsypałam chrupiącym szczypiorkiem. Pyszny pomysł na niedzielne śniadanie, które poratuje także, gdy macie kaca po weekendowym imprezowaniu. 😉 Szakszuka: ok. 150-200g kiełbasy wieprzowej dobrej jakości 2 papryki(...)pieprz Kiełbasę, cebulę, seler naciory i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kiełbasę wsypujemy na suchą patelnię, przesmażamy na chrupko bez użycia oleju. Ja zawsze używam kiełbasy, która ma przynajmniej 70-80% mięsa, co i Wam polecam. Po usmażeniu kiełbasy przekładamy ją do miseczki i odstawiamy na bok. Na patelni ląduje następnie czerwona cebula, pozwalamy się

Cooking Monster
Kurczak w orzechach na roszponce z warzywami i owocami 170

sałat. Ja dzisiaj wykorzystałam zamiast sałat mega zdrową roszponkę. Dodatek żurawiny dopełnia zdrowotności tego dania. Powinnam wszystko posypac jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc nie podaje ich w składnikach, choć taki był zamysł. WSKŁADNIKI: 350-400 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka bez kości, np. pierś lub udka na krem do kurczaka: 50 g orzechów(...)ciut aby puściły aromaty i zmieszały się z innymi składnikami. Przyprawić solą i pieprzem. Teraz w dużej misce zmieszać miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki i troszkę soli. Mięso pozostałe z obiadu pokroić w kawałki i zalać je powstałym kremem z orzechów.Wymieszać. Możemy też wykorzystać surowe mięso, które przed wymieszaniem trzeba obgotować przez chwilę lub przesmażyć na bardzo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka Tabbouleh! 125

jako danie główne, ale również wykorzystać, jako dodatek do mięs czy ryb. Sałatka ta jest przygotowywana w Libanie i krajach arabskich. Jej cechą charakterystyczną jest duża ilość mięty i natki pietruszki. Tabbouleh jest przygotowywana na bazie kaszy bulgur. Sałatka jest aromatyczna, o nucie cytrusowym, bardzo odświeżająca, dzięki dużej ilości zieleniny i idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. Polecam(...)sama ilość co natki, jeśli miętę masz w donnicy) - 1 ząbek czosnku - sok z 1 cytryny - 2 średnie pomidory malinowe - 1 długi ogórek - 1/2 papryki zielonej ( w wersji oryginalnej bez) - 1/2 cebuli czerwonej słodkiej - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz, ewentualnie sumak Kaszę bulgur przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zioła posiekaj drobno z czosnkiem. Pomidory, paprykę i ogórek

SMYKWKUCHNI
Forszmak ze śledzi 286

Jeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej

W kuchni wieczorem
Gulasz wieprzowy z cydrem 93

Gulasz wieprzowy z cydrem, kaszą pęczak i sałatą z jajkiem i śmietaną to niezaprzeczalnie doskonałe trio obiadowe. Pyszne danie, które zasmakuje każdemu! Jak przygotować idealny

Pogotujmy.pl
Kapusta zasmażana 179

Kapustę zasmażaną przygotowuję najczęściej z młodej kapusty - z dużą ilością świeżego kopru, czasem z grzybami, w wersji mięsnej lub bez. Przypomina o sezonie letnim, wspaniale

Zasmakuj Kuchni
Leczo z kurczakiem i ananasem 197

Czyli potrawa "na winie" - co się nawinie to do lecza! Kolejny Błyskawiczny Piątek w kalendarzu - ma być szybko, smacznie i bez komplikacji . Kwintesencją tej zasady

Grunt to przepis!
Kurczak w śmietanie 279

Do przygotowania kurczaka w śmietanie zainspirowało mnie podobne danie podane nam na obiadokolację w hotelu w Strasburgu. Nigdy wcześniej nie jadłam drobiu ze śmietaną. W

Weekendy w domu i ogrodzie
Leczo z cukinią 758

domu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku mięsnego i otrzymać danie wegetariańskie. Leczo kochamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest jednogarnkowe (danie zazwyczaj podajemy tylko z pieczywem). Jest proste do przyrządzenia, a w sezonie dodatkowo bardzo tanie. Wspaniale syci i rozgrzewa. Leczo zawiera mnóstwo aromatycznych warzyw – a zatem ma wiele wartości(...)pozostałych warzyw. Wlewamy do nich około 1 litr wody oraz dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze ok. 15 minut

Poezja smaku
Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 129

W sam raz na niedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo

Quinoa Raz!
Przepis na… – Vitello tonnato, wykwintny smak Piemontu 237

Vitello tonnato to danie na wskroś piemonckie – jak cały region eleganckie i wzniosłe, a do tego uniwersalne. Znane jest co prawda także w Argentynie, gdzie jako vitel tonné trafia na talerze w okresie Bożego Narodzenia, ale cóż z tego? Oczywistym jest, że smak takiej strawy trafia w gusta bez względu na szerokość geograficzną. 1 kg cielęciny tuńczyk(...)przez 70-90 minut uzupełniając odparowujące wino. Z garnka wyjmujemy mięso. Powstały sos ubijamy ze 100 ml oliwy z oliwek i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Dodajemy łyżkę kaparów. Mięso w całości polewamy sosem i wstawiamy pod przykryciem na dobę do lodówki. Po tym czasie smaki uzupełnią się i danie jest gotowe do podania. Buon appetito

Bon Ton Italia