dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:169/445)

Udka faszerowane pieczarkami, porem i marchewką 420

danie z wykorzystaniem mięsa drobiowego to zachęcam do przygotowania udek w cytrynach lub duszonych w pysznym, lekko słodkim sosie .  Składniki na porcję dla 4 osób*: 1 kg udek z kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek  1 marchewka 1 biała część pora sól, pieprz żółty ser olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso(...)instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem.  W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Por umyć i pociąć w cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć pieczarki. Gdy lekko zmienią kolor to dodać por oraz marchewkę. Całość przyprawić solą

Ugotować
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 457

cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać na nią olej sezamowy, pastę z czarnej fasoli, sos hoisin, cukier i wszystko wymieszać. Gdy masa jest ciepła(...)dodać wodę z mąką kukurydzianą, zamieszać i zagotować by powstał gęsty sos. Jeśli chcesz zrobić wyjątkowy sos do kaczki bez dodawania gotowego sosu hoisin, potrzebujesz ponizszych składników: 3-4 szalotki 1-2 papryczki chili 30 g brązowego cukru 50-75 ml sosu sojowego 45 g marmolady śliwkowej 20 g konserwowego imbiru 2 cm świeżego imbiru 30 ml octu ryżowego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dorsz w porach i marchewce 177

Filety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4

Bullio
Pulled pork czyli następca hamburgera 293

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pulled porkt czyli rwana, grillowana wieprzowina długo pieczona. Podana w brioszce z dodatkiem sosu barbecue z surówką z 

Marta Gotuje
Filet kurczaka faserowany pieczarkami 140

Ponownie faszerowany filet drobiowy . Co można robić z filetów drobiowych? Bez przerwy kotlet - też może się przejeść . A faszerowany to zawsze jakaś zmiana . Robisz inny farsz i gotowe , niby to samo - a coś innego,. Tym razem będa dwie zmiany  1. farsz który jest tylko a cebuli i pieczarek i 2 to nie będzie smażony tylko duszony(...)musie jabłkowym . Moja jabłonka ugina się od jabłek to muszę jakoś je z pożytkować . Wtykam je wszędzie gdzie się da . Dlatego dzisiaj zrobiłam filet kurczaka faszerowany pieczarkami i duszony w musie jabłkowym   . Strasznie długi tytuł dlatego musiałam go trochę ograniczyć. Skladniki na 1 porcje 1 filet drobiowy 2 cebule 5 pieczarek większych sól , pieprz do smaku 1 duże jabłko

Eli Gotowanie
Schab na mleku (danie z szybkowaru) 296

zbyt długiego czasu. Wystarczy przyprawić mięso, lekko zarumienić i całość ugotować w szybkowarze. Przygotowany sos jest na prawdę pyszny- lekko słodki i z aromatem cebuli, czosnku oraz zielonej pietruszki. Jeżeli lubicie tradycyjny schab w sosie własnym to zachęcam Was do przygotowania mojego innego przepisu z wykorzystaniem mięsa schabowego .  Składniki: 1 kg schabu bez kości 2 małe cebule

Ugotować
Najprostszy gulasz wieprzowy 230

Parę dni temu pojawił się na blogu przepis na   kluski śląskie . A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem

Kulinarne przygody Gatity
Ognisty gulasz 206

ząbki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy ja dałam około 1/2 łyżeczki 2 łyżki masła Na rozgrzaną patelnie dodaję rozdrobniony czosnek oraz chilli, pokrojoną w paseczki cukinię oraz masło i posiekane w kostkę mięso...Podsmażam około 5 min. na średnim ogniu Gdy już mięso się lekko zarumieni dodaje przecier pomidorowy, przyprawy, pokrojone w plasterki pieczarki oraz(...)ogórka kiszonego, wszystko duszę pod przykryciem około 10 min. następnie zwiększamy ogień i już bez pokrywki smażę około 5 min. Smacznego

NaKońcuJęzyka
Kacze udka confit z sosem pomarańczowym 126

tłusta nie jest . Metoda confitowania mięsa to stara tradycja , można w ten sposób przyrządzać wiele gatunków ze znakomitym efektem . Sos pomarańczowy to równie genialny element dania , podkreśla smak mięsa , cytrusowe nuty nadają daniu lekkości . To już nie tłusty ptak , to lekka aromatyczna poezja mięsna No dobra , a tak poważnie , po naszemu ” palce lizać i tyle(...)kaczego smalcu sos pomarańczowy : 1 szklanka soku pomarańczowego 100 % bez cukru 1 czubata łyżka masła 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 1 pomarańcza do dekoracji Kacze udka oczyszczamy z wszelkich piórek ,pałek i innych nieproszonych gości Osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy , pieprzymy ( Bez skojarzeń proszę Choć kojarzy się lepiej niż opieprzamy lub dopieprzamy ) . W niewielkim garnku rozgrzewamy kaczy

Ogrodnik w podróży
Spaghetti bolognese 200

podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości(...)soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje

Luźna Kuchnia
Ligawa w sosie śliwkowym 269

najmniej dobę w kwaśnej marynacie – mięso odpowiednio skruszeje. Następna kwestia to długa obróbka cieplna. Po kilkugodzinnym gotowaniu mięso może zacząć się przesuszać, więc ważny jest dobry sos. A ten jest po prostu wyborny! Ciemny, naturalnie gęsty (bez grama mąki!) – wytrawny od wina, kwaskowy od musztardy i słodki od śliwek. Wiele osób boi się przyrządzania wołowiny(...)kaszą – taka klasyka polskiego obiadu. I to wcale nie wysokokaloryczna! Samo przygotowanie jest bajecznie proste. Musimy tylko uzbroić się w czas. I nie bójcie się alkoholu w tym daniu – całkowicie wyparowuje. Ligawa w sosie śliwkowym: 1 kg ligawy wołowej (tzw. polędwicy cygańskiej) 1 duża cebula 1 czubata łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 łyżka oleju 4 liście laurowe

Poezja smaku
Śledzie po szwedzku – inlagd sill 265

małego (mają po około 12-15cm), bardzo młodego (około rocznego), najpierw mrożonego (dla zabicia pasożytów i bakterii) a potem solonego w drewnianej beczce śledzia, którym Holendrzy prawie że bez opamiętania objadają się z dodatkiem cebulki w czerwcu– bo maatjesharing to produkt sezonowy i nie odławia się ich wszystkich na raz, część musi przecież dopłynąć na tarło(...)żadnej strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień: Jednego dnia przygotowuję, drugiego gotuję 103

menu na tydzień. Jak planować posiłki To już chyba 30 menu na tydzień, które opublikowaliśmy na blogu. Czego nauczyliśmy się przez ten czas o planowaniu posiłków? Przede wszystkim, że dania muszą być bardzo proste, ale z drugiej strony nie mogą być monotonne, bo szybko się znudzą i ich jedzenie nie będzie przyjemnością. Po drugie – że przygotowanie zdrowego(...)przed pójściem spać naszykować sobie rzeczy na następny dzień. P ół godziny pracy i następnego dnia niesamowita ulga następnego, kiedy można bez stresu zabrać się za gotowanie mając gotowe półskładniki Tak właśnie gotowaliśmy w tym tygodniu. Dania do zrobienia były proste, jak te z filmikówi na YouTube, jednak przygotowania zabrały trochę czasu – głównie zrobienie zaprawy

Niedzielny kucharz
Tatowy pomysł na obiad 157

jęczącym Maluchem na rękach wena mi się skończyła. Jedyne co, to poprzedniego dnia mięso zamarynowałam. Synowi przyrządziłam nieśmiertelnego Hamleta. Ale na "wykończenie" naszego obiadu zabrakło sił i pomysłów. I wtedy do akcji wkroczył On - mój Mąż, Tata mojego Syna ;) W kilka minut przyrządził nam przepyszne danie. Oto przepis: Składniki (dla dwójki padniętych młodych ludzi): 1 torebka białego ryżu(...)ryzio ... na patelni ląduje ... i chlup go sosikiem sojowym Smażymy wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu). Też niezbyt długo, żeby nie wysuszać mięsa. ... mięsko się smaży Podajemy z sałatką jaką lubimy. Najbardziej pasowałaby z białej kapustki, ale z braku laku ogóreczki też bomba. I ... obiad gotowy. Brak

Kuchnia po mojemu
Jednogarnkowy gulasz z jelenia 166

dziczyzny, a konkretnie z jelenia. Sam w sobie prosty w przygotowaniu, pachnący rozmarynem i jałowcem, smaczny i sycący. Idealny na zimne jesienne dni. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram mięsa z udźca jelenia, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 330 ml ciemnego piwa, 1 czerwonej papryki, 1 żółtej papryki,  200 gram kaszy jęczmiennej perłowej, 50 gram masła(...)zamarynowaniu mięsa wyjąłem ja z marynaty na osobny talerz, zachowując całą marynatę. Na głębokiej patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i umieściłem w niej mięso. Podsmażałem przez około 10 minut na dużym ogniu, a następnie wlałem do mięsa wszystkie składniki w których się marynowało, dodałem 1/2 litra wody i zmniejszyłem ogień. Całość dusiłem bez przykrycia przez 2 godziny, aby mięso stało

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania