dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:173/445)

Il Piatto – Restaurant Week edycja jesień 2018 122

zupa to rewelacyjne połączenie ! Pyszna pachnąca zupa, a piadina cudowna.   Po tych daniach była chwileczka przerwy i zaczęły się główne dania dwa : Stek z boczku / demi glace z suszoną śliwką / puree z wędzonego selera / szpinak / puder ze skóry wieprzowej. Pyszne mięso, demi glace równie smaczny a puree pyszne z tak zapomnianego przeze mnie selera. Batat

Kuchnia na wzgórzu
KLUSKI ŚLĄSKIE 285

Kluski śląskie to popularne kluski z dziurką, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej.  Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków *  około 250 g  mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe(...)Wystudzić. Ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię. Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i w jej miejsce nasypać mąki ziemniaczanej do równej powierzchni ziemniaków. Z powrotem dać odłożone wcześniej ziemniaki, zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, zrobić palcem wgłębienie.  W garnku zagotować wodę, lekko ją soląc. Wrzucać po kilka klusek, gotować je około

Zrób to smacznie
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 230

Przepis ten czekał już baardzo długo na opublikowanie, ale w końcu nadszedł jego dzień. Jest to jedno z tych mięsnych dań, które lubię najbardziej. Nie

Be Fit Be Strong
Spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym 209

jest to dosłownie odrobina, ale jeśli lubicie bardziej pikantne jedzenie można dodać więcej ;) Gdy mięso jest usmażone dorzucamy szpinak - nie musimy go wcześniej rozmrażać, temperatura na patelni zrobi to za nas. Pozostało dodać gałkę muszkatołową - też sporo, około łyżeczki, nawet trochę więcej, pamiętajcie, że szpinak bez gałki nie ma racji bytu, a następnie ewentualnie doprawić całość do smaku wcześniej(...)używanymi przyprawami. Na tym etapie nasz makaron powinien być już gotowy, więc pozostaje nakładać i zajadać :) Przed podaniem warto oprószyć danie papryką, wspaniale wzbogaca smak :) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Kotlety schabowe marynowane w mleku 156

Często słyszałam o kotletach marynowanych w mleku i postanowiłam sama spróbować. Potwierdziły się opinie że kotlet jest delikatny i pyszne, ale wyczuwalny jest smak cebuli i

Kulinarne życie
Zrolowany schab z suszonymi pomidorami 226

mielona słodka papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej 1/2 szklanki wody Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na jeden duży płat mięsa. Nie musi być idealnie równy ważne aby był jeden duży kawałek. Suszone pomidory (bez oleju) przełożyć do rozdrabniacza. Dodać obrane ząbki czosnku i rozdrobnić na taką grubo zmieloną pastę. Następnie przygotowaną pastą posmarować rozkrojony schab. Zwinąć

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z grzybami leśnymi 185

jest moje must have w grzybowym sezonie. Pieczeń z dodatkiem grzybów leśnych robi się szybko i nada się zarówno jako danie obiadowe polana sosem lub jako wędlina na kanapki do pracy lub szkoły. Mogłabym ją jeść bez końca. I mimo że nie znam się na grzybach, nie lubię na nie chodzić (byłam raz i nigdy więcej – jestem chyba(...)ślepa i nudzi mnie to), to uwielbiam je jeść i dzięki tacie (grzybiarz z miłości) mogę z nimi szaleć, bo inaczej chyba bym zbankrutowała.    Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej

Fabryka pomysłów
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 289

całości. Miały być kluski, z którymi chyba smakowałoby to danie najlepiej, jednak na święta najadłam się ich dostatecznie dużo, że tym razem odpuściłam sobie. Kasza jęczmienna też dobrze pasowała. Wszystkim smakowało, ja wylizywałam jeszcze resztki sosu z naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego w kawałku(...)łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki pszennej niewielka ilość oleju lub miękkiego masła do wysmarowania formy     Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Rozbij delikatnie od wewnętrznej strony (większa szansa, że się nie rozleci), nie za cienko. Ser żółty w kawałku pokrój na nierówne plastry. Przyprawy wymieszaj ze sobą. Około

Anioszek w kuchni
Gdy dziennikarz portalu Onet zabrania Ci jeść... bo niezdrowe! 185

dajmy się zwieść artykułowi. "Najbardziej trujące jedzenie - tego nie jedz" - dotarłam, "aż" do drugiej strony, bzdur nie czytam dalej.  Pozwolę sobie zacytować: "J eśli na jutrzejsze śniadanie zaplanowałeś kanapkę z szynką czy nawet delikatesowym chudym indykiem oraz żółtym serem – przemyśl swój wybór jeszcze raz. Salami, szynka i inne wędliny to pożywienie wyjątkowo złej jakości. Nafaszerowane sodem, zrobione z mięsa(...)negowanych hormonów i antybiotyków w moim plasterku na kanapce, a w "świeżym" mięsku? Żadna! Że co? Że niby do wędzarni idzie to nafaszerowane sztucznością, a do chłodni to bez? Nie dajmy się oszukać... Polskie i Europejskie prawo paszowe jest dosyć zagmatwane, często się zmienia. Głównie (ale nie zawsze) dla naszego dobra. Nie bójmy się słowa antybiotyk. Antybiotyki

Słodka sielanka
Chili con carne 132

łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 5-6 liści laurowych 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 2 puszki pomidorów całych bez skórki Samo przygotowanie to nic skomplikowanego: na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy mięso i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek. Smażymy wszystko razem około 5 min. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę(...)posiekane i pozbawione zdrewniałych części i skórki świeże pomidory. Wszystko musi się zagotować, gdy się zagotuje dodajecie przyprawy oraz sól, doprawiacie słodką i ostrą papryką, dla faworytów ekstremalnie pikantnych dań polecam dodanie pieprzu cayenne. Gotujemy około 20 min dodajemy kolendrę i wyłączamy gaz, zostawiamy pod przykryciem około 10-15 min. Chili będzie gotowe od razu, ale po tym dodatkowym

Kuba Gotuje
Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 163

dość szybko, ja stawałam się głodna i rozdrażniona. Waga wzrastała w zastraszającym tempie. Można zjeść batonik czy wafelek rano, ale niech to będzie dodatek do śniadania, a nie samodzielne "danie". A co po śniadaniu? Po śniadaniu mamy drugie śniadanie ;) A tak serio to dobrym systemem jest jedzenie małych ilości w krótkich odstępach czasowych. Przyzwyczajamy tym sposobem organizm do tego(...)też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie. Po takim tradycyjnym obiedzie typu mięso z sosem-ziemniaki-surówka , najczęściej czujemy się pełni i ociężali. Tak nasze organizmy reagują na te połączenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryż z udkami i brokułem 189

Ryż z udkami i brokułem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy ugotować ryż, brokuła i podsmażyć mięso drobiowe. Danie proste i bardzo smaczne. Polecam użyć ryżu basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :)  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 duży brokuł (0,5 kg) 1 cebula sól, pieprz papryka(...)gotować kilka minut. Gdy brokuł będzie lekko miękki to przelać go zimną wodą. Udka bez skóry i kości umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć mięso drobiowe. Usmażone kawałki przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wsypać cebulkę. Zeszklić

Ugotować
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 219

kucharskiej, teraz już nie pamiętamy jakiej. Stout niesamowicie aromatyzuje sos i, dość przecież trywialne duszone mięso, zamienia w bazę do doskonałego dania. Gorąco polecamy! Wypróbuj też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża czerwona cebula Ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Około szklanki rosołu (opcjonalnie kostka rosołowa(...)mięso wołowe i przesmaż przez jakieś 4-5 minut. Kiedy mięso zrobi się brązowe dodaj suszone zioła, dolej piwo i smaż chwilę, żeby odparować alkohol. Następnie dolej przecier pomidorowy i podlej rosołem. Zakryj pokrywką i duś ok. 40 minut. Im dłuższy czas duszenia tym lepszy, bardziej skondensowany smak sosu. Jeśli sos będzie za rzadki, na koniec przez chwilę duś bez

Niedzielny kucharz
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 184

mieszamy i dodajemy do mięsa i cebuli . Dokładnie wszystko ze sobą łączymy i wstawiamy w zamkniętym pojemniku na dwa dni do lodówki ,żeby porządnie przeszło przyprawami . W dzień kociołkowania , obieramy marchew , ziemniaki i wszystko kroimy w duże kawałki ( ziemniaki najlepiej w ćwiartki – żeby się nie rozgotowały ) . Słoninę , siekamy jak drobno się da . Rozpalamy ognisko ..swoją własną pionierską metodą(...)moim przypadku wieszamy , nad nim kociołek i czekamy aż się porządnie wygrzeje ( oczywiście jeśli mamy kociołek już używany , bo nowy trzeba wypalić – jak, można przeczytać bez problemu na innych blogach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Do nagrzanego kociołka , wsypujemy słoninę i energicznie mieszamy – czekając

Ogrodnik w podróży
Tarta z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie 136

Uwielbiam kiedy jedzenie jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale kiedy oprócz tego pięknie wygląda i zachęca do jedzenia kolorami. W końcu jemy także oczami ;) Może

HealthyCreations
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 316

ziemniaki. Marynata jest mocno kwaśna – przez to działa na mięso bardziej agresywnie i szybciej. Bavette sprzedawana jest najczęściej w dosyć cienkich plastrach i już godzina wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o grubości od 1,5 do 3cm.   Do przygotowania ziemniaków potrzebny będzie dosyć głęboki i szeroki rondel, koniecznie z pokrywką. Ziemniaki dokładnie myjemy i zostawiamy je w skórkach. Powinny(...)gotujemy na małym ogniu, około 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki obracamy. W międzyczasie wchłoną trochę płynu, powinny stać się na tyle miękkie, że będzie dało się je nabić na widelec bez użycia większej siły. Po tym czasie pokrywkę ściągamy i odparowujemy płyn, czyli pozostały bulion. Jeśli ziemniaki są jeszcze twardawe, róbcie to na małym ogniu i co jakiś

Karo in the Kitchen
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 183

sera halloumi (u nas tarta mozzarella z braku laku dała radę :) ale kolejnym razem będzie halloumi ) sól morska, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w paski i oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem(...)zaczęła się Jego przygoda z gotowaniem. Dowiadujemy się, bez jakich składników nie ma greckiej kuchni, poznajemy sekrety starożytnych Greków :)  Oczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania

Moje Kuchenne Rewelacje
kotlety schabowe z pieczarkami 269

składniki: ok. 700 g schabu bez kości ok. 300 g pieczarek 1 cebula 4 jajka bułka tarta sól, pieprz masło wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak pieczony w patelni z bobem, suszonym pomidorem , fenkułem i śliwką. Na winie. 166

Kochani przedstawiam kolejne danie, które robi się samo. Jest pyszne i bezstresowe. A to za sprawą patelni  Woll Szafir wysokiej, o średnicy 28 cm

Z Kuchni Do Kuchni
gulasz z maślakami ... 177

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię