Jajecznica na boczku lub tortilla w tosterze z mozzarellą i szynką to moje śniadaniowe standardy. Gdzieś tam pomiędzy tym czasem pojawiały się pancakes lub wytrawne omlety
Czarnawisienkaszybka potrawka z indyka z warzywami, w sosie pomidorowym SKŁADNIKI 40 dag filetu z indyka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasoli czerwonej
słodki bratekNic dodać, nic ująć - jest to sztandarowa potrawa. Łatwa w przygotowaniu, prosta w podgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne
Smaki Ewyziemniaczana zapiekanka Gdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :) składniki: 1 kg
Bon Appetit Małgorzatypapier z przyprawami, a następnego dnia tylko usmażyć. Mięso przez noc spokojnie przejdzie przyprawami i będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Niewielka ilość użytego oleju sprawia, że danie jest nie tylko zdrowe (wiadomo-białko), ale i niskokaloryczne. A jakże smaczne to przekonajcie się sami, po przygotowaniu dania :)) Ponieważ przepis krąży od kilku lat po internecie(...)oliwa z oliwek Dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Filet kroimy pół wzdłuż, otrzymując dwa płaty piersi. Przygotowujemy sobie 2 kawałki papieru do pieczenia tak duże, abyśmy mogli bez problemu zawinąć w nie nasze filety. Przy użyciu pędzelka smarujemy z jednej strony papier. Na posmarowany papier sypiemy równomiernie przyprawy. Układamy filet i dokładnie zawijamy, aby soki powstałe podczas smażenia
Walijskie PichcenieDziś zapraszam Was na danie makaronowe ( tu najdziesz inne makaronowe propozycje) , we włoskim klimacie- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w kremowym sosie Carbonara. Wersje Carbonary są
Kraina Miodem PłynącaMoje ulubione leczo to takie, w którym znajduje się bardzo duża ilość cukinii. Bez tego warzywa leczo mi nie smakuje. I myślę, że każdy
Passion of Cookingdania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała marchewka pęczek dymki 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 1 papryczka chilli (bez pestek(...)woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy
Poezja smakuostra papryka, lubczyk tarty ser do posypania lub mozzarella oliwa PRZYGOTOWANIE: Na kilku łyżkach oliwy przesmażam posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula lekko się zeszkli wrzucam mięso. Smażę do jasności mięsa, mieszam. Dodaję posiekaną paprykę, pomidora, przyprawiam. Po kilku minutach smażenia dodaję kukurydzę i pomidory z puszki oraz koncentrat. Gotowy farsz odstawiam na bok. Bakłażany myję, przekrawam wzdłuż dłuższej części(...)temp. 180 C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika). Po tym czasie faszeruję każdego bakłażana, posypuję serem. Zapiekam 20-25 minut w temp. 180 C aż ser się roztopi. Moja rada: Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem jako osobne danie. Posypać serem i natką
Zasmakuj Kuchniwielkim strachu z kamerą i aplauzem przeprowadzaliśmy pierwsze próby. Szło nieźle, a myśli krążyły już tylko wokół środków wywabiających pomarańczowe plamy ..... Po 6 miesiącu, zgodnie z nowym schematem, wprowadziłam mięso, a także wpadłam na pomysł jak ułatwić sobie codzienność nie korzystając z gotowych słoiczków (choć są czasem jak zbawienie). Torebki do zamrażania mleka matki , świetnie sprawdzają się przy zamrażaniu(...)samego dania. Tyle gadania - przejdźmy do rzeczy. Potrzebujesz: 1 marchewka 1 pietruszka 1 batat 2 łyżki kaszy manny koperek polędwiczki z królika łyżeczka oliwy z oliwek Co robić? 1. Marchewkę, pietruszkę i batata dokładnie umyć, obrać i pokroić na równe kawałki i gotować do miękkości. 2. Polędwiczki piec w 180 C przez 20 minut(bez
Matka Żywicielkanaszym stole, jest to bardzo chude mięso i można go przyprawiać na różne sposoby. Doprawiony majerankiem i czosnkiem to już klasyka w kuchni. Idealnie nadaje się do przygotowania schabu peklowanego parzonego . Bo danie ze schabu to nie tylko tradycyjny kotlet schabowy, ale można z niego przygotować też inne pyszne dania. Kupuję schab z kością, gdyż kości wykorzystuję(...)miejsce powkładam plastry wędzonego boczku i zepnę wykałaczkami, aby „tulipan” za bardzo się nie rozwinął Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. 1,20 kg schabu wieprzowego bez kości 1 płaska łyżka – sól peklowa, 1 płaska łyżka- sól kamienna, 1 łyżka- cukier 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą, 1 łyżka – tymianek 1 płaska łyżka- czosnek suszony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotować takie danie. Naprawdę warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie. Składniki na 6 porcji: ok. 12 płatów makaronu lasagne 1/2 kg mięsa mielonego 40 dag sera mozarella (w kawałku) 1 duża cebula 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, przyprawa do mięsa mielonego oliwa z oliwek(...)warzywa nie przywarły do dna garnka. Gotowe warzywa przełóż do pojemniczka. Na tej samej patelni podgrzej oliwę i przesmaż mięso mielone. Kiedy lekko się zarumieni dodaj 3 łyżki wody i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mielonego i bazylię). Kiedy mięso będzie przesmażone dodaj pomidory z puszki i koncentrat - wszystko wymieszaj, podgrzewaj 5 min. Teraz do sosu mięsnego dodajemy
Alutka-GotujeCzuję duży sentyment do spaghetti bolognese , jako do dania, które było pierwszym prawdziwie samodzielnie przeze mnie przygotowywanym. Oczywiście potrawa, jaką gotowałam wówczas, w kwiecie swojego nastoletniego wieku, nie była autentycznym włoskim daniem makaronowym – zamiast mięsa wołowego używałam wieprzowiny, zamiast świeżych pomidorów pomidorowy koncentrat i wodę, nie wahałam się przy tym dodawać białego cukru dla zbilansowania smaków(...)Skoro już podałam przepis na to, jak nie należy przygotowywać spaghetti bolognese , to warto, bym podzieliła się też tym na zdecydowanie bardziej udane danie. Tym razem będzie to jednak potrawa wegańska, gdzie swego rodzaju substytutem mięsa jest czerwona soczewica. Zapewniam, że przygotowany w ten sposób sos będzie świetnym dodatkiem do makaronu, a dzięki przyprawom i ziołom całość będzie miała
Even Better Food