łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka papryki mielonej ostrej (ja nie dałam) 1 łyżka majeranku Mięso myjemy, osuszamy. Do miseczki przeciskamy czosnek przez prasę, dajemy resztę składników, mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy porządnie mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, w którym później będzie pieczone, owijamy naczynie folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)czasie wyjmujemy, zdejmujemy folię spożywczą i przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy w 150 stopniach (ja tak piekłam) 6 godzin, następnie zdejmujemy folię aluminiową zwiększamy temperaturę do 170 stopni i bez folii pieczemy jeszcze 1 godzinkę lub troszkę dłużej, żeby zrobiłam nam się chrupiąca skórka na wierzchu. Po wyjęciu odstawiamy mięso, żeby nam przestygło i później za pomocą widelca rozdzielamy
kruche babeczkichyba prostszego dania niż polędwiczki z kurczaka w panierce (można także użyć filetów). Prawda jest taka, że to zwyczajne danie, dzięki cudownej panierce może stać się zupełnie niezwykłym daniem. Lekko pikantna panierka, delikatne, kruche, wilgotne i mięciutkie mięso. Zapach przypraw i ziół… proste, szybkie (po marynowaniu), do tego tanie. Genialne rozwiązanie na przyjacielską „nasiadówkę(...)panierce. W razie potrzeby, zamiast polędwiczek z kurczaka, można użyć filetów z kurczaka (piersi z kurczaka) i pokroić je na mniejsze kawałki. Poniższy przepis dotyczy spoorej porcji, ale możecie bez problemu dostosować go do swoich potrzeb (od razu mówię, że polędwiczki są naprawdę pyszne, więc na kilkuosobowe przyjęcie ta ilość będzie ok, a może nawet za mała :) ). Składniki
Pociąg Do Kuchniłyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze na sitku rozkładanym na gołąbki dać przecier pmidorowy i wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować(...)minut - z szybkowara wyją najlepiej po godzinie gołąbki są z szybkowara miękkie, smaczne i nie rozpadają się, takie lubimy zjeść do pieczywa z masłem i bez sosu..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone(...)zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie nie przekonuje, tym bardziej że w ogóle nigdy nie jadłam czerwonego mięsa... już sam jego widok mnie odpycha. Dlatego też wersja z tofu to świetne rozwiązanie dla wegetarian. Połączenie ryżu, fasolki
Poranek na słodkonadzieję dać wam parę fajnych przepisów. A dzisiaj mamy przepis na naprawdę smaczny obiad. Schab z szynką serrano. Jakby co, to podejrzewam, że szynkę serrano można zastąpić czymś innym długodojrzewającym, np. szynką parmeńską czy szwarcwaldzką. Ale my akurat mieliśmy serrano, więc tego użyliśmy. I wyszło doskonale. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego(...)łyżeczki płatków chili 2 spore szalotki sól 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki różowego lub białego wina 4 łyżki wrzątku 50 g rukoli Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mięso rozcinamy wzdłuż w połowie i rozklepujemy, aby było cieńsze. Nacieramy je czosnkiem i oregano. Oprószamy pieprzem i kładziemy plastry szynki. Posypujemy chili, zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem kuchennym. Szalotki
Marder&Marder ManufactureKozi ser lubi słodkie towarzystwo. W tej sałatce słodkie smaki przełamaliśmy uprażonymi solonymi orzeszkami laskowymi. Pycha! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch
Niedzielny kucharzNie mam w domu maszynki do mielenia mięsa, radzę sobie więc inaczej. :-) Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest przyjemniejsza niż w mielonym mięsie. Ten przepis
Szefowa kuchniKrokiety zna i lubi chyba każdy, a na pewno większość z nas. Dziś proponuję sposób na przygotowanie niecodziennych krokietów, a właściwie jednego dużego. Nadzienie z kapusty
MarcinChefsałatki dodały lekko kiszone pomidory , nawet odrobinę słodkawe. Cebulki marynowane nadały ostrości sałatce. Nie obyłoby się bez nośnika smaku czyli tłuszczu - majonezu oraz żółtka z jaja przepiórczego. Chips ziemniaczany nadał ciekawej chrupkości całości. Można jeść i jeść takie sałatki. Po tym daniu wiedziałem, że czeka mnie ciekawa podróż kulinarna. Zupa cebulowa Cydr Lubelski / kasza gryczana / majeranek / chleb(...)niestety często można spotkać. Chrupkie i jędrne pieczarki to kolejna faktura w tym ciekawym daniu. Dobre danie to sięganie po wysokiej jakości produkty. Takim też jest karp wędzony z lokalnego przedsiębiorstwa ( Pustelnia ). Z zamkniętymi oczami mało kto zgadłby, że to mięso z karpia. Ten był mega soczysty, rozpływał się ustach, a jego wędzony aromat nadał całości właściwego kierunku
Right Behind The Kitchenlepiej zapowiedzieć przepis na danie, które przygotowałam w zeszły weekend. Po prostu idealny pomysł na niedzielny obiad. Jego przygotowanie chodziło mi po głowie od momentu, kiedy jedna z firm wprowadziła na rynek gotowca w proszku i bardzo mocno go reklamowała, czyli już bardzo, bardzo długo. Zastanawiałam się wtedy jak może smakować mięso przyrządzone w słodkim, kultowym, gazowanym napoju(...)coli samej w sobie nie czuć. Jedyne ślady po niej to słodkawy smaczek i idealna konsystencja ciemnej glazury na mięsie.Na szczęście sos sojowy i przyprawy dodają mięsu pikanterii. Pyszota. Wadą dania jest to ile kalorii zawiera. Ostrzeżenie: Tak przygotowane mięso jest niezwykle sycące, więc należy go spożyć niewiele. Na pewno mniej niż by się chciało
Kuchnia po mojemuDzień dobry :-) Jak tam po weekendzie? U nas spokojnie, dzisiaj z rana rześko, bo mrozik trzyma, mogło by tylko troszkę śniegu jeszcze być i byłoby idealnie
kruche babeczkiZwykłe spaghetti? Stanowczo nie! Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze
KucharzycaSkładniki: 2 kg boczku wieprzowego - surowego, bez kości 1 główka czosnku polskiego 1 opakowanie majeranku 1 opakowanie czosnku granulowanego 10 liści laurowych 1 mała kostka
ClauditteMissCookingŻeberka z grilla Marynata do żeberek na grilla Miód, czyli płynne złoto to dodatek, który możecie wykorzystać w kuchni nie tylko do słodkich dań. Miodowa marynata świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs. Odkryjcie więc żeberka na grilla na nowo. Marynowane w miodzie, ciemnym piwie, keczupie, musztardzie i ziołach żeberka to 100 % niepowtarzalnego smaku. Przepis na soczyste grillowane(...)powierzchni żeberek powstaje chrupiąca glazura, a mięso w środku będzie soczyste. Przepis na miękkie i soczyste żeberka z grilla W przepisie podaję 2-3 dni marynowania mięsa, dzięki temu będzie ono miękkie i soczyste po upieczeniu na grillu. Ale jak zrobić miękkie i soczyste żeberka z grilla od razu? Bez tak długiego marynowania? Otóż, żeberka przed natarciem przyprawami
Moja Książka Kucharskaefektowny i łatwy w przygotowaniu. Najwygodniejszą jego formą jest filet, który jest w zasadzie od razu gotowy do przygotowania dania. Sięgam po niego dość często kiedy mam gości, bo niemal wszyscy lubią łososia – głównie dlatego, że jego mięso jest zwarte i ma ładny kolor, a ponadto nie ma wielu ości i łatwo można się ich pozbyć(...)Spójrzcie jak prezentuje się mój łosoś pieczony w sezamie z apetycznie skomponowanymi dodatkami. Składniki na 4 porcje : 480g filetu z łososia bez skóry 80g sezamu sól, pieprz do smaku niewielki kalafior 1/2 litra mleka (u mnie bez laktozy) szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku łyżka masła 100g kaszy gryczanej główka sałaty masłowej 3 średnie ogórki gruntowe
Dietolog