RIB EYE STEAK czyli stek z antrykotu bez kości. Nazwa wzięła się od oczka tłuszczu po środku – tylko nie usuwajmy tego tłuszczu!!! Dobry antrykot charakteryzuje
królestwo garówSkładniki: 2 - 4 golonki z indyka garść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwii sól, pieprz czosnek granulowany mielona papryka rękaw do pieczenia
Bon Appetit Małgorzatydymki Przygotowanie: Wołowinę kroimy w cienkie paski, przygotujemy marynatę z oliwy, sosu sojowego i mąki. Marynujemy mięso w lodówce min. godzinę. Przed smażeniem nadmiar mąki strzepujemy. W woku rozgrzewamy oliwę, dzielimy na pół naszą wołowinę w zależności od wielkości woka, wrzucamy pierwszą partię mięsa i smażymy około 1 do 2 minut i obracamy na drugą stronę i czekamy tyle samo(...)około dwóch minut. Mięso podajemy od razu po wyjęciu z woka z np. gotowanym na parze brokułem, ewentualnie jeśli ktoś w swojej diecie paleo spożywa ryż to też będzie bardzo dobre połączenie. Ciekawy wpis na temat ryżu i diety samuraja pojawił się u Grzegorza na blogu, do poczytania tutaj Artykuł Wołowina po mongolsku szybkie danie pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifemięsisty smak. Są uniwersalne, świetnie komponują się z każdym mięsem. Są również bardzo zdrowe, ponieważ zawierają wiele antyoksydantów, błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie są mało kaloryczne. To tylko kilka powodów, aby jeść bakłażana. Myślę, że więcej nie muszę Was przekonywać. Jeśli natomiast nie jesteście pewni, czy dobrze przygotowujecie danie z jego udziałem to polecam zapoznać się z kilkoma(...)skazy skórki. Młodsze i mniejsze bakłażany mają lepszy smak i są mniej gorzkie niż większe i starsze. 2. Przechowywanie Bakłażany przechowuje się w lodówce do 2 tygodni, luzem, bez opakowania. Przecięte już bakłażany można owinąć folią, a przed spożyciem odciąć odbarwioną część. 3. Przygotowanie Aby przygotować bakłażana najpierw należy go dokładnie umyć. Skóra jest jadalna, ale jeżeli chcemy
Tradycyjna KuchniaZgodnie z tradycją na Świętego Marcina obok rogali , w Poznaniu króluje gęsina. I choć długi czas trwało zanim ostatecznie się do niej przekonałam (wcześniej
Smaczne ZdroweSchabowy z marynaty...bardzo.smaczny...mięciutki..aromatyczny...robiłam już kilka razy..na blogu są już schabowe marynowane, ale tym razem za radą Kaś do marynaty dodałam
Moje domowe kucharzeniejednej z moich czytelniczek. Zrobiła trzy dania w parowarze i była zaraz za nagrodzonymi przepisami. Z wszystkich odrzuconych przepisów, najbardziej było mi jej szkoda, ale jak pamiętacie i tak kilka nagród dokupiłem :) Z trzech jej przepisów te sakiewki najbardziej utkwiły mi w pamięci :) Oczywiście były ładniejsze, ale ja jestem tylko facetem bez większych zdolności manualnych:) Zrobiłem połowę(...)groszek gotowanego na parze szczypiorek 10 szt papieru ryżowego Przyprawy : papryka wędzona pieprz czosnkowy curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy pieprzem czosnkowym, papryką wędzoną i curry chińskim. Odstawiamy
Parowar FacetaBoczek rolowany, odpowiednio zapeklowany i pieczony w niskiej temperaturze, to wymarzona domowa wędlina. Przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo aromatyczny, miękki i soczysty. Doskonały zarówno
Kuchnia z widokiem na ogródświętować urodziny męża (a przy okazji rocznicę ślubu moich rodziców). Zdjęcia dań będą zatem z dwóch wizyt. Ważne jest to, że goście restauracyjni mają gwarancję świeżych produktów. Mule są dostępne w czwartki i piątki, kalmary od czwartku do soboty, pstrągi w piątki i soboty. Dodatkowo są dania specjalne dostępne także w wybrane dni. Krewetki smażone(...)vinegrette. Mięso delikatne, sos faktycznie z grzybków, a nie pieczarek. Bardzo dobre. Szynka pieczona w całości z pieca podana z sosem grzybowym, żurawiną, frytkami i sałatką z ogórków kiszonych. Niedzielna specjalność. Pyszne. Wygląda imponująco. Plastry wołowiny duszone w czerwonym winie z szalotką i rozmarynem, zapiekanka ziemniaczana i młoda marchewka na ciepło z miodem i tłuczonym pieprzem. Zamówiłam to danie
Karola gotujeHej! Muszę się przyznać, że kaszom poświęcam mało uwagi. Bardziej preferujemy ziemniaki ☺ , ale ten przepis podbił nasze serca. Mniam, takiej pysznej kaszy gryczanej dawno nie jedliśmy
Tylko pyszniejedna potrawa, której nigdy wcześniej nie jadłam. Casserole. Kiedy zamówiłam to danie już jakiś czas temu, po powrocie do domu szybko je wygooglowałam i dowiedziałam się, że casserole to raczej pewien typ potrawy (danie jednogarnkowe, zapiekane później w piekarniku lub po prostu zapiekanka), a nie konkretne danie. No i klops... Wiedziałam wtedy jedynie(...)był dla mnie zgaduj-zgadulą. Poszukałam jednak, popatrzyłam, poprzeglądałam blogi i znalazłam coś, co miało potencjał! :D Skarbnicą dań meksykańskich jest pewien dobrze znany mi blog - Ale Meksyk! i właśnie tam znalazłam przepis , który wykorzystałam jako bazę dla mojego dania :) Dużo zmieniać nie musiałam, nie chciałam też przekombinować, jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie powymyślała
Ratunku obiadZnudziło Ci się już przygotowywanie posiłków tradycyjnymi metodami? Przejadłeś się już smażonymi i pieczonymi potrawami? Chciałbyś spróbować czegoś innego? Spróbuj gotowania na parze! Kilka dni temu
peanutbuttermonsterGołąbkowa patelnia Prosty i pyszny obiad jednogarnkowy, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym z kapustą oraz ziemniaczkami to wyśmienite
Blog z ApetytemJ estem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno
Food Square, precyzyjne proporcje i kilka dodatkowych wskazówek. Podzielona jest na rozdziały: Wprowadzenie Uwagi i wskazówki Śniadania Sałatki Kanapki, tarty,pizze Dania główne: wegetariańskie Dania główne: owoce morza, drób, mięso Słodycze Ciasteczka Placki i tarty Ciasta Puddingi i inne słodkości Przekąski i napoje na przyjęcia Miary Stwórz swoją własną kuchnię Podziękowania Alfabetyczny spis potraw Indeks potraw(...)wszystkich, przy których nie trzeba przekopywać sieci w poszukiwaniu unikalnych składników, a to lubię najbardziej. Przepisy łatwe i niezbyt pracochłonne, a co najważniejsze jak na razie zawsze mi wychodzą, bez żadnych niespodzianek. Na koniec powiem krótko. To książka, której nigdy nikomu nie oddam. Książka, za którą z czystym sumieniem wydałabym 69 zł, gdyby kosztowała więcej też bym po nią
Blondynka Gotuje