dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:183/445)

84. Twaróg, ciastka, bazylia, maliny, czyli bazyliowo- miodowy sernik na ciasteczkowym spodzie. 153

danio tylko jest tłustszy). Twaróg zmielony, ale nie na idealnie gładką masę sprawia, że sernik jest ciężki i bardzo syty, ale o to nam właśnie chodziło!  Zapraszamy Was na zapoznanie się z przepisem, zdjęciami i zachęcamy do przygotowania takiego sernika u siebie w domu! ;) Składniki na spód: ok. 300 g ciasteczek kakaowych (herbatników, lub oreo bez nadzienia(...)masła Ciastka kruszymy w malakserze, lub ręcznym sposobem (przez folię tłuczkiem do mięsa ;)) i wrzucamy do miski. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do ciasteczek. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na masę serową: 3 opakowania twarogu chudego, każdy 275 g ( klik ) 2 opakowania serka puszystego waniliowego Capresi ( klik ) duża garść świeżej bazylii 3 jaja

Symfonia Smaków
Polędwiczka w sosie kurkowym 279

części, pozostawiając około 1-1,5 cm nierozciętego mięsa w danym kawałku (nie rozcinamy do końca, wtedy lepiej będzie się trzymać i nie będzie trzeba zawiązywać warkocza z dwóch stron). Gdy mamy już 3 części pleciemy warkocz, zaczynając od tej strony, gdzie pozostawiliśmy ten kawałeczek niepodzielonego mięsa. Końcówkę zawiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką. Posypujemy rozmarynem. Smażymy. Usmażone przekładamy do naczynia(...)żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Ja piekłam 20 minut pod przykryciem, 10 minut bez. Gotowe! :) Można wcinać

Czerwona Porzeczka
Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa 270

zabieganym tygodniu lub też ten leniwy weekendowy ;). Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu więc poradzi sobie z nim każdy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową (2 porcje) Składniki na kurczaka: 2 duże, piersi z kurczaka bez skóry i bez kości mąka do posypania 2 średnie jajka, roztrzepane(...)łyżki czarnych lub zielonych oliwek, bez pestek i pokrojonych w plasterki 5 świeżych liści bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: W celu przygotowania salsy, wymieszaj pomidory oliwki i bazylię w dużej misce, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowania kurczaka. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbij piersi na grubość około

karmelowy
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 165

Dawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem  do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał(...)pierwszy bakłażan przypominał te jedzone w ciepłych krajach. Był wspaniały! Wiwat wolnowar! Przepis znalazłam na stronie  Eating Well składniki ok 1200 g  chudej jagnięciny bez kości(np łopatka, udziec jagnięcy)  pokrojone na kawałki  1 1/4 łyżeczki  soli świeżo zmielony pieprz do smaku  oliwa z oliwek do smażenia 2 duże cebule, pokrojone w cienkie

Stare Gary
Wielkanocny barszcz czerwony 369

Tradycyjne danie z Lubelszczyzny serwowane w wielu domach na Śniadanie Wielkanocne. Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków. W mojej wersji wykonywany

Ze smakiem bez glutenu
Gołąbki z pysznym sosem pomidorowym 192

serca mojego męża trafiłam zapewne gołąbkami . Jest to nieco czasochłonne danie ale czego się nie robi dla ukochanego. Zatem żeby nie przedłużać podaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej(...)piekarnika na ok. 1,5 godz. Jak gołąbki będą miękkie można je jeszcze zostawić w piekarniku na ok. 15 min bez przykrycia żeby woda odparowała. Gotowe!   Składniki na sos: najmniejsze liście kapusty, w które już nie dało się zawinąć gołąbka puszka pomidorów w puszce łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół prowansalskich, bazylii i oregano dwa ząbki

Mama z miasta
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym 181

Pierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje

Programista w kuchni
Rozgrzewająca zupa z soczewicą na kiełbasie . 212

Witajcie :) Mam dzisiaj strasznego lenia nic mi się nie chce robić :) no ale obiad obowiązkowy :) Dzisiaj ugotowałam  rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy , warzyw  na

Sama słodycz i szczypta chili
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 236

ugotować go samemu (co znacznie wydłuża czas zrobienia gumbo) albo ewentualnie ratować się gotowymi bulionetkami (ale takimi bez wzmacniaczy smaku). My w ramach testów spróbowaliśmy ugotować gumbo na samej wodzie i też było bardzo smaczne. Kolejnym istotnym składnikiem gumbo jest mięso i/lub skorupiaki. Wg ludności Cajun nie należy mieszać w jednej wersji drobiu i skorupiaków, jednakże mieszkańcy Orleanu(...)ogniu przez 5-8 min, często mieszając. 4. PODSMAŻANIE KIEŁBASY (3 min) Pokrojoną kiełbasę podsmażamy bez użycia tłuszczu na średnim ogniu, tak aby ładnie się zarumieniła. 5. DUSZENIE (40 min) Do garnka z zasmażką i warzywami powoli wlewamy gorący bulion lub wodę (zupa bez prawdziwego bulionu trochę straci, ale nie aż tyle, żeby nie można było go pominąć

Nerds Kitchen
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 159

gotowania ryb zależy od ich świeżości, wielkości i grubości. Polecam doglądać ich cały czas, gdyż przeciągnięte mięso stanie się suche.  ryba jest gotowa, kiedy jej środek nie jest szklisty. J ak to sprawdzić bez przełamywania jej na pół? Do tego celu przygotuj sobie dłuższą igłę lub szpilkę. Gdy stwierdzisz, że to już właściwy moment, wbij(...)ryby powinna być poniżej 100 ° C . Dobrze ugotowana nie rozpadnie się. wywaru z gotowania ryb nie wylewaj. Jeśli nie masz co z nim począć w danej chwili, przecedź przez sitko i zamroź - będzie fantastyczną bazą do zrobienia sosu do ryby.  Ryby gotuj w wywarze, w otwartym garnku, nie pod ciśnieniem

Szybko Szybkowar
Zupa meksykańska 303

Kolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg

Kuchnia Pełna Pasji
Cebulowe roladki schabowe 183

Prosty przepis na pyszne, kruche cebulowe roladki schabowe z ogórkiem kiszonym. Swój wyraźny cebulowy smak zawdzięczają marynacie z mleka i cebuli. Idealnie nadają się na niedzielni

e-PrzepisyKulinarne
Pulled pork 191

Od dawna przybierałam się do wypróbowania tego wolno pieczonego mięsa inaczej zwanego pulled pork...aż w końcu wyjęłam kawałek mięsa z zamrażarki i jakoś nie miałam

Moje domowe kucharzenie
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 190

przełącza się na funkcję „podgrzewanie” na 6 godzin . Funkcja o tyle istotna, że po zakończonej pracy wolnowar utrzymuje temperaturę dania przez co po powrocie z pracy możemy cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem bez konieczności podgrzewania go. Co przygotowałam w tym wolnowarze? Bigos to potrawa, która w wolnowarze wychodzi lepiej niż gotowana tradycyjnie w garnku(...)duszenia. Bigos gotowany w wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin. Tuż przed pójściem spać przestawiłam go na pozycję LOW i poszłam spać. Rano

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zasady zdrowego odżywiania 141

jest prostota.   Czyż to właśnie najprostsze dania nie są najsmaczniejsze? Intuicyjnie lubimy, to co jest dla nas dobre. Lepiej trawimy współgrające ze sobą składniki. Oszczędzając przy okazji sporo energii na inne czynności życiowe. Dzięki temu poczujesz się lżejszy i w lepszej formie. Posiłki złożone z licznych przystawek, kolejnych dań i różnorodnych deserów tylko niepotrzebnie męczą nasz(...)produkty roślinne (i szybciej eliminuje ich pozostałości). To właśnie dzięki zawartych w nich mikroelementach i błonnikowi udaje się nam asymilować mięso. Dlatego oOstrożnie z wysokoproteinową dietą Dunkana. 8. Każdy organizm żywy potrzebuje żywej żywności, bogatej w życiodajne enzymy. Bez nich nie ma życia. Kiedy wyczerpuje się nasz kapital enzymatyczny, życie ustaje. Nawet zwierzęta mięsożerne, pożerając swoją ofiarę w pierwszej

MODA NA BIO