łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze na sitku rozkładanym na gołąbki dać przecier pmidorowy i wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować(...)minut - z szybkowara wyją najlepiej po godzinie gołąbki są z szybkowara miękkie, smaczne i nie rozpadają się, takie lubimy zjeść do pieczywa z masłem i bez sosu..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone(...)zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie nie przekonuje, tym bardziej że w ogóle nigdy nie jadłam czerwonego mięsa... już sam jego widok mnie odpycha. Dlatego też wersja z tofu to świetne rozwiązanie dla wegetarian. Połączenie ryżu, fasolki
Poranek na słodkonadzieję dać wam parę fajnych przepisów. A dzisiaj mamy przepis na naprawdę smaczny obiad. Schab z szynką serrano. Jakby co, to podejrzewam, że szynkę serrano można zastąpić czymś innym długodojrzewającym, np. szynką parmeńską czy szwarcwaldzką. Ale my akurat mieliśmy serrano, więc tego użyliśmy. I wyszło doskonale. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego(...)łyżeczki płatków chili 2 spore szalotki sól 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki różowego lub białego wina 4 łyżki wrzątku 50 g rukoli Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mięso rozcinamy wzdłuż w połowie i rozklepujemy, aby było cieńsze. Nacieramy je czosnkiem i oregano. Oprószamy pieprzem i kładziemy plastry szynki. Posypujemy chili, zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem kuchennym. Szalotki
Marder&Marder ManufactureKozi ser lubi słodkie towarzystwo. W tej sałatce słodkie smaki przełamaliśmy uprażonymi solonymi orzeszkami laskowymi. Pycha! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch
Niedzielny kucharzNie mam w domu maszynki do mielenia mięsa, radzę sobie więc inaczej. :-) Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest przyjemniejsza niż w mielonym mięsie. Ten przepis
Szefowa kuchniKrokiety zna i lubi chyba każdy, a na pewno większość z nas. Dziś proponuję sposób na przygotowanie niecodziennych krokietów, a właściwie jednego dużego. Nadzienie z kapusty
MarcinChefsałatki dodały lekko kiszone pomidory , nawet odrobinę słodkawe. Cebulki marynowane nadały ostrości sałatce. Nie obyłoby się bez nośnika smaku czyli tłuszczu - majonezu oraz żółtka z jaja przepiórczego. Chips ziemniaczany nadał ciekawej chrupkości całości. Można jeść i jeść takie sałatki. Po tym daniu wiedziałem, że czeka mnie ciekawa podróż kulinarna. Zupa cebulowa Cydr Lubelski / kasza gryczana / majeranek / chleb(...)niestety często można spotkać. Chrupkie i jędrne pieczarki to kolejna faktura w tym ciekawym daniu. Dobre danie to sięganie po wysokiej jakości produkty. Takim też jest karp wędzony z lokalnego przedsiębiorstwa ( Pustelnia ). Z zamkniętymi oczami mało kto zgadłby, że to mięso z karpia. Ten był mega soczysty, rozpływał się ustach, a jego wędzony aromat nadał całości właściwego kierunku
Right Behind The Kitchenlepiej zapowiedzieć przepis na danie, które przygotowałam w zeszły weekend. Po prostu idealny pomysł na niedzielny obiad. Jego przygotowanie chodziło mi po głowie od momentu, kiedy jedna z firm wprowadziła na rynek gotowca w proszku i bardzo mocno go reklamowała, czyli już bardzo, bardzo długo. Zastanawiałam się wtedy jak może smakować mięso przyrządzone w słodkim, kultowym, gazowanym napoju(...)coli samej w sobie nie czuć. Jedyne ślady po niej to słodkawy smaczek i idealna konsystencja ciemnej glazury na mięsie.Na szczęście sos sojowy i przyprawy dodają mięsu pikanterii. Pyszota. Wadą dania jest to ile kalorii zawiera. Ostrzeżenie: Tak przygotowane mięso jest niezwykle sycące, więc należy go spożyć niewiele. Na pewno mniej niż by się chciało
Kuchnia po mojemuDzień dobry :-) Jak tam po weekendzie? U nas spokojnie, dzisiaj z rana rześko, bo mrozik trzyma, mogło by tylko troszkę śniegu jeszcze być i byłoby idealnie
kruche babeczkiZwykłe spaghetti? Stanowczo nie! Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze
KucharzycaSkładniki: 2 kg boczku wieprzowego - surowego, bez kości 1 główka czosnku polskiego 1 opakowanie majeranku 1 opakowanie czosnku granulowanego 10 liści laurowych 1 mała kostka
ClauditteMissCookingŻeberka z grilla Marynata do żeberek na grilla Miód, czyli płynne złoto to dodatek, który możecie wykorzystać w kuchni nie tylko do słodkich dań. Miodowa marynata świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs. Odkryjcie więc żeberka na grilla na nowo. Marynowane w miodzie, ciemnym piwie, keczupie, musztardzie i ziołach żeberka to 100 % niepowtarzalnego smaku. Przepis na soczyste grillowane(...)powierzchni żeberek powstaje chrupiąca glazura, a mięso w środku będzie soczyste. Przepis na miękkie i soczyste żeberka z grilla W przepisie podaję 2-3 dni marynowania mięsa, dzięki temu będzie ono miękkie i soczyste po upieczeniu na grillu. Ale jak zrobić miękkie i soczyste żeberka z grilla od razu? Bez tak długiego marynowania? Otóż, żeberka przed natarciem przyprawami
Moja Książka Kucharskaefektowny i łatwy w przygotowaniu. Najwygodniejszą jego formą jest filet, który jest w zasadzie od razu gotowy do przygotowania dania. Sięgam po niego dość często kiedy mam gości, bo niemal wszyscy lubią łososia – głównie dlatego, że jego mięso jest zwarte i ma ładny kolor, a ponadto nie ma wielu ości i łatwo można się ich pozbyć(...)Spójrzcie jak prezentuje się mój łosoś pieczony w sezamie z apetycznie skomponowanymi dodatkami. Składniki na 4 porcje : 480g filetu z łososia bez skóry 80g sezamu sól, pieprz do smaku niewielki kalafior 1/2 litra mleka (u mnie bez laktozy) szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku łyżka masła 100g kaszy gryczanej główka sałaty masłowej 3 średnie ogórki gruntowe
Dietologoliwkami…Niestety jestem w mniejszości, moje chłopy muszą mieć mięso na obiad , więc dodałam do makaronu kurczaka. Gotowanie takiego obiadu to prawdziwy relaks, 30 minut i gotowy! Śmieję się nieraz z przepisów na szybkiego…Nie zawsze udaje mi się zmieścić w 30 minutach. Wolę gotowanie bez stresu. Jednak spaghetti z romesco to naprawdę szybki obiad! Spaghetti
codojedzeniatrochę dyni więc aby mężuś zjadł ze smakiem dodałam ser pleśniowy. Ser pleśniowy razem z dynią stworzył przepyszny sosik i danie zniknęło z talerza bardzo szybko. składniki: 500 g piersi z indyka 300 g dyni (bez pestek i skóry) 2 nieduże gruszki 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią ok 1/2 szklanki gorącej wody olej kokosowy do smażenia(...)Dynię pokroić w średnią kostkę, gruszki obrać i pokroić w małą kostkę. Pokrojone składniki odstawić. Pierś z indyka pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso aby zmieniło kolor, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać dynię oraz tymianek. Przykryć i dusić kilka minut aż dynia zmięknie. Gdy dynia już zmięknie dodać pokruszony ser pleśniowy oraz
Monia miesza i gotuje