Schab suszony to doskonały sposób na domową, dojrzewającą wędlinę. Przepis jest bardzo prosty. Mięsa nie pieczemy, nie gotujemy a nawet nie wędzimy, tylko po zapeklowaniu
Kuchnia z widokiem na ogródGdy pojawiają się młode ziemniaki to z wielkim apetytem wrzucamy je na „ruszt”. Podaję Wam świetny i prosty przepis na smaczne młode ziemniaki! Młode ziemniaki zapiekane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchyba wspominać). To weganka, która z przyrządzania posiłków uczyniła filozofię życia (dla jasności – nie jako pierwsza i pewnie nie jako ostatnia). Po propozycje dań na święta Pawlikowskiej sięgnęłam głównie z ciekawości. Bo o ile bez problemu wyobrażałam sobie podobną dietę na co dzień, to nie miałam absolutnie żadnego pojęcia, jak wygląda w wersji wyjątkowej. Zbiór przepisów format(...)czytelnika do kuchni samej autorki - super! „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, bo tak brzmi pełen tytuł propozycji Pawlikowskiej, zawiera trzydzieści cztery przepisy absolutnie pozbawione nie tylko mięsa, jajek, masła czy majonezu, ale również np. typowej, zwykłej pszennej mąki (zastępuje ją mąka z samopszy, starej odmiany pszenicy, uprawianej w Polsce wyłącznie na ekologicznych plantacjach). Chodzi nie tylko
Życie zamknięte w smakuNiby zwykła zapiekanka makaronowa, a jednak nie aż tak. Od zwykłej zapiekanki różni się lekkością, jaką daje sos pomidorowy, pozbawiony gęstych dodatków. Nawet ten ser jakiś
KucharzycaW mojej kuchni często goszczą wszelkiego rodzaju makarony. Tak wiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań
Ana Mari's worldZachęcona przepisami i wyglądem kurczaków na różnych stronach i blogach, od dawna chciałam zrobić takiego pieczonego właśnie na puszce z piwem. Zrobiłam i nie żałuję, wyszedł
karmelowyNaładowana warzywami sałatka zwieńczona jajkiem poszetowym, podana z grzankami. Co jest oznaką nadchodzącej wiosny? Bocian? Jaskółka? Nie! Szparagi. Kiedy zaczynają pojawiać się w większej ilości w
Niedzielny kucharzdanie, które bez problemu przygotujecie na błyskawiczny obiad po pracy. Po angielsku to danie nazywa się sausage and mash , ale częściej znajdziecie je pod nazwą bangers & mash . Kiełbaski z pure ziemniaczanym najczęściej podawane są w takiej postaci jak je dziś przygotowałam, czyli z sosem cebulowym i zielonym groszkiem. Sekret tego dania tkwi przede(...)kiełbaskach. W Szkocji, jak i w całej Wielkiej Brytanii, w każdym sklepie, markecie i u rzeźnika ( butcher ) można kupić różnego rodzaju kiełbaski ( sausage ), są to kiełbaski z surowego mięsa (wieprzowego, wołowego, dziczyzny czy drobiu), często z różnymi dodatkami (jabłkami, cebulą, ziołami). W Polsce takie kiełbaski można zastąpić białą kiełbasą. Bangers & mash to typowe danie, które można zamówić
Codzienne Gotowaniepomysł. Pieróg ma w sobie ten plus, że przyjmuje praktycznie każde nadzienie. Bez względu na to, czy chcemy je zrobić w wersji wytrawnej czy słodkiej. Zwłaszcza teraz, kiedy częściej po przepisy sięgamy do internetu niż do książek kucharskich, okazuje się, że znane nam pierogi z mięsem, twarogiem, kapustą i grzybami to tylko początek ogromnej listy farszów, przy przygotowywaniu których
Jacob TastesKalafior podawany na surowo nie jest popularnym pomysłem, a jak prawie każde warzywo bez obróbki cieplnej ma najwięcej wartości i witamin. Surówka z kalafiora, z dodatkiem zielonego groszku i cukinii jest chrupiąca i bardzo smaczna. Patrząc na zdjęcie można pomyśleć, że to risotto, prawda? Jedliście już kalafiora kiszonego? Smak lata i mnóstwo witamin. Spróbujcie koniecznie! Latem kalafior często jest(...)stole. Bardzo lubię po prostu go ugotować i polać masłem ze zrumienioną tartą bułką. Dorodna sztuka wystarczy nam wtedy na porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham
Smaczna Pyzawszystko razem chwilę gotujemy. Na koniec wyjmujemy gazę z przyprawami, dodajemy skórkę i ostatecznie doprawiamy. Cały czas gotujemy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody . I tak mamy gęsty, smaczny sos do którego można, albo i nie dodać podsmażone mięso, grzyby, wędlinę i podawać z ryżem, makaronem, kaszami albo jak u mnie z plackami ziemniaczanymi. Ktoś zapyta(...)cukier jest lubiany przez pomidory, są wtedy bardziej wyraziste. A więc po co dosładzać go zwykłym cukrem, jak można użyć zdrowszej wersji. Taki sos można zamrozić lub dać do słoików i po pasteryzacji może sobie czekać, na swoją kolej. Później tylko jakieś dodatki dnia i gotowe
Dieta moja pasjarazu :-), kładzione kluseczki i puree jabłkowo-żurawinowe genialnie dopieszczało smak kaczki, jednak sama kaczka, dla mnie, miała zbyt mało wysmażoną skórkę, choć samo mięso było bardzo soczyste i delikatne. Pomimo tej małej uwagi danie jak najbardziej na plus. Przyszedł czas na deser. Aby go zapowiedzieć i zobaczyć nasze miny na jego widok, zjawił się dyrektor hotelu pan Marcin Ankiersztejn(...)chcieli zobaczyć nasze miny... gdyż prezentował się fantastycznie. Były to lody orzechowe zapieczone w bezie z truskawkami macerowanymi w pudrze truskawkowym. Genialny smak i prezentacja i uśmiech na naszych twarzach na jego widok mówił wszystko... lody wspaniałe, kremowe z dużymi kawałkami orzechów. beza z wierzchu i od spodu delikatnie chrupiąca, w środku delikatna i rozpływająca się w ustach i truskawki
sierotka maRysia w kuchnimięsem, kaszą i warzywami . W moim rodzinnym domu ruskie też pojawiały się może raz czy dwa do roku bo nie było na nie zbyt wielu amatorów. Ale czasami każdy lubi zjeść coś innego niż zwykle i dlatego od czasu do czasu je przygotowuję. Kiedyś takie pierogi z ziemniakami i twarogiem wydawały mi się mdłe i jakieś takie bez wyrazu(...)czasem nauczyłam się, że ich smak i wyrazistość zależą przecież tylko ode mnie i tego jak je przyprawię. Każde danie można zrobić po prostu po swojemu. Poza świeżo mielonym, pachnącym pieprzem do swoich pierogów ruskich dodaję miętę bo bardzo odświeża i wzbogaca smak farszu nadając mu lekkości. Jeśli nie lubicie takich eksperymentów po prostu ją pomińcie i już
Smaczna Pyzaprzyprawienia sznycla nie tylko solą i pieprzem, ale również odrobiną tymianku i cząbru. Fakt, jestem przywiązany do połączenia tych dwóch przypraw z mięsem z kurczaka w ogólności, ale też wyjątkowo dobrze komponują się z konkretnie tym daniem. Jako dodatek proponuję natomiast gotowane warzywa – w szczególności ziemniaki, brokuł, kalafior czy brukselkę. Dobrym pomysłem jest dodatkowe polanie ich roztopionym masłem. Cordon(...)zawsze wyjątkowy cordon bleu – kulinarna klasyka doskonała zarówno na co dzień, jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 filety z kurczaka (po ok. 250g, bez polędwiczek) 2 duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony
Kulinarna Pokusasera, przez co góra placka trochę popłynęła. Kolej na ravioli con carne (nadzienie mięsne, pomidorki cherry, cebula, marchew, szczypior, sos pomidorowo - śmietanowy). Sporo mięsa, jednak znów sos pomidorowy poległ - blady, bez wyraźnego smaku. Druga pasta - granchi di fume - szyjki rakowe, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności(...)być smak śródziemnomorski. Lekki, puszysty deser, nieprzekombinowany, minimalna ilość składników. Jednak potrzebowałem sporo soli i pieprzu aby ogólnie wyostrzyć smak potrawy (efekt gotowania przy kliencie - kucharze nie kosztują dania na poszczególnych etapach przyrządzania). Na uwagę zasługuje to, że na każdym stole znajdziemy młynki z solą i pieprzem, oliwy i ocet balsamiczny oraz świeżą bazylię i gdzieniegdzie rozmaryn
Right Behind The KitchenTrwa sezon na śliwki, więc korzystajmy ile się da. Polecam na przykład te oto knedle doprawione odrobiną cynamonu tak jak ja lubię. Można go oczywiście nie dodawać, jeśli ktoś nie przepada. Zrobione na słono, czyli bez dodatku cukru są znakomitym dodatkiem do mięsnych sosów. Polecam. Składniki na ok. 20szt: 60dkg ziemniaków ugotowanych z płaską łyżeczką soli 30dkg mąki pszennej(...)jajko śliwki węgierki 10szt cukier i cynamon trochę mąki do podsypywania masło i trochę bułki tartej do polania Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko i wyrobić. Ciasto nie powinno się kleić ani być zbyt twarde. Mąkę dosypywać stopniowo w trakcie wyrabiania, bo w zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może zabrać mniej
Maślane ciasteczkozawsze jem w rodzinnym domu, lecz w wersji odchudzonej. Jest banalna i nie wymaga jakiejkolwiek wprawy w kuchni. Jeżeli chcemy utrzymać niskokaloryczny poziom zupki musimy zapomnieć o dodaniu tłustego mięsa i zabielaniu jej śmietaną. Najlepiej jest użyć piersi z kurczaka, bądź indyka, gdyż zawierają o wiele mniej tłuszczu niż skrzydełka czy żeberka, a alternatywą dla śmietany może być jogurt naturalny(...)włoszczyzny (w każdym sklepie dają różne proporcje, więc nie będę wymieniać, po prostu wrzucacie wszystko co tam dali) - 3 ziemniaki - 1 cebula - 10 ogórków kiszonych - Maggi, sól, pieprz (ja pominęłam, gdyż dla mnie w smaku była idealna i bez tego) - koperek świeży lub suszony (można pominąć) - do zabielenia: jogurt naturalny Pierś z kurczaka umyć, usunąć "brzydkie kawałki
Be Fit Be Strongdania, które każda gospodyni przyrządza inaczej, a ustalenie tradycyjnej receptury jest niemożliwe. Jednym z nich jest bez wątpienia spaghetti carbonara. Według jednych, przepis oparto na racjach żywnościowych żołnierzy amerykańskich, którzy podczas II Wojny Światowej przemierzali Sycylię i Półwysep Apeniński. Według innych, danie ma znacznie starszą proweniencję i miało dodawać sił już bojownikom Garibaldiego albo latyńskim górnikom(...)Zresztą to właśnie od górników i węgla (carboneum) miała pochodzić jego nazwa. Według drugiej wersji, danie zawdzięcza ją bogatej, pieprznej posypce. Ustalenie prawdy jest przy tym bez znaczenia, a spór smakoszy wersji ze śmietaną i jej pozbawionej, należy oddać osądowi podniebień. Pewne jest, że Pasta alla carbonara w pełni zasłużenie stała się jednym z symboli Włoch, a jeżeli
Bon Ton Italiazakamarkach mojego komputera, zagubiło się już niejedno zdjęcie, to jak widać z czasów kiedy kwitły bzy. Przypomniałam sobie o przepisie wczoraj, gdy szukałam w szafce kaszy jaglanej właśnie. Polecam, bo to takie 2w1, do tego dania ja nie podaję ziemniaków. Składniki : 600 g łopatki wieprzowej 1,5 szklanki zaparzonej kaszy jaglanej 1 nieduża cebula garść drobno pokrojonej pietruszki(...)bulka tarta olej do smażenia Sos: 300 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę, dodać do niego przestudzona kaszę, drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać...minimum 5 minut. Formować kotleciki
Gosia gotujezależy na czasie. Przyprawiamy ją odrobinę solą, ale ostrożnie, bo kiszona kapusta lubi być już nieźle kwaśna. Moja jest. Dodajemy trochę pieprzu i można dać ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Odstawiamy na bok. Krok 3 Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, jajka, bułkę tartą i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą. Krok 4 Farsz(...)Jeśli mamy już pozawijane gołąbki, układamy na nich kiszoną kapustę, podlewamy trochę wody i przykrywamy pokrywką. To ważne, bo najpierw będziemy piekli pod przykryciem, a pod koniec je zdejmiemy. Bez pokrywki kiszona kapusta nam się wysuszy i przypali. Krok 5 Pieczemy 2 godziny w 180*C. Porcja wystarczy Wam co najmniej na 2 rodzinne obiady. Najlepsze są na drugi
CoolinarniePLcebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują. Gdy ser jest już płynny ostrożnie wyciągamy go z kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice lub blat wysmarowany olejem(...)dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie, jako przystawkę lub na ciepłym toście
Pyry na Gaz