Makaron jest super. Super uniwersalny, w super różnych wydaniach pod względem zbóż, z których się go robi i można go podać w super wielu odsłonach. Do
Kuchnia w Słońcu Skąpanamałym ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 2,5 godziny. Po tym czasie z pierwotnych 4 litrów powinno pozostać ok. 2,5 litra płynu (nie licząc objętości warzyw i mięsa). W międzyczasie usuwamy nadmiar tłuszczu i ewentualne pozostałości szumu jakie pojawią się na powierzchni. W ostatnich 30 minutach dosalamy rosół do smaku pamiętając, że stopień osolenia oceniamy dopiero po kilku(...)dokładnie cebulę. Rosół wołowy jest zwykle ciemniejszy od drobiowego. Nie każdy lubi natkę pietruszki – jeśli w danych okolicznościach nie jest szczególnie ważna prezentacja dania, możesz ją pominąć. Niektórzy zamiast natki pietruszki dodają do rosołu szczypiorek. Powyższy przepis zakłada dość zrównoważone proporcje mięsa i warzyw. Możesz je zmienić wg upodobań pamiętając, że zadecydują one wówczas o tym jakie smaki
Kulinarna PokusaZnowu obiad w biegu 😁 Dzisiaj polecam ekspresowe hamburgery z piersi kurczaka lub indyka . Dietetyczne i zdrowe. Dodałam tylko szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej
zielonacukinkaSKŁADNIKI Na MIELONE: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g boczniaków 1 spora garść posiekanego lubczyku 1 drobno posiekana cebula 3 ząbki czosnku- przeciśnięte przez
ClauditteMissCookingKrólicze mięso jest bardzo delikatne w swej strukturze i smaku, więc - jak stali bywalcy tego bloga zauważyli - robię je na wiele różnych sposobów, o czym możne
Weekendy w domu i ogrodziePracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą(...)produkty kupiliśmy nie wychodząc z domu w sklepie internetowym Frisco.pl , wygodna alternatywa nie tylko dla weekendowego i przedświątecznego stania w kolejkach :) Czas przygotowania: 130 minut Składniki: udziec jagnięcy bez kości ok. 1,5 kg, 5 ząbków czosnku, 4 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Panierka: 200 g białego pieczywa, garść natki pietruszki, skórka
SzczyptaSmaQminuty na stronę powinno być najzupełniej wystarczające. Możemy oczywiście dostosować jej stopień wysmażenia do własnych upodobań, tak jak zazwyczaj w przypadku mięsa. Pamiętajmy jednak, że cokolwiek z nią nie zrobimy, to w przeciwieństwie do niektórych mięs nie może ona pozostać w środku surowa! Na początku wątróbkę warto obsmażyć krótko i intensywnie z obu stron, aby ją w miarę możliwości „zamknąć(...)niskiej temperaturze, to utraci ona, niestety, soki i może zrobić się sucha i twarda. Z tych samych powodów wątróbki nie nakłuwamy podczas smażenia – musimy nauczyć się „wyczuć” stan wysmażenia bez tego rodzaju pomocy. Natomiast po wyjęciu z patelni pozwalamy jej kilka minut „odpocząć” i „dojść do siebie”. Kiedy solimy wątróbkę? Niektórzy utrzymują, że koniecznie dopiero po usmażeniu. My akurat
Kulinarna Pokusaminuty na stronę powinno być najzupełniej wystarczające. Możemy oczywiście dostosować jej stopień wysmażenia do własnych upodobań, tak jak zazwyczaj w przypadku mięsa. Pamiętajmy jednak, że cokolwiek z nią nie zrobimy, to w przeciwieństwie do niektórych mięs nie może ona pozostać w środku surowa! Na początku wątróbkę warto obsmażyć krótko i intensywnie z obu stron, aby ją w miarę możliwości „zamknąć(...)niskiej temperaturze, to utraci ona, niestety, soki i może zrobić się sucha i twarda. Z tych samych powodów wątróbki nie nakłuwamy podczas smażenia – musimy nauczyć się „wyczuć” stan wysmażenia bez tego rodzaju pomocy. Natomiast po wyjęciu z patelni pozwalamy jej kilka minut „odpocząć” i „dojść do siebie”. Kiedy solimy wątróbkę? Niektórzy utrzymują, że koniecznie dopiero po usmażeniu. My akurat
Kulinarna Pokusałyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka Dodatkowo: 100 g ciastek Oreo (bez nadzienia) truskawki (opcjonalnie) 1. Składniki na spód wrzucamy do blendera i miksujemy na masę przypominającą mokry piasek. Jeżeli nie macie takiego blendera, włóżcie ciastka do woreczka i delikatnie tłuczemy je tłuczkiem do mięsa na proszek, a następnie mieszamy dokładnie z masłem. Masą ciasteczkową wyklejamy dokładnie dno tortownicy(...)uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy go na całą noc do lodówki. 4. Pozostałe ciastka Oreo miksujemy na proszek, lub wkładamy do woreczka i tłuczemy najdrobniej jak się da. Ciasteczkowym proszkiem posypujemy dokładnie sernik, na wierzch kładziemy kawałki truskawek. Smacznego
My Culinary Artprzynajmniej 4 osób! Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p ) Na początek żeberka w chrupiące panierce , gdyż jak wiecie jestem ogromną fanką żeberek. Panierka rewelacyjna … mięso soczyste , bez problemu odchodzące od kości – super! Kaszanka – PRZEPYSZNA! Świeża , super doprawiona , domowa – taka jak ma być! Bigos – totalne zaskoczenie! Takie pozytywne zaskoczenie , choć z całą pewnością(...)środku :p ) Biała kiełbasa – jak dla mnie świetna! Fajnie doprawiona , niesamowicie miękka , delikatna … T. nie zachwyciła – zdecydowanie woli te niemieckie. Pozostałe mięsa , takie jak schabowy , żeberka na ostro , kurczak – ok, ale bez rewelacji. Za to surówki przepyszne – domowe , świeże , fajnie doprawione! Nie mieliśmy już siły na deser , a wiedzieliśmy , że to nas nie ominie
Ostra na SłodkoŻeberka to klasyka i tak naprawdę danie idealne na LCHF Można je przyrządzić na wiele sposobów i ja sama robię je według różnych przepisów. Znacie
Ola la LCHFprzyprawy, cukier, ocet jabłkowy i oliwę i poszatkować przez 30 s, surówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne, do misy urządzenia wystarczyło wlać zalecaną ilość wrzącej wody, do sita włożyć obrane ziemniaki, a na sicie do parowania ułożyć mięso z ziołami. Ten robot ma przewagę nad tradycyjnym parowarem – gdyż można używać soli, wystarczy do misy z wodą(...)odpowiedzi na stronie http://www.kohersen.pl Informacja ze strony producenta: Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen to urządzenie, dzięki któremu przygotujesz najwyższej jakości dania dla siebie oraz swoich najbliższych. Kohersen wprowadzi Cię w świat zdrowych, smacznych i wykwintnych potraw, które bez wysiłku przygotujesz w domowej kuchni oszczędzając czas i pieniądze. Od przystawek przez dodatki po dania główne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięości – czasami się zdarzają, warto rybę ‘pogłaskać’ i przekonać się, czy nie ma żadnych niespodzianek. Kroimy filet w poprzek, na jednakowej wielkości kawałki. Delikatnie solimy rybę od strony mięsa i od tej samej strony panierujemy w mieszance aromatycznych, prażonych przypraw i orzechów – dociskamy dukkah do łososia, jak panierkę. Od strony skórki zostawiamy rybę czystą. Odstawiamy naszykowanego łososia na bok, pora(...)końca, ale powinien się dać w nie wbić nóż. Odcedzamy, odparowujemy pozostałą na ziemniakach wodę, nie przykrywamy garnka ponownie. W średniej wielkości patelni z grubym dnem mocno rozgrzewamy warstwę oleju rzepakowego która będzie sięgać do połowy wysokości ziemniaków. Na gorący tłuszcz wrzucamy gorące, podgotowane ziemniaki, jedną warstwą. Smażymy ziemniaki na średnio wysokim ogniu – początkowo bez mieszania – cierpliwie czekamy
Karo in the Kitchenusmażone “placuszki” jem z solą, bez żadnych dodatków, ciesząc się delikatnym smakiem. Jeżeli spodoba Wam się ten przepis, koniecznie zostawcie komentarz Zapraszam po inne, wybrane przepisy z cukinią: Szakszuka z cukinią Pikantne leczo z cukinią Makaron z salami i cukinią Placuszki z cukinii z patelni Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis
Kuchnia Bazyliiidealne nie tylko do deserów czy babcinych kompotów i domowych galaretek, owoc ten także wspaniale komponuje się z daniami wytrawnymi. Drób i jabłka, to idealny duet, zarówno na ciepło, jak i na zimno, tak jak nasza dzisiejsza salsa. Duszone mięso wieprzowe z odrobiną białego wina i jabłek smakuje wybornie. Jabłka Grójeckie nie powstydzą się także towarzystwa zdrowych ryb, możemy(...)zapomnieć o przepysznych jabłkowych przetworach. Co roku zamykam w słoikach prażone jabłka z przyprawami korzennymi, zimową pora upieczona z nimi szarlotka jest obłędna. Nie mogę się też obejść bez suszonych cienkich plasterków jabłek, które dodaje do herbaty lub po prostu chrupię w ramkach przekąski – doceniam wtedy wyjątkowe walory Jabłek Grójeckich, zwłaszcza ich charakterystyczną kwasowość! W mojej spiżarce zawsze
Kulinarne przygody Gatity