karkówkę . Ziołowa karkówka to karkówka pieczona w całości z ziemniakami. Pod koniec pieczenia wlewam śmietanę, więc jest to danie praktycznie jednogarnkowe, mięciutka karkówka , pieczone młode ziemniaczki i śmietankowy sos pachnący ziołami. Wygodnie , prawda. Połową sukcesu jest oczywiście mięso. Karkówka często jest zbyt mocno przerośnięta. Jeśli jest zaplanowana na szaszłyki z grilla to łatwo usunąć z niej błony. Do pieczenia(...)oczach aby wybrać piękny okaz…he, he…Do ziołowej karkówki świetnie pasuje duszona młoda kapusta . Uwielbiam młodą kapustę do mięsa. Klasyczna przystawka latem. Ziołowa karkówka Składniki: na 4-6 porcji 1,2 kg wieprzowej karkówki bez kości 1 mała cytryna, otarta skórka 3 ząbki czosnku 200 ml posiekanych świeżych ziół, bazylia, rozmaryn, tymianek, pietruszka, mięta 1 łyżka
codojedzeniagęstszej formie. Pulpety są dość delikatne w swojej strukturze i smaku. Jest to jedno z dań, które robi się dość szybko i nie jest jakoś specjalnie skomplikowane. Ugotujcie dzień wcześniej, bo po odgrzaniu jest jeszcze smaczniej :) Składniki: 500 g dorsza (bez ości i skóry) 1 mała sucha bułka 1/2 litra soku pomidorowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka(...)smaku natka pietruszki - do posypania przed podaniem mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów 2-3 łyżki oliwy 1 mała cebula 5-8 ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Mięso z dorsza zmielić. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej białym). Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć dokładnie, dodać do ryby. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Marchew
Codzienna kuchnia niecodziennauproszczony, ale to dlatego, że został podany z ryżem wymieszanym z marchewką i groszkiem. (Inne danie z takim ryżem możecie zobaczyć tu - klik .) Połączenie jest rewelacyjne - aromatyczne, lekkie i dodatkowo niezwykle syte. Gulasz: 500g mięsa z udźca indyka (może być inne mięso) 1,5 szklanki bulionu drobiowego (ew. wody) 1- 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego(...)posiekanego szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo: mąka (użyłam bezglutenowej) olej Ryż: 120-130g ryżu 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem (*) 1-2 łyżki masła sól Udziec (bez skóry) należy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem. Całość odstawić na 1 godzinę do lodówki, a następnie przełożyć na patelnię
Di gotujePapryki faszerowane mi ę sem i ryżem gotowane w bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też(...)dużo możemy zrobi ć z niego takie nietypowe kotlety, takie jak na zdjęciu. Składniki: 4 czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka) 1 jajko zioła prowansalskie lub majeranek sól pieprz liś ć laurowy 2 sztuki kostka warzywna WINIARY
Smaczne Potrawyszpinakiem i piersią z kurczaka Moją dzisiejszą propozycją na danie z makaronem jest Tagliatelle ze szpinakiem. To szybkie w przygotowaniu, pożywne oraz sycące danie, które zaspokoi kubki smakowe niejednego smakosza. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - szpinak (świeży) - 150 g - pełnoziarnisty makaron typu tagliatelle - 1 szklanka - jogurt naturalny - 1 opakowanie(...)gałka muszkatołowa - słodka papryka - pieprz Sposób przygotowania: Mięso pokroić na podłużne paski. W miseczce przygotować 2 łyżki jogurtu naturalnego, z pieprzem oraz słodką papryką, całość dokładnie wymieszać. W marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na 20 min, a następnie mięso ugrillować na patelni (bez dodatku tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką
Fit-aminadosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory(...)około 20-25min. wszystko gotowe do spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens AlphabetDawno nie robiłam risotto..w zamrażarce znalazłam zblanszowane warzywa..ryż oczywiście w domu był ..kawałek kiełbasy ..a do podsmażenia Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem..i
Moje domowe kucharzenieDomowy fast food w 15 minut? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy bo bez sztucznych, gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki. Chcę wam udowodnić, że nie trzeba kupować takich produktów, bo taki posiłek w domu własnoręcznie wykonany od A do Z jest równie szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy. Kompozycje mieszanki przyprawowej gyros wykorzystałam od córki, która(...)skład gotowej mieszanki, a w domu w oparciu o zioła i przyprawy skomponowała swoją własną przyprawę gyros. A skoro ona umie to wy też. Zamiast piersi z kurczaka jako mięso możecie wykorzystać także karczek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMakaron jest super. Super uniwersalny, w super różnych wydaniach pod względem zbóż, z których się go robi i można go podać w super wielu odsłonach. Do
Kuchnia w Słońcu Skąpanamałym ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 2,5 godziny. Po tym czasie z pierwotnych 4 litrów powinno pozostać ok. 2,5 litra płynu (nie licząc objętości warzyw i mięsa). W międzyczasie usuwamy nadmiar tłuszczu i ewentualne pozostałości szumu jakie pojawią się na powierzchni. W ostatnich 30 minutach dosalamy rosół do smaku pamiętając, że stopień osolenia oceniamy dopiero po kilku(...)dokładnie cebulę. Rosół wołowy jest zwykle ciemniejszy od drobiowego. Nie każdy lubi natkę pietruszki – jeśli w danych okolicznościach nie jest szczególnie ważna prezentacja dania, możesz ją pominąć. Niektórzy zamiast natki pietruszki dodają do rosołu szczypiorek. Powyższy przepis zakłada dość zrównoważone proporcje mięsa i warzyw. Możesz je zmienić wg upodobań pamiętając, że zadecydują one wówczas o tym jakie smaki
Kulinarna PokusaZnowu obiad w biegu 😁 Dzisiaj polecam ekspresowe hamburgery z piersi kurczaka lub indyka . Dietetyczne i zdrowe. Dodałam tylko szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej
zielonacukinkaSKŁADNIKI Na MIELONE: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g boczniaków 1 spora garść posiekanego lubczyku 1 drobno posiekana cebula 3 ząbki czosnku- przeciśnięte przez
ClauditteMissCookingKrólicze mięso jest bardzo delikatne w swej strukturze i smaku, więc - jak stali bywalcy tego bloga zauważyli - robię je na wiele różnych sposobów, o czym możne
Weekendy w domu i ogrodziePracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą(...)produkty kupiliśmy nie wychodząc z domu w sklepie internetowym Frisco.pl , wygodna alternatywa nie tylko dla weekendowego i przedświątecznego stania w kolejkach :) Czas przygotowania: 130 minut Składniki: udziec jagnięcy bez kości ok. 1,5 kg, 5 ząbków czosnku, 4 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Panierka: 200 g białego pieczywa, garść natki pietruszki, skórka
SzczyptaSmaQminuty na stronę powinno być najzupełniej wystarczające. Możemy oczywiście dostosować jej stopień wysmażenia do własnych upodobań, tak jak zazwyczaj w przypadku mięsa. Pamiętajmy jednak, że cokolwiek z nią nie zrobimy, to w przeciwieństwie do niektórych mięs nie może ona pozostać w środku surowa! Na początku wątróbkę warto obsmażyć krótko i intensywnie z obu stron, aby ją w miarę możliwości „zamknąć(...)niskiej temperaturze, to utraci ona, niestety, soki i może zrobić się sucha i twarda. Z tych samych powodów wątróbki nie nakłuwamy podczas smażenia – musimy nauczyć się „wyczuć” stan wysmażenia bez tego rodzaju pomocy. Natomiast po wyjęciu z patelni pozwalamy jej kilka minut „odpocząć” i „dojść do siebie”. Kiedy solimy wątróbkę? Niektórzy utrzymują, że koniecznie dopiero po usmażeniu. My akurat
Kulinarna Pokusaminuty na stronę powinno być najzupełniej wystarczające. Możemy oczywiście dostosować jej stopień wysmażenia do własnych upodobań, tak jak zazwyczaj w przypadku mięsa. Pamiętajmy jednak, że cokolwiek z nią nie zrobimy, to w przeciwieństwie do niektórych mięs nie może ona pozostać w środku surowa! Na początku wątróbkę warto obsmażyć krótko i intensywnie z obu stron, aby ją w miarę możliwości „zamknąć(...)niskiej temperaturze, to utraci ona, niestety, soki i może zrobić się sucha i twarda. Z tych samych powodów wątróbki nie nakłuwamy podczas smażenia – musimy nauczyć się „wyczuć” stan wysmażenia bez tego rodzaju pomocy. Natomiast po wyjęciu z patelni pozwalamy jej kilka minut „odpocząć” i „dojść do siebie”. Kiedy solimy wątróbkę? Niektórzy utrzymują, że koniecznie dopiero po usmażeniu. My akurat
Kulinarna Pokusałyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka Dodatkowo: 100 g ciastek Oreo (bez nadzienia) truskawki (opcjonalnie) 1. Składniki na spód wrzucamy do blendera i miksujemy na masę przypominającą mokry piasek. Jeżeli nie macie takiego blendera, włóżcie ciastka do woreczka i delikatnie tłuczemy je tłuczkiem do mięsa na proszek, a następnie mieszamy dokładnie z masłem. Masą ciasteczkową wyklejamy dokładnie dno tortownicy(...)uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy go na całą noc do lodówki. 4. Pozostałe ciastka Oreo miksujemy na proszek, lub wkładamy do woreczka i tłuczemy najdrobniej jak się da. Ciasteczkowym proszkiem posypujemy dokładnie sernik, na wierzch kładziemy kawałki truskawek. Smacznego
My Culinary Artprzynajmniej 4 osób! Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p ) Na początek żeberka w chrupiące panierce , gdyż jak wiecie jestem ogromną fanką żeberek. Panierka rewelacyjna … mięso soczyste , bez problemu odchodzące od kości – super! Kaszanka – PRZEPYSZNA! Świeża , super doprawiona , domowa – taka jak ma być! Bigos – totalne zaskoczenie! Takie pozytywne zaskoczenie , choć z całą pewnością(...)środku :p ) Biała kiełbasa – jak dla mnie świetna! Fajnie doprawiona , niesamowicie miękka , delikatna … T. nie zachwyciła – zdecydowanie woli te niemieckie. Pozostałe mięsa , takie jak schabowy , żeberka na ostro , kurczak – ok, ale bez rewelacji. Za to surówki przepyszne – domowe , świeże , fajnie doprawione! Nie mieliśmy już siły na deser , a wiedzieliśmy , że to nas nie ominie
Ostra na SłodkoŻeberka to klasyka i tak naprawdę danie idealne na LCHF Można je przyrządzić na wiele sposobów i ja sama robię je według różnych przepisów. Znacie
Ola la LCHFprzyprawy, cukier, ocet jabłkowy i oliwę i poszatkować przez 30 s, surówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne, do misy urządzenia wystarczyło wlać zalecaną ilość wrzącej wody, do sita włożyć obrane ziemniaki, a na sicie do parowania ułożyć mięso z ziołami. Ten robot ma przewagę nad tradycyjnym parowarem – gdyż można używać soli, wystarczy do misy z wodą(...)odpowiedzi na stronie http://www.kohersen.pl Informacja ze strony producenta: Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen to urządzenie, dzięki któremu przygotujesz najwyższej jakości dania dla siebie oraz swoich najbliższych. Kohersen wprowadzi Cię w świat zdrowych, smacznych i wykwintnych potraw, które bez wysiłku przygotujesz w domowej kuchni oszczędzając czas i pieniądze. Od przystawek przez dodatki po dania główne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięości – czasami się zdarzają, warto rybę ‘pogłaskać’ i przekonać się, czy nie ma żadnych niespodzianek. Kroimy filet w poprzek, na jednakowej wielkości kawałki. Delikatnie solimy rybę od strony mięsa i od tej samej strony panierujemy w mieszance aromatycznych, prażonych przypraw i orzechów – dociskamy dukkah do łososia, jak panierkę. Od strony skórki zostawiamy rybę czystą. Odstawiamy naszykowanego łososia na bok, pora(...)końca, ale powinien się dać w nie wbić nóż. Odcedzamy, odparowujemy pozostałą na ziemniakach wodę, nie przykrywamy garnka ponownie. W średniej wielkości patelni z grubym dnem mocno rozgrzewamy warstwę oleju rzepakowego która będzie sięgać do połowy wysokości ziemniaków. Na gorący tłuszcz wrzucamy gorące, podgotowane ziemniaki, jedną warstwą. Smażymy ziemniaki na średnio wysokim ogniu – początkowo bez mieszania – cierpliwie czekamy
Karo in the Kitchen