dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:208/445)

Pikantne piersi z kaczki z sosem wiśniowym, grzybami shimeji, kaszą i sałatką 228

pikantne grzyby shimeji z cebulką i dla równowagi kasza i łagodna sałatka z pomidorów, papryki i ogórka. To danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę.  Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 350 g mrożonych wiśni bez pestek 200 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina 1 gwiazdka anyżu 40 g cukru trzcinowego 1 duża cebula(...)łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych WYKONANIE Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórę ponacinać ostrym nożem w kratkę (ostrożnie, tak aby nie naciąć mięsa). Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy z chili i ułożyć na nim piersi z kaczki stroną bez skóry. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ° C. Usmażone piersi z kaczki przełożyć

Passions hobbies life
Zupa rybna 233

pokazały, że wiele pokarmów muszę wykluczyć. Do tego muszę unikać pokarmów bogatych w FODMAP. Połączenie jednego i drugiego sprawia, że bez mięsa i ryb moja dieta byłaby bardzo uboga i niedoborowa. Tak więc przynajmniej na razie mięso wraca na mój talerz, ale do lubienia go jest mi bardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się(...)grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest to co prawda danie w 5 minut, bo troszkę się musi pogotować, ale nie ma przy tym dużo roboty. Jest to danie low FODMAP pod warunkiem, że nie doda się cebuli

pyszne zdrowości
Krewetki królewskie tandori 197

względu na bardzo smaczne mięso krewetki są zaliczane do najpopularniejszych owoców morza. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane(...)szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka z kurczaka w papryce 230

Przepis na polędwiczkę z kurczaka w papryce to alternatywa dla tradycyjnych kotletów drobiowych. Danie bez panierki, bez zbędnego balastu kalorycznego za to smaczne i proste w przygotowaniu. Czas przygotowania ok 30 min. Składniki: 1 kg polędwiczek z kurczaka (można użyć piersi z kurczaka pokrojonych na skos) Marynata 4 jajka 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki vegety(...)umyć, osuszyć i delikatnie rozbić z jednej strony. 2. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki marynaty. Wszystko razem wymieszać. 3. Marynatą zalać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 4. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i smażyć na niej polędwiczki wyjęte z zalewy. Podczas smażenia

Kulinarna Patilogia
Wołowina w winie 141

Danie które robi się samo. Wystarczy dodać do niego sałatkę, pieczone ziemniaki, kaszę lub po prostu świeże pieczywo. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości (np. udziec) buletka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego 6-8 cebulek szalotek 1/2 łyżeczki gorczycy łyżeczka musztardy 2 łyżki mąki liść laurowy pół łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy(...)Obtoczyć w mące i zrumienić na oliwie. Zalać winem. Dodać gorczycę, musztardę, liść laurowy. Dusić pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na ćwiartki szalotki. Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zredukuje się o połowę (czyli jeszcze ok. godzinę). Dopiero wtedy doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać masło i wymieszać wszystko

Kulinarne Inspiracje
CHILLI CON CARNE z Kamis 243

połowy kwietnia pozbawieni całej kuchni :(. ostała nam się tylko lodówka i mój wspaniały multicooker dzięki, któremu nawet podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania.  SKŁADNIKI: 1 kg mielonego mięsa wołowego 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 posiekane papryczki jalapenos(...)drobno siekamy. Przekładamy do misy multicookera wraz z oliwą i podsmażamy. FRY czas 10 minut. Dodajemy także po kawałkach mięso. Po ukończeniu smażenia ustawiamy program STEW i czas 60 minut. Dokładamy pozostałe składniki, mieszamy i zamykamy pokrywę.  Bez multicookera użyłabym głębokiej patelni, na której również najpierw podsmażyłabym cebulę, czosnek i mięso Następnie dodałabym pozostałe składniki, wymieszała i zakryła

ClauditteMissCooking
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 199

Wypasione danie na niedzielny wege obiad. Polenta z masłem i parmezanem, warzywa upieczone z rozmarynem i czosnkiem, a wszystko polane rubinowym sosem z pieczonych warzyw i czerwonego wina.   Polentę, czyli kaszkę kukurydzianą kupiłam wieki temu planując zrobić z niej jakąś fajną potrawę. Zamiast tego stała zapomniana w szafce kuchennej, służąc mi tylko czasem do podsypywania blatów pizzy (dzięki(...)sosu. Takiego gęstego, a'la pieczeniowego, którym można by polać polentę. Wydaje mi się, że polenta i taki sos tworzą duet idealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane pieczone warzywa, które połączyłam z winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny

Chilli Czosnek i Oliwa
Chaczapuri adżarskie 2489

Chaczapuri?? Wygląda na to, że mało światowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi

Smaki Na Talerzu
Pieczeń paprykowo- marchewkowa 185

Zapraszam na pyszną pieczeń z papryką i marchewką. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI:  80 dag boczku surowego bez

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bakłażan faszerowany 264

Mam dla Was kolejny pomysł na przygotowanie bakłażana. Na blogu znajdziecie przepisy na moje ulubione potrawy z bakłażana takie jak : Zapiekanka z bakłażana Musaka , Bakłażanowe Cannelloni

UgotujmyTo.pl
BARILLA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU – 4 przepisy – z łososiem, dynią, orzechami i pomidorami 193

Uwielbiam gotować sezonowo! Zawsze staram się korzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną

Ostra na Słodko
Zupa bananowa pikantna z klopsikami 310

Mówię wam ta zupa to petarda. Robiłam ją w tym tygodniu już dwa razy i za każdym znikała w tempie ekspresowym. Zobaczyłam ja na blogu u

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Burger ze śliwkowym sosem bbq 151

W ciągu ostatnich lat burgerownie zasypały polskie miasta. Ponieważ mojego męża szczególnie pochłonął ten burgerowy trend, toteż nie jedną kombinację już przerobiliśmy. Dzisiaj propozycja (z pewnością

Kierunekuchnia
Kotleciki drobiowe z cukinią, koperkiem i natką pietruszki 1075

Kiedy stwierdzimy, że filet w panierce to za mało - sięgnijmy po te kotleciki:). Smakują doskonale, można smażyć je na oleju lub na patelni teflonowej bez

Szefowa kuchni
Karkówka pieczona 167

           Kolejna rozgrzewka przed zbliżającymi się świętami .  Dziś zapraszam na przepyszną karkówkę pieczoną z cebulką , super smakuje , w takim tempie

Mój Smak
Schab z ananasem 225

Planowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany

Kuchenne zapiski Edyty
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 203

SKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki

ClauditteMissCooking
Schab po staropolsku 127

Rozmroziłam duży kawałek schabu. Z części zrobiłam tradycyjne schabowe, ale zostały mi jeszcze 4 kotlety. W międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na  

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wołowina duszona w Jasnym Piwie 266

osoby: ok. 750 g wołowiny bez kości (u mnie była łopatka) półcentymetrowy plasterek masła 2 łyżki oleju 2 średnie cebule 1 łyżka mąki pszennej 300 ml jasnego piwa 2/3 szklanki wody szczypta tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka cukru sól pieprz Sposób przygotowania: Tu będzie prosto i konkretnie. Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w średniej wielkości kostkę

Blondynka Gotuje
ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY 158

pęczkiem koperku i zapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje nieoczywistym połączeniem ryby z kapustą. Zresztą, sprawdźcie sami. Polecam. ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY Składniki na 4 porcje : 4 duże liście młodej kapusty włoskiej 400g łososia bez skóry 400g młodych ziemniaczków 2 jajka 50ml(...)ogórków, sałaty i jogurtu naturalnego z odrobiną soli Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zerwać skórę (jeśli zakupiony został filet ze skórą) i usunąć ości (najlepiej za pomocą pęsety). Mięso łososia pokroić w kostkę 2×2 cm. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę 2×2 cm, podgotować około 10 min w lekko osolonym wrzątku. Liście kapusty umyć

Dietolog
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 258

były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano dość tłusty bulion (podejrzewam na baraninie). Ogólnie danie było niezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić(...)miękkiego masła 2 jajka + 1 małe do smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 195

razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami, lubię też te bez  mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka(...)łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki. Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś kurczaka w occie (do wódeczki i nie tylko...) 234

moje gotowanie. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła:-) Gorąco polecam to danie na imprezkę lub kolacyjkę... Moim gościom bardzo smakowało, może wam również posmakuje. Składniki: 1 kg piersi kurczaka mąka do opanierowania przyprawa do mięsa typu "delikat" Zalewa: 700 ml wody 100 ml octu 1 płaska łyżka soli 6 łyżeczek cukru 2 cebule(...)pomidorowego Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej) Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA! w samej mące bez jajka). Smażyć na oleju na złoty kolor ZALEWA: Wszystkie składniki zalewy, wraz z pokrojoną cebulą pogotować ok. 10 min na małym ogniu

IMPRESJA SMAKU
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 171

kieliszek wytrawnego Prosecco i drobne przystawki. Uwaga, pomimo ich urody jaki i smaku, należy bardzo się pilnować aby nie zjeść ich za dużo – kiedy pojawią się kolejne dania, miejsce w żołądku bardzo nam się przyda! Bruschetta i crostini z pasztetem z wątróbek Rozpuszczamy na patelni sporą ilość masła i szklimy na nim 1 białą cebulę(...)SECONDO PIATTO Ze wzgledu na to, że Włochy to kraj z trzech stron otoczony morzem, jedynym daniem które dla mnie ma sens jest secondo piatto di pesce – czyli ryba. Nie znaczy to oczywiście, że Włosi nie potrafią przygotować wspaniałej potrawy z mięsa, ale ryba… Ryba tam to poezja. Pieczona dorada Ryby dokładnie czyścimy z łusek, można

Patchwork
Kalafior zapiekany z serem i szpinakiem, czyli bomba witaminowa w smacznej, obiadowej formie 275

kości, pieczone mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem i startym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z jogurtem i zestawiamy z gazu. Kiedy mięso uznamy za wystarczająco przyrumienione zalewamy(...)uzyskania ładnego koloru. Zapiekamy przez ok kolejne 15-20 minut - dopóki kalafior nie zacznie się rumienić. Na kilka minut przed wyłączeniem posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Gdy się roztopi danie jest gotowe do podania. Zapiekanka lekka choć dzięki zawartości żółtego sera sycąca. W smaku pyszna - przynajmniej dla mnie. Jest to moim skromnym zdaniem super pomysł na podanie kalafiora

Kuchnia po mojemu
Piers na rauszu----Petto in rauszu 142

warzywnego, lub woda Przygotowanie Umyta pierś z kurczaka ,osuszamy ręcznikiem . Sól morska wcieramy w skórę piersi. Na rozgrzanej mocno patelni z oliwą układamy piersi skórą do spodu. Smażymy bez przewracania 3-4 minuty, aż skóra zrobi się złocista i chrupiąca. Po tym czasie przewracamy piersi skórą do góry smażymy 22-3 minuty podlewając winem. Dusimy mięsko w winie(...)przez miód). Powinno pozostać tyle sosu, aby piersi przed podaniem delikatnie w nim obtoczyć. Piersi podajemy w całości lub pokrojone w plastry. Podajemy z ryżem mięsem ,lub tylko z surówką . Smacznego! Petto in rauszu-- da Gordon Ramsay Ingredienti      2 petti di pollo con pelle      olio d'oliva      sale

w mojej kuchni
Restauracja Orient Express - opinia 187

wyzwanie. Zwłaszcza jeśli chodzi o wielkość porcji. Tagine po poniesieniu "pokrywy" okazało się bardzo aromatyczne i orientalne. Pierwsze wrażenie: mnóstwo przypraw oraz mięciutkie mięso. Niestety dalej było już trochę gorzej, bo warzywa jakby stanowiły odrębną część dania i wyglądały jakby trafiły tam przypadkiem. Mogą też popracować trochę nad prezentacją, choćby listek mięty się tu przydał. Od czasu Kuchennych(...)opiekane ziemniaczki. Porcja w sam raz dla głodnego mężczyzny, bo ja na pewno bym sobie z nią nie poradziła. Tę pozycję w menu mogę zdecydowanie polecić, bo była bez zarzutu. I tutaj po raz kolejny przydałoby się lepsze dopracowanie prezentacji. Zwłaszcza, że w lokalu w tym czasie prawie nie było klientów, a o naszych zamówieniach i godzinie rezerwacji wiedzieli

Pasja Smaku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję