dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:214/445)

BARILLA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU – 4 przepisy – z łososiem, dynią, orzechami i pomidorami 153

Uwielbiam gotować sezonowo! Zawsze staram się korzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną

Ostra na Słodko
Zupa bananowa pikantna z klopsikami 284

Mówię wam ta zupa to petarda. Robiłam ją w tym tygodniu już dwa razy i za każdym znikała w tempie ekspresowym. Zobaczyłam ja na blogu u

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Burger ze śliwkowym sosem bbq 115

W ciągu ostatnich lat burgerownie zasypały polskie miasta. Ponieważ mojego męża szczególnie pochłonął ten burgerowy trend, toteż nie jedną kombinację już przerobiliśmy. Dzisiaj propozycja (z pewnością

Kierunekuchnia
Kotleciki drobiowe z cukinią, koperkiem i natką pietruszki 1050

Kiedy stwierdzimy, że filet w panierce to za mało - sięgnijmy po te kotleciki:). Smakują doskonale, można smażyć je na oleju lub na patelni teflonowej bez

Szefowa kuchni
Karkówka pieczona 131

           Kolejna rozgrzewka przed zbliżającymi się świętami .  Dziś zapraszam na przepyszną karkówkę pieczoną z cebulką , super smakuje , w takim tempie

Mój Smak
Schab z ananasem 193

Planowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany

Kuchenne zapiski Edyty
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 176

SKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki

ClauditteMissCooking
Schab po staropolsku 102

Rozmroziłam duży kawałek schabu. Z części zrobiłam tradycyjne schabowe, ale zostały mi jeszcze 4 kotlety. W międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na  

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wołowina duszona w Jasnym Piwie 232

osoby: ok. 750 g wołowiny bez kości (u mnie była łopatka) półcentymetrowy plasterek masła 2 łyżki oleju 2 średnie cebule 1 łyżka mąki pszennej 300 ml jasnego piwa 2/3 szklanki wody szczypta tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka cukru sól pieprz Sposób przygotowania: Tu będzie prosto i konkretnie. Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w średniej wielkości kostkę

Blondynka Gotuje
ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY 125

pęczkiem koperku i zapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje nieoczywistym połączeniem ryby z kapustą. Zresztą, sprawdźcie sami. Polecam. ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY Składniki na 4 porcje : 4 duże liście młodej kapusty włoskiej 400g łososia bez skóry 400g młodych ziemniaczków 2 jajka 50ml(...)ogórków, sałaty i jogurtu naturalnego z odrobiną soli Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zerwać skórę (jeśli zakupiony został filet ze skórą) i usunąć ości (najlepiej za pomocą pęsety). Mięso łososia pokroić w kostkę 2×2 cm. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę 2×2 cm, podgotować około 10 min w lekko osolonym wrzątku. Liście kapusty umyć

Dietolog
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 227

były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano dość tłusty bulion (podejrzewam na baraninie). Ogólnie danie było niezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić(...)miękkiego masła 2 jajka + 1 małe do smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 173

razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami, lubię też te bez  mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka(...)łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki. Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś kurczaka w occie (do wódeczki i nie tylko...) 211

moje gotowanie. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła:-) Gorąco polecam to danie na imprezkę lub kolacyjkę... Moim gościom bardzo smakowało, może wam również posmakuje. Składniki: 1 kg piersi kurczaka mąka do opanierowania przyprawa do mięsa typu "delikat" Zalewa: 700 ml wody 100 ml octu 1 płaska łyżka soli 6 łyżeczek cukru 2 cebule(...)pomidorowego Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej) Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA! w samej mące bez jajka). Smażyć na oleju na złoty kolor ZALEWA: Wszystkie składniki zalewy, wraz z pokrojoną cebulą pogotować ok. 10 min na małym ogniu

IMPRESJA SMAKU
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 146

kieliszek wytrawnego Prosecco i drobne przystawki. Uwaga, pomimo ich urody jaki i smaku, należy bardzo się pilnować aby nie zjeść ich za dużo – kiedy pojawią się kolejne dania, miejsce w żołądku bardzo nam się przyda! Bruschetta i crostini z pasztetem z wątróbek Rozpuszczamy na patelni sporą ilość masła i szklimy na nim 1 białą cebulę(...)SECONDO PIATTO Ze wzgledu na to, że Włochy to kraj z trzech stron otoczony morzem, jedynym daniem które dla mnie ma sens jest secondo piatto di pesce – czyli ryba. Nie znaczy to oczywiście, że Włosi nie potrafią przygotować wspaniałej potrawy z mięsa, ale ryba… Ryba tam to poezja. Pieczona dorada Ryby dokładnie czyścimy z łusek, można

Patchwork
Kalafior zapiekany z serem i szpinakiem, czyli bomba witaminowa w smacznej, obiadowej formie 248

kości, pieczone mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem i startym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z jogurtem i zestawiamy z gazu. Kiedy mięso uznamy za wystarczająco przyrumienione zalewamy(...)uzyskania ładnego koloru. Zapiekamy przez ok kolejne 15-20 minut - dopóki kalafior nie zacznie się rumienić. Na kilka minut przed wyłączeniem posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Gdy się roztopi danie jest gotowe do podania. Zapiekanka lekka choć dzięki zawartości żółtego sera sycąca. W smaku pyszna - przynajmniej dla mnie. Jest to moim skromnym zdaniem super pomysł na podanie kalafiora

Kuchnia po mojemu
Kukurydziane penne z cukinią i zielonym groszkiem w pomidorowym sosie 148

penne z cukinią i zielonym groszkiem w pomidorowym sosie. Słodycz groszku idealnie komponuje się z lekko ostrym sosem. Spróbujcie, bo warto. Danie sycące i smaczne. Idealne w okresie postu oraz dla tych, którzy po prostu nie jedzą mięsa. ... smacznie, a do tego te kolory i pyszny, delikatny groszek ... Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki zielonego groszku Bonduelle "Gotowane(...)czerwonej cebuli 1 1/2 łyżki masła około 200 g kukurydzianego makaronu penne (opcjonalnie tradycyjny penne) Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez skórki), podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę oraz przyprawy (słodką paprykę, pieprz, sól). Mieszamy, gotujemy 3-4 minuty pod przykryciem (na małym ogniu). Pod koniec dodajemy 1/2 szklanki

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania