Makaron gryczany po japońsku Ten makaron z mąki gryczanej naprawdę jest super szybki! W 15 minut zrobisz doskonałe orientalne danie, które pysznie smakuje zjedzone od razu, jak i następnego dnia, na ciepło i na zimno. Przepis na to danie jest rozszerzoną wersją przepisu z bloga NaturallyElla.com , którego autorka jest znaną propagatorką wegańskiej kuchni. Wzbogaciliśmy go krewetki i rzodkiewki(...)Jamie Olivier, autor przepisu, zachwala to danie. I absolutnie na rację! W przepisie Jamiego zmieniliśmy tylko jedno: w oryginale jest panchetta, my zastąpiliśmy ją chorizo, które nadaje daniu lekkiej ostrości. Ten szybki obiad przyrządzisz w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. Stir fry z polędwiczką i ananasem Błyskawiczne, bardzo aromatyczne i pyszne danie. Kluczem do sukcesu jest smażony
Niedzielny kucharzZaczęły się już pojawiać. A ja spragniona smaku warzyw, nie mogłam sobie odmówić. Dziś więc pieczona marchewka na słodko z tymiankiem Składniki: pęczek młodej marchewki (ok
gutfutChyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre
Proste-przepisy.plW coraz chłodniejsze jesienne dni , po dniu pełnym zajęć lub po prostu w dzień wolny, fajnie jest zjeść coś ciepłego, co rozgrzeje nas od środka. Coś
Kuchnia w Słońcu Skąpanamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam lekkie, ale sycące danie. Robi się je łatwo i szybko . Podajemy z makaronem świderki. Składniki : 1/2 opakowania makaronu świderki(...)może być też słodka), sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku ( może być mrożony, lub suszony ) 2-3 listki laurowe, pół szklanki wody. Przygotowanie : Filet myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Mięso kroimy w niedużą kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni na roztopionym maśle z dodatkiem liści laurowych. Co jakiś czas mieszamy. Gotujemy makaron al dente. Na patelni podsmażamy
Pysznosci Babci Basirostbefu – wycinamy je tak, by łatwo dały się uformować w równe i okrągłe imitacje steków z polędwicy. Krawędzie każdego ze steków zawijamy w cieniutkie plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy steki ciasno bawełnianą grubą nicią, żeby boczek podczas smażenia nie odpadł, a steki zachowały swój kształt . Mięso leciutko smarujemy oliwą i pieprzymy. Na drugiej
Karo in the Kitchenprzygotowania pieczonego kurczaka w sosie sojowym, Mięso będzie naprawdę smaczne - lekko słodkie i aromatyczne :) Szczerze polecam! Pamiętajcie o tym, aby kurczaka zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, ponieważ musi "przejść" przyprawami i sosem sojowym. Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok. 1,80-2,00 kg) sos sojowy jasny (ja dałam 1/4 szklanki) pieprz cytrynowy i zwykły 2-3 ząbki czosnku(...)naczynia żaroodpornego. Na sam koniec zalać równomiernie sosem sojowym. Odstawić na kilka godzin. Co jakiś czas polać sosem z dna naczynia. Piekarnik rozgrzać do 18 0ºC . Kurczaka piec bez przykrycia około 90-100 minut
Ugotowaćkońcu obiad dla prawdziwych mężczyzn...powiedział mój mięsożerny mąż wchodząc po pracy do kuchni... - tak, tak...przytaknęłam - ale po mojemu - czyli nie smażone mięsko, ale gotowane... - jak to gotowane...? bez smalczyki i tłuszczyku?!? - a tak to - w warzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień(...)przygotowaniu będzie krucha, soczysta i idealnie słona w każdej części. Solanka - na litr wody - 3 pełne łyżki soli. Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem. Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania: - 4 duże marchewki - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - mały por zielona i biała część - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula dodatkowo
kawawszklancecoś zmieniam i wtedy powstają burgery o nieco innych smakach. Dzisiejsze miały być dosyć ostre, ale mimo sporej ilości ostrości dodanej do mięsa, nie były super ostre. Tak więc jeżeli lubicie ogniste smaki, można spokojnie dać więcej papryki w płatkach lub jalapeno. Burgery po 3 minutach smażenia z każdej strony, były nie przesuszone i soczyste. Trzeba po prostu stan(...)bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka musztardy z estragonem 1 cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pietruszki posiekanej 1 łyżka chrzanu wasabi
Stare GarySkrzydełka z kurczaka przeważnie kojarzą nam się z chrupiącymi przysmakami z popularnej KFC. Dziś mam dla Was przepis na troszkę innej wersję , ale wcale nie mniej
Ostra na SłodkoZaczynam podejrzewać, że wcale nie tęsknię za smakami dzieciństwa, tylko za dzieciństwem samym w sobie :) To kolejne już danie z tej kategorii w przeciągu tygodnia. Zapraszam do gotowania! Składniki: 500 g schabu 1 cebula 350 g pieczarek 1 łyżka oleju 1 op. śmietany 18% (330 g) 100 ml wody + odrobina 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka masła(...)ogórek kiszony, natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie kotlety (mi wyszło 7). Nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w ćwierć-krążki. 2. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, wrzucamy pieczarki, podlewamy je odrobiną wody i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła, cebulę
My Culinary Artmięso z uda ) 1 duży pomidor 3-4 łyżki oliwek bez pestek dymka ze szczypiorem oliwa z oliwek sól, pieprz łyżki świeżej mięty sok z cytryny 2 łyżki suszonych warzyw makaron ryżowy Przygotowanie : Indyka ugotować w wywarze z suszonymi warzywami, liściem laurowym i solą (wywar po ugotowaniu mięsa można wykorzystać do zupy ) Makaron wrzucić do posolonego wrzątku(...)posiekać Do przestudzonego makaronu dodać warzywa i zioła, 2 łyżki oliwy, doprawić sokiem z cytryny, solą ewentualnie pieprzem mielonym - wymieszać dokładnie Na talerzu ułożyć pokrojone, przestudzone mięso, obok wyłożyć doprawiony makaron. Smacznego ! Danie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasowego, a naprawdę jest syte i ...eleganckie :D Do zrobienia sałatki zainspirował mnie przepis z miesięcznika Skarb -Rossmann W tamtej propozycji
Proste Potrawywiem jak Wy ale ja w kuchni bez wagi obejść się nie mogę..Przygotowując posiłki z mięsa itp nigdy nie ważę mięsa, ale już przy wypieku np.ciast czy chleba waga jest potrzebna...Moja stara waga odmówiła mi posłuszeństwa..nawet po wymianie baterii pokazywała o 10, 20 a czasem o 30 dkg mniej niż w rzeczywistości. Teraz mam nową wagę(...)Beurer KS 55 posiada wyświetlacz LCD, automatyczne wyłączanie oraz funkcję tarowania. Funkcja tarowania jest bardzo przydatna, wystarczy jedna miska lub jakiś pojemnik, aby zważyć dowolną ilość składników potrzebnych np.do danego wypieku.Po zważeniu pojemnika, wystarczy nacisnąć na przycisk, waga zostaje wyzerowana i możemy kolejno ważyć potrzebne składniki, oczywiście po dodaniu kolejnego należy znów wyzerować wagę.. Waga ustawiona jest na ważenie
Moje domowe kucharzeniesmaku, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe . Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące. W garnku zagotowujemy lekko posoloną(...)ziemniakami z wody lub...bez niczego ;) Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina oliwy. Sosu nie zagęszczamy niczym, a zioła i zielony pieprz dobrze wpływają na trawienie. Smacznego! Dzisiejszym przepisem chciałabym rozpocząć cykl postów pod tytułem "Odchudzamy nasze dania czyli zdrowiej jemy
Codzienna kuchnia niecodziennaKocham dynię za to, że praktycznie można z jej dodatkiem przygotować wszystko i to na słodko i na wytrawnie :)! Możecie poszukać inspiracji na potrawy z dyni
UgotujmyTo.plbez zmian, jedna i druga drużyna powolutku przemieszcza się po murawie. Zróbmy coś ze sobą bo zwariujemy. Decyzja - przygotujmy pierwszą potrawę na naszego bloga.Podział ról jasny: Brasileiro jako mistrz kuchni gotuje, instruuje i dyktuje. Polonesa czyli ja robi zdjęcia, grzecznie notuje i dostąpi zaszczytu pokrojenia warzyw. Na debiut wybieramy Moqueca de peixe com camarão, danie(...)może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”.Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw. pirão którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również ryż biały
Smaki Brazyliiwyjaśniamy, jak zrobić z niego świetny ognisty trunek. Jeżeli chodzi o sam „gulasz”, to wg wskazówek Snafa otoczyliśmy mięso ognistą (czerwoną) kapustą i upiekliśmy. W rezultacie wyszło nam coś na miarę pieczonych gołąbków – zrumieniona kapusta świetnie współgra z soczystym, pikantnym mięsem. Sos własny z pieczenia jest najlepszą opcją – próbowaliśmy dodać do niego zarówno wspomniany wcześniej Młot Lou, jak i wino(...)Zdejmujemy patelnię z ognia. 3 . MIĘSO (5 min) Do miski wrzucamy mięso mielone, sporo grubo mielonego pieprzu, sól, jajko, majeranek, bułkę tartą oraz podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, aby powstała jednolita masa. Proponujemy usmażyć małą kulkę z masy i spróbować, czy dostatecznie doprawiliście mięso. 4 . MONTAŻ (5 min) Na końcówkę liścia kapusty nakładamy porcję mięsnej masy
Nerds KitchenWpis zamieszczam póki są nadal świeże jabłka. A o takie raczej tu chodzi. Kiedy tylko dowiedziałam się z bloga Dany, że ocet jabłkowy można przygotować z soku wiedziałam, że na pewno go zrobię sama. Nadarzyła się okazja, bo dostałam spore wiaderko nie pryskanych pięknych jabłek. Wizualnie może nie były nadzwyczajnej urody, ale nie pryskane! Niedawno dowiedziałam się, że niektórzy sadownicy(...)bez dodatkowego cukru jest najlepszy. Aromatyczny o pięknym bursztynowym kolorze i głębokim smaku. Cały czas dojrzewa więc i w miarę upływu czasu będzie nabierał mocy i smaku. Najważniejsze to dobre niepryskane jabłka i przygotowanie z nich soku. Nie można robić soku w tradycyjnej sokowirówce. Ja przygotowałam w wyciskarce ślimakowej. Można jabłka przekręcić przez ręczną maszynkę do mielenia mięsa
Proste PotrawyNa świątecznym stole oprócz słodkości musi być coś mięsnego więc proponuję schab gotowany. Trzeba oczywiście odpowiednio wcześniej go przygotować,schłodzić w lodówce i wtedy można się
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 3/4 kg łopatka bez kości z wywaru, 3 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liście laurowe, 1
W Mojej Kuchni Lubię