Ten sposób na przygotowanie tych żeberek jest tradycyjny bez udziwnień. Bardzo smaczne, polecam. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać
Kuchnia PokoleńSkładniki: 60 dag łopatka bez kości, 1 łyżka smalec, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki papryka słodka, 1 mniejsza papryczka chilli, 2 sztuki cebula, 1/2
W Mojej Kuchni LubięDziś przedstawiam przepis na pierogi z kaczką i figami, które stanowią doskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne(...)się jednolite i bez grudek. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel je na 4 równe części, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. W pojemniku blendera umieść kaczkę, pora i pietruszkę i zmiksuj, by otrzymać konsystencję mięsa mielonego. Przełóż
karmelowychudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia(...)duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina
Codzienne GotowaniePo weekendzie na działce u ukochanych dziadków w Kuchni pachnie lasem...także przeze mnie ukochanym! :) Leśne skarby w postaci okazałej ilości grzybów i trochę mniejszych zbiorów
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre
Proste-przepisy.plMakaron gryczany po japońsku Ten makaron z mąki gryczanej naprawdę jest super szybki! W 15 minut zrobisz doskonałe orientalne danie, które pysznie smakuje zjedzone od razu, jak i następnego dnia, na ciepło i na zimno. Przepis na to danie jest rozszerzoną wersją przepisu z bloga NaturallyElla.com , którego autorka jest znaną propagatorką wegańskiej kuchni. Wzbogaciliśmy go krewetki i rzodkiewki(...)Jamie Olivier, autor przepisu, zachwala to danie. I absolutnie na rację! W przepisie Jamiego zmieniliśmy tylko jedno: w oryginale jest panchetta, my zastąpiliśmy ją chorizo, które nadaje daniu lekkiej ostrości. Ten szybki obiad przyrządzisz w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. Stir fry z polędwiczką i ananasem Błyskawiczne, bardzo aromatyczne i pyszne danie. Kluczem do sukcesu jest smażony
Niedzielny kucharzhamburgerami. Zawsze wybieram hamburgera z dozwolonymi na naszej diecie składnikami. Przy składaniu zamówienia oświadczam, że ze względu na problemy zdrowotne nie mogę jeść pieczywa, więc proszę o podanie hamburgera bez bułki (w zamian proszę o większą ilość zieleniny). Nigdy nie zdarzyło mi się, aby był z tym problem, ale dziwni patrzą gdy zajadam się smażonym boczkiem (bo przecież(...)morza przygotowywana na rosole. Na drugie danie zawsze biorę kaczkę z czerwoną kapustą lub stek z polędwicy polskiej. Zamiast ziemniaków czy ryżu, proszę o grillowane warzywa, które są w ofercie (zazwyczaj przy takiej prośbie nie wymagają dodatkowej zapłaty). Zasady przy wyborze dań w restauracji Zapytaj na jakim tłuszczu jest smażone mięso i ewentualnie poproś o smażeniu na smalcu
Keto PrzepisyZaczęły się już pojawiać. A ja spragniona smaku warzyw, nie mogłam sobie odmówić. Dziś więc pieczona marchewka na słodko z tymiankiem Składniki: pęczek młodej marchewki (ok
gutfutChyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre
Proste-przepisy.plW coraz chłodniejsze jesienne dni , po dniu pełnym zajęć lub po prostu w dzień wolny, fajnie jest zjeść coś ciepłego, co rozgrzeje nas od środka. Coś
Kuchnia w Słońcu Skąpanamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam lekkie, ale sycące danie. Robi się je łatwo i szybko . Podajemy z makaronem świderki. Składniki : 1/2 opakowania makaronu świderki(...)może być też słodka), sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku ( może być mrożony, lub suszony ) 2-3 listki laurowe, pół szklanki wody. Przygotowanie : Filet myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Mięso kroimy w niedużą kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni na roztopionym maśle z dodatkiem liści laurowych. Co jakiś czas mieszamy. Gotujemy makaron al dente. Na patelni podsmażamy
Pysznosci Babci Basirostbefu – wycinamy je tak, by łatwo dały się uformować w równe i okrągłe imitacje steków z polędwicy. Krawędzie każdego ze steków zawijamy w cieniutkie plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy steki ciasno bawełnianą grubą nicią, żeby boczek podczas smażenia nie odpadł, a steki zachowały swój kształt . Mięso leciutko smarujemy oliwą i pieprzymy. Na drugiej
Karo in the Kitchenprzygotowania pieczonego kurczaka w sosie sojowym, Mięso będzie naprawdę smaczne - lekko słodkie i aromatyczne :) Szczerze polecam! Pamiętajcie o tym, aby kurczaka zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, ponieważ musi "przejść" przyprawami i sosem sojowym. Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok. 1,80-2,00 kg) sos sojowy jasny (ja dałam 1/4 szklanki) pieprz cytrynowy i zwykły 2-3 ząbki czosnku(...)naczynia żaroodpornego. Na sam koniec zalać równomiernie sosem sojowym. Odstawić na kilka godzin. Co jakiś czas polać sosem z dna naczynia. Piekarnik rozgrzać do 18 0ºC . Kurczaka piec bez przykrycia około 90-100 minut
Ugotowaćkońcu obiad dla prawdziwych mężczyzn...powiedział mój mięsożerny mąż wchodząc po pracy do kuchni... - tak, tak...przytaknęłam - ale po mojemu - czyli nie smażone mięsko, ale gotowane... - jak to gotowane...? bez smalczyki i tłuszczyku?!? - a tak to - w warzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień(...)przygotowaniu będzie krucha, soczysta i idealnie słona w każdej części. Solanka - na litr wody - 3 pełne łyżki soli. Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem. Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania: - 4 duże marchewki - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - mały por zielona i biała część - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula dodatkowo
kawawszklancecoś zmieniam i wtedy powstają burgery o nieco innych smakach. Dzisiejsze miały być dosyć ostre, ale mimo sporej ilości ostrości dodanej do mięsa, nie były super ostre. Tak więc jeżeli lubicie ogniste smaki, można spokojnie dać więcej papryki w płatkach lub jalapeno. Burgery po 3 minutach smażenia z każdej strony, były nie przesuszone i soczyste. Trzeba po prostu stan(...)bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka musztardy z estragonem 1 cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pietruszki posiekanej 1 łyżka chrzanu wasabi
Stare GarySkrzydełka z kurczaka przeważnie kojarzą nam się z chrupiącymi przysmakami z popularnej KFC. Dziś mam dla Was przepis na troszkę innej wersję , ale wcale nie mniej
Ostra na SłodkoZaczynam podejrzewać, że wcale nie tęsknię za smakami dzieciństwa, tylko za dzieciństwem samym w sobie :) To kolejne już danie z tej kategorii w przeciągu tygodnia. Zapraszam do gotowania! Składniki: 500 g schabu 1 cebula 350 g pieczarek 1 łyżka oleju 1 op. śmietany 18% (330 g) 100 ml wody + odrobina 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka masła(...)ogórek kiszony, natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie kotlety (mi wyszło 7). Nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w ćwierć-krążki. 2. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, wrzucamy pieczarki, podlewamy je odrobiną wody i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła, cebulę
My Culinary Art