obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. P rzepisy z resztek kurczaka – marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania(...)brakuje nam czasu i musimy zrobić coś na szybko. To pyszne i sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację, przygotujecie w pół godziny. Wystarczą 3 składniki. Zostaje nam tylko życzyć smacznego! Ekonomiczna kuchnia nie obejdzie się bez mrożenia. Poznaj 10 zasad jak mrozić jedzenie. Artykuł Przepisy z resztek kurczaka, w których
Niedzielny kucharzPiątek, a u mnie co znowu na blogu? oczywiście, że danie rybne-tym razem zupa rybna. Zwykła zabielana, bez zbędnych dodatków. Taką właśnie gotowało się u mnie w domu rodzinnym i miałam ogromną ochotę na powrót do tego smaku :). W większości domów gotuje się rybną z pomidorami, nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem jaką jada się(...)pieprz śmietana 12% do zupy Sprawić ryby, włożyć do gotującej się wody z marchewką, zielem, liściem laurowym, ziemniakami, cebulą i przyprawami. Po 30 min wyjąć ryby, obrać z ości, mięso włożyć z powrotem do wywaru. zabielić śmietaną, dodać pokrojoną natkę, koperek i szczypiorek. Doprawić do smaku. Ponieważ miałam średniego leszcza to pokroiłam go w dzwonka i podałam w całości
Pieguskowa KuchniaAromatyczne, soczyste w środku i z zapieczona skórką na zewnątrz, właśnie takie smakują najlepiej. Podudzia z kurczaka można przyrządzać na wiele różnych wariacji, jednak ja zaproponuję klasyczną formę tego dania. Składniki: 1 kg podudzia z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 8 łyżek oleju (lub oliwa(...)Następnie należy olejem skropić podudzia i rozsmarować przygotowaną wcześniej marynatą, tak aby równomiernie pokryć całe mięso. Mięso przykryć folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem. Następnie piec przez kolejne 30 min bez przykrycia, aby kurczak się zapiekł
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneletnich krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty(...)kuchnię tajską, ale w nieco innym wydaniu. Dania mnie nie przekonały, natomiast wina, same w sobie, były zdecydowanie warte uwagi i degustacji. Ceny też w miarę przystępne, w granicach 39 – 60 zł oraz 80 - 90 wina z serii Reserva . Wina zdecydowanie polecam, natomiast resztę... może należy wrócić ale bez win kalifornijskich
królestwo garówprzyjemny zapach, zastąpcie naturalną solą morską. Aby przygotować danie z prawdziwą dbałością o każdy szczegół, ważny jest również sam sposób przygotowania i obórki, tak aby produkty nie straciły w trakcie tych procesów, zbyt dużej ilości witamin i składników odżywczych. Pamiętajcie, że w kuchni powinniśmy mieć osobne deski do ryb, do mięsa, do warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu(...)używanie odpowiednich łyżek, czy też łopatek, wybieraj zawsze te drewniane. Jeśli masz z tym problem, wybierz patelnię, która ma wzmocnioną warstwę teflonu, dzięki czemu możesz używać metalowych narzędzi kuchennych bez obaw, że patelnia ulegnie zarysowaniu, a Ty możesz być spokojny o swoje zdrowie. Szczerzę mogę polecić Wam patelnię Ambition, którą używam od jakieś czasu, sprawdziłam ją już w wielu
SMYKWKUCHNIWiosenne spacery, wyprawy do parku, czy za miasto nie mogą się obyć bez pysznej i zdrowej przekąski. Oczywiście, można zawsze po drodze coś kupić, ale
Kulinarne InspiracjeZnudziły Wam się tradycyjne naleśniki ? Czy tak jak ja jesteście wielkimi naleśnikożercami i możecie je zajadać codziennie w każdej postaci? Na słodko … na ostro …
Ostra na SłodkoDzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym
Magiczne Życie MartyTworzenie obiadów bezglutenowych okazało się nie takie trudne jak myślałam. W dodatku są bardzo smaczne, a i przy przygotowaniu okazuje się wcale nie trzeba tak kombinować
Bernika - moj kulinarny pamietnikśledzia pod pierzynką z kiełkami rzodkiewki. Na drugie danie wybraliśmy solidne porcje wołowiny z nadzieją, że po całodziennym narciarskim szaleństwie kolacja nie pójdzie nam w boczki 😉 Ja wybrałem steka T-bone, czyli dwa kawałki mięsa polędwicy i rostbefu połączone kością w kształcie litery T. Bogusia zamówiła wiślańskiego burgera(...)daliśmy się z Bogusią przekonać. Wrócimy tu jeszcze nie raz Następnego dnia spakowaliśmy się, pożegnaliśmy z przemiłą obsługą oraz ze znajomymi którymi poznaliśmy w trakcie pobytu. Zosia natomiast zabarykadowało się w sali zabaw i nie chciała go opuścić. Dopiero kiedy zagroziliśmy, że pojedziemy bez niej skapitulowała
kuron.com.plobranej dyni 400g mięsa wołowego, mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku (według uznania :)) 1 duża papryka (kolor - opcja indywidualna:)) 1 dość duża obrana, starta marchew na dużych oczkach pół papryczki chili (bez pestek - z pestkami jeśli lubi ktoś tą mega ostrość) 2 łyżki mleka - do smażenia mięsa 400g przecieru pomidorowego (passaty/pomidor(...)cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dynię (bez pestek, bez skóry), oraz startą na grubych oczkach marchew i chwilę podduszamy na wolnym ogniu. Następnie do warzyw dodajemy doprawione mięso, mieszamy i ok.10 minut razem przesmażamy (na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy 2 łyżki mleka - mięso wołowe wtedy będzie o wiele delikatniejsze), co jakiś czas mieszając
Symfonia SmakówŁosoś wędzony na gorąco to zdrowy smakołyk, gdy chcecie sobie zrobić przerwę od zapychającego mięsa, to ta pasta jest strzałem w 10!. Aromatyczny łosoś, jeszcze mocniej
Kuchnia PROzdrowotnaNajprostsza zupa krem z cukinii jaką znam. Gdybym jej nie posypywała pestkami dyni właściwie byłaby nijaka. Ale zupy kremy w mojej opinii właśnie takie są, a
Matka ŻywicielkaDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki
kuchnia doskipotraw, pobudzamy naszą wyobraźnię, rozpieszczając kubki smakowe. Bez przypraw nasza kuchnia jest niebogata i monotematyczna. Należy wiedzieć jaki aromat mają przyprawy , smak, do jakich potraw mogą być używane i jaka jest ich nazwa. Każdemu z nas odpowiadają różne dania, przyrządzone z dodatkiem innych przypraw. Są osoby, które lubią dania pikantne w smaku, inni zaś twierdzą(...)moździerzu. Najlepsze, polecane przez Szefów Kuchni, są moździerze ciężkie, z kamienia. Gdy przygotowujemy mieszanki do nacierania mięsa dodajemy także oliwę z oliwek czy olej. Innym sposobem na wydobycie tego co najlepsze w przyprawach jest ich delikatne uprażenie na suchej patelni. Gdy do dania dodajemy kilka rodzajów przypraw, najlepiej wszystkie razem rozetrzeć w dłoniach. Alfabetyczny poradnik najpopularniejszych przypraw
Moja smaczna kuchniasmakach kuchni Bliskiego Wschodu zakochałam się bez pamięci od kiedy w moim zbiorze książek koniecznych pojawiła się "Jerozolima" i choć częściej sięgam po warzywne połączenia, to przy okazji wyjątkowego mięsa, jakim jest jagnięcina chętnie zasiadam do stołu. Pomidory zaczynami kisić już na początku sezonu, muszą być twarde i nie za duże, najlepsze są śliwkowe. Latem na moim parapecie zawsze(...)śniadanie, ale nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu jakim są owe pulpety jagnięce w kiszonym sosie unurzane. Składniki na 8 porcji Czas przygotowania: 60 min 1 kg mielonej jagnięciny 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy
Słodki KompromisUdka zapiekane pod musztardową pierzynką to pomysł na szybki, weekendowy obiad. Mięso przygotowane w poniższy sposób będzie soczyste i bardzo smaczne. Jeżeli lubicie dania przygotowywane w piekarniku to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 białko z dużego jajka 2 łyżeczki musztardy, np. dijon(...)części i przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Białko ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodać musztardę oraz otręby. Całość delikatnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki mięsa drobiowego. Wierzch posmarować pianą musztardową. Na sam koniec dodać masło. Piekarnik rozgrzać do 180 °C . Piec bez przykrycia około 40-50 minut. Piana
Ugotowaćcurry, zwykle robiałam te dania na bazie mięsa, natomiast nigdy nie przygotowywałam curry warzywnego, postanowiłam więc spróbować. I muszę przyznać, że się nie zawiodłam, danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne. Może stanowić danie główne, gdyż jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, stanowić dodatek do dania miesnego. mieszanka warzyw: ziemniak, kalafior, marchewka, pietruszka(...)łyżeczka cukru 250 ml naturalnego jogurtu sól Przygotować warzywa: kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, pieczarki pozostawić w całości (ja przygotowałam to danie bez pieczarek i groszku). W rondlu zagotować wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie, wtedy dodać kalafiora i ewentualnie pozostałe
Codzienne Gotowaniebądź kolacja, po prostu kroję bułkę, ładuję pastę z czubkiem i rozpływam się z zachwytu nad smakiem. Mam kilka takich pastowych hitów, które robię w domu dość często, większość da się nawet przystosować do wrażliwego podniebienia Antoniny, dzisiaj jednak mam propozycję, której przez dłuższy czas latorośl moja raczej nie dostanie, ponieważ głównym jej składnikiem jest wędzona makrela. Sama natomiast(...)znika w chwilę po zrobieniu pasty. Także dzisiaj przepis z serii bez zbędnych teorii i tylko dla dużych. Smacznego! Pasta z makreli 4 wędzone makrele 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 4 średnie cebule 250g przecieru pomidorowego ostra papryka, chili Zdjąć skórę z makreli i dokładnie oddzielić mięso od ości. Cebulę pokroić na większą kostkę i 5 minut przesmażyć
Przepysznik - BLW i nie tylko