dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:229/445)

Curry z kurczakiem, soczewicą, pomidorami i chipsami z marchewki 161

Pyszne, aromatyczne i lekko słodkie curry z kurczakiem, czerwoną soczewicą, pomidorami, melonem i chipsami z marchewki. Gotowe curry podałam w wydrążonym melonie, którego część użyłam do

Oryginalny smak
Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 258

idealna propozycja na ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego(...)Danie przekładamy na półmisek, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem( u mnie koperek). Podajemy na ciepło. Wracając do meritum. Jak myślicie, wok dał radę? Pewnie, że tak! Choć nie jest ciężki, ani masywny, wok jest odpowiednio stabilny i duży. Spokojnie można przygotować nim posiłek dla 4/6 osób. Linia Lucca granitium charkteryzuje się nieprzywierającą powłoką granitową, dzięki której można smażyc potrawy bez

Mia Cucina Sofieta
Suszone wędliny, prosty przepis 212

każdego, bez wędzenia.  -- Świeże (nie mrożone) mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Potem odcinamy nożem (formujemy kształt) niepotrzebne kawałki- tłuszczu itp. Przygotowane schaby nacieramy solą kamienną niejodowaną lub morską i cukrem. Wstawiamy do naczynia(szklane, nierdzewne,ceramiczne) i chowamy na 48 h do lodówki. Co 12 h odlewamy wydzielające się soki i wycieramy naczynie, a mięso przewracamy(...)mięsa dajemy 2 łyżki soli +2 łyżki cukru. Odcięte mięso wykorzystamy na gulasz lub do innych potraw. Możemy od razu zrobić pyszną zupę na bazie bulionu warzywnego, do którego dodamy świeżo podsmażone kawałki schabu... -- Gdy mięso już nie wydziela soków, posypujemy trochę solą, nacieramy czosnkiem i potem wcieramy pozostałe ulubione przyprawy, które dadzą dodatkowy smak. -- -- -- Jałowiec i inne ziarniste przyprawy

chleba naszego
Klopsiki z dorsza w sosie pomidorowym z kaparami 166

każdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci. Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo. Bez dokładki się nie obejdzie. Składniki na klopsiki: 600 g filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 4 łyżki(...)słoiczka) 1 łyżka masła ghee Wykonanie: z filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartę, przyprawy i posiekaną pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedyńczo w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curry z mleczkiem kokosowym 71

Przynajmniej raz w tygodniu robię curry, to stało się już tradycją w moim domu. Tego dania nauczyła mnie moja koleżanka z RPA. Wcześniej nigdy nie przepadałam za curry, pewnego dnia Sharon zaprosiła mnie na curry z baraniną, poszłam bez przekonania, spróbowałam, i w zasadzie to zmieniło moje życie kulinarne. Od tamtego momentu zaczęłam używać innych przypraw, sięgać(...)sztuki Mleko kokosowe cała puszka 400 ml, Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci), Papryka słodka 1 łyżeczka Papryka ostra 1 łyżeczka Sól do smaku (na sam koniec) Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może byc też wolowina) Pomidory w puszce, Czosnek, Cebulka, Jeden ziemniak, Oliwa 1 łyżka. Do wysokiego, dużego garnka wlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie

Smaki Przyprawy i Kolory
Szynka z rękawa 2w1 225

Jeśli chcecie ją marynować długo – zamknijcie ją w szczelnym pojemniku i umieśćcie w lodówce.   Ja zawsze robię ją w specjalnym rękawie do pieczenia – pieczenie bez przykrycia (np. na blasze) wysusza to mięso – nie ma skóry, nie jest obłożone słoniną czy plastrami boczku. Nie ma dodatkowego tłuszczu poza kilkoma łyżkami oliwy – wyschnie. Pieczenie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką sprawia(...)rękawa, na jednym jego końcu zawiążcie supeł, włóżcie mięso i jeśli zostało coś z marynaty – ją też, nadmuchajcie rękaw jak balon i zamknijcie go z drugiej strony. Pamiętajcie o tym, że trzeba go lekko nakłuć w kilku miejscach – nie zróbcie z rozpędu wielkich dziur. Jeśli nie chcecie szynki długo marynować dajcie jej 2-3 godzinki na blacie. I już można

Karo in the Kitchen
Pieczeń rzymska z jajkami 195

Pamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez jajek. Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z jajkiem i też mi smakowała ;) Nadarzyła się okazja i wypróbowałam dziś. UWAGA!! Nie polecam osobom z kuchnią otwartą i tym którzy w okolicy kuchni mają wegetarian!  Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia.. FENOMEN! Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię(...)allrecipes Składniki: (na keksówkę 30x10 cm)    1 kg mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków) 1 duża cebula 1 bułka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki   1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka mieszanki ziół (dałam prowansalskie) 2 łyżki bułki tartej 4 jajka ugotowane na twardo   Wierzch można

W kuchni bez szafek
Curry z mleczkiem kokosowym 142

Przynajmniej raz w tygodniu robię curry, to stało się już tradycją w moim domu. Tego dania nauczyła mnie moja koleżanka z RPA. Wcześniej nigdy nie przepadałam za curry, pewnego dnia Sharon zaprosiła mnie na curry z baraniną, poszłam bez przekonania, spróbowałam, i w zasadzie to zmieniło moje życie kulinarne. Od tamtego momentu zaczęłam używać innych przypraw, sięgać(...)sztuki Mleko kokosowe cała puszka 400 ml, Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci), Papryka słodka 1 łyżeczka Papryka ostra 1 łyżeczka Sól do smaku (na sam koniec) Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może byc też wolowina) Pomidory w puszce, Czosnek, Cebulka, Jeden ziemniak, Oliwa 1 łyżka. Do wysokiego, dużego garnka wlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie

Kulinarna rozmowa
Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi 216

Dodatkowo przygotowaliśmy pyszny gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem sosu Barbecue firmy Winiary. Uwielbiam ich sosy z nakrętką, gdyż są bardzo poręczne, można ich używać do zimnych i ciepłych dań, do tego, gdy nie zużyjemy całego opakowania, wystarczy zakręcić nakrętkę i wstawić do lodówki, te sosy to świetny pomysł. Można przygotować do gulaszu placki wielkości patelni, ale takie mini(...)wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej papryki, po 1/2 – papryka zielona i czerwona marynowane pieczarki kilka łyżek 4-5 sosu Barbecue Winiary sól i pieprz do smaku Składniki na 1 porcję: po 2 usmażone placki w obręczy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki gulasz Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, rozgrzewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka nadziewana po chłopsku – kuchnia podkarpacka 179

wątróbki 2 żołądki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka sól, pieprz Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie(...)brytfanka nie była dużo większa od kaczki), mięso skrapiamy z zewnątrz odrobiną oleju i wlewamy na dno trochę gorącej wody (około  0,5 cm ). Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Pieczemy do 2 godzin. W tym czasie kilka razy powstałym sosem polewamy kaczkę. Mięso wyciągamy z piekarnika, czekamy 10 minut i kroimy. Kaczka

Trzeci talerz
Zapiekanka gołąbkowa 136

 Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w

Kuchcik gotuje
MAKOWIEC 179

Makowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam

potrawyregionalne
Szaszłyki 89

Po obejrzeniu porannej powtórki programu Doradca Smaku, naszła mnie ogromna ochota na szaszłyki.  Mimo tego iż na majówkę pogodę mamy jaką

ClauditteMissCooking
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 165

Dzisiaj przypomniałam sobie, że przecież tak bardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie

Kraina Miodem Płynąca
Królik w sosie musztardowym 176

moja pierwsza patelnia z odpinaną rączką – chociaż już dawno myślałam o zakupie takiej. Wielokrotnie bowiem czułam w mojej kuchni potrzebę naczynia w którym mogłabym podsmażać a następnie zapiekać dania w piekarniku. I jak pomyślę o tych wszystkich moich frittatach, które dopiekałam pod grillem przy uchylonym piekarniku z którego wystawała rączka, która w połowie dopiekania zaczynała brzydko pachnieć(...)temperatury 250 stopni. Co sprawia, że 1/3 moich garnków, form do zapiekania i patelni może wylądować w koszu, bo nie są już potrzebne:) No i łatwo potem danie wstawić do lodówki bez potrzeby przesuwania słoików i słoiczków a także umyć w zmywarce. Ja mam patelnię o średnicy 28 cm, z wysokim rantem, więc to naprawdę kawał patelni

Cooking for Emily

Proponowane wyszukiwania