popołudnia na randkę, na kolację, do jednej z przybrzeżnych restauracji. Było to lata temu, a pamiętam jakby to było wczoraj. Zamówiliśmy nachosy. Kształtowały się wtedy moje kulinarne smaki i danie to tak nam zasmakowało, że na dobre zagościło w naszym kulinarnym menu. Dziś postanowiłem się tym z Wami podzielić. Czego potrzebujemy? Do ciasta: -3/4 kubka mąki kukurydzianej(...)zbite i odklejało się od rąk. Wałkujemy na placek do grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso: -250 gram mielonej szynki wieprzowej; może być wołowina -oregano, łyżeczka -sól, pieprz -cebula posiekana -papryka ostra sypka -kukurydza z puszki -fasola czerwona
BaRepastylko schabowy. Wieprzowina nie musi być nudna. Danie które proponuję, nie jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne i zaskakujące przy jedzeniu. Będą to dwa rodzaje roladek, dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY. Do wykonania roladek potrzebujesz: - schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów(...)myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się je jak ich nie ma. Odkrojonych skrawków nie wyrzucamy . Kroimy na 1 cm plastry, po czym każdy osobno klepiemy tłuczkiem do mięsa na 0,5 cm grubość. Aby nie pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK: Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj
Pasje Jolkiatar i granaty” i jeszcze bardziej pokochałam te smaki. Dania kuchni libańskiej są jednak dość pracochłonne, więc nie goszczą na moim stole tak często, jakbym chciała. Na szczęście Samar jest autorką nowej wkładki sezonowej w restauracjach Sphinx, więc można będzie spróbować tych smaków bez stania przy garach. Dlatego koniecznie chciałam pójść wypróbować to nowe menu(...)menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami i frytkami Kofta wołowa z kuskusem, ciecierzycą i daktylami Dobre
Ugotowane pozamiataneSKŁADNIKI 400 g makaronu typu farfalle 200 g tuńczyka w sosie własnym 100 g pomidorków 3 dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki
La grande e la piccola cuocanadal jest najpopularniejszy. Druga sprawa to mięso - paprykarz właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze(...)lekkostrawna. Ale raz na jakiś czas dla takiego smaku można się poświęcić. ;) Wiem na pewno, że dla domowej wersji wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula
Kuchnia Prezydentowejprzepisów na to danie jest co niemiara. Na początek proponujemy jeden z „klasyków” w tym zakresie, czyli nadzienie z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw oraz zapieczenie tak wypełnionego cannelloni pod sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami(...)kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy – i to bez względu na opinię producenta. Z drugiej strony nie mówimy o jakimś długim gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane
Kulinarna PokusaDzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany
Kuchnia z widokiem na ogródMielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina
Karo in the KitchenJuż od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was
nietylkopasta.plPyszne domowe pesto pachnące, świeże i bardzo apetyczne Dzisiaj prezentuję przepis na czerwone pesto z dodatkiem migdałów Składniki: – 150 g suszonych pomidorów – pół
I LOVE LIFEPierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany
Kulinarna PatilogiaGruszki to owoc, który kojarzy mi się z jesienią i z moim dzieciństwem. Pamiętam, jak moja mama robiła kompoty i jak nie mogłam
Codzienna kuchnia niecodziennaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!końca aby ma się mięso nie rozpadło. I do środka takiej gorącej piersi nakładamy na przemian po kawałku mozzarelli i po plasterku truskawek. Grubość i wielkość należy dopasować do wielkości fileta. Ponownie układamy na patelni i jeszcze podsmażamy ( pod przykryciem) kilka minut, aż ser zacznie spływać na boki. Gorąco zachęcam do dodawania truskawek do dań wytrawnych, sprawdzają się(...)aksamitna mozzarella. Tego się nie da opisać, tego trzeba spróbować. I jeszcze bardzo ważne, olej kokosowy on jest wprost stworzony do takich dań. Ten smak jaki się udziela całej potrawie jest znaczący, jednak nie można pominąć walorów zdrowotnych. Tak jak wcześniej dodałam olej kokosowy do sosu truskawkowego z leniwymi. To nie jest bez znaczenia, tłuszcz z zwłaszcza
Dieta moja pasjaDzisiaj obiad w lekkiej i zdrowej wersji. Aromatyczna, kolorowa patelnia na styl azjatycki gotowa w kilka chwil :) Lubicie takie dania? Można podawać z ryżem, ale nam najlepiej smakuje bez dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii(...)czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami
Ze smakiem i z pasją