dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:229/445)

Kofta, za’atar i daktyle – nowe menu Samar dla Sphinxa 157

atar i granaty” i jeszcze bardziej pokochałam te smaki. Dania kuchni libańskiej są jednak dość pracochłonne, więc nie goszczą na moim stole tak często, jakbym chciała. Na szczęście Samar jest autorką nowej wkładki sezonowej w restauracjach Sphinx, więc można będzie spróbować tych smaków bez stania przy garach.   Dlatego koniecznie chciałam pójść wypróbować to nowe menu(...)menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami i frytkami Kofta wołowa z kuskusem, ciecierzycą i daktylami Dobre

Ugotowane pozamiatane
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami (Farfalle con tonno e pomodorini) 152

SKŁADNIKI 400 g makaronu typu farfalle 200 g tuńczyka w sosie własnym  100 g pomidorków  3 dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki

La grande e la piccola cuoca
Paprykarz węgierski 150

nadal jest najpopularniejszy. Druga sprawa to mięso - paprykarz właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze(...)lekkostrawna. Ale raz na jakiś czas dla takiego smaku można się poświęcić. ;) Wiem na pewno, że dla domowej wersji wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula

Kuchnia Prezydentowej
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 246

przepisów na to danie jest co niemiara. Na początek proponujemy jeden z „klasyków” w tym zakresie, czyli nadzienie z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw oraz zapieczenie tak wypełnionego cannelloni pod sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami(...)kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy – i to bez względu na opinię producenta. Z drugiej strony nie mówimy o jakimś długim gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane

Kulinarna Pokusa
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina. 5649

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany

Kuchnia z widokiem na ogród
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 203

Mielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina

Karo in the Kitchen
Kotleciki jagnięce 138

Już od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was

nietylkopasta.pl
Czerwone pesto 133

Pyszne domowe pesto pachnące, świeże i bardzo apetyczne Dzisiaj prezentuję przepis na czerwone pesto z dodatkiem migdałów   Składniki: – 150 g suszonych pomidorów – pół

I LOVE LIFE
Pieczony boczek – doskonała wędlina na każdą okazję 177

Pierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany

Kulinarna Patilogia
Gruszki w octowo - cytrynowej zalewie 164

Gruszki to owoc, który kojarzy mi się z jesienią i z moim dzieciństwem. Pamiętam, jak moja mama robiła kompoty i jak nie mogłam 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szpinak – właściwości lecznicze 276

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Filet kurczaka w pikantnej marynacie z truskawkami i mozzarellą. 147

końca aby ma się mięso nie rozpadło. I do środka takiej gorącej piersi nakładamy na przemian po kawałku mozzarelli i po plasterku truskawek. Grubość i wielkość należy dopasować do wielkości fileta. Ponownie układamy na patelni i jeszcze podsmażamy ( pod przykryciem) kilka minut, aż ser  zacznie spływać na boki. Gorąco zachęcam do dodawania truskawek do dań wytrawnych, sprawdzają się(...)aksamitna mozzarella. Tego się nie da opisać, tego trzeba spróbować. I jeszcze bardzo ważne, olej kokosowy on jest wprost stworzony do takich dań. Ten smak jaki się udziela całej potrawie jest znaczący, jednak nie można pominąć walorów zdrowotnych. Tak jak wcześniej dodałam olej kokosowy do sosu truskawkowego z leniwymi. To nie jest bez znaczenia, tłuszcz z zwłaszcza

Dieta moja pasja
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 290

Dzisiaj obiad w lekkiej i zdrowej wersji. Aromatyczna, kolorowa patelnia na styl azjatycki gotowa w kilka chwil :) Lubicie takie dania? Można podawać z ryżem, ale nam najlepiej smakuje bez dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii(...)czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.  Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.  Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami

Ze smakiem i z pasją
Brukselka curry z zurawiną 176

brukselka. Wiem, że nie każdy przepada za brukselką, ale w tym wydaniu jest naprawdę mało "brukselkowa". Bardzo smaczna jako dodatek do dań rybnych i z mięsem. Z makaronem lub kluseczkami świetne danie dla wegeterian. Wersję brukselki z orzechami włoskimi znajdziesz tutaj. Obie polecam! Składniki: 1 kg brukselki 80 g suszonej żurawiny 40 g płatków migdałowych 1 łyżka curry(...)parze około 15 minut. Brukselka powinna pozostać al dente. Odcedzić na sitku, część wody z gotowania pozostawić w międzyczasie grubo posiekać żurawinę. Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ziele zngielskie utłuc w moździerzu. Wymieszać przyprawy na patelni rozgrzać masło. Krótko podsmażyć brukselkę. Dodać przyprawy, następnie podsmażać, aż przyprawy zapachną. Wmieszać żurawinę. Podlać wodą z gotowania brukselki i mlekiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywo Dominiki Wójciak 196

Wprawdzie uwielbiamy mięso i wypełnioną nim polską kuchnię tradycyjną, która ani wcale nie jest taka trudna, ani ciężkostrawna, jak się wydaje. Wprawdzie oparliśmy się modzie na #light #sugarfree czy #glutenfree, podobnie jak w dzieciństwie nasi rodzice oparli się modzie na #ADHD #dysgrafię #dysleksję czy #dyskalkulię (dzięki czemu dzisiaj nie brak nam ani energii, ani uporu), więc i do #vege podchodziliśmy(...)Warzywo Dominiki Wójciak. Tym bardziej, że we współpracy z kolegami szykujemy już cykl wegetariański dla wszystkich tych, którzy bez tego przy naszym stole mogliby się karmić tylko miłością… No i się doczekaliśmy! Dostaliśmy około 100 przepisów na dania i przekąski z rabarbaru, botwinki i buraka, bobu, kapusty, ziemniaka, marchewki, kalafiora, cukinii, fasoli oraz dyni. Brzmią dobrze

GRUBY WAŁEK
Mini steki z papryką, cebulą i brokułami 144

wódki  1/2 kg mrożonych brokułów sól morska czarny pieprz Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć tak jak się lubi ( ja lubię średnio wysmażone ) na oliwie tymiankowej. Podlać wódką bądź czymś mocniejszym ( patent od znajomej kucharki - dzięki temu mięso jest miększe. Uwaga może się zapalić :) Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie dodać paprykę i pokrojoną(...)cieniutkie piórka cebulę. Warzywa mają być lekko chrupiące. Na talerzu dodać na wszystko odrobinę masła ( może być czosnkowe ) i posolić solą morską. Może nie jest to mega wykwintne danie ale za to szybki, prosty w przygotowaniu i smaczny obiadek

Jemy Pijemy
Tradycyjny schab ze śliwką 208

mięso cienkim nożem na całej długości. W otwór ciasno wkładamy suszone śliwki.  Jeśli, jak ja, kupiliście je bardzo duże, dobrze jest przekroić je na pół, będą łatwiej wchodzić w mięso. Oprószamy mięso dobrze solą i pieprzem z każdej ze stron. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Delikatnie rumienimy na nim mięso, po czym przekładamy je do żaroodpornego naczynia, bez

Kuchenna Kontrrewolucya
MAFALDINE CORTE - WSTĄŻKI ... 124

Motto mojego męża " Obiad bez mięsa to nie obiad " SKŁADNIKI: mięso mielone jajko czerstwa bułka namoczona w mleku cebula pokrojona w drobną kostkę ząbek czosnku sól, pieprz ulubione przyprawy makaron wstążki czerwona cebula pokrojona w piórka świeży szpinak ząbek czosnku papryka pokrojona w paseczki oliwa  świeża kolendra i oregano A jak to zrobić: Mięso mielone przygotować(...)chwilę podsmażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać mięsne kuleczki i podsmażać je, aż się delikatnie zarumienią. Dodać ugotowany makaron al dente,szpinaki zioła. Wszystko dokładnie mieszać. Gdy szpinak zmięknie danie jest gotowe

Kuchnia w opałach
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 221

aromatyczne danie. Farsz do ziemniaków przygotowałam z filetu indyka z dodatkiem kremówki oraz orzeźwiającej kolendry. Indyk świetnie komponuje się także z innymi ziołami, więc jeśli nie masz kolendry, użyj innego, świeżego zioła. Jeżeli wolisz, aby farsz był mniej zbity, dodaj do niego nieco więcej kremówki. Nie przesadź z solą - indyk jest bardzo delikatnym mięsem(...)ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki  440 dag filetu z indyka, opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki 110 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) 1 duża garść świeżej kolendry (łodygi + liście) lub inne zioło (np. estragon, pietruszka, bazylia, rozmaryn), posiekaj 2 duże szczypty soli morskiej drobno mielonej 4 - 5 szczypt białego pieprzu

Szybko Szybkowar
Korma z wołowiną 235

Ostatnie słowo dla osób, które nie lubią świeżej kolendry. Ja też jej nie lubię. Nie pomijajcie jej jednak w tym przepisie. Dodana ilość jest symboliczna i delikatnie zmienia smak dania. Nie zostawia wyraźnego mydlanego (dla niektórych) posmaku. Zamiast tego harmonijnie komponuje się z innymi przyprawami i oddaje tylko to co najlepsze. Polecam zaryzykować. Składniki marynata 1,5 łyżeczki(...)płatków migdałów 2/3 szklanki jogurtu naturalnego pozostałe składniki 1kg mięsa wołowego doduszenia pokrojonego w kostkę "na jeden kęs" 2 białe cebule 1-2 łyżki klarowanego masła 1 czerwona świeża papryczka chilli 3 łyżki posikanej świeżej kolendry 50g płatków migdałów 2/3 szklanki śmietany 18% + łyżeczka cukru lub śmietany kremówki, wtedy bez cukru Sposób przygotowania Marynatę zmiksować w malakserze i zalać

W kuchni wieczorem