każdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci. Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo. Bez dokładki się nie obejdzie. Składniki na klopsiki: 600 g filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 4 łyżki(...)słoiczka) 1 łyżka masła ghee Wykonanie: z filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartę, przyprawy i posiekaną pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedyńczo w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przynajmniej raz w tygodniu robię curry, to stało się już tradycją w moim domu. Tego dania nauczyła mnie moja koleżanka z RPA. Wcześniej nigdy nie przepadałam za curry, pewnego dnia Sharon zaprosiła mnie na curry z baraniną, poszłam bez przekonania, spróbowałam, i w zasadzie to zmieniło moje życie kulinarne. Od tamtego momentu zaczęłam używać innych przypraw, sięgać(...)sztuki Mleko kokosowe cała puszka 400 ml, Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci), Papryka słodka 1 łyżeczka Papryka ostra 1 łyżeczka Sól do smaku (na sam koniec) Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może byc też wolowina) Pomidory w puszce, Czosnek, Cebulka, Jeden ziemniak, Oliwa 1 łyżka. Do wysokiego, dużego garnka wlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie
Smaki Przyprawy i KoloryJeśli chcecie ją marynować długo – zamknijcie ją w szczelnym pojemniku i umieśćcie w lodówce. Ja zawsze robię ją w specjalnym rękawie do pieczenia – pieczenie bez przykrycia (np. na blasze) wysusza to mięso – nie ma skóry, nie jest obłożone słoniną czy plastrami boczku. Nie ma dodatkowego tłuszczu poza kilkoma łyżkami oliwy – wyschnie. Pieczenie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką sprawia(...)rękawa, na jednym jego końcu zawiążcie supeł, włóżcie mięso i jeśli zostało coś z marynaty – ją też, nadmuchajcie rękaw jak balon i zamknijcie go z drugiej strony. Pamiętajcie o tym, że trzeba go lekko nakłuć w kilku miejscach – nie zróbcie z rozpędu wielkich dziur. Jeśli nie chcecie szynki długo marynować dajcie jej 2-3 godzinki na blacie. I już można
Karo in the KitchenPamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez jajek. Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z jajkiem i też mi smakowała ;) Nadarzyła się okazja i wypróbowałam dziś. UWAGA!! Nie polecam osobom z kuchnią otwartą i tym którzy w okolicy kuchni mają wegetarian! Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia.. FENOMEN! Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię(...)allrecipes Składniki: (na keksówkę 30x10 cm) 1 kg mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków) 1 duża cebula 1 bułka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka mieszanki ziół (dałam prowansalskie) 2 łyżki bułki tartej 4 jajka ugotowane na twardo Wierzch można
W kuchni bez szafekPrzynajmniej raz w tygodniu robię curry, to stało się już tradycją w moim domu. Tego dania nauczyła mnie moja koleżanka z RPA. Wcześniej nigdy nie przepadałam za curry, pewnego dnia Sharon zaprosiła mnie na curry z baraniną, poszłam bez przekonania, spróbowałam, i w zasadzie to zmieniło moje życie kulinarne. Od tamtego momentu zaczęłam używać innych przypraw, sięgać(...)sztuki Mleko kokosowe cała puszka 400 ml, Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci), Papryka słodka 1 łyżeczka Papryka ostra 1 łyżeczka Sól do smaku (na sam koniec) Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może byc też wolowina) Pomidory w puszce, Czosnek, Cebulka, Jeden ziemniak, Oliwa 1 łyżka. Do wysokiego, dużego garnka wlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie
Kulinarna rozmowaDodatkowo przygotowaliśmy pyszny gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem sosu Barbecue firmy Winiary. Uwielbiam ich sosy z nakrętką, gdyż są bardzo poręczne, można ich używać do zimnych i ciepłych dań, do tego, gdy nie zużyjemy całego opakowania, wystarczy zakręcić nakrętkę i wstawić do lodówki, te sosy to świetny pomysł. Można przygotować do gulaszu placki wielkości patelni, ale takie mini(...)wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej papryki, po 1/2 – papryka zielona i czerwona marynowane pieczarki kilka łyżek 4-5 sosu Barbecue Winiary sól i pieprz do smaku Składniki na 1 porcję: po 2 usmażone placki w obręczy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki gulasz Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, rozgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwątróbki 2 żołądki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka sól, pieprz Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie(...)brytfanka nie była dużo większa od kaczki), mięso skrapiamy z zewnątrz odrobiną oleju i wlewamy na dno trochę gorącej wody (około 0,5 cm ). Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Pieczemy do 2 godzin. W tym czasie kilka razy powstałym sosem polewamy kaczkę. Mięso wyciągamy z piekarnika, czekamy 10 minut i kroimy. Kaczka
Trzeci talerzZapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w
Kuchcik gotujeMakowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam
potrawyregionalnePo obejrzeniu porannej powtórki programu Doradca Smaku, naszła mnie ogromna ochota na szaszłyki. Mimo tego iż na majówkę pogodę mamy jaką
ClauditteMissCookingDzisiaj przypomniałam sobie, że przecież tak bardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie
Kraina Miodem Płynącamoja pierwsza patelnia z odpinaną rączką – chociaż już dawno myślałam o zakupie takiej. Wielokrotnie bowiem czułam w mojej kuchni potrzebę naczynia w którym mogłabym podsmażać a następnie zapiekać dania w piekarniku. I jak pomyślę o tych wszystkich moich frittatach, które dopiekałam pod grillem przy uchylonym piekarniku z którego wystawała rączka, która w połowie dopiekania zaczynała brzydko pachnieć(...)temperatury 250 stopni. Co sprawia, że 1/3 moich garnków, form do zapiekania i patelni może wylądować w koszu, bo nie są już potrzebne:) No i łatwo potem danie wstawić do lodówki bez potrzeby przesuwania słoików i słoiczków a także umyć w zmywarce. Ja mam patelnię o średnicy 28 cm, z wysokim rantem, więc to naprawdę kawał patelni
Cooking for EmilyWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do
Sama słodycz i szczypta chiliposiłku. Dziś prezentuję gulasz po kreolsku, gulasz absolutnie dietetyczny. Raz, mięso jest już dietetyczne, dwa nie jest podsmażane jak to jest w zwyczaju przy przygotowaniu tego typu dania. Mięso marynowane jest w soku z pomarańczy. Koniecznie do przygotowania! Składniki: 1-1,2 kg udźca z indyka sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka posiekanego czosnku sól, pieprz(...)octu jabłkowego Wykonanie: z udźca zdjąć skórę, usunąć kość (wykorzystać do przygotowania rosołu), pokroić mięso. Skropić sokiem z pomarańczy, wymieszać z czosnkiem, posolić, dodać zioła i goździki. Przykryć i odstawić przynajmniej na 1 godzinę przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, posiekaną ostrą papryczkę (bez pestek), drobno pokrojonego selera i szczypior z dymki. Dusić na małym ogniu prawie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Potrzeba matką wynalazku - tak głosi nasze popularne polskie przysłowie. I dokładnie tak się zadziało też w tym przypadku. W garnku już się dusi pyszny wieprzowy gulasz
Kulinarne przygody Gatity