Przyznam się Wam, że trochę mnie te Walentynki wkurzają. Atakujące ze wszystkich stron serduszka, serca, serducha doprowadzają mnie do szału już na kilka dni przed tym
Smaczna Pyzagulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie to nie jest u nas popularniejsze. Gulasz szegedyński to kuchnia austro-węgierska, a więc galicyjska. Kuchnia północnego Podkarpacia to również kuchnia galicyjska, która zakorzeniła się u nas od czasów(...)gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam
Trzeci talerzapetycznie kruszeje. Cukry w niej zawarte podczas pieczenia/smażenia karmelizują się na jego powierzchni, dzięki czemu środek jest niezwykle miękki i soczysty. Słodko-kwaśny smak melasy podkreśli charakter niejednego dania. Pamiętacie mój dip do kotlecików z kaszy bulgur ( klik )? Melasa doskonale sprawdzi się też w sałatkach. około 800g dowolnych części z kurczaka (użyłam filecików z udek) Marynata(...)obtoczyć w marynacie. Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 100 minut w 180 stopniach. (Kurczak będzie rumiany nawet bez rozrywania worka.) (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.) Melasę
Di gotujeZnowu dłuższa chwila bez przepisu. Musicie mi wybaczyć, mam sporo na głowie, ale ugotowałem dla was coś bagatelnie prostego, patrząc na składniki, lecz z drugiej strony niebiańsko pysznego. Roladki ze schabu z baby szpinakiem podane z kaszą kuskus i jabłkami na maśle w śmietanie i tymianku. Kolejny spontan w kuchni zakończony sukcesem. Do przygotowania dania potrzebne będą(...)masła klarowanego 200 g kaszy kuskus szczypiorek lub zielona pietruszka Na starcie trzeba rozbić kotlety, do granic możliwości. Rozbite kotlety kładziemy na płasko i zalewamy mlekiem. Tak przygotowane mięso spokojnie może poleżeć zanim my przygotujemy resztę. Szpinak myjemy i wsypujemy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany w kosteczkę czosnek, doprawiamy i smażymy około
Kuba Gotujekoniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 30 g masła(...)wody. Następnie układamy ją po wewnętrznej stronie wyjętej z lodówki cielęciny. Całość formujemy w roladę i mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Roladę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut. cielęciny nie należy niczym przykrywać. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy
Miód i pieprzRolada cielęca z żurawiną Gotowa rolada cielęca Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 50 g masła 100 ml słodkiej śmietany(...)wody. Następnie układamy ją po wewnętrznej stronie wyjętej z lodówki cielęciny. Całość formujemy w roladę i mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Roladę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut. cielęciny nie należy niczym przykrywać. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy
Miód i pieprzstanowić doskonałe danie obiadowe, ale również samodzielną propozycję na wytworną ciepłą kolację. Kurczaka dokładnie wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć go solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku i oliwą. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nimi całego kurczaka. Przygotować blaszkę lub naczynie do zapiekania i ułożyć w nim mięso (piersiami do góry(...)przez kolejne 30 minut. Na tym etapie można włączyć termoobieg (lub zwiększyć temperaturę do 180-190ºC), żeby skórka była bardziej chrupiąca. Bardzo ważne jest, żeby w trakcie pieczenia bez folii podlewać kurczaka sosem, który wypłynął w trakcie pieczenia z mięsa. Źródło: filozofiasmaku linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniSkładniki: MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4
W Mojej Kuchni LubięKolejny pomysł na sprawdzone przekąski imprezowe. Doskonała meksykańska uczta nie obejdzie się bez fajitas. Danie jest o tyle ciekawe, że goście mogą sami tworzyć sobie ulubione kombinację. Jedzenie i zabawa jednocześnie J Oczywiście dodatki możecie dowolnie modyfikować. Polecam! Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów Składniki na 2-3 osoby: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki(...)papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 80 g startego sera żółtego ulubiona salsa lub sos czosnkowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem i skórką otartą z połowy limonki, czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem i obtaczamy w ziarnach
Mania GotowaniaUpał -upałem , ale w końcu trzeba coś zjeść po za tartą marchewką :). Nie żebym od razu miała ochotę na gotowanie rosołu . Kupiłam trochę bez planu kalarepki ( nie mogę się opanować i w sezonie kupuję je co i raz zupełnie nie wiedząc co z nimi zrobię). Tym razem postanowiłam wykorzystać to co miałam zamrożone by zrobić nadzienie do kalarepek. Wykorzystałam(...)ilościach hurtowych . Ja w każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę dzielę na porcje i mrożę. Mrożę też nadmiar ryżu - jest doskonały potem do zup, farszu , jako dodatek do II Dania. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWitam Was po dość długiej przerwie. Ostatnio rzadko jestem w domu, gdyż piękna pogoda zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na wczorajszy Dzień Matki
Be Fit Be StrongKolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit
Kolorowy PrzepisownikBitki z szynki w sosie własnym Zanim zacznie się post , a później harówa kuchenna i wielkie świąteczne obżarstwo , warto zrobić na obiad coś bardzo , ale to
Ogrodnik w podróżyZa każdym razem kiedy robiłem gołąbki w sosie pomidorowym to stawałem na głowie aby sos smakował tak jak ten od mojej mamy, tym razem postanowiłem zebrać
Mechanik w kuchni20 minut i kultowa pasta Alfredo gotowa. Łatwa i zdrowa, bo zamiast ciężkiego śmietanowego sosu użyliśmy kremu z kalafiora. Czas przygotowania : 10 minut Czas zapiekania : 10
Niedzielny kucharz