Na moim blogu są już przepisy na leczo. Tym razem znów sięgnęłam po to pyszne danie, ale nieco je “odchudziłam” I lekko zmodyfikowałam. Oboje z
W mojej kuchniRewelacyjna rolada. Po upieczeniu ciasto serowe, czyli wierzch rolady jest niezwykle chrupiący i nawet gdy jest jeszcze ciepła to kroi się bez problemu - nic się
Jadło i czytadłoSkładniki ( na 2 porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), - 1 filet z kurczaka (ok. 120g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachJakiś czas temu dostałam przedpremierowo książkę „Krok po kroku z Robertem Sową”. Już po pierwszym przejrzeniu spodobało mi się kilka przepisów i jeden z
karmelowyW kuchni trzeba być kreatywnym szczególnie kiedy zabraknie Ci jakiegoś składnika :P W taki sposób powstał ten obiad. Miałam ochotę zjeść na obiad pad thai - tajski
HealthyCreationssosu na bazie dżemu pomarańczowego. Carpaccio przygotowuje się tradycyjnie z surowego mięsa - wołowiny, także cielęciny czy łososia. Doczekaliśmy się czasów kiedy takie danie / przystawka można przyrządzić z wielu innych składników i to nie koniecznie z mięsa. Dziś zaprezentuję Wam ciekawe carpaccio z buraka, kolorowe i smaczne. My je polubiliśmy:) Składniki: 2 duże buraki opakowanie świeżego mixu rukola(...)trzy: Buraki myjemy, osuszamy (nie obieramy), polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, majerankiem i słodka papryką, dobrze obtaczamy w przyprawach, zawijamy w folię i pieczemy na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu grzanie góra-dół w temp. 180C przez 2 godziny. 2. Po tym czasie studzimy buraki, obieramy, kroimy w cienkie plastry. 3. W misce mieszamy trzepaczką
Zasmakuj Kuchniwarto właśnie przygotować ją w ten sposób jak zrobiłam to ja, wyszło pyszne i syte danie obiadowe. A co najważniejsze do jego wykonania potrzebujemy tylko jednego garnka lub głębszej patelni. Składniki: 1 torebka kaszy owsianej pęczak 1 cebula ½ kg podudzi kurczaka bez skóry i kości garść świeżej fasolki szparagowej 1 młoda cukinia ½ czerwonej papryki 30 dag świeżego(...)Podudzia z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , tak samo cebulę, na głębszej patelni rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę, przesmażyć chwilę , następnie dodać pokrojone mięso, posolić do smaku, smażyć około 6 minut, po czym wsypać kaszę, podlać winem i dusić aż wino odparuje-kilka minut. Zalać gorącym bulionem, dodać
Wanilia i Kardamonkuskusu zostały dodane. Z pesto, kuskusu, rolady jedno danie przygotowałam, do którego jeszcze całe orzechy i chipsy z jabłek dodałam. Może to być przystawka, danie główne lub danie obiadowe, smaczne, ciekawe i wyjątkowe. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze u mnie w kuchni gości bo jest najlepszej jakości. Składniki(...)bez pestek, 3 łyżki ziaren słonecznika, 10 g startego sera żółtego np. parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: ½ szklanki kaszy kuskus, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, chipsy jabłkowe. Przygotowanie: Rolada: Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso
Moniki SmakołykiSzynka pieczona Soczysta i aromatyczna szynka, podana na niedzielny obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego(...)nacieramy marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). B rytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni
Miód i pieprzSzynka pieczona Gotowa pieczona szynka składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania: ząbki czosnku(...)nacieramy marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). B rytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni
Miód i pieprzSezon "groszkowy" rozpoczyna się, więc zaczynamy korzystać ;) Składniki 500 g karkówki 2 łyżki mąki 2 cebule 4 pomidory 400 g zielonego groszku (strąki) olej do smażenia
R'n'G Kitchenrazu. Po prostu po wystudzeniu zlewamy olej do słoika i czeka on tam sobie na kolejne smażenie. Oczywiście nie można używać go w nieskończoność, ale kilka razy bez problemu się da. Zresztą moim zdaniem taki lekko (podkreślam: lekko) przechodzony olej daje frytkom fajny aromat. Olej podgrzewamy do temperatury 150 stopni i smażymy w nim frytki przez 7-8 minut(...)wspomnę, że żeby dokładnie sprawdzić temperaturę oleju możecie zaopatrzyć się w kuchenny termometr. Z pewnością przyda się on nie tylko do frytek, my często z niego korzystamy przy różnych mięsach. A wejść w jego posiadanie można na przykład w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder ManufacturePiccata , zwana także pichottą, to danie podawane we Włoszech jako secondo piato. Tradycyjnie, do jego przygotowania używana jest cielęcina, jednak z powodzeniem można użyć filetów z kurczaka. Ta druga wersja jest szczególnie popularna w Stanach Zjednoczonych, wpasowując się w ogół american-italian food. 400 g cielęciny / 2 duże piersi kurczaka mąka sól, pieprz 70 g masła oliwa 1/3 szklanki(...)rondlu podgrzewamy oliwę i 40 g masła, wykładamy na nie mięso. Przez 5 minut smażymy na dużym ogniu, kilkukrotnie obracając. Dolewamy sok z cytryny, natkę pietruszki i dodajemy resztę masła. Trzymamy wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Podając filety możemy udekorować plasterkami cytryny. Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji
Bon Ton Italiasmakiem tego dania. Wystarczy kilka kuchennych sprzętów, trochę czasu, świeże produkty, aby wyczarować coś pysznego. No to co? Spróbujecie? Polecam. Składniki: Grzyby: • 4 łyżki masła • 500 g pieczarek • 4 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki • sól i pieprz • mała cebulka Kurczak: • 2 łyżki masła • 3 duże połówki piersi z kurczaka, bez skóry i bez kości(...)smażyć z obu stron na złoty kolor. 12. Przykryć patelnię i włożyć ją do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20 minut lub aż do zupełnego upieczenia się mięsa. Uwaga! Nie każdą patelnię można włożyć do piekarnika. Jeśli nie chcesz ryzykować, przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. 13. Po tym czasie odłożyć gotowe piersi z kurczaka na ciepły talerz
W mojej kuchni