dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:248/445)

Indyk z pomarańczami. 173

trafił też indyk w atrakcyjnej cenie :) A ponieważ lubię słodkie akcenty w daniach obiadowych pomyślałam, że przygotuję indyka z pomarańczami. Aromatyczny, z owocową nutą, bardzo dobry. Do tego ryż jaśminowy polany sosem pomarańczowym, kiełki oraz posiekana kolendra. Lekki niedzielny obiad. A jeżeli zostanie nam trochę mięsa, to świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Składniki: pierś z indyka 2 pomarańcze(...)składniki na marynatę, umieścić w niej mięso tak, aby równomiernie pokryło się marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Cebulę i pomarańcze obrać, a następnie pokroić w krążki. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę i jedną pomarańczę, na to wyłożyć indyka (zalewę, w której się moczył zachować, bez przypraw), a na mięso drugą pomarańczę

zadanie-gotowanie
Schab w jałowcu. 162

drugie danie z ziemniaczkami lub kaszą . Zapraszam! Schab w jałowcu . Składniki: schab (do 1 kg) 2 cebule łyżka oleju 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy 10 nasion jałowca sól, pieprz majeranek czosnek granulowany łyżka mąki Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać w sporą kostkę. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso(...)rondelka. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dołożyć do mięsa.  Wszystko zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawy.( ziele angielskie, liść laurowy jałowiec).  Przykryć i dusić aż schab będzie miękki. Co jakiś czas odwracać mięso i uzupełniać wodą odparowany płyn.  Miękkie mięso wyjąć. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować

Tagebuch po polsku
Piersi indyka w gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawce 128

Często zdarza mi się zacząć przygotowywać jakieś danie, a później, w trakcie zmieniać kocepcję. I tak było tym razem. Planowałam coś zupełnie innego, ale po powrocie z pracy okazało się, że w wyjęciu z lodówki zamarynowanego mięsa przeszkadzał mi dość duży słój zielonych oliwek, więc postanowiłam je dodać do potrawy. Ponieważ w składzie przyprawy do gyrosa doczytałam się obecności(...)marynaty przyprawa do grosa – nie za dużo, zawsze można przyprawić w trakcie duszenia 2 łyżki oleju – do obsmażenia pół szklanki białego wina duża gałązka świeżego rozmarynu 9 czarnych oliwek bez pestek – tylko tyle miałam 7 dużych zielonych oliwek bez pestek 2 łyżeczki mąki pszennej szklanka wody sól pieprz czosnek granulowany Wykonanie: Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 184

spór o to z jakiego kawałka wołowiny były przygotowywane te steki to jednego można być pewnym. Bez względu na rodzaj cięcia otrzymać można było duży i aromatyczny kawałek mięsa. Przepis na stek Delmonico był bardzo prosty a sam stek bardzo smaczny. Mięso było lekko przyprawione solą, skropioną roztopionym masłem i grillowane bezpośrednio nad ogniem. Tak przygotowany stek był podawany(...)trzy steak housy tego wybitnego koszykarza. Odniosły one niewątpliwy sukces na rynku amerykańskim i to nie tylko za sprawą osoby koszykarza. Uznanie zdobyły one za sprawą serwowanych dań w tym dzięki grillowanemu fantastycznemu stekowi Delmonico. Polecamy przepis na te wyjątkowe steki Delmonico serwowane w wielu dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi

naRuszcie
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 268

kryje w sobie ogromny potencjał.Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie(...)jednakowej wielkości.Zalać zimną wodą,dodać sól i gotować 20 minut do miękości podgrzać mleko ziemniaki odcedzić i ubijać tłuczkiem do ziemniaków dodając porcjami mleko.Ziemniaki powinny być dobrze ugniecione,bez grudek.Na końcu dodać masło i zmieloną gałkę muszkatałową oraz ewentualnie sól do smaku.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak z kiszonej kapusty 241

Nadchodzą chłodniejsze dni, a wraz z nimi przychodzi też ochota na pożywniejsze dania. Doskonałą propozycją na jesień jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Taka zupa

Dieta bez mleka
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym 307

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym Eskalopki drobiowe to niewielkie kotleciki, lekko rozbite a następnie smażone na oliwie bez panierowania, w tym przepisie

Księga-Smaku
Kapuśniak na żeberkach 149

Jak upalne dni mijają to chce się nam bardziej kalorycznych posiłków, a do tego koniecznie gorących, w ogóle bez zup nie ma kuchni. Przy okazji

Apetyczna babeczka
pieczone uda kurczaka na termoobiegu... 183

Składniki: udko z kurczaka 4 sztuki, przyprawa curry 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1

W Mojej Kuchni Lubię
Pierś z kaczki w rozmarynie z kaszą i gruszką nadzianą jarzębiną 164

 A tak pełnym zdaniam. Pierś kaczki w rozmarynie z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi ogórkami kiszonymi i smazona gruszka z konfiturą z jarzębiny.  pierś

Gotowanie jest łatwe
Knedle ze śliwkami 181

Z końcem lata, kiedy dojrzewały śliwki węgierki moja Mama robiła przepyszne knedle. Zawsze mnie intrygowało to połączenie. Jak można jeść ziemniaki ze śliwkami? Pewnie znajdzie się

mojewypiekiinietylko
Czerwona fasola w sosie na ostro 228

        P rzepis na gotowanie fasoli. przed gotowaniem mocz fasolę nawet 12 godz., wlewając 4 części wody na 1 część fasoli wodę można

Proste Potrawy
Wołowe roladki mojej Mamy 194

Nie robię ich zbyt często, ale jak mnie najdzie smak na pyszne domowe roladki z kaszą i ogóreczkiem, to nie ma przeproś. Przygotowuję je tak jak

Mia Cucina Sofieta
Smak wyspy Chios 133

przez jedną rodzinę. W restauracji tej spotkałem pewnego Belga z potężnym bandziochem, który w sumie wyglądał jak kapitan statku albo jakiś morski pirat. A że nie ma dobrego jedzenia bez dobrego picia, spytałem go co by polecił. Ten, nie zastanawiac się, wziął czystą szklankę i ze swojej magicznej butelki odlał trochę złotego płynu. Była to Retsina Malamatina(...)wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod przykryciem delikantego beszamelu. Potrawa doprawiona w sam raz, w której nie dominował jeden

Right Behind The Kitchen
Jamie gotuje po włosku 163

przepisów na dania tej uwielbianej na całym świecie kuchni. Są tutaj przepisy na antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. Autor przez 2 lata odbywał kulinarną podróż po Włoszech i szukał smaków, nie tylko w restauracjach ale głównie u ich źródeł(...)kolorowych, niepowtarzalnych przepisów. Są tradycyjne włoskie receptury ale również autorskie dania Jamiego. Są przepisy proste i te bardziej skomplikowane, na co dzień i na specjalne okazje. Wszystkie przyprawione pasją i miłością do dobrego jedzenia. Co ważne większość składników znajdziemy w naszych sklepach więc bez problemu możemy przyrządzić kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, ryżowe kuleczki z ciągnącym

Cynamonowe szczęście
Galaretka z kurzych łapek - bomba kolagenowa 194

elastyczność skóry. Galaretka z kurzych łapek w znakomity sposób uzupełni niedobory kolagenu. Kurze łapki posiadają największą ilość kolagenu spośród znanych produktów, a galaretka z nich przygotowana pięknie zsiada się bez żadnych dodatków żelujących. Galaretkę przygotowałam z samych kurzych łapek i bardzo nam smakowała. Możesz dodać nóżkę kurczaka jeśli wolisz bardziej mięsną. Składniki: 1,300 kg kurzych łapek około(...)przyprawy, warzywa i rozpocząć gotowanie. Gotować 2-2.5 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kostek. Wyłowić mięso z rosołu, lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe kurze łapki odzielić od kostek rosół z gotowania kurzych łapek przelać przez sitko przygotować 10 kokilek (kubeczków, salaterek) i  przepłukać zimną wodą, by stężałe galaretki dało się łatwo wyjąć. Na dnie ułożyć po plasterku marchewki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I PIECZARKAMI 287

pomidory bądź puszka pomidorów sól,pieprz,papryka słodka bądź ostra suszony tymianek,oregano Mięso należy umyć,osuszyć i pokroić na kawałki - posolić,oprószyć pieprzem oraz papryką w proszku,wymieszać dosyć dokładnie i odstawić do lodówki na ok 2 godz. Na gorący olej wrzucamy mięso i podsmażamy ok 15 min,po tym czasie przekładamy go do garnka - zalewamy przegotowaną wodą(...)Paprykę i cebulę pokroić w kostkę,poddusić osobno w niewielkiej ilości oleju i wrzucić do mięsa.Tak samo podsmażamy pieczarki - aż odparuje z nich woda.dodajemy do mięsa. Bakłażana umyć,pokroić w kostkę,poddusić ok 10 min,po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki bądź pomidory z puszki. Dodać do mięsa i całość dusić jeszcze ok 15 min.Doprawi

Niespełnione zdolności kulinarne
Tagliatelle z sosem bolognese. 141

Siedzę sobie przed komputerem i zastanawiam się co napisać o moim daniu. Chwilowy brak weny ;) Na to wchodzi do pokoju moja córka.       Pytam: - Co byś napisała o makaronie? Odpowiedź: - Makaron jest super! Jakie to proste :) Ale rzeczywiście coś w tym jest! Tagliatelle przygotowałam sama. Sos mięsno-pomidorowy potraktowałabym jako wersję jego bolońskiego pierwowzoru(...)kroić na wąskie paski.  Gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego) 1/2 szkl. czerwonego wina puszka krojonych pomidorów bez skórki sól pieprz oregano oliwa Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Marchew obrać i pokroić w drobną

zadanie-gotowanie
Wędzony kurczak w galarecie 220

sobie dość gęsty i wtedy nie musimy dodawać tak dużo żelatyny. Dla najbardziej zagorzałych zwolenników tego rodzaju dań tak przygotowany kurczak w galarecie może być też po prostu atrakcyjną przekąską na co dzień, bez związku z jakąkolwiek szczególną okazją. Bez względu na okoliczności trafionym dodatkiem, podobnie jak w przypadku szynki w galarecie, będzie dobry majonez. Oczywiście „dobry(...)świeżego, mrożonego lub konserwowego (odsączonego) 1 mała czerwona papryka (200g) 20 czarnych oliwek żelatyna 1 litr względnie klarownego rosołu lub bulionu (nie z kostki!) Do podania majonez Instrukcje Z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i kości; kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną (7-8mm) kostkę. Oliwki

Kulinarna Pokusa
Trójmiasto po trosze - Sopot 191

kuchni miał zły dzień albo po prostu wszystko w d...ię. Ale za to zupa rybna - polecana przez każdego chyba - wyśmienita. Nie jadłem jeszcze takiej zupy z taką ilością mięsa w środku. Można było niemalże wbić łyżkę na sztorc w środek i utrzymałaby się. Konkretnie, mocno doprawiona (ale nie ostra), no i porządna porcja. Zdecydowanie należy jej spróbować (choćby biorąc(...)przyjemnością aplikuje się takie danie do pyszczka.  Bar Przystań - nikt nie mówił, że tam jest obsługa jak w restauracji bo chyba nie wyrobili na opłacenie kelnerów itd., na jedzenie czekałoby się godzinami, a w tym przypadku nie o to chodzi. Należy wystać by złożyć zamówienie, przyjść po jedzenie i pozostawić brudne naczynia bez napiwku. Tak to wygląda

Right Behind The Kitchen