zbyt słodki. Nam smakował bardzo, i choć C. zdecydowanie woli te na zimno, ten zajadał z największą przyjemnością. Krem na początku nie chciał ze mną współpracować - barwnika trzeba dać naprawdę sporo, żeby uzyskać tak intensywną czerń. Niemniej, po kolejnych i kolejnych porcjach, w końcu zaczął wyglądać jak na zdjęciach Sosny. I muszę przyznać, że smakuje też nieźle - jest lekko(...)średnicy 20cm) spód: 140 g ciastek oreo (waga bez kremu) 65 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 550 g musu z dyni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 45 g miodu 50 g cukru 3 jajka krem: 100 g ciastek oreo (waga bez kremu) 200 ml śmietany kremówki (38%) czarny barwnik spożywczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodałam ocet balsamiczny z syropem klonowym. Rozmiar patelni umożliwia nam ułożenie mięsa z boku na patelni i możemy zająć się karmelizowaniem śliwek. Widać nawet, że płyn nie przypala się. Zero tłuszczu i patelnia grillowa? Tu widzicie, że jeśli posiadamy tą patelnię grillową możemy odpuścić sobie kupno opiekacza elektrycznego. Bez dodatku tłuszczu, beż żadnego problemu opiekałam burrito. Cóż więcej(...)ukrywam, że wciąż staram się znaleźć minusy i niedociągnięcia w produktach. Cóż, na razie bezskutecznie. Ale to dobrze. Nadal mnie zaskakują, kiedy już myślę, że lepiej już się nie da w moje ręce wpada kolejny produkt, który sprawia, że otwieram usta ze zdziwienia, że poziom jakości i właściwości ponownie wzrósł o kolejny poziom :) SERDECZNIE POZDRAWIA WAS Wasza BLONDYNKA
Blondynka Gotujegolonki , schabie ze słoika , schabie karkowym z pończochy , schabie pieczonym w przyprawach , podsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu i wieprzowej szynki. Tym razem będzie(...)żelatyny 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich (tym razem nie dałam) 2 razy po 30 cm osłonki barierowej termokurczliwej (fi 73 mm) sznurek bawełniany do wiązania Wykonanie: Piersi myjemy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Szynkę mielimy w maszynce do mielenia, po czym każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Wsypujemy po półtorej płaskiej łyżeczki soli
Kulinarne przygody GatityNiby zwykły kotlet, a jakże inny. Przepis powstał przypadkowo, trochę z potrzeby (wzięłam się za przygotowywanie kotletów nie mając w domu ani grama bułki tartej). Miało
Ale Prostecoś nieosiągalnego. Byleby mnie nie przytłoczyło. Szybko wrócić do świata realnego, tylko mojego. To tak jak z obiadami warzywnymi, często na miarę weganizmu. Pomimo, że umiarkowanym miesożercą jestem. Uwielbiamy dania jarskie, fasolowe, z ciecierzycy, kochamy kluchy pod każdą postacią, a wychowaliśmy się z mężem na racuchach, proziakach i ruskich pierogach. Bardzo nam przypadł do gustu falafel z ciecierzycy(...)wieczorem, tak aby na drugi dzień robić falafel z ciecierzycy w porze obiadowej. Wodę odlewamy i blenderem / mój ma 600 W, słabszego nie polecam lub ewentualnie elektryczną maszynką do mięsa/ blendujemy ciecierzyce na dość gładką masę /nie musi być idealna/. Cebule kroimy w małe kawałki i przez praskę przepuszczamy ząbki czosnku i dodajemy do ciecierzycy wraz z solą, słodką papryką
W Kawiarencesurowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku, który w sałatce dodatkowo podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surowka z brukselki jest niepozornym, lecz przepysznym daniem. Polecamy!. Jaki stek jest najlepszy Chyba w żadnym innym daniu jakość składników(...)niewielkie steki trzeba zapłacić 30 zł, no ale czasami człowiek musi… ;-). Jak usmażyć steki Pierwsze skrzypce w tym daniu grają oczywiście steki, które usmażyliśmy wzorując się na Gordonie Ramsay’u. Na pewno znacie patent z mierzeniem stopnia wysmażenia mięsa poprzez naciskanie odpowiednich partii dłoni i porównywaniu oporu jaki napotyka palec z twardością steka. Być może sprawdza się
Niedzielny kucharzpotraw na całym świecie. Niestety spotkałem się z dość okrojonym spojrzeniem na temat spaghetti🍝. Kiedy mówiłem o spaghetti🍝 jako daniu zgodnym z dietą rozdzielną, słyszałem: "Jak to ❓ Przecież spaghetti 🍝 jest z mięsem ❗ " To fakt, może być z mięsem, lecz nie musi.😀 Jak zacząłem praktykować dietę rozdzielną przynajmniej 2 razy w miesiącu robiłem sobie spaghetti(...)przepisu na spaghetti🍝, który proponuje Agnieszka, to na pewno takiego cacka nigdy nie wykombinowałem... i pewnie dlatego pozostawałem przy spaghetti🍝 ze szpinakiem. Składniki: opakowanie makaronu spaghetti 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili (jeśli lubimy bardziej pikantny smak) tłuszcz do smażenia bazylia oregano natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Makaron
Dieta Rozdzielna i Zdrowieszybkie danie na ciepło :) SKŁADNIKI: Ok. 3 kg Mięsa z szynki wieprzowej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 800 g pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia słodka papryka Natka pietruszki sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 l bulionu 200 ml śmietany 30% mąka ziemniaczana PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroimy(...)papryki. Mieszamy. Mięso przekładamy do miski. 2. Pieczarki dokładnie płuczemy i każdą przekrajamy na 4 części. 3. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Tak samo kroimy ogórki kiszone. 4. Cebulę kroimy w pióra. 5. W sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki, następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów bez skóry. Dodajemy
Marcepanowa kuchniaWe kuchni gruzińskyj je we receptach 1 kans 2 bakłażana i ôrzechōw, a mie 3 tak jakosik te dwa składniki posmakowały, że kajś 4 bych je
Chop w kuchnipomidorków to pomysł na szybkie i proste danie obiadowe. Całość przed podaniem warto posypać zieloną pietruszką. Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania faszerowanych papryk , to ta poniżej powinna przypaść Wam do gustu... i smaku :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 2 papryki, np. czerwona i zielona 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 2 małe pomidorki(...)ugotować w 1/3 szklance wrzącej wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidorki drobno pokroić. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie do mięsa dodać cebulę, pomidorki i ryż. Całość wymieszać. Krążki papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie wyłożyć farsz. Przygotowane papryki piec bez przykrycia w 195ºC przez około 40-45 minut (10 minut przed końcem pieczenia, na każdy
Ugotowaćw takiej konfiguracji może również bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu. W przypadku szczupaka musimy pamiętać, że jego mięso nie jest tak delikatne jak np. łososia, o dorszu nawet nie wspominając. Cokolwiek więc ze szczupakiem nie robimy, musimy dać mu trochę czasu, aby stał się miękki. W przypadku smażenia i duszenia 15 minut będzie rozsądnym minimum. Plusem jest natomiast(...)daniu poniżej trafia również do sosu. Przygotowanie tego ostatniego zaczynamy od zrobienia „szybkiej” zasmażki z 1 łyżki masła i tyleż samo pszennej mąki. I tych ilości się trzymajmy – zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego, że sos zetnie nam się nawet na konsystencję budyniu. Wprawdzie ma on być nieco zagęszczony, jednakże bez przesady. Smażony szczupak z warzywami
Kulinarna PokusaDziś coś dla mięsożerców - boczek pieczony w majeranku. Wersja najprostsza jaka może być, a zarazem bardzo smaczna. Boczek po upieczeniu jest aromatyczny, z zewnątrz przypieczony, a
Kuchcik gotujeszkoda wyrzucać, mrozić bez sensu, bo stracą swój smak, to poszły do zapiekanki. Można je pominąć. Ale wyszło rewelacyjnie w poniższym połączeniu. Mój mąż bardzo sobie chwalił to danie. Zuzi też smakowało. Razem wylizywałyśmy palcami resztki sosu z patelni i podjadałyśmy kaszę z garnka, zanim powstała zapiekanka. :) Kasza sama w sobie też tak mi zasmakowała, że zamierzam wykorzystać(...)duży por bez zielonej końcówki (ok 150-200 g) pół szklanki wody 6 łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki curry 1 ząbek czosnku po ok pół łyżeczki: pieprzu i soli ziołowej, papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka masła 3 łyżki oleju do smażenia 50-70 g startego drobno żółtego sera 5 ugotowanych klusek śląskich (można pominąć) Przygotowanie: Mięso umyj i osusz
Anioszek w kuchnigłówka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka(...)gotujemy. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone na mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło
O kuchni z uczuciemKotlety mielone często goszczą na moim stole. Żeby jednak nie było, że ciagle te same kotlety lubię je urozmaicić różnymi dodatkami. Dodaje coś do mięsnej masy
Monia miesza i gotuje