dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:254/445)

GULASZ ORIENTALNY NA MLECZKU 163

Ktoś jeszcz e nie czytał mojej Recenzji o Garnku oraz Patelni zapraszam --- Link Tu ---- RECENZJA Przygotowując to Dania w Garnku BERLINGER HAUS  B, S twierdzam , że od tej pory nie użyje już innego do przygotowania dań.      Garnek bardzo szybko się nagrzał T rzymał ciepło -przygotowanie gulaszu zajęło mi o połowę mniej czasu niż(...)zwykłym garnku   M i ę so usmażyło si ę ekspresowo   Mycie - szybko bez zacieków   Jeśli jeszcze nie byliście w SKLEPIE https://www.tanieagd.pl/   T O SERDECZNIE ZACHĘCAM :) Bezpośredni Link do produkt u ------ https://www.tanieagd.pl/pl/p/GARNEK-BERLINGER-HAUS-FOREST-LINE-24CM-4.5L-BH-1197/3087   A TERAZ PRZEJDŹMY DO GULASZU SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 2 filety z kurczaka 20 dag mieszanki chińskiej mrożonej

Gotowanie Patki
Zupa fasolowa z kurkami -czyli wszystko do jednego garnka 124

Bardzo lubię zupę z fasolą szparagową. Dodałam również fasolę mung. Próbowaliście gotować fasolową z kilku rodzajów fasoli? Ja lubię takie eksperymenty. Wrzuciłam jeszcze resztę kurek. Zupa to takie uniwersalne danie, można wrzucić wszystko do jednego garnka i zupa zawsze będzie dobra. Lubię gęste zupy z mnóstwem warzyw i innymi dodatkami. U nas w domu zawsze była jakaś zupa(...)kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa z gotowanego kurczaka 150 ml śmietanki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy Fasolę mung namocz na godzinę. Użyłam czerwoną i ta wydaje mi się twardsza niż zielona, dlatego staram się ją moczyć. Fasolę można ugotować bez moczenia ale trwa to dłużej. Kolorowe fasole gotuję oddzielnie

codojedzenia
Pasta curry zielone 129

środku. Wersja bez glutaminianu, benzoesanu sodu i sztucznych barwników. Niezawodna pasta curry czeka w lodówce, gdy nie ma czasu ani na zakupy, ani na wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej(...)obrać ze skórki i pokroić w plastry. – Z trawy cytrynowej posiekać tylko białą część. – Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. – Odlać powstały sok, przełożyć do szczelnego pudełka plastikowego. – Przechowywać w lodówce do miesiąca czasu

To co kocham
Szynka pieczona w słodkiej papryce 171

moim rodzinnym domu kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia pachnie pieczonym mięsem, gotowanymi pierogami z kapustą i grzybami oraz wszelkimi daniami rybnymi, w tym chrupiącymi krokietami. Na blacie jest mnóstwo gotowanych warzyw, z których powstaje potem tradycyjna sałatka jarzynowa. Tata przyprawia karpia...w domu jest piękna i świąteczna atmosfera pachnąca radością i miłością. Praktycznie w Wielkanoc jest podobnie(...)osuszoną szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy olejem i przyprawiamy; nacieramy także pokrojonymi w talarki ząbkami czosnku. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez godzinę na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przykrytą folią aluminiową lub pokrywką od naczynia żaroodpornego; po godzinie czasu zmniejszamy do temp. 180C i pieczemy jeszcze 30 minut; czas może się różnić w zależności od piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym ) 152

obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni sól pieprz mielona kolendra  dowolny makaron - u mnie pełnoziarniste wstążki Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w malakserze ( ja zmiksowałam ). Do mięsa dodać jajko oraz łyżkę bułki tartej. Doprawi solą(...)rozpadną, dodać harissę - wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać tartym serem lub siekaną świeżą kolendrą. Smacznego ! Zapraszam na zakupy

kolorowotorcikowo
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 324

mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek słodka i ostra papryka 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz 2 jajka bulion - ok 4,5 szklanki do gotowania ryżu oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania(...)wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam borowiki) 2 ząbki czosnku 2 płaskie

Czerwień i błękit
Wołowina w winnym sosie 95

mięso przywiera (dolewając zimny płyn - tutaj wino - wszystko ładnie odejdzie z patelni i utworzy część sosu). Więc rumienimy mięso z każdej strony , po czym dolewamy lampkę wina, dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Proces duszenia potrwa min. godzinę więc od czasu do czasu można podlać mięso bulionem wołowym (uwaga aby nie przesolić sosu) albo po prostu wodą (bezpieczniej). Gdy mięso(...)oraz posiekane pół pęczka natki pietruszki. W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki i po ok. 10 minutach dorzucam cukinię, przyprawiam odrobiną soli i świeżego pieprzu. W przypadku tego dania wybierałem jak najmniejsze pieczarki aby smażyć je w całości. Szpinak zostawiamy na ostatnie 5-7 minut całego pichcenia. Wystarczy całość wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy

Right Behind The Kitchen
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską 181

Lubicie połączenie mięsa z owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta

Wanilia i Kardamon
Curry z wieprzowiną i tamaryndowcem 127

zdjęciu, jeszcze w skorupce)  gdy jest w smaku bardzo słodki, natomiast gdy się go przygotowuje jak w przepisie poniżej nabiera zupełnie odmiennego kwaskowatego posmaku, który sprawia że danie jest tak ciekawie inne i  smaczne.  Przepis ten wywodzi się z kuchni indyjskiej. Składniki : 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę 2 łyżki klarowanego masła 60 g suszonego tamaryndowca(...)czosnek, imbir i chilli, kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu  bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec solimy i dodajemy śmietanę 30%, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z ryżem

W kuchennej krainie
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WŁOSKA Z SOCZEWICY 342

     Ostatnim naszym super odkryciem jest soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej

Smaczne Zdrowe
Sałatka z kurczakiem w curry z miodem (bez soli) 219

Sałatka z kurczakiem przygotowana bez dodatku solu. Sos oraz marynatę do kurczaka przygotowałam na bazie musztardy i miodu, co sprawia

KuchniaWeDwoje.pl
gulasz z łopatki z warzywami i garam masala... 176

Składniki: marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka 2 średnie, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, smalec 1 łyżka, przyprawa garam masala Royal Brand 1

W Mojej Kuchni Lubię
Węgry: Leczo oraz recenzja Długiego Weekendu 155

Nemhauser jest szczęśliwie żonaty, przy czym jego żona dąży usilnie do tego, by być niezależną, a poza tym jest ojcem szalonych bliźniaków, kłócących się zajadle o wszystko co się da. Cisza i spokój jest zatem ostatnią rzeczą jaką udaje mu się osiągnąć. Szczególnie, że tuż przed długim weekendem majowym, ginie znany ekolog, którego mógł zabić właściwie każdy, bo facet miał(...)punktu miasta do drugiego i choć jest to pewnie całkiem realistyczne, to jednak jako czytelnik troszkę się pogubiłam w trakcie lektury, a dziwnie brzmiące nazwiska migały mi przed oczami bez większej refleksji. Ostatecznie stwierdzam jednak, że książkę czytało mi się dobrze i idealnie nadaje się na podróż środkami komunikacji miejskiej. Pozwalała idealnie przetrwać wszelkie korki i długie przystanki, dzięki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa Węgierska 186

Zupa idealna na jesienne i zimowe wieczory. Mocno rozgrzewająca i sycąca. Po miseczce tej zupy nikt nawet nie spojrzy na drugie danie :) Składniki: - 500 g mięsa mielonego z łopatki - 2 papryki: żółta i czerwona - ogórek szklarniowy - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 średni ketchup pikantny - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz, chilli(...)litry wody Wodę wlewam do garnka, dodaję kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, gotuję na małym ogniu. Na patelni mocno rozgrzewam odrobinę oleju, podsmażam mięso na dużym ogniu aż przestanie być surowe. Wrzucam mięso do garnka. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Czekam aż cebula się zeszkli.  Następnie dodaję pokrojoną

Cook&Love
PIERŚ KACZKI Z KARMELIZOWANĄ DYNIĄ I JABŁKIEM 127

następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI / 2 porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte(...)cytryny WYKONANIE PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony ze skórą do głębokości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z  sosem sojowym. Odstawiamy do zamarynowania.  Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ ( grzanie góra/dół bez termoobiegu). Piersi wyjmujemy z marynaty(pozostałą marynatę zachowujemy), dokładnie oczyszczamy z czosnku i imbiru. Kładziemy

cool and minty
Kurczak po madagaskarsku 287

Tylko na jednym blogu jest tak niesamowity wybór przepisów z różnych miejsc świata: oczywiście chodzi o Kuchnię Ireny i Andrzeja . Po miesiącach obserwowania, postanowiłam bez namysłu zrobić na obiad coś z niedawnych propozycji, a dokładniej kurczaka prosto z Madagaskaru. Inny, ale pyszny.  Przepis stąd z moimi zmianami. Składniki: 2 piersi kurczaka pokrojone w dużą kostkę puszka mleczka kokosowego(...)Mięso marynować w soku z cytryny przez 30 minut. Osączyć z soku i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni.  Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć 3 - 4 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut.  Podawać z ryżem. U mnie dodatkowo danie

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania