Są takie dni, że człowiek marzy tylko o miseczce domowego rosołu ze szczęśliwej kury. A marzenia są po to by je spełniać. Te kulinarne są zazwyczaj
Emskie SmakiLekkie, pieczone kotleciki z indyka polecają się na pyszny posiłek. Bez dodatku bułki tartej czy kaszy manny będą idealne dla osób liczących kalorie. Sprawdzą się zarówno jako samodzielny posiłek w towarzystwie ulubionych dodatków, jak i zatopione w różnych sosach. Smacznego :) Składniki: 500 g udźca z indyka 1/4 szklanki wody 1 jajko sól i pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)zeszklona na odrobinie oleju/oliwy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Przygotowanie: Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięs. Do mięsa dodać wodę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek, sól i pieprz (wg preferencji, ja daję 18 g soli i 2 g pieprzu na kg mięsa) i wymieszać. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować małe kotleciki. Położyć
Kocham..lubię..gotuję..danie które praktycznie robi się samo. Jedynie musimy je od czasu do czasu pomieszać. Bardzo lubię tego typu dania zwłaszcza z sosem i ziemniakami. Dla mnie to prawdziwa uczta, jeszcze tylko surówka i pyszne danie mamy gotowe. Smacznego :) SKŁADNIKI: ok. 60 dag łopatki lub karkówki wieprzowej 4 cebule ząbek czosnku śmietana i mąka do zagęszczenia olej(...)lubczyk, sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kminek WYKONANIE: Mięso myjemy, usuwamy żyłki, błony i inne niedoskonałości. Cebulę i mięso kroimy w kostkę, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelnię wlewamy troszkę tłuszczu i podsmażamy cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka z podwójnym dnem. Mięso również podsmażamy z wszystkich stron. Dodajemy do cebuli, wrzucamy listek, ziele
Pani na deserschab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć i osuszyć a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a następnie układać mięso . Przyrumienić(...)się nie spaliła. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do mięsa razem z liściem i zielem angielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania
Radość kipiąca uśmiechem.przyrządzić znajdziecie w książce "Ryby są super" Jesiotr ma dość tłuste mięso, zwarte i właściwie bez ości. Jedynymi jest chrząstkowy kręgosłup i niewielka ilość ości w części brzusznej tuszy - te są jednak bardzo łatwe do usunięcia. Jesiotr ma jednak grubą skórę, bez łusek, ale za to z kostnymi, ostrymi płytkami. Najlepiej więc całą skórę zdjąć(...)masy ciała. Mój był w takim razie maluchem bo ważył zaledwie niecałe 2 kg. Ale takie właśnie odławia się dla potencjalnego, zwykłego klienta. Niedługo Boże Narodzenie i takie danie jakie dziś prezentuję możecie śmiało przygotować na świąteczny stół. Na moim na pewno znajdzie się też Karp w galarecie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDanie z kuchni arabskiej. Kurczak na słodko przypadnie do gustu sceptykom tego połączenia. Składniki kilka udek kurczaka 3-4 pomidory malinowe bulion drobiowy 100 g suszonych śliwek 1 łyżka miodu świeży imbir garść rodzynek szafran cynamon sól pieprz oliwa Przygotowanie Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na patelni tak aby były brązowe(...)czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso ponownie się
R'n'G Kitchen250g. świeżego szpinaku 2 pęczki natki pietruszki 80g. orzeszków nerkowca 50g. pestek dyni 1 główka czosnku (ok. 55g) 400g oliwy z oliwek (używam greckiej oliwy) sok
Lubię to gotujęTo mój drugi przepis na chrzan z tego samego forum, tylko od innego autora, tym razem Mariusza.B , / link nie działa, to było tak dawno i nie
Leśny ZakątekJeśli lubicie mięsa z dodatkiem owoców, to jest to idealne danie dla Was. Zwłaszcza podane z aromatycznym sosem paprykowym. Roladki: 2 duże filety z kurczaka słodka papryka w proszku curry suszony czosnek woreczek suszonych moreli olej do smażenia sól, pieprz Sos: 2 czerwone papryki niewielka czerwona cebula 4 duże ząbki czosnku olej sól, pieprz wędzona papryka(...)oleju. Oba filety pokroić na 3 płaty mięsa. Rozbić dość cienko przez foliowy woreczek. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i curry. Morele sparzyć. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 3 morele, zwinąć każdy płat mięsa w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano na oleju z każdej strony. Mięso przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia i piec
Czerwień i błękitgórki 😉 Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy na bazie śmietany, oddzielnie na patelni i dopiero łączymy na talerzu. Danie wyjątkowe, a niepowtarzalnego smaku nadają mu aromatyczne kurki. Składniki: Pulpeciki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka bulionu pieprz, sól Sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula 1 ząbek(...)czosnku 2 łyżka masła klarowanego 200 ml śmietany 30% pęczek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju sól Wykonanie: Pulpeciki: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy
Kuchnia MagdaLenyDodajemy pastę curry – całe opakowanie, pokrojoną kalarepę i liście limonki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zamrożoną fasolkę – bez odmrażania. Czekamy aż płyn znowu zacznie się gotować i od tego czasu gotujemy od przykryciem kolejne 12-15 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucamy do naszego warzywnego curry odsączone(...)pitą . Porcja z podanej ilości składników spokojnie zaspokoi głód czterech dorosłych osób Gotową pastę służącą za bazę smakową do tego curry kupicie w paczce, idealnej na jedną porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam — marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze i Pawle, sieci Carrefour, Tesco, na stoiskach z azjatycką żywnością. Pyszna i autentyczna, do tej pory
Karo in the Kitchenosób: 1 woreczek kaszy pęczak (100g) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 dużej czerwonej cebuli 2 i 1/2 szklanki wody sól, pieprz natka pietruszki bułka tarta Marchewki oraz cukinię obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki (może być suszona(...)ping-pongowej. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięsne kuleczki, następnie wsypać suchą kaszę i dodać warzywa. Całość posypać solą oraz pieprzem. Następnie zalać 2 i 1/2 szklanki wody. Piec bez przekrycia przez około 70 minut w 180°C (woda do końca nie wchłonie się w kaszę). Taka zapiekanka najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu (lub na drugi dzień), ponieważ
Ugotowaćjest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem z podpieczonymi ziemniakami czy makaronem stanowi smakowite danie obiadowe. Przygotowanie jest proste, ale niebanalne - podpalanie alkoholu i polewanie płonącym smażące się mięso stanowiło dla mnie prawdziwą frajdę. ;) Bardzo(...)oleju słonecznikowego 125 g creme fraiche lub creme double sok wyciśnięty z połówki cytryny 1. Włożyć śliwki do niewielkiego garnczka, zalać mieszaniną wody i 2-3 łyżkami alkoholu, podgrzewać bez przykrycia ok. 10 minut na niewielkim ogniu, uważając, żeby się nie rozpadły - powinny być miękkie, ale zwarte. Wyjąć śliwki, odłożyć, płyn (jeśli pozostał) zachować. 2. Polędwiczkę pokroić
Kuchnia Prezydentowejmimo długich przygotowań znalazłam czas także na odpoczynek. Poza tym jestem strasznie objedzona. Zawsze staram się trzymać jednej zasady - z reguły nie rezygnuje z jedzenia potraw, chcę spróbować każdego dania. Ale na próbowaniu się kończy. W ten sposób jestem zaspokojona kulinarnie ale też nie jestem przejedzona. W tym roku coś poszło nie tak, starałam się nie jeść dużo(...)jest to najlepszy moment na powrót do zgrabnego gotowania :) Dzisiaj proponuje spaghetti z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym. Ja dodałam do tego jeszcze prażone orzechy włoskie, żeby wzbogacić danie o zdrowe tłuszcze, ale efekt nie zadowolił mnie wystarczająco, więc w przepisie pominę orzechy. SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI (4 porcje) Składniki: - 400 gram makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego
Zgrabne GotowanieJak natknęłam się na ten przepis to wydał mi się ciekawy, ale jak już go przygotowałam przeszedł moje oczekiwania, okazał się rewelacyjny. Do przepisu potrzeba 500
Mama Gotuje