Naleśniki na wytrawnie, a raczej na pikantnie. Taka mała odmiana od tradycyjnych naleśników, które serwujemy zazwyczaj na słodko. Swego czasu bywały u nas dość
Smaczne ZdrowePieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w
OliveandThymeCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z kurczakiem i orzechami nerkowca. Makaron możecie przygotować zarówno w wersji lekkiej na bazie jogurtu naturalnego, jak i w wersji
Bez CebuliDziś druga odsłona imprezowych klasyków w bardzo smacznym wydaniu czyli sałatka GYROS czy KEBAB jak kto woli :) . Przyjęcia czy też prywatki to czas w którym musimy
Kuchnia PROzdrowotnaSałatka ta powstała, gdyż miałyśmy ochotę na coś lekkiego, a zarazem nieco słodkiego. Postanowiłyśmy wykorzystać sałaty z lodówki, kurczaka z zamrażalki i zrobić sobie sałatkę ze
Kolizje Smaków„- Panie kelner! To mięso w mielonym jest nieświeże! - To niemożliwe proszę pana. My do mielonego w ogóle nie dajemy mięsa.” Kotlety mielone robimy na
mojewypiekiinietylkobył idealny. Bigos najlepszy na święta. Przepis krok po kroku Dzisiaj ja dzielę się z Wami recepturą na najlepszy bigos na święta . Bez zbędnych ceregieli, prosty i taki który nie może się nie udać J. „Nie ma dwóch takich samych bigosów”. „Nie ma dwóch takich samych(...)jakiegoś „kwasibora” dopędzanego octem. Sięgnąć po mięsa z zaprzyjaźnionej budki z mięsem. Reszta to powolne gotowanie, kiedy wszystkie smaki się mieszają. Jeżeli najlepszy bigos na święta nam jakimś cudem zostanie, to danie cudownie znosi mrożenie. SMACZNEGO!!! Inne moje przepisy na DANIA ŚWIĄTECZNE (link) Artykuł Najlepszy bigos na święta
kuron.com.plJeśli nie jedliście nigdy „prawdziwego” risotto to czas nadrobić zaległości! Risotto przygotowane z ryżu arborio jest niezwykle delikatne i kremowe w smaku. Sekret tkwi
Dieta bez mlekaA czwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł
BaRepasmnie zachwycił, przede wszystkim kurczak jest mięciutki, soczysty, aromatyczny, zdrowy z minimalną ilością tłuszczu. Pierwszy raz jadłam taki pyszny kawałek kurczaka, zrobienie obiadu zajęło mi mniej niż 30 minut. Dałam dużą ilość przypraw , co bardzo przypadło do gustu mo jemu smakoszowi. Oto kurczak sma żony w pergaminie! Składniki: pierś z kurczaka (ilość dowol na) ulubione przyprawy ( u mnie(...)zamarynowało , jednak bez tego też wyj dzie bardzo aromatyczn e . Ilość przypraw zale ży od upodobań . Suchą p atelnię rozgrzałam i ułożyłam kurczaka w pergaminie, smażyłam po kilka minut z każdej strony. Ze względu na to, że smażyłam kurczaka w taki sposób pierwszy raz c o chwilę zag l ąda łam czy mięso się
Na moim talerzuPrzepis na ten schab mam już od dawna. Wydrukowałam go sobie wówczas z portalu Wielkie Żarcie. Z jednej strony mocno mnie intrygował, a z drugiej niekoniecznie
Smaki Na Talerzubardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno – warzywny pyszny obiad. Z dedykacją dla mojej Teściowej z pewnością ucieszy Ją ta kolorowa i zdrowa porcja warzyw. Może nie dodałaby mięsa, bo rzadko się nim zajada, lecz w tej wersji i w naszym rodzinnym gronie na pewno by ją ucieszyła Pyszota! Składniki: 6 udek kurczęcych umytych i osuszonych 7 małych ziemniaków(...)papryka ostra, majeranek, curry kilka plasterków pora do posypania dania masło klarowane do smażenia Przygotowanie: na rozgrzanym maśle przesmaż kilka minut z dwóch stron udka zaczynając od skóry, dopraw porządnie przyprawami; w naczyniu żaroodpornym ułóżcie ziemniaki, wymieszajcie je z pozostałymi warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały
Zasmakuj Kuchni1 kg karkówki wieprzowej, sól, pieprz, mąka do obtaczania mięsa. Sos: 0,6 litra wody, 1 kostka rosołowa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kopiasta łyżka kwaśnej
Świat Domowej KuchniKiedy chcesz prowadzić aktywny tryb życia i więcej spalać niż przyswajać, to oprócz tego że dania muszą być niskokaloryczne, to ich przygotowanie nie powinno zabierać zbyt dużo czasu. Wychodząc z tego założenia postanowiłam przygotować fit gołąbki bez zawijania. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych ale kalorii dużo mniej. Polecam! Z proporcji, które podaję wyszła wielka zapiekanka, połowę(...)oleju. Cukinię starkować w plasterki i dodać na patelnię do cebuli i papryki. Chwilkę podsmażyć. Ryż i kaszę ugotować al’dente. W dużym garnku wymieszać ryż, kaszę, zmielone mięso, warzywa i przyprawy. Podlać bulionem i jeszcze raz wymieszać. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę podduszonej kapusty. Na to farsz z mięsa i ryżu, na to pozostałą część kapusty
Mama z miastaSoczysty, idealnie doprawiony i bardzo smaczny. Warzywa polecam zapiekać w tym samym naczyniu co kurczak, ponieważ smaki warzyw jak i mięsa świetnie się ze sobą połączą. Poniższe danie dodatkowo podałam z upieczonymi ziemniakami. Taki kurczak będzie idealnym daniem na niedzielny jak i uroczysty obiad. Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok.1,80-2 kg) 1 duża cukinia(...)naczynia. Przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec polać odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko ze sobą wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180ºC . Przez około 50 minut piec samego kurczaka (bez przykrycia). Po tym czasie obok kurczaka ułożyć warzywa. Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (do miękkości warzyw
Ugotować