dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:274/445)

Shepherd's Pie 123

Jedno z angielskich dań, które często goszczą w naszym domu. Shepherd's pie jest połączeniem puree z ziemniaków i wołowiny z groszkiem, zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom.  Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól(...)gotowania ziemniaków, najlepiej 10 minut przed końcem, podsmażamy lekko cebule pokrojoną w małą kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i smażymy. Do gotowego mięsa dodajemy sól i pieprz (około łyżeczki) i małą puszkę groszku. Całość mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso a na nie gotowe ziemniaczane puree. Starajmy się nie wygładzać gotowych ziemniaków, lecz przeciwnie, robić łyżeczką lekkie 'góry', które

Klasyka Gotowania
ŻEBERKA SŁODKKO - KWAŚNE 153

całą pewnością mogę zaręczyć słowem.Mięso kruche,rozpływający się każdy kęs w ustach,sos delikatny i aksamitny o lekko słodko - kwaśnym posmaku.Łał....Jeśli chcecie zrobić naprawdę dobre danie chińskie i zaskoczyć swoich bliskich to zróbcie właśnie je. Cudowna feria barw i smaku.Koloratura wspaniałej potrawy i kompozycji duchowej.Polecam.   75 dag.żeberek wieprzowych 1 duża cebula 5 ząbków czosnku(...)czosnek.Wlewamy sos sojowy,keczup,miód,pokrojone chilli, oraz pozostały olej .Mięso układamy do miski wraz z marynatą na ok.30 min.Potem mięso smażymy na złoty kolor,wlewamy marynatę co moczyliśmy żeberka,dolewamy tyle syropu aby utworzyło się trochę sosu, dodajemy pokrojoną brzoskwinię według własnego gustu i dusimy mięso do miękkości,uwaga aby się nie przypaliło,na małym ogniu w miarę dolewając

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ramen robię rano. Ramen wieprzowy, na żeberkach 316

miska dobrego bulionu. Ramen to cudowna zupa – bardzo aromatyczna, za każdym razem inna, uzależniona od składników danego sezonu. Niewiele to składników – dzisiaj u mnie to samo mięso i przyprawy. Długo i powoli gotowane. Nic się nie marnuje – wygotowane do miękkości mięso po karmelizowaniu i przyprawieniu wraca na talerz. I syci na długo. Więcej o ramenie przeczytacie w TYM wpisie(...)kostką. Każdy kawałek mięsa myjemy pod chłodną bieżącą wodą żeby pozbyć się okruchów kości i odstających drobnych strzępków mięsa. W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy oczyszczone żeberka – gotujemy je 4 -5 minut na bardzo dużym ogniu. Takie potraktowanie mięsa ograniczy wydzielanie szumowin w trakcie gotowania bulionu i sprawi, że bulion zostanie klarowny. Odcedzamy mięso, wodę wylewamy. Do garnka

Karo in the Kitchen
kaczka z wiśniami, na nalewce pieczona 166

kaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto  przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki  1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie(...)piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, obkładamy kaczkę owocami wiśni, polewamy  kieliszkiem nalewki i przykrywamy brytfankę, piekąc przez kolejne 60 minut. W tym czasie jeszcze dwu, trzykrotnie zaglądamy do brytfanki,   oblewając mięso ptaka sosem  z  pieczenia. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając

Miód i pieprz
Kurczak w ziołach zapiekany w cieście francuskim 188

Pomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu greckiego bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku sól 1 jajko odrobina wody Przygotowanie: Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić(...)lodówki, by smaki się połączyły). Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na nieduże kotleciki. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty – wielkość kotlecika razy 2 plus niewielka obwódka dookoła, by bez problemu skleić brzegi ciasta. Na głębszy talerz nasypujemy takie same ilości bazylii, oregano i tymianku, dużą szczyptę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy dokładnie. W tak przygotowanej mieszance obtaczamy

Gotuj z Rumcajsem
Pierś indycza w bardzo paprykowym sosie 159

Danie wymyśliłam już jakiś rok temu i od tamtego czasu zdarzyło mi się przyrządzić je kilka razy. Jest szybkie i smaczne, o czym świadczy prędkość, z jaką znika z talerzy :) Zawsze je podaję z ryżem, tylko dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym(...)stron oprószyłam solą i pieprzem. W garnku z szerokim dnem (dobrze, żeby wszystkie kawałki mięsa zmieściły się w jednej warstwie na dnie) rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim mięso z obu stron. Podlałam około szklanką wody, dodałam wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusiłam pod przykryciem około 15-20 minut. Mięsko powinno być miękkie, a płatki papryki nasiąknięte

Kuchenne zapiski Edyty
Test produktów Emako. 182

równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć. Ogólnie świetnie się prezentują, są eleganckie i praktyczne, ponieważ upieczone w nich dania od razu można podać na stół tuż(...)zawrotu głowy, ale dzięki fajnym cenom i częstym promocjom, zawsze można znaleźć jakąś perełkę dla siebie.   Jeżeli chodzi o obsługę sklepu i jakość wysyłki, też wszystko przebiega bez jakichkolwiek zakłóceń. Towar jest naprawdę starannie zapakowany i zabezpieczony na czas transportu. Zamówione rzeczy były u mnie na 3 dzień. Gorąco zachęcam do rozpoczęcia Waszej przygody z EMAKO. Ceramiczne

Malinowe Pocałunki
Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 230

osuszamy. Każdego fileta  możemy podzielić  dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu(...)przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40  min w temp. 180 ° C. W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie

Moniki Smakołyki
Sałatka z bobem 138

W związku z sezonem na bób postanowiłam przygotować sałatkę z wykorzystaniem tego warzywa. U mnie co prawda ciężko jest dostać świeży bób, a jeżeli już się

Codzienne Gotowanie
Zapiekane piersi z kurczaka pod pierzynką z marchewki i pora 291

pierzynką. Danie proste do przyrządzenia, ponieważ wystarczy przyprawić piersi z kurczaka i ułożyć na nich starte marchewki oraz pokrojonego pora, a całą pozostałą pracę wykona za nas piekarnik. Danie świetnie smakuje podane z ugotowanym ryżem. Wbrew pozorom - piersi upieczone w poniższy sposób nie będą suche w smaku. Polecam wypróbować poniższy przepis.   Składniki na porcję(...)młodej marchewki 1/2 pora (jasna część) 2-3 łyżki majonezu przyprawa do kurczaka sól, pieprz Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na 3 części. Mięso przyprawić z obu stron: solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione kawałki kurczaka ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w kostkę

Ugotować
Fioletowe ziemniaki truflowe pieczone 129

cytryny. Wszystko zapieczone razem z moim ulubionym dodatkiem – masłem, które dodatkowo nadaje pięknego maślanego aromatu ziemniakom. Gotowe danie podaję ze świeżą natką, dodaję surówkę i kawałek mięsa. Danie wege? Dorzućcie posiekaną marchew, pasternak, por, kawałek dyni lub buraki, cebulę, zapieczcie, smakujcie pieczone i kolorowe warzywa, doprawcie słodką i ostrą papryką, ziołami, podajcie z kefirem lub mizerią, smacznego(...)trochę przy tym wysiłku. Jasne obieram lub nie, dziś obrałam. Kroję na ćwiartki, doprawiam do smaku, układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę w temp. 190 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut – do miękkości, czas może się różnić w zależności od rodzaju i mocy piekarnika. Po około 20 minutach pieczenia dodaję

Zasmakuj Kuchni
Czwartek: Krem z groszku Nigeli Lawson 172

Zupę krem z groszku zna każdy. Jest pyszna, delikatna, lekko słodka. Smak będzie jeszcze lepszy jeśli dodacie do niej odrobinę mięty! Sprawdźcie super szybki przepis na

Niedzielny kucharz
Leczo warzywne z kiełbasą i boczkiem 187

jedno na temat zachwytu tego dania: odgrzewane każdego dnia smakuje jeszcze lepiej. Ja zawsze sięgam po większy gar, co za tym idzie przygotowuję większą ilość, możemy się nimi cieszyć z rodziną przez najbliższe dni. Takie leczo polecam jeść same lub z dodatkiem bagietki z pieca z masełkiem. My to danie jemy w domu (dosłownie(...)patelni bez dodatku tłuszczu przesmaż na rumiano boczek. Gdy tłuszczyk się pojawi, a boczek nabierze ładnego koloru dodaj pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę oraz posiekaną w drobne piórka cebulę, przypraw papryką słodką, ostrą, suszonym czosnkiem, majerankiem i lubczykiem. Dzięki temu zyskają pięknego aromatu. Można dodać przyprawy już do gotowego leczo, jednak gdy dodamy je podczas smażenia mięsa

Zasmakuj Kuchni
Pieczony schab z kością w tymianku i rozmarynie 260

ViolaPassion  Wspaniała odmiana . Schab nie zawsze musi kojarzyć się nam z kotletem schabowym którego bardzo lubię. Schab możemy robić na różne sposoby Oto jeden z

Viola cooks with passion
Warzywa w curry. 156

powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Nie jest to żadne zaskoczenie, od dawna wiadomo że mają one ogromne znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i w zasadzie nie da się jeść zdrowo, stroniąc od tego co nam daje natura. Pytanie tylko, jak przemycać je w codziennej diecie. Są różne sposoby - koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu(...)spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! ;) Składniki (2-3 porcje): Pasta curry: kawałek imbiru - ok. 2 cm 3 ząbki czosnku 1 zielona ostra papryczka - bez nasion, jeśli chcesz łagodne curry szczypta soli mały pęczek świeżej kolendry sok z połowy limonki ewentualnie łyżka mleka kokosowego Główne składniki: 300 g różyczek brokułów 1 mała czerwona cebula

Powiedz dietom nie
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 216

Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie indyjskie smakołyki ? Jeśli tak to będziecie bardzo zadowoleni po wypróbowaniu tego dania. Co najważniejsze to niezwykły smak i zapach(...)Ryż basmati gotujemy według receptury na opakowaniu. W standardzie jest to jedna miarka ryżu na sześć miarek wody. Wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 10 min. bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.  Ryż przelewamy na sito i wkładamy ponownie do garnka i dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy oraz jogurt lub mleczko kokosowe. Odstawiamy

vegetanie
MAŚLANO CZOSNKOWY GULASZ Z KURCZAKA 344

przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję na pojedynczą. Jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie. Składniki: - ok.1kg filetów z udźca kurczaka - 1 duża cebula - 1/2 główki czosnku(...)podsmażamy jeszcze moment mieszając, by się nie przypalił. Następnie partiami wrzucamy umyte, obrane z tłuszczu, pokrojone w dość dużą kostkę kawałki udźca i obsmażamy je na dużym palniku. Podsmażone mięso posypujemy solą ziołową, świeżo mielonym pieprzem i sporą ilością mielonego lub suszonego czosnku z młynka. Dolewamy gorącej wody i dusimy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję pozostałe

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania