dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:282/445)

Pałki z kurczaka po marokańsku 171

Skorzystałam z kilku przepisów koleżanek. Te pyszne podudzia po marokańsku znalazłam tutaj . Wyszły pyszne, do tego u mnie kasza orkiszowa i sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych. Polecam, bo danie pyszne. Życzę Wam miłego poniedziałku :-) Składniki: 1 kg pałek (podudzi) z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki świeża kolendra około(...)ogień, nakrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie mięso musimy przewrócić na drugą stronę.  5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje. Podajemy

kruche babeczki
Kurczak marynowany w solance. 133

zasadzie myślałam, że danie to przygotuje Maciek, ale ostatecznie przypadło mi w udziale jego wykonanie. I świetnie, bo jakoś ostatnio nie gościło na naszym stole. A jak wspomniałam w opisie hasła tygodnia, jest doprawdy warte polecenia. Kiedy swego czasu Maciek podał mi przepis na kurczaka marynowanego w solance, nie chciało mi się wierzyć, że efekt końcowy tak mnie zadowoli(...)Największym plusem jest to, że mięso po upieczeniu pozostaje soczyste. Przy moim pierwszym podejściu nie dodawałam do potrawy ani cebuli, ani czosnku. I taka najprostsza wersja też jest bardzo dobra. Tym razem postanowiłam nieco wzbogacić mięso o lubiane przeze mnie aromaty. Podawałam z pieczonymi ziemniakami oraz marchewką, które siedziały w piecu równocześnie z mięsem, ale w osobnym naczyniu. Można całość

zadanie-gotowanie
Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko) 171

spytałam Emilkę, jaką zupę lubi, bez namysłu odpowiedziała: z frykadelkami. Przyznam, że i ją lubię i pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na zupę z frykadelkami, ta jednak jest nieco inna, ale równie pyszna. Sądząc po zostawionym pustym talerzu Emilce smakowała;)  Najlepsze dania to wcale nie są te wymyślne, artystycznie poukładane(...)duże marchewki 2 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka ząbek czosnku dwie garście fasolki szparagowej 2 liście laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę

Obiad gotowy
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 187

się w ustach. Chciałabym Wam przy okazji pokazać mój nowy nabytek, niezbędny w każdej kuchni , bo przecież czymś rozbijać mięso do obiadu trzeba, ja takich miałam kilka i wszystkie lądowały po pewnym czasie w koszu, włókna zostały rozrywane i mięso smażone miało smak podeszwy. Wreszcie trafiłam na tłuczek Victor ProChef   niezbyt specjalnie nastawiona na jakieś wow.  Pierwsze(...)jednym razem a mięso soczyste i kruche nawet przy grubych kotletach. To była miłość od pierwszego użycia! Czy on ma jakieś wady ? ha… ma, odkręcające się śrubki po którymś tam użyciu, ale to tak nieistotny szczegół, że nie zwracam na niego uwagi, wystarczy dokręcić.  Polecam Wam z czystym sumieniem. Składniki: 60 dag schabu bez kości ½ cebuli ¾ szklanki mleka

Wanilia i Kardamon
Klopsiki drobiowe bardzo delikatne w sosie grzybowym z thermomix i nie tylko 368

danie, bardzo dobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo polecam Klopsiki drobiowe Do naczynia miksującego wrzucić lekko pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, suszoną chilli czas 5 sek, obroty 7 – dodać kawałki kurczaka, kwaśną śmietanę, sól, paprykę słodką, pieprz, czas 7 sek, obroty 7 – wyjąć z naczynia, nie trzeba dokładnie czyścić, ( ponieważ zrobimy sos w naczyniu) – do mięsa(...)minut, obroty 1 , wsteczne. Zdjąć koszyk z klopsikami i warzywami. Do sosu wlać śmietanę i dodać posiekaną pietruszkę. Włożyć klopsy do sosu i serwować z ziemniakami i marchewką. Wykonanie bez thermomix Mięso drobiowe, suszoną chilli czosnek i cebulkę zmielić maszynką o dużych oczkach, dodać paprykę słodką w proszku, szczypiorek, kwaśną śmietanę, sól, pieprz do smaku. Formować małe okrągłe klopsiki

Kuchnia Pokoleń
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 158

kilku zdaniach napisać dlaczego warto ją mieć. Mamy w domu wiele książek kucharskich, lubimy je zbierać. Ale prawdę mówiąc książki jak książki, to samo co w nich jest można bez problemu znaleźć w internecie. Ale ta W ielka księga własnych wyrobów jest inna. To nie tylko książka kucharska ale swoiste kompendium wiedzy. To nie tylko suche przepisy(...)owoce i warzywa". Każdy owoc, każde warzywo jest szczegółowo opisane. Jak jeść, z czym jeść, jak podawać, itp. Wszystkie ważne informacje. A następnie przepis z wykorzystaniem danego owocu/warzywa. Kilkadziesiąt propozycji. Dalej jest "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb". I znowu: wszystko co trzeba na ten temat wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja

Marder&Marder Manufacture
Dietetyczna lasagne/ zapiekanka 216

dodaję przepis z lekkim opóźnieniem, dlatego, że wczoraj nie miałam już siły patrzeć w ekran monitora i moim jedynym marzeniem było zamknąć oczy i dać im odpocząć. Składniki (na 3-4 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka słoiczek koncentratu pomidorowego 2 jajka 1 łyżka mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 3 łyżki otrębów owsianych, mielonych firmy Kupiec 3-4 łyżki gęstego(...)Sposób przygotowania:  Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na łyżce oleju, aż się zezłoci dodajemy na patelnię mięso mielone, smażymy co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy wody), aż mięso nie będzie już surowe do mięsa dodajemy koncentrat, chwilę wszystko dusimy, mieszając, aż większość sok/sosu wyparuje przyprawiamy wg. smaku jajka, otręby, siemię, szczyptę soli, odrobinę ziół

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 217

dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. składniki  (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta oregano sól pieprz przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć(...)wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka. Gdy ziemniaki się pieką  przygotować sos.  Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano,  dolać pół

Stare Gary
Zupa pieczarkowa (bez zabielania) 236

Zupa pieczarkowa to delikatne i bardzo aromatyczne danie. Zasmakuje ona nie tylko dorosłym, ale też i dzieciom. Jeśli zależy nam, by zupa doskonale się prezentowała

Dieta bez mleka
Pieczona golonka z indyka 131

Pieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i soczysta, a jej przypieczona skóra jest dla mnie czymś wspaniałym, bo zazwyczaj golonka

NiePieprz.pl
Galaretki drobiowe 142

Delikatne galaretki drobiowe z warzywami, skropione sokiem z cytryny to doskonała przystawka na święta czy sylwestra. Nie są trudne do zrobienia, podstawą jest czysty klarowny rosół

Gotowanie...to proste !
Piekielny karczek 174

Co zrobić z "łapówką" od pracownika w postaci domowych papryczek chili? odp. typowy obiad o nietypowym ostrym smaku :) Składniki na obiad dla 3 osób: 3 plastry

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 337

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny

Oryginalny smak
Zapiekanka "Trzy sery" z bakłażanem, pomidorkami i młodymi ziemniakami 341

Dzisiaj zapraszam na zapiekankę, w której królują sery - mozzarella, żółty wędzony i pleśniowy. A to dodatek do młodych ziemniaków, pomidorków koktajlowych i plastrów bakłażana. Wszystko doprawione

Czerwień i błękit
Ceviche z dorsza 119

ceviche to jedna z tych potraw, którymi współcześni kucharze uwielbiają się bawić. Co to takiego? To surowa ryba bądź owoce morza zamarynowane w kwasie z owoców cytrusowych. Danie to pochodzi z Paragwaju. Zazwyczaj spożywane na lunch lub brunch, jest lekkie i orzeźwiające. To popularny fast food na plażach. Restauracje ceviche (cevicherías) często już blisko godziny 14-15 są pozamykane(...)ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado. Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa w wysokiej temperaturze, które zabija bakterie i pasożyty. Dlatego tak ważne jest, aby ryba do ceviche była naprawdę bardzo świeża i ze sprawdzonego źródła

KUCHNIA POLSKA
Klopsy gotowane w sosie z leśnymi grzybami 129

Bardzo dobry obiadek, ja go zrobiłam w thermomix, ale można również normalnie w garnku. Formowanie klopsów – do miski wrzucić mięso mielone drobiowe,posiekaną drobno cebulkę

Kuchnia Pokoleń
Kebabo - sałatka, czyli sałatka z kurczaka z gyrosem :) 592

Pewnie wszyscy lubicie kebab, czy dania z gyrosem? Ja od pewnego czasu kebaba przyrządzam sama i pewnie niebawem dorzucę mój przepis… a tymczasem sałatka, która jest kebabem w wersji szybszej i może bardziej lubianej przez mięsożerców, bo w końcu bez bułki :) Zrobiłam ją pierwszy raz na urodziny mojego Narzeczonego, który uwielbia mój kebab, ale przyrządzenie kebaba(...)podpiekamy na patelni z olejem. Gdy kawałki kurczaka są już podsmażone, tzn. po około 5-7 minutach, dodajemy gyros i curry. Jeszcze chwilę smażymy. Najlepiej samemu spróbować, czy mięso jest już miękkie. Jeśli tak, zdejmujemy z ognia. Do dość dużej misy wrzucamy pokrojoną lub potarganą sałatę, pokrojone w dość duże kawałki pomidory, czerwoną cebulę. Całość polewamy dipem czosnkowym

Smakowy Raj
GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI 213

Gulasz wołowy z dodatkiem suszonych grzybów, wytrawnego, czerwonego wina, podany z kaszą jęczmienną (tutaj z pęczakiem), mmm... to jedno z naszych ulubionych dań. I choć jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż np. gulasz drobiowy, to warto czasem poświęcić go trochę dla takich walorów smakowych. Wino i suszone grzyby nadają mu cudownego aromatu i smaku. Nam najbardziej smakuje podany(...)750g chudej wołowiny (u mnie udziec i rostbef bez kości) - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - sól ziołowa (u mnie z młynka) - świeżo mielony pieprz - sól (u mnie himalajska) - 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina - garść suszonych grzybów - czosnek mielony - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka masła, u mnie bez laktozy (można pominąć) Grzyby zalać wrzącą wodą

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania