dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:290/445)

Domowa musztarda 163

Musztarda - najpopularniejsza przyprawa. Czy to na kanapce, czy jako dodatek do mięsa musztarda jest niezastąpiona. Osoby dbające o linię wiedzą doskonale, że to najmniej kaloryczny sos na zimno, super dodatek poprawiający smak niemal każdego dania. Czy wiesz co kryje się w słoiczku z musztardą? Musztarda to przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Gorczyca(...)Najzdrowsza musztarda to ta o niskiej zawartości cukru, soli i zrobiona na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu. Zaletą jest jej długa trwałość. Taką musztardę bez trudu przygotujesz w domu. Nie licząc przypraw do jej produkcji potrzebujesz jedynie gorczycy. Wykonanie jest banalnie proste. Niestety, by delektować się jej smakiem potrzeba sporo cierpliwości, ponieważ bezpośrednio

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poznaj swojego blogera :) 122

domu bez butów to absolutnie nie jesteś Kopciuszkiem. Jesteś nawaloną babą bez butów i musisz z tym żyć. Więc przynajmniej niech blog będzie bajkowy. A że lubię baśnie braci Grimm to nie zawsze będzie różowo. Nie znajdziecie na tym blogu przepisów na dania kosztujące „pińcet” ani wychwalania i czasem bezsensownego tudzież fanatycznego czczenia ekologi oraz wiecznej(...)szczęśliwości. Zaserwuję kuchnię taką jak polskie realia – prostą, czasem kolorową, ale dotyczącą wszystkich. Nie będę się bawiła molekularnymi cudami, bo kilka razy było dane mi to mieć w łapie i bardziej korciło mnie mrożenie muchy ciekłym azotem niż nikomu niepotrzebny kawior z tataraku. Ponieważ lubię kombinować to pojawią się smaki dziwne, czasem połączenia niekoniecznie akceptowalne, ale pyszne. Może

ladykitchen
Gulasz wieprzowy z selerem naciowym 150

Pyszny, sycący o delikatnym selerowo - pomidorowym smaku. Pomysł na gulasz wieprzowy z selerem naciowym wpadł mi do głowy, gdy zastanawiałam się co zrobić z resztą selera

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Łosoś w sosie Chimichurri z letnim twistem owocowym 193

Oto eksplozja lata na talerzu. Tego lata, które wciąż w pełni, wciąż ogromnie słoneczne, ciepłe i pełne przygód! Toczą się po kuchennym blacie fioletowe, pękate borówki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżowe kwiatuszki 171

Takie wytrawne kwiatuszki w sumie są już na blogu [ tutaj i tutaj ], ale teraz robiłam je z innego ciasta i dodatkowo niektóre posypałam sezamem i ciut

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z pstrągiem 95

który wtedy miałam na to by móc lepić bez końca pierogi i tworzyć inne najsmaczniejsze na Świecie rzeczy. Właściwie to była doskonała lekcja gotowania, jak tak spojrzę na to z dużym dystansem. To również zdecydowanie był czas szalotki, masła i wędzonego łososia. Tak będzie kojarzył mi się czas złamanej nogi. Dacie wiarę, że miałam jeść tylko sałatki(...)wyrabiam ciasto ręką na gładką i jednolitą masę. Odstawiam ciasto na 30 minut w misce przykrytej bawełnianą ściereczką. Następnie wałkuję i wykrawam koła.  Upieczonego pstrąga studzę i wyciągam mięso, pozbawiając ości. Na maśle smażę posiekanego bardzo drobno pora. Bułkę moczę we wrzątku. Do smażącego pora dodaję posiekaną drobno rybkę oraz namoczoną i rozdrobnioną bułkę. Do składników dodaję

Mango Papaja
Szybki obiad: Strogonow prawie jak z przepisu Jamiego Olivera 189

boczniakami) 4-5 dużych ogórków konserwowych 2  czerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale biały ryż) 1/2 garści suszonych grzybów (w oryginale bez suszonych grzybów) 1-2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku olej rzepakowy sól i pieprz Pęczak należy przepłukać wodą. Gotujemy go w 2 szklankach osolonej wody, na malutkim ogniu(...)wąskie około 0,5cm paski, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką (można dodać również ostrej jeżeli ktoś woli bardziej pikantne danie). Grzyby z ogórkami z patelni przekładamy do miski i na tę samą patelnie wrzucamy mięso. Smażymy. Dodajemy 3 łyżki brandy i podpalamy lub czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy z miski odłożoną mieszankę z grzybów i ogórków. Mieszamy. Dodajemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Gołąbki – przepisy na gołąbki 858

jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej(...)mięso umieść w dużej misce. Dodaj cebulę z grzybami i pietruszką oraz jajko, dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz i ewentualnie dopraw więcej. Podziel kapustę na liście. Na każdy ułóż porcję farszu i zwiń. Układaj gołąbki na blasze, ciasno jeden obok drugiego. Wlej bulion, a na wierzchu poukładaj kawałki masła. Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 160º na termoobieg (bez termoobiegu

codojedzenia
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 167

delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest  zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę, że to danie, które można zrobić dla siebie, dla dwojga i dla całej rodziny. Zawsze powinno zadziałać. Pycha. Przyznaję, że ja też, zupełnie tak samo jak Marzenka, patrzę już w stronę przyszłego(...)Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się zagęścić - nie może być płynna. Na koniec wyjąć listek laurowy. Jednocześnie przygotować

zadanie-gotowanie
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane 274

idzie uroczystą. Często na salonach królował faszerowany podrobami drób. Moja propozycja to kurczak nadziany mięsem mielonym z warzywami, natką pietruszki,  w białku. Wszystkim dobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji... 2 kg kurczak w całości 250 g mięsa mielonego z indyka Garść posiekanej natki pietruszki 2 cebule 1 jajko (żółtko + białko) 2 łyżki bułki tartej 5 pieczarek 200 marchewki(...)szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem.  Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia.  Kurczaka podałam z polską mizerią. Mizeria

VioletoweKucharzenie
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 342

komponujący się ryż z kokosową nutą. Wszystko łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów pelati, 1 puszki (200 ml mleka kokosowego), 300 gram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili(...)łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy, 3 łyżeczek przyprawy garam masala, 10 suszonych listków curry, oliwy, 70 gram masła, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od naszykowania poszczególnych składników, które trzeba w dość szybkim tempie umieszczać na patelni. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekałem. połowę czerwonej i połowę zielonej

Wyprawy kulinarne
Pieczone kulki mięsne z indyka z kuskusem i warzywami 347

Opis pieczone kulki mięsne z indyka z kuskusem i warzywami: Pieczone kulki mięsne z indyka z kuskusem i warzywami – bo fit dieta wcale nie musi być

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kiszka ziemniaczana nr 2 137

Kolejna  kiszka ziemniaczana  gościła na naszym stole. Miała być pierwotnie przed lub po Wielkanocy, ale Mama już zakupiła kiszki na białą kiełbasę i nie

Gosia gotuje
Schab z czosnkiem i ziołami na pomidorach 148

Schab jadłam pod wieloma postaciami , ale muszę przyznac , że taki jadłam po raz pierwszy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Wiem już to

Słodkości i nie tylko
Blog Roku 2014 + rabat 5% na zakupy 184

blogiem nie jest, ale z opisu poszczególnych kategorii wynika, że właśnie w tej powinnam go umiejscowić. Biorę udział w konkursie, aby dotrzeć z moim blogiem do nowych osób, aby dać się znaleźć w sieci nie tylko z poziomu wyszukiwarek przepisów ;) Zależy mi, aby ta myśl, która przyświecała jego powstaniu, że weganizm może być prosty, poszła jak najszerzej w świat(...)który serdecznie polecam wszystkim, lubiącym smacznie i ciekawie zjeść). Pobił wszystkie inne, uznane blogi kulinarne. Dzięki temu weganizm wszedł pod strzechy ;) Wielu ludzi dowiedziało się, że po rezygnacji z mięsa i mleka nie trzeba odżywiać się wyłącznie trawą, że wegańskie jedzenie może być naprawdę smaczne. Właśnie dlatego i ja zgłaszam bloga po raz kolejny do konkursu; chciałabym dotrzeć

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania