Pieczone udka kurczaka, marynowane w przyprawach, soczyste, podane z dodatkiem puree, pieczonych lub cząstek ziemniaków i buraczkami to obiad, który zawsze się sprawdzi w moim domu
Zasmakuj Kuchniłyżki mąki pszennej - u mnie bez. Sposób przygotowania: Ciecierzycę wsypać do miski. Zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 24 godziny. Natkę pietruszki i kolendrę umyć, osuszyć. Ząbki czonku i cebulę obrać. Namoczoną cicierzycę odcedzić, opłukać i zmielić wraz ze wszystkimi składnikami (oprócz mąki) w maszynce do mięsa czy w malakserze. Zmieloną cicierzycę z przyprawami przykryć folią(...)zewnątrz i miękkie i delikatne wewnątrz. Sekret udanych falafeli tkwi w bardzo dobrym i dokładnym zmieleniu ciecierzycy. Najlepiej namoczoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie w malakserze. Zwykły blender może nie dać sobie rady:-( Dobrze zmielona ciecierzyca idelanie się klei i nie trzeba dodawać do masy mąki. Należy użyć suchej ciecierzycy jedynie namoczonej przez noc. Ugotowana czy z puszki
Gospodyni MiejskaCzulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny - 2 puszki białej fasoli - 50 dag ziemniaków - 2 cebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki kminku Tesco(...)liście laurowe - 4 ziela angielskie Przygotowanie: Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski. W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie
Kulinarne życieTo magiczne rzeczy dzieją się z tym warzywem! A raczej owocem...bo z botanicznego punktu widzenia bakłażan, tak jak pomidor czy ogórek, jest owocem i to
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDo narychtowania 1 tego dania zaispirowoł mie jedyn kuchołrz ze Piekar Ślōnskich 2 , kej 3 mi ôsprawioł 4 ô karczku we trzech mostrichach- miyszocie
Chop w kuchniPrzepis wg Agaty Wojdy Składniki 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko pół łyżeczki suszonego oregano 150 g sera feta sól pieprz
R'n'G KitchenFilet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis
BullioFilet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis
Bullioziela angielskiego 1 liść laurowy mąka do obtoczenia mięsa + ewentualnie do zagęszczenia sosu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (gdy będzie się smażyć na drugiej stronie oprószyć je solą i pieprzem). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok. Na tym samym(...)dużych oczkach marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć jeszcze chwilę, dołożyć mięso. Całość zalać wodą, dorzucić listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut. Po tym czasie dolać śmietankę, gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia (można zagęścić sos mąką, jeśli wyjdzie za rzadki). Podawać na ciepło z ziemniakami, kaszą
Simply Fooddodatek do sałatek genialnie. Kuchnia podkarpacka jest zaczarowana, w tajemniczych nazwach, prostota dań jest schowana, bo tam gdzie tradycja, silne ma korzenie kulinarne, są dania proste, ale niebanalne. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski KLIKNIJ TU → KONKURS Składniki(...)prostu smakować. Pieczemy po 2 min z każdej str., na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Kiedy się upieką i będą złociste, pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: ja piekę pod przykryciem, ciasto lepiej rośnie . Proziaki można jeść same, podawać jako zamiennik pieczywa, do mięsa, sałatek, lub przekroić i wypełnić ulubionymi dodatkami, jako forma kanapki
Moniki SmakołykiStek to nie tylko rzucony na patelnię i odpowiednio wysmażony kawałek mięsa. Potraktowany z większą atencją, z kilkoma aromatycznymi dodatkami i z niewielką ilością przypraw, jeden
Karo in the Kitchengotowanym na metalowej patelni. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza , mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano(...)paprykę w proszku, wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty. Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze chwilkę przed podaniem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieczona łopatka Dodanie, w trakcie pieczenia
Miód i pieprzDzwonię do mamy i pytam: - Co tam dzisiaj dobrego upichciłaś? A ona na to: - Leczo. Myślę sobie: Leczo? Mmm, sama bym zjadła. Dobrze
Szybko Szybkowar