dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:300/445)

Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 208

… jak śliwka w kompot Wpaść jak śliwka w kompot to znaczy znaleźć się w niezręcznej sytuacji, znajdować się w kłopocie, wpaść w pułapkę. Myślę, że bohater

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti pomidorowe 151

Pomidory w szklarni dojrzewają na potęgę, nie mówiąc o ogórkach, cukinii. Dzisiaj przedstawiam spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów. Oczywiście najważniejszym elementem w tym przepisie jest

Smaki Ewy
gulasz z indyka z podgrzybkami 179

Cześć :D Czasami warto nieplanowanie zajrzeć do jakiegoś marketu. Można kupić coś, co nam się w przyszłości z pewnością przyda :D Mi się przydało dość szybko

Pieprzyć z Fantazją
"Z talerzem przez świat" czyli babskie spotkanie w kuchni. Marokański tagine z kurczakiem. 330

miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka z warzywami. Szukając przepisu zajrzałam do:  Kuchenne love story ,  Make choco cake  i  Matka wariatka  z każdego z nich wyciągnęłam(...)powstał nasz tagine. Moje naczynie okazało się zbyt płytkie, aby przygotować taką ilość jedzenia, więc wykorzystałyśmy duży garnek z grubym dnem.  Ras el hanout Nie byłoby tagine bez Ras el hanout czyli mieszanki przypraw. Podobno nazwa ta oznacza: "to co sklepikarz ma najlepszego" i tak naprawdę zawiera różne kombinacje przypraw. My wybrałyśmy: (po pół łyżeczki, poza goździkami

Miksturownik
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 261

Ręczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda

Karo in the Kitchen
PIECZARKI PORTOBELLO FASZEROWANE RYŻEM I WARZYWAMI 185

Duże kapelusze pieczarek portobello, faszerowane ryżem z warzywami i zapiekane pod warstwą ciągnącego sera mozzarella. To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.  Całość jest banalnie prosta do przygotowania, świetna na eleganckie przyjęcia rodzinne i mniej oficjalne imprezy w gronie znajomych.  Farsz do pieczarek można przygotować wcześniej(...)natkę pietruszki. Smażymy 1 minutę.  Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Dodajemy odsączoną soczewicę z puszki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczarki portobello oczyszczamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą lub roztopionym masłem. Oprószamy solą i pieprzem. Wypełniamy przygotowanym farszem. Na wierzchu każdego kapelusza kładziemy gruby plaster mozzarelli. Układamy w żaroodpornej formie

cool and minty
Historia i efekty: "Zapobiegając moim migrenom" 177

dwóch dań obiadowych naraz. Najpierw zupa, do której mogę dodać węglowodany np: ryż, ziemniaki, kasza lub makaron. A za 2 godziny, gdyż tyle trawią się węglowodany drugie danie: mięso i warzywa, które trawią się 3 godziny. Na śniadanie węglowodany, na drugie śniadanie białka. Wszystkie potrzebne składniki dostarczam do organizmu tyle, że w kilku posiłkach w ciągu dnia stosując(...)idzie w dół, a ja czuję się lepiej! Potrafię to zrobić! Dzięki ci Mariuszu, bo przekazałeś mi cenną wiedzę. Pokazałeś, że nie jest to wcale trudne do przeprowadzenia. Mogłam bez jakiegokolwiek wysiłku zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie. Dalej stosuję tę dietę, bo widzę, że warto. Będę do niej zachęcać innych. Renata Krajewska

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ 193

Mięso kaczki jest rewelacyjne. Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką  i mięsem odchodzącym od kości. Moja była naprawdę idealnie doprawiona. Wyczuwalna ostrość chili

potrawyregionalne
Pieczeń z selera 225

Składniki : 1 duży seler i połowa też dużego selera- wagowo około 50 dag 3 jajka około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek

Proste Potrawy
Sałatka nicejska z tuńczykiem 196

Jednak ta wersja sałatki nicejskiej jest obecnie mało popularna. Najbardziej popularna obecnie wersja opiera się na sałacie, surowych warzywach, z dodatkiem fasolki szparagowej i gotowanych ziemniaków (my zdecydowanie wolimy bez ziemniaków). Natomiast to, co bezwzględnie powinno się znaleźć w sałatce nicejskiej to pomidory, tuńczyk (najlepiej świeży, zgrillowany, ale w razie konieczności można także wykorzystać tuńczyka z puszki, ale tylko(...)zwykłą i morską) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć na patelni grillowej – 2 minuty z jednej strony, przewracamy, smażymy na drugiej stronie 2-4 minuty w zależności od grubości. Mięso tuńczyka powinno być w środku lekko różowe (pamiętajcie, że dochodzi jeszcze po zdjęciu z patelni), bardzo delikatne – nie wolno tuńczyka przesuszyć. Ściągamy tuńczyka z patelni i dajemy mu odpocząć

Pociąg Do Kuchni
Jak upiec perfekcyjny stek? 167

przygotujesz jedynie z mięsa pochodzącego z krów ras mięsnych. Takie mięso zanim trafi na sklepową półkę wisi w chłodniach o temperaturze 3`C od 7-10 dni. Idealna wołowina poprzerastana jest tłuszczykiem, tzw. marmurkowa. Mięso jest drogie, ale warto spróbować jak smakuje naprawdę dobra wołowina. Na stek idealny jest rostbef lub antrykot.   Przygotowanie mięsa Mięso należy co najmniej(...)lodówki. Unikniesz wówczas szoku termicznego, a mięso równomiernie się upiecze. Po ogrzaniu mięso należy umyć i dobrze osuszyć, następnie posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć olejem, a właściwie wmasować w stek przyprawy. TAK WŁAŚNIE - MIĘSO SOLIMY! Gdy mięso się zetnie, nie ma już szansy, by sól wniknęła do środka. Nie solimy jedynie mięsa, które zamierzamy przechowywać w lodówce przez kilka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 262

Uwielbiam orientalne smaki. Mój dzisiejszy pomysł pewnie nie ma wiele wspólnego z oryginalnymi recepturami, ale i bez tego smakuje rewelacyjnie - naprawdę trudno obejść się bez dokładki :) Użyłam warzyw z puszki, nazwanych "mieszanką warzyw i grzybów do woka", czy jakoś tak. Głównie bambus, marchew, grzyby mun, jeszcze jakieś inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli(...)ryżowego, wybór jest dowolny :) Pamiętamy wtedy oczywiście, że przed dodaniem go do naszego dania należy go wcześniej ugotować według przepisu na opakowaniu, ale nie do pełnej miękkości, tak by zmiękł już w naszym woku (tudzież patelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki

Kulinarne zapędy Kokosa
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 187

kroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste.  Odrobina tłuszczyku przytwierdzona do mięsa rozpływa się pod wpływem ciepła języka! Wszystko zamyka przepiękny orzechowy zapach. Sama sztuka mięsa nacierana jest tylko solą morską i odwieszana na czas od 1 roku do 4 lat. Dostaniecie ją chyba w każdym barze tapas, a w supermarketach szynki te wiszą jak jakieś(...)Hiszpanii zjem prawdziwą paellę. W mniejszych miasteczkach aby dostać to flagowe danie trzeba nierzadko przychodzić na konkretną godzinę do restauracji. Jak widać nie wszędzie przygotowują to danie w większej ilości, a już tym bardziej nie na wieczór. Paella uznawana jest za zbyt ciężkie danie aby zajadać się nią na wieczór.  Ale wyjazd do Malagi musiał zakończyć

Right Behind The Kitchen
Mięsa pieczone 277

   Nasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak

Maminek kulinarny
Cypryjski oscypek, czyli halloumi- na grzankach 176

Moje porównanie w tytule pewnie dla niektórych jest dość odważne, ale biorąc pod uwagę konsystencję sera halloumi, jego słonawy smak i to, że zdarza mu się

Kuchnia w Słońcu Skąpana