Dzisiaj zapraszam na prostą w przygotowaniu, pyszną i soczystą, lekko pikantną i lekko kwaskowatą karkówkę wieprzową po birmańsku :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny
Tajskie smakiKoneserzy smaku mięsa (w szczególności przygotowanej na ciepło szynki, łopatki i polędwicy z cerdo iberico) smak tego mięsa porównują do smaku wołowiny wagyu połączonej z najlepszym bekonem . Nie da się tego mięsa do wołowiny wagyu nie porównać– jest równomiernie, marmurkowo poprzerastane miękkim, naprawdę mięciutkim i pachnącym tłuszczem. To nie jest twardy, żylasty, zbity ochłap tłuszczu, jak na naszej polskiej karkówce(...)zrobić z tej karkówki smacznego kotleta. Problem zacznie się, gdy zechcecie ją potraktować po polsku. Tak jak napisałam – ten tłuszcz nie smakuje nawet odrobinę podobnie do polskiego smalcu. To mięso jest miękkie. Wymaga krótkiej obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Nie potrzebuje ostrych przypraw i mocnych agresywnych marynat. Kotlety (pamiętajcie, żeby były w temperaturze pokojowej a nie wyjęte prosto
Karo in the Kitchenzjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Wstałeś do pracy a za oknem jeszcze ciemno i na samą myśl o wyjściu z domu jest Ci zimno? Koniecznie zjedz coś pożywnego, co da Ci siłę na resztę dnia i uchroni od przeziębień! Joke zawiera dużo odżywczych składników, dzięki czemu już od rana czujesz się gotowy na resztę dnia! :) Podstawa (4-5 porcji(...)sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru papryczka chilli (opcjonalnie) prażony czosnek * prażony makaron Vermicelli ** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa. W garnku doprowadzamy do wrzenia 6 szklanek wody i wrzucamy pojedynczo mięsne kulki. Zmniejszamy
Tajskie smakiUlubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml(...)kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone
Tajskie smakipotrawy np.jakąś zupkę , bigos itp. w talerzu czy kubku zamrozić..i w każdej chwili możemy ją odgrzać w mikrofalówce... Pojemnik możemy również wykorzystać do odmrażania np. mięsa mielonego . Pojemnik -parowar jest przystosowany do gotowania na parze..ja jak na razie "parowałam" klopsiki [ przepis wkrótce na blogu]..i jestem bardzo zadowolona.. Z czystym(...)usprawnić konsumpcję zupy, czy innego dania. Wygodny, nowoczesny i wielofunkcyjny. Idealny również do mleka. Średni talerz Sistema Microwave – pojemnik, w którym można przechowywać żywność, odgrzewać rozmaite dania, a nawet gotować. Pokrywka wyposażona w poręczne uchwyty, które nie nagrzewają się oraz zawór ciśnieniowy, który zapewni gotowanie bez pryskania i ochlapywania. Świetnie się sprawdza
Moje domowe kucharzenieLubicie omlety? Ja lubię je za to, że można na bazie jednego głównego przepisu, zmieniając jedynie dodatki, uzyskać co rusz to nowy smak:) Tym razem bardzo
Smaki Na TalerzuZainspirowana filmikiem, który udostępniłam niedawno na moim fp na Facebooku , postanowiłam podjąć wyzwanie i przygotować kurczaka hasselback z ricottą i szpinakiem. Generalnie jest to nawiązanie do
karmelowyPstrąg pieczony z zieloną salsą czyli obiad w 35 minut! Kto nie lubi szybkich dań, które nie wymagają czasu, doglądania i całego tego zamieszania związanego
Book of spellsJako, że jestem zapalonym grzybiarzem, to zapewne w tym sezonie pojawi się wiele ciekawych propozycji na to jak ,, ugryźć ,, leśnego grzyba. Samo suszenie i marynowanie to
Apetyczna babeczkasprawdza w trakcie zimowego gotowania. Jest ona nie tylko idealnym dodatkiem do potraw, ale również świetną bazą do zup i sosów. Dzięki niej, można w szybki sposób przygotować wywar, bez konieczności stosowania kostek rosołowych, czy przypraw typu Vegeta. W dodatku jej przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest tego warty! Z podanych przeze mnie(...)zieleninę dokładnie myjemy. 2. Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Możemy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, aby ułatwić sobie ich wrzucanie do otworu maszynki. Jeśli nie posiadacie maszynki do mięsa, możecie je równie dobrze zetrzeć na tarce, a zieleninę posiekać. Użycie maszynki do mielenia mięsa jest po prostu szybszym i wygodniejszym sposobem. 3. Zmielone lub starte warzywa
Okiem Blondynki by McBlondiniewielkim wkładzie pracy. Jest więc idealny na późną obiadokolację, gdy na długie gotowanie nie mamy ani czasu ani chęci. Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować ze znacznym wyprzedzeniem, wówczas przygotowanie dania nie zajmie nam więcej niż 10 minut. * makaron Vermicelli tzw. sojowy z powodzeniem zastąpicie cienkimi lub szerokimi nitkami makaronu ryżowego SKŁADNIKI/ 2 porcje 200 g filetu(...)nią łososia. Odstawiamy na minimum ¹⁄₂ godziny do zamarynowania (najlepiej na całą noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wstawiamy formę łososiem i pieczemy przez około 20. Widelcem rozdzielamy mięso na kilka części i obtaczamy w pozostałej marynacie. MAKARON RYŻOWY moczymy w wodzie, przez około 10 minut. Odsączamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy
cool and mintySkładniki: 7 plastrów schabu bez kości 1 duża cebula 14 pieczarek sól, pieprz masło klarowane olej ziele angielskie, liść laurowy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki lubczyku 2 ząbki czosnku vegeta natur szklanka kaszy gryczanej niepalonej całej (taka zawiera więcej cennych składników niż kasza palona) 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Plastry schabu przyprawić solą(...)plasterki czosnek. Gdy zmiękną i dojdą do siebie dolewamy około 2,5 szklanki wosy i dodajemy bitki wraz z powstałym na patelni sosem. Dusimy około godzinę - mięso ma być delikatne, miękkie i rozpływać się w ustach. Pod koniec duszenia wlewamy do szklanki pół sosu i zaprawiamy mąką kukurydzianą. Mieszamy do powstania gładkiej masy małą trzepaczką. Wlewamy
Zasmakuj KuchniGalantyna z kurczaka To prawda że jest to danie przy którym musimy wykazać się odrobiną kuchennej zręczności. Lecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart. składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 250 g piersi z kurczaka 250 g surowego boczku 200 g wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sposób wykonania(...)przykrywką) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez dalsze 40-50 minut. Galantynę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco
Miód i pieprzCZYSZCZENIE LODÓWKI Pozbywamy się produktów, które nie pomogą wytrwać nam w postanowieniu: słone i słodkie przekąski, dania gotowe, zupy oraz sosy w proszku, wędliny paczkowane itp. Kupujemy warzywa, owoce (głównie sezonowe), produkty zbożowe (pełnoziarniste), nabiał, chude mięsa, ryby a także zaopatrujemy się w wodę, herbaty, zioła oraz przyprawy. Pamiętajmy, że należy czytać etykiety na wszystkich produktach jakie lądują(...)koszyku. 3. PRZESTRZEGAMY ZASAD RACJONALNEGO ŻYWIENIA Jemy 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Codziennie jemy 2 porcje owoców i 3 warzyw. Mięso (chude) spożywamy dwa razy w tygodniu tak samo ryby. Należy ograniczyć tłuszcz, głównie zwierzęcy, zastępujemy go roślinnymi. Do codziennej diety włączamy produkty zbożowe (pełnoziarniste). Uważamy na doprawianie produktów solą, dziennie staramy się
Życie na widelcuwiększy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli nie wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego(...)morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem
Poezja smaku