dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:302/445)

Omlet z serem 132

Lubicie omlety? Ja lubię je za to, że można na bazie jednego głównego przepisu, zmieniając jedynie dodatki, uzyskać co rusz to nowy smak:) Tym razem bardzo

Smaki Na Talerzu
Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta 3703

Zainspirowana filmikiem, który udostępniłam niedawno na moim fp na Facebooku , postanowiłam podjąć wyzwanie i przygotować kurczaka hasselback z ricottą i szpinakiem. Generalnie jest to nawiązanie do

karmelowy
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 279

Pstrąg pieczony z zieloną salsą czyli obiad w 35 minut! Kto nie lubi szybkich dań, które nie wymagają czasu, doglądania i całego tego zamieszania związanego

Book of spells
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 281

Pstrąg pieczony z zieloną salsą czyli obiad w 35 minut! Kto nie lubi szybkich dań, które nie wymagają czasu, doglądania i całego tego zamieszania związanego

Book of spells
Gulasz ze schabowego i grzybów leśnych 155

Jako, że jestem zapalonym grzybiarzem, to zapewne w tym sezonie pojawi się wiele ciekawych propozycji na to jak ,, ugryźć ,, leśnego grzyba. Samo suszenie i marynowanie to

Apetyczna babeczka
Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku 460

sprawdza w trakcie zimowego gotowania. Jest ona nie tylko idealnym dodatkiem do potraw, ale również świetną bazą do zup i sosów. Dzięki niej, można w szybki sposób przygotować wywar, bez konieczności stosowania kostek rosołowych, czy przypraw typu Vegeta. W dodatku jej przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest tego warty! Z podanych przeze mnie(...)zieleninę dokładnie myjemy. 2. Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Możemy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, aby ułatwić sobie ich wrzucanie do otworu maszynki. Jeśli nie posiadacie maszynki do mięsa, możecie je równie dobrze zetrzeć na tarce, a zieleninę posiekać. Użycie maszynki do mielenia mięsa jest po prostu szybszym i wygodniejszym sposobem. 3. Zmielone lub starte warzywa

Okiem Blondynki by McBlondi
STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ 141

niewielkim wkładzie pracy. Jest więc idealny na późną obiadokolację, gdy na długie gotowanie nie mamy ani czasu ani chęci. Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować ze znacznym wyprzedzeniem, wówczas przygotowanie dania nie zajmie nam więcej niż 10 minut. * makaron Vermicelli tzw. sojowy z powodzeniem zastąpicie cienkimi lub szerokimi nitkami makaronu ryżowego  SKŁADNIKI/ 2 porcje 200 g filetu(...)nią łososia. Odstawiamy na minimum ¹⁄₂ godziny do zamarynowania (najlepiej na całą noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wstawiamy formę łososiem i pieczemy przez około 20. Widelcem rozdzielamy mięso na kilka części i obtaczamy w pozostałej marynacie. MAKARON RYŻOWY moczymy w wodzie, przez około 10 minut. Odsączamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy

cool and minty
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną 234

Składniki: 7 plastrów schabu bez kości 1 duża cebula 14 pieczarek sól, pieprz masło klarowane olej ziele angielskie, liść laurowy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki lubczyku 2 ząbki czosnku vegeta natur szklanka kaszy gryczanej niepalonej całej (taka zawiera więcej cennych składników niż kasza palona) 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Plastry schabu przyprawić solą(...)plasterki czosnek. Gdy zmiękną i dojdą do siebie dolewamy około 2,5 szklanki wosy i dodajemy bitki wraz z powstałym na patelni sosem. Dusimy około godzinę - mięso ma być delikatne, miękkie i rozpływać się w ustach. Pod koniec duszenia wlewamy do szklanki pół sosu i zaprawiamy mąką kukurydzianą. Mieszamy do powstania gładkiej masy małą trzepaczką. Wlewamy

Zasmakuj Kuchni
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 288

Galantyna z kurczaka To prawda że jest to danie przy którym musimy wykazać się odrobiną kuchennej zręczności. Lecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart. składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 250 g piersi z kurczaka 250 g surowego boczku 200 g wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sposób wykonania(...)przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez dalsze 40-50 minut. Galantynę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco

Miód i pieprz
Jak zacząć ? 155

CZYSZCZENIE LODÓWKI Pozbywamy się produktów, które nie pomogą wytrwać nam w postanowieniu: słone i słodkie przekąski, dania gotowe, zupy oraz sosy w proszku, wędliny paczkowane itp. Kupujemy warzywa, owoce (głównie sezonowe), produkty zbożowe (pełnoziarniste), nabiał, chude mięsa, ryby a także zaopatrujemy się w wodę, herbaty, zioła oraz przyprawy. Pamiętajmy, że należy czytać etykiety na wszystkich produktach jakie lądują(...)koszyku.      3.  PRZESTRZEGAMY ZASAD RACJONALNEGO ŻYWIENIA Jemy 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Codziennie jemy 2 porcje owoców i 3 warzyw. Mięso (chude) spożywamy dwa razy w tygodniu tak samo ryby. Należy ograniczyć tłuszcz, głównie zwierzęcy, zastępujemy go roślinnymi. Do codziennej diety włączamy produkty zbożowe (pełnoziarniste). Uważamy na doprawianie produktów solą, dziennie staramy się

Życie na widelcu
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 294

większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli nie wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego(...)morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem

Poezja smaku
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 167

chleb wypiekany bez dodatku soli. Znajdziecie go pod nazwą pane toscano lub pane sciocco . Toskańczycy są z niego dumni, jednak nam wychowanym na pieczywie z dodatkiem soli może nie smakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko(...)domu. Bistecca alla fiorentina Prawdziwą dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana . Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym węglem

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajko w koszulce z awokado na toście 172

Proste a wykwintne śniadanie. Podstawa to dobrze zrobione jajko w koszulce. Z tym przepisem wyjdzie Wam na 100 procent! Sporo czasu i nerwów kosztowały nas próby

Niedzielny kucharz
Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 181

Dojrzały, unikalny aksamitny smak z delikatną nutą jodu, i wyczuwalną delikatną słodką nutą. Mięsista i kremowa jednocześnie struktura mięsa. Delikatny smak pozostaje dłużej w ustach. Wino- szampan lub Muscadet z Charente-Maritime Fines de Claires du Cap Horn Smaczne mięso zwarte mięso z jodowym, wyrafinowanym korzennym smakiem łaskoczącym podniebienie. wino- Picpoul de Pinet / Entre deux mer Z Holandii: Oosterschelde Creuse(...)teraz jest to najczęściej spotykana ostryga w naszych europejskich wodach. Miękkie i delikatne, soczyste mięso. Idealna odmiana dla początkujących ze względu na najniższą cenę. Ostryga znajduje się w głębokiej silnej muszli , którą trudno otworzyć. Gotowe do konsumpcji w wieku 2 lat. Mięso zwarte o solidnym smaku. Młode egzemplarze ( nr. III) najlepiej jeść na surowo Duże egzemplarze (nr.I nawet

Sztuka gotowania w/g Samiry
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 157

świętach? Zamrozić to co się da. Mięsa i sosy – najlepiej poporcjowane, aby można było wyjąć tylko tyle porcji, ile będzie potrzeba, kiedy znów najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu(...)miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka

Między kuchnią a pokojem

Proponowane wyszukiwania