dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:311/445)

Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 171

pierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej(...)kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy (wg przepisu na opakowaniu). Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy mięso i smażymy. Kapustę myjemy pod bieżącą wodą, następnie wycinamy  z niej rdzeń. Wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Do wody dodajemy też trochę kminku i odrobinę oleju. Gotujemy

KasiekGotuje
Roladki z gęsiej piersi ze śliwką 209

Sezon na gęsinę w pełni, można ją kupić w wielu sklepach a i wybór elementów spory. Ja zdecydowałam się na pierś. Tym razem zrobiłam ją w

Smaki Ewy
Szaszłyki z kurczaka, pomidorków i pieczarek 187

Jeśli macie kilka smacznych produktów w domu i chcecie zrobić inny obiad niż zwykle to….. polecam szaszłyki, na które możecie „nadziać” swoje

Zasmakuj Kuchni
Bulion warzywny 227

Tak naprawdę istnieje wiele rodzajów bulionów. Już dosyć dawno temu opublikowaliśmy przepis na bulion mięsno-warzywny , gdyż jest on prawdopodobnie najbardziej typową i najczęściej stosowaną jego

Kulinarna Pokusa
Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Oszukane gołąbki w pomidorowym sosie. 314

wykonaniu. Swego czasu takie " gołąbki " robiłam podobnie jak pulpety, czyli podsmażałam na patelni, gotowałam w wywarze i z wywaru robiłam sos. Dziś poszłam na skróty. I nie żałuję. Całe danie przygotowałam w piekarniku, łącznie z aromatycznym sosem. Zaoszczędziłam sporo czasu, a i naczyń do mycia o wiele mniej :)  To jak do tej pory to moje najlepsze i najsmaczniejsze(...)kapusty białej. Jeśli zdecydujecie się jednak na białą kapustę, proponuję ją zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Pekińską wystarczy drobno posiekać. Polecam : ) Składniki  ( na 14 sztuk ) - 60 dag mięsa mielonego - mała kapusta pekińska ( ok. 50 dag ) - 1 woreczek ryżu ( 100 gram ) - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny - majeranek, kminek mielony, suszona cebulka - sól

Kuchnia z widokiem na ogród
Fasolka. Prosto, bez sensacji 203

Lubicie fasolkę po bretońsku? Ja uwielbiam. Syte i pachnące danie. Nieczęsto jednak gości na naszych stołach z powodu częstych późniejszych sensacji gastrycznych. To teraz spróbujcie przygotować ją po mojemu- gwarantuję Wam brak jakichkolwiek efektów ubocznych. To jest mój wyćwiczony i ukochany sposób na fasolkę- mimo, że z powodów zdrowotnych nie powinnam jeść jakichkolwiek warzyw strączkowych, tak przygotowana fasolka(...)dzień zalewamy w dużym garnku świeżą wodą, trochę powyżej poziomu fasolki, tak na około 3-4cm. Dorzucamy wędzoną kość- to element nie do pominięcia- żaden inny produkt nie da takiego aromatu i głębi, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i czubatą łyżeczkę sekretnego składnika- cząbru.   Cząber to jedno z najstarszych ziół przyprawowych- w kuchniach całego świata

Karo in the Kitchen
Mało Obiektywna Recenzja - Bufet Schronisko Skrzyczne 267

trzydzieści parę osób kolejce, bo przynajmniej miałem czas na to, żeby się otrząsnąć. Pomyślałem spoko, jesteśmy na szczycie, jakby nie było prywatne schronisko, liczą sobie. Trudno, głodni jesteśmy, damy radę. Taka dygresja. Byłem harcerzem, jeździliśmy na wycieczki studenckie i jadłem różne rzeczy po kilku lub kilkunastu kilometrach spaceru po górach. Jadło się zupki z tytki, chińskie nudle i inne śmieci(...)jasnej, nie napiszę co, nie za te ceny. Zamówiłem: -żurek z 1/2 jajka (tak było w karcie) i białą kiełbasą 13zł -barszcz z krokietem 12,00zł -pierogi z mięsem 13,00zł dodatkowo wzięliśmy Młodemu sok, a sobie piwo zmieszane ze spritem, czyli tzw. radler. Zaznaczę, że zapłaciliśmy za piwo, a sprite dostałem w cenie. Stałem przy okienku. Czekam na wydawkę

BaRepas
Grande Grill - Steak house w Krakowie 250

daniem głównym, które zamówiliśmy były krewetki w cieście kokosowym z ostrym sosem - jesteśmy uzależnieni od krewetek i moglibyśmy ich pochłaniać każde ilości, pod każdą postacią - te były idealnie usmażone, super chrupiące ciasto i ten sos! Całość była przepyszna! Z chęcią zjedlibyśmy je teraz ponownie! Podczas zamawiania dowiedzieliśmy się o szczególnej dbałości restauracji o produkty, które zamawiają -każdy rodzaj mięsa(...)kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami i kruszonką, tarta cytrynowa z bezą czy ich własne lody waniliowe podawane z owocami!  Wszystko brzmi świeżo, smacznie i zdecydowanie pobudza ślinianki ;) Będąc następnym razem w Krakowie z chęcią spróbujemy co nowego będzie można zjeść

Plate of Joy
KACZKA W POMARAŃCZACH 201

   Kaczka w pomarańczach, to nasze kolejne smakowite odkrycie. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam kaczki w ten sposób, choć wiele razy o nim słyszałam. Gdyby nie

Smaczne Zdrowe
Pieczony udziec z indyka 229

Jeśli chodzi o mięso z indyka, to ja nigdy nie odmówię. Jak wiadomo indyk oprócz walorów smakowych jest jeszcze mięsem zdrowym i chętnie spożywanym. Udziec pieczony

Kuchcik gotuje
Wokół stołu – jak to ugryźć – cz. 3. Grill 137

oburącz jest już bardzo nieeleganckie nawet na mniej oficjalnych przyjęciach. Dobrzy gospodarze wyjdą gościom naprzeciw i końcówkę takiej nóżki, czy skrzydełka zawiną w ładną serwetkę, aby łatwiej było trzymać. Mięsa Na grillach lądują nie tylko kiełbaski, które jemy za pomocą noża i widelca. Na ruszt trafiają też karkówki, steki i szaszłyki. Je również spożywamy nożem i widelcem krojąc na mniejsze(...)sposób spożyć. Jeśli trafią nam się zbyt duże kawałki, możemy pokroić je sobie nożem. Zielona sałata z ogórkami, ziołami i jogurtem Szparagi Matko jedyna jak ja kocham bez pamięci grillowanie szparagi. Najlepiej takie owinięte boczusiem. Te warzywa kroimy nożem i widelcem na mniejsze cząstki. Szparagi grillowane w boczku Inne warzywa Z warzywami to jest tak, że nawet najwięksi spece

Kate's Kitchen
Zupa rumforska – kuchnia podkarpacka 187

puchli z biedy i zbiegali do Kolana setkami’. Właściciele Kolana hr. Łubieńscy nie odmawiali pomocy. Jak wspominała ich córka: ‘Gotowała się tam dla przychodniów tzw. rumforska zupa, gdzie było mięsa trochę i grochu, i kartofle, i pęczak. Pod moim kluczem była też szafa z zapasami i gotowanym bobem. Dziadom zamiast groszaków dawało się kwartę’.” („Posewastopolska odwilż” Józef Geresz) Nie sposób(...)niej miejsce. W czym tkwi zatem sekret zupy rumforskiej (czy też rumfordzkiej)? Zapewne przede wszystkim w smaku, bo zupa jest lekka, warzywna, ale jednocześnie treściwa. Myślę jednak, że nie bez znaczenia są tu również kwestie praktyczne, takie jak dostępność składników i ich niewielki koszt. Jeśli nie znacie jeszcze zupy rumforskiej, serdecznie zapraszam :) (źródło przepisu: „Kulinarne podróże z Jasiem Wędrowniczkiem

Trzeci talerz
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 266

stylu teksańskim, trochę w meksykańskim to bardzo szybkie i przepyszne danie w połączonym stylu meksykańskim i teksańskim. Przyprawą, którą koniecznie trzeba dodać jest taco i warto przygotować ją samemu (oczywiście, że są gotowe mieszanki, ale po co, jeśli możecie łatwo i szybko przygotować swoją i to bez glutaminianu!). Kurczak po meksykańsku tex-mex jest wilgotny, dobrze doprawiony(...)jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać i osuszyć. Dobrze doprawić przyprawą taco, pieprzem cayenne i solą (przyprawami delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa, natrzeć kawałki kurczaka). Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć na rozgrzaną patelnię kurczaka i smażyć z obu stron, aż przestanie być w środku różowy – około 6 minut z każdej

Pociąg Do Kuchni
Pierś w płatkach migdałowych 346

Miałam ochotę na kotlety z piersi kurczaka, ale jakieś inne, nie a la schabowe, nie w kawałkach w sosie, na coś delikatnego. Przypomniało mi się pewne danie z restauracyjki w centrum handlowym pewnego miasta na Górnym Śląsku... Tamta pierś w migdałach bardzo mi smakowała, ale niestety nawet w połowie nie dorównuje mojej, moja wyszła po prostu doskonała(...)wiem, to brzmi trochę nieskromnie, ale cóż ja poradzę, że ja tak świetnie gotuję! :)))) A gdzie leżał pies pogrzebany? Otóż zamiast zalać sosem gotowe kotlety, uczyniłam z niego marynatę. Mięso wyszło niesamowicie soczyste i delikatne, idealnie połączyło się smakiem z migdałową panierką. Zresztą, jestem pewna, że jeśli zrobicie sobie pierś w migdałach według mojego przepisu, do czego Was ogromnie zachęcam

Kuchnia Prezydentowej
Faszerowany udziec z indyka 193

Dzisiaj zapraszam na, według mnie, bardzo świąteczny obiad ;) Jeżeli ktoś lubi efektowne dania, udziec z indyka to doskonały pomysł. Wykonanie nie jest skomplikowane, w końcu ja, mając pierwszy raz do czynienia z takim mięsem dałam radę, także na pewno Wy również sobie poradzicie ;) Uwaga! zapach jest niesamowity i roznosi się po całym domu :)) Poniżej mamy zdjęcie, jak to wyglądało(...)masło do posmarowania indyka Wykonanie:  Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż kości, następnie dookoła, oddzielamy kość od mięsa, starając się nie podziurawić go za bardzo. Odcinamy ze środka około 200g mięsa do zmielenia- odkładamy na później, wykorzystamy je do farszu. Następnie lekko rozbijamy pozostałe mięso, posypujemy obficie przyprawami (do kurczaka

Czerwona Porzeczka