dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:311/445)

tureckie chlebki pide z indykiem i paprykową pastą 195

Chlebki pide znane z Turcji jak i z całego Bliskiego Wschodu przewijają się w niezwykle wielkiej liczebności smaków - rodzaj farszu ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Spróbujcie jedną

zobacz ich smak
Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem 148

rosół. Nie wiem jakie jest Wasze danie na „chorobę”, ale kiedy ja jestem chora to krupnik jest jedyną rzeczą na którą mam ochotę. Oczywiście z przepisem na tą zupę jest jak z przepisem na rosół, co dom to trochę inny przepis Dzisiejsza propozycja to ta, którą ja osobiście najbardziej lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka(...)będą miękkie. Kiedy zupa jest już gotowa, odstawiamy ją z ognia, wyciągamy z niej pietruszkę, seler i kapustę (nie będą nam potrzebne). Wyciągamy kurczaka, obieramy go z kości, a mięso kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zwarzyła. Krupnik podajemy gorący. Można go obsypać odrobiną natki pietruszki. Smacznego Artykuł Krupnik z kaszą

PatiGotuje
Galareta wieprzowa 190

Nie wiem jak u Was ale u nas na każde święta czy Bożego Narodzenia czy Wielkanocne przygotowuje się galaretę wieprzową. Wiadomo jednak że konsumujemy ją w

Życie zaczyna się w kuchni
Roladki z karkówki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami 17809

środka dałam wędzoną szynkę, która fajnie skomponowała się z suszonymi śliwkami i nadała roladkom ciekawego posmaku. składniki: 7 grubszych plastrów karkówki ( ok 1,2 kg ) 7 plastrów wędzonej szynki dojrzewającej ok 20 suszonych śliwek Helio 7 łyżeczek musztardy sarepskiej 600 ml gorącej wody 2 łyżki mąki sól, pieprz 1 łyżka oleju Plastry karkówki rozbić tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć(...)pieprzem. Na desce ułożyć  jeden rozbity plaster karkówki i posmarować 1 łyżeczką musztardy. Następnie na mięsie rozłożyć plaster wędzonej szynki. Przy jednym brzegu ułożyć suszone śliwki, ja dawałam po 2-3 sztuki w zależności jak duże śliwki i jak duży plaster mięsa. Następnie zwinąć roladkę zaczynając zwijanie od brzegu przy którym ułożyliśmy śliwki. W ten sposób przygotować wszystkie roladki

Monia miesza i gotuje
Ziołowy politechnik warszawski 145

powstałą marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Po tym czasie, ze schabu łyżką zdejmujemy marynatę. Nie wyrzucamy jej, ponieważ będzie składnikiem sosu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bulion zagotowujemy w rondelku i łączymy z odzyskanymi ze schabu ziołami. Mięso przekładamy na folię aluminiową(...)mieszając trzepaczką, by w sosie nie powstały grudki. Mięso w naczyniu zawijamy od góry w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia należy mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Około kwadrans przed końcem, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu. Danie podajemy na gorąco, polane ciepłym, ziołowym sosem

Kuchenna Kontrrewolucya
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 217

Nie samym schabem grillowanym i ogórkami człowiek żyje. Nadszedł w mojej kuchni dzień, w którym musiałam znów uśmiechnąć się do zawsze gotowego czy tam "w gotowości

Kuchnia po mojemu
Domowy kebab z kurczaka 379

się spodziewałam, a moi mężczyźni przez cały wieczór mi przypominali, jakie cudo jedli na obiad. Dobra, starczy tego samo zachwalania! Choć, teraz wiem, czym ich przekupić:P Recepturę tego dania stworzyłam sama, na podstawie wersji jaką jadam w ulubionej budce. Z ciekawości dziś w trakcie pisania postu podpatrzyłam, jak inni blogerzy przygotowują kebab i stwierdziłam, że dominuje schemat(...)Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje smaku lekki sos czosnkowy. Oczywiście, możecie zrobić wersję ostrą, ale tym razem miałam

Fabryka pomysłów
Sałatka FIT z grillowanego ananasa, cukinii i kiełbasy sołtysa, z dodatkiem sera korycińskiego. Podana na rukoli i liściach rzod 198

Nadszedł długo wyczekiwany miesiąc maj, którego zaczęliśmy obowiązkowo majówką. Majówki to pikniki i grillowanie. Dużo czasu spędzonego razem na świeżym powietrzu i z dala od kuchennych

Z Kuchni Do Kuchni
Szparagi zapiekane z piersią kurczaka i mozarellą 93

Danie jest banalnie łatwe w przygotowaniu, ale na prawdę robi wrażenie. Szparagi, szczególnie te zielone, są moim ulubionym majowym warzywem. Wybitnie na mnie działają, poprawiają mój nastrój i sprawiają, że wprost nie mogę się doczekać kolacji. To jest właśnie przepis idealny na kolację. Jest smacznie, niezbyt obciążająco dla układu pokarmowego, ale również jest sycąco. Po takiej kolacji bez(...)trochę rozbić, żeby były płaskie, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do miski, dodać łyżkę oleju sezamowego i wymieszać. Mozarellę pokroić na 12 plasterków. Każdego szparaga oddzielnie owinąć w pasek mięsa drobiowego, wkładając do środka plasterek mozzarelli. Szparagi układać w naczyniu żaroodpornym i posypać nasionami sezamu. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach, aż mięso i nasiona sezamu się lekko zrumienią

Dietolog
Roladki wołowe z sosem grzybowym 182

zawijanie roladek, gdyż samo duszenie nie absorbuje już tak bardzo naszej uwagi. Do przygotowania roladek użyłam tym razem ligawy, ale dobra jest również wołowina zrazowa dolna lub górna. Szybkie danie to nie jest, bo dusić trzeba około 2 h, ale z sosem grzybowym smakuje wyśmienicie. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej(...)dodatkowo: sznurek wędliniarski lub gruba bawełniana nić Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm i roztłuc tłuczkiem z obu stron jak najcieniej. Przyprawić delikatnie pieprzem i solą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek i ogórki również pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować niewielką ilością musztardy, położyć na nim trochę boczku

Kuchcik gotuje
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 422

zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też może być. W dużym naczyniu, a najlepiej w tym, w którym będziecie piec(...)marynaty. Dobrze obtaczamy mięso z każdej strony w marynacie, zakrywamy naczynie, w którym jest (folią lub przykrywką) i wstawiamy do lodówki. 2. PIEKARNIK: kiedy nadchodzi czas pieczenia szynki, nastawiamy piekarnik na 220 stopni C, opcja góra i dół, aby nagrzał się, kiedy my będziemy zajmowali się punktem nr 3. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA (7 min): Aby mięso było soczyste, musimy zamknąć

Nerds Kitchen
Meksykańskie tacos con carne 244

czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują one smakiem samodzielnie przygotowanymi tacos. Przygotowanie cista(...)czasie ciasto podzieliłem na 8 równych części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem placki na płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki pozostawiłem do wystygnięcia. Następnie przygotowałem sos z awokado inspirowany meksykańskim sosem

Wyprawy kulinarne
w rękawie pieczona kura wiejska z jabłkami,żurawiną... 108

Składniki: kura wiejska duża około 2,5 kg, przyprawa do gęsiny 1 opakowanie, jabłka 4 sztuki, żurawina świeża 1 szklanka, przyprawa w płynie 4 łyżki, cebula

W Mojej Kuchni Lubię
Kolejna odsłona obiadowa drobiu pospolitego, czyli paprykowe kurczę pieczone 166

Pora na kurczaka  w kolejnej smacznej odsłonie. Choć kiedyś pisałam, że kurczak zawsze pozostanie tylko kurczakiem to muszę przyznać, że jego mięso ma jedną ogromną

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami 233

Zapiekanka jest bardzo sycąca. Taka ilość wystarczy dla 4-6 osób. Osoby które nie lubią śmietany mogą ją pominąć i wierzch zapiekanki posypać tylko serem. Składniki

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania