Lato dobiega końca - więc trzeba korzystać, póki się jeszcze da, z jego owocowych dobrodziejstw. Dzisiaj chce Was zachęcić do wypróbowania przepisu, na wyjątkowy sernik straciatella na ciasteczkowym, kakaowym spodzie, który jest wilgotny, delikatny a co najważniejsze zawiera przepyszne połączenie malin i czekolady :) Składniki na ciasteczkowy spód: 2 szklanki pokruszonych ciasteczek kakaowych belVita 100 g roztopionego masła Masa serowa(...)rozprowadzić ją dokładnie na dnie, mocno dociskając dłońmi (fot.1) . Ser zmiksować na gładko za pomocą melaksera ręcznego (fot.2) lub przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do osobnego naczynia wbić jajka i rozkłócić je dobrze widelcem. Przelać do zmielonego sera, dodać cukier, olej kokosowy, esencję waniliową oraz mąką ziemniaczaną. Wymieszać mikserem do połączania składników. Na koniec dodać
Świat CiastaPrzygotowując się do jakiejś imprezy np. sylwestrowej, wcześniej ustalam co będę podawać na stół. Przede wszystkim musi być zimny bufet. Bo oprócz dań na gorąco właśnie zestaw zimnych zakąsek, mięs i sałatek to podstawa menu. W końcu cała noc przed nami. Przygotowałam dla Was propozycję na kolację na tę sylwestrową noc. Jest to smaczna rolada(...)drobiu, którą nafaszerowałam ziołami i świeżymi i suszonymi.... Mam nadzieję, że ta rolada przypadnie Wam do smaku Składniki: 3 filety z kurczaka bez skóry, oczyszczone z błon 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soku z ¼ cytryny po pęczku : koperku, bazylii i natki pietruszki łyżka białego wina (można pominąć) pieprz świeżo zmielony sól 1 łyżka zmieszanych drobno
Kuchnia u KrysiCeviche z dorsza to kolejne u nas danie z Peru. Równie popularne jest w innych krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Cały sekret ceviche z dorsza tkwi w świeżej rybie, odpowiednich dodatkach i technice…. „gotowania” na zimno. Ceviche z dorsza (wym. seviche) to po prostu surowa ryba (koniecznie morska, słodkowodne nie nadają się) zamarynowana w soku(...)minut, ale jeśli jest jej dużo lub używamy dużych kawałków może to zająć więcej czasu – dobrze jest sprawdzać na jakim etapie marynowania jest ryba – jej mięso powinno być białe i ścięte (sok z cytrusów powoduje właśnie ścinanie białka, dlatego mówimy o „gotowaniu” na zimno). Dobrze jest też przy przygotowywaniu ceviche z dorsza i każdej innej ryby
Pociąg Do Kuchnimoże zachcieć mi się jednak zrobić coś innego na obiad. Jeśli jednak mięso kupujemy konkretnie pod dany obiad danego dnia to możemy pominąć trzymanie go w solance. Solanka (opcjonalnie) 1-1,5 litra wod tak żeby przykryła całkowicie nasze mięso 2-3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu (nie miałam to dodałam takiego świeżo mielonego z młynka(...)ząbki czosnku pokrojone w plastry 4 łyżki soli peklowej W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Do garnka wkładamy mięso i trzymamy w lodówce 2-5 dni, codziennie obracając mięso na 2 stronę. Sposób przygotowania rolady W pierwszej kolejności robimy farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: kapusta biała 1 duża/młoda, mięso mielone 70 dag/łopatka, ryż ugotowany 3 saszetki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, mieszanka przypraw kurczak po
W Mojej Kuchni Lubiężółty ser i pieczarki. Dodałam kaszę gryczaną i wszystko okrasiłam przyprawami, w tym wędzoną papryką w proszku. Do pulpecików podałam pyszny sos pieczarkowy , który idealnie wpasował się w całe danie Składniki: 250 g pieczarek 200 g sera żółtego (np. Ementaler) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 jajka 100 g kaszy gryczanej sól świeżo zmielony pieprz ¼ łyżeczki papryki wędzonej(...)osób, które nie preferują mięsa. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Kochani, muszę się usprawiedliwić dlaczego ostatnio mnie nie było. Po pierwsze odłączono u nas w okolicy dostęp do internetu, a do tego choroba złożyła mnie do łóżka. Internet właśnie zaczął działać, ale przeziębienie nie odpuściło i w dalszym ciągu leżę. Ale nie chcę Was zostawiać bez nowego przepisu, załączam więc
Kuchnia u Krysiuzyskania ładnego koloru. Gdy wszystkie kawałki będą już ładnie przyrumienione dodajemy warzywa. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy szklankę wina i doprowadzamy wszystko do wrzenia zeskrobując kawałki mięsa, które przywarły do patelni. Następnie wlewamy passatę, wrzucamy liście laurowe i dodajemy wszystkie przyprawy oraz cukier. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym przez(...)dodatkami - jogurtem, twarożkiem, sosem grzybowym czy śmietaną i cukrem, jak w moim domu rodzinnym. :) Placki wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i podajemy z ulubioną surówką. Pyszne i sycące danie bez zbędnych kalorii - smacznego! :) Gulasz smakuje też świetnie z makaronem czy ziemniakami. Podajcie go z czym lubicie najbardziej
Cooking MonsterNormalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu mojej familii. Ale... Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania(...)zakrył cebulę (jeśli podana ilość jest zbyt mała, uzupełnić). Dodać cukier, sól, kolendrę, pieprz i ziele, tymianek i całość dusić pod przykryciem min. godzinę, aby cebula zmiękła. Następnie gotujemy bez pokrywki, aby zredukować płyn do minimum. Chutney musi być gęsty i aromatyczny. Jeśli chcemy go przechowywać bądź zostawić na później, gorący chutney przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić
W kuchni Karmel-itkikiełbasę paprykową. Bez lekko pikantnego smaku kiełbasy nie mogę wyobrazić sobie tej zupy. Jeśli jednak należycie do tej grupy osób, które z różnych powodów nie jedzą mięsa, ugotujcię tę zupę bez kiełbasy ale za to koniecznie z dodatkiem papryczki chili. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Pikantna(...)zielonej soczewicy i kiełbasy Wskazówki. Ja jak zwykle użyłam śmietany bez laktozy. Wy możecie użyć dowolnej śmietany jeśli nie macie nietolerancji na laktozę. Jeśli chcemy żeby zupa była bardzo gęsta wystarczy gotować ją dłużej. Zupa jest bardzo sycąca i dlatego tez może nam całkowicie zastąpić danie główne. Poza śmietaną i koperkiem, zupę możemy dodatkowo podać ze świeżym pieczywem
mecooksczosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość do mięsa tak jak i pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej(...)solankowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec całość polewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe! W swoim daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów
Cooking Monsterczosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość do mięsa tak jak i pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej(...)solankowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec całość polewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe! W swoim daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów
Cooking MonsterZupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który(...)głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny dodać w ostatnim etapie nieco słodkiej śmietany. Ze śmietaną czy bez niej, pamiętajcie zawsze o tym, aby bardzo dokładnie opłukać i oczyścić buraczki. Często zawierają sporo piasku, a już nawet nieznaczna jego ilość powoduje nieprzyjemne chrzęszczenie między zębami. Najwięcej uwagi
Kulinarna Pokusapierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej(...)kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy (wg przepisu na opakowaniu). Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy mięso i smażymy. Kapustę myjemy pod bieżącą wodą, następnie wycinamy z niej rdzeń. Wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Do wody dodajemy też trochę kminku i odrobinę oleju. Gotujemy
KasiekGotujeSezon na gęsinę w pełni, można ją kupić w wielu sklepach a i wybór elementów spory. Ja zdecydowałam się na pierś. Tym razem zrobiłam ją w
Smaki EwyJeśli macie kilka smacznych produktów w domu i chcecie zrobić inny obiad niż zwykle to….. polecam szaszłyki, na które możecie „nadziać” swoje
Zasmakuj Kuchni