dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:316/445)

Kurczak pieczony w sosie z kolendrą i limonką. Porcjowanie kurczaka 230

odpinaną rączką. Jeśli takiej patelni nie macie, naszykujcie wszystkie elementy na zwykłej, dużej patelni a danie wstawcie do piekarnika w blaszce do pieczenia albo w ceramicznej formie do pieczenia tart. Pamiętajcie tylko że forma powinna być na tyle szeroka, żeby całe mięso kurczaka zmieściło się w formie na płasko, a sos sięgał do połowy jego wysokości – kurczak(...)wzdłuż niego nóż rozcinając mięso na dwie osobne piersi. Prowadzimy nóż od środka mostka, po żebrach, jednocześnie jedną ręką odciągając pierś i odsłaniając żebra – przy dobrym cięciu prawie nie powinno być na nich mięsa. Powtarzamy operację z drugą piersią, a następnie odcinamy oba skrzydełka. PRZYGOTOWANIE MIĘSA Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Korpus i szyjkę

Karo in the Kitchen
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 195

płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu plastrów rozłóż płasko ręczniki papierowe dociśnij ręczniki do mięsa, aby papier wciągnął soki z jego powierzchni osuszone plastry obsyp solą i pieprzem z obu stron (pieprzu daj minimalnie więcej niż zazwyczaj - nada on ciekawego smaku potrawie) następnie wklep delikatnie dłonią przyprawy w każdy plaster - zrób(...)podsmażaj następną partię mięsa podsmażaj na maśle kolejne partie i przekładaj mięso do szybkowaru - za każdym razem, gdy masło się spali, umyj patelnię przed smażeniem kolejnej partii na podsmażone plastry mięsa ułożone w szybkowarze, wyłóż podsmażoną cebulkę dolej do szybkowaru 500 ml świeżo zagotowanej wody lub nieco więcej (woda ma zakryć plastry mięsa) zamknij szczelnie garnek

Szybko Szybkowar
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 241

płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu plastrów rozłóż płasko ręczniki papierowe dociśnij ręczniki do mięsa, aby papier wciągnął soki z jego powierzchni osuszone plastry obsyp solą i pieprzem z obu stron (pieprzu daj minimalnie więcej niż zazwyczaj - nada on ciekawego smaku potrawie) następnie wklep delikatnie dłonią przyprawy w każdy plaster - zrób(...)podsmażaj następną partię mięsa podsmażaj na maśle kolejne partie i przekładaj mięso do szybkowaru - za każdym razem, gdy masło się spali, umyj patelnię przed smażeniem kolejnej partii na podsmażone plastry mięsa ułożone w szybkowarze, wyłóż podsmażoną cebulkę dolej do szybkowaru 500 ml świeżo zagotowanej wody lub nieco więcej (woda ma zakryć plastry mięsa) zamknij szczelnie garnek

Szybko Szybkowar
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 368

pieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj do masy. Na koniec wsyp bułkę tartą i wlej wywar z gotowania mięsa. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do masy. Całość dokładnie ręcznie wymieszaj i wyrób. Białka ubij(...)schłodzony już gorzej. Mogłam upiec go w jednej formie, byłby większy, ale i tak jestem bardzo zadowolona z efektu. Chyba też pierwszy raz w życiu jadłam swojski pieczony pasztet. Bez porównania z tymi kupnymi. I już planuję kolejny z boczkiem wędzonym oraz inny z pieczonym mięsem i większą ilością czosnku niedźwiedziego. Zapraszam! Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets

Anioszek w kuchni
Pierś z kaczki pieczona na cebuli i jabłkach z majerankiem 157

kiedyś powiedział, że dobrą kaczkę czy gęś nie jest łatwo zrobić. Fakt, kurczaka zrobimy szybciej i bez większego zachodu. Jednak, aby smacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś z kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza(...)stroną do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około godzinę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, odkryć mięso i dopiec do miękkości i zrumienienia skórki. W zależności od wielkości piersi, może to zająć kolejną godzinę. Po upieczeniu skórka powinna być przypieczona i lekko chrupiąca.  Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łopatka pieczona z oregano 170

U nas na świątecznym stole tradycyjnie znalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka pieczona z jabłkami 191

Najprostsze i najsmaczniejsze wydanie kaczki, to kaczka pieczona z jabłkami. Przygotowanie takiej kaczki wymaga od nas tylko natarcia kaczki solą, majerankiem i sokiem z cytryny wieczorem

Kuchcik gotuje
Klasyczny cheeseburger jak z Maca 190

20.10 .2018 Magda Przygotowanie takiego soczystego i smakowitego cheeseburgera w domu jest ekspresowe i na pewno nie zajmie dłużej niż czekanie w kolejce, zamówienie i oczekiwanie

Smaczna Strona
Ryba (wilk morski) zapiekana z pomidorem i mozzarellą 972

Czy słyszeliście wcześniej o wilku morskim? Nie będę ukrywać, że sama nazwa ryby lekko mnie zszokowała, ponieważ nigdy wcześniej się z nią nie spotkałam. Po zgłębieniu

Ugotować
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 272

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy

Jem więc Jestem
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 363

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy

Jem więc Jestem
Piróg biłgorajski 203

mojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako że, jestem rodowitą Lublinianką, nie mogłam darować sobie zrobienia tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy

moj przepis na
Klopsiki w sosie koperkowym 249

należą do ulubionych dań kuchni domowej. Wiele osób wspomina takie klopsiki z dzieciństwa, pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. I zaraz po tym dodają, że nie potrafią zrobić takich klopsików jak gotowała mama, czy babcia. Z tym przepisem uda się ugotować prawdziwie domowe klopsiki. Ważne jest aby użyć mielonej łopatki wieprzowej, a nie bardzo tłustego mięsa wieprzowego sprzedawanego(...)namoczyć ją w wodzie lub mleku i pozostawić do zmięknięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć kajzerkę na sito i mocno odcisnąć. Do klopsików dodajemy tylko kajzerkę, bez płynu. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce (robię to za pomocą małego blendera;). Do dużej miski przełożyć mięso mielone, namoczone płatki (lub kajzerkę), utarty czosnek i cebulę, jajko

Codziennik Kuchenny
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 177

przygotowania tego dania użyłem brązowych pieczarek, ale spokojnie możecie wykorzystać też zwykłe, białe. Faszerowaną pierś z indyka możecie podać np. z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach . Składniki farszu (na ok. 1 - 1,2 kg mięsa): Dodaj napis 2 łyżki masła 2 duże cebule brązowe pieczarki (250 g) 3 ząbki czosnku 2 jaja 1 duży pęczek natki(...)spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane mięso wykładamy na blaszkę polaną cienką warstwą oleju. Posypujemy majerankiem, układamy kilka plasterków czosnku i polewamy odrobiną oleju. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - pod przykryciem z folii aluminiowej, by mięso nie było suche. Po tym czasie mięso smarujemy przygotowaną polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika (już bez przykrycia) na 10-15 minut

W SMAK
Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską 186

Naszła mnie chęć na fasolkę po bretońsku więc całe opakowanie fasoli namoczyłam i odstawiłam na całą noc, jednak w międzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis

Kraina Miodem Płynąca
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 223

Kolejny raz uraczę Was przepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z

Szybko Szybkowar
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 191

Obiad przygotowany z dosłownie resztek znalezionych w lodówce podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 272

  Nie wyobrażacie sobie nawet jak ciężko jest gotować z myślą, że w piątek już wyjeżdżam. Nie mogę zrobić porządnych zakupów, nie mogę rozplanować co będę

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania