dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:323/445)

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2585

peklową. Jeżeli chcemy by mięso ładnie się zapeklowało, warto zrobić tzw "nastrzyk". Przy pomocy strzykawki, najlepiej ze specjalną igła, nakłuwamy mięso równomiernie i wstrzykujemy w nie zalewę (przecedzoną) w ilości 20% masy*.  W naczyniu odpowiedniej wielkości układamy mięso i zalewamy przygotowanym wywarem, wraz z przyprawami.   Zalewa powinna całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno(...)peklowania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane. pieczenie Po 7 dniach wyjąć mięso z zalewy, osuszyć, obwiązać sznurkiem aby ładnie trzymało formę. Piekarnik nagrzać do 100 st C. Mięso ułożyć na ruszcie, pod nim ustawić naczynie na ewentualnie wypływające soki. Piec bez obracania ok 2 godzin - do momentu  aż temperatura wewnątrz mięsa, w najgrubszym

Stare Gary
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 180

Tortilla popularna jest na całym świecie.  W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia.  Farsz do tortilli może stanowić wszystko -  warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy.  Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach.  Wszystko(...)drobne paseczki. Wymieszałam je z czerwoną (bądź żółtą) pastą curry,paroma roztartymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem,ostra papryką i oliwą z dodatkiem dwóch łyżeczek oliwy z chili. Tak zamarynowane mięso odstawiłam na około 30 minut do lodówki. W czasie gdy indyk się marynował, zabrałam się za warzywka. Wszystkie po prostu pokroiłam  (jak widać na zdjęciu). Na koniec wymieszałam

potrawyregionalne
Rolada mięsna z kurkami i fetą 197

Delikatna mięsna rolada z nadzieniem z kurek i fety. Sprawdza się jako mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło

Trzeci talerz
Krokiety ze szpinakiem i kurczakiem 376

  Robiąc te krokiety nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak dobre. Okazało się, że połączenie kilku składników czyli szpinaku, piersi z kurczaka i sera feta

Simply Food
BEZGLUTENOWA PIZZA HAWAJSKA Z MIĘSEM NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM. + Dip Czosnkowy.. 146

ostatniego okruszka. Nie powiedziałybyśmy nic, gdyby to nie były bułki kukurydziane - miłość nasza. Wściekłyśmy się i w akcje deptania ustrojstwa zrobiłyśmy dla siebie... bezglutenową pizzę kukurydzianą z ananasem, mięsem i innymi pysznościami, udekorowaną dipem czosnkowym - co by dobić resztę robactwa (żyjącego w facetach) miał. Brzydszych połówek nie nakarmimy. Niech głodują. A co?! Oczywiście mówiąc "pasożyt" nie mamy na myśli dosłownego(...)kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i podpiekamy (bez dodatków) przez 15 minut. Wyciągamy na chwilę ciasto. Wykładamy ser żółty w plastrach, wysypujemy składniki, dajemy kleksy z keczupu. Robimy

Wypisz Wymaluj
Angielskie śniadanie 161

Anglia dała nam nie tylko piłkę nożną i najlepszy klub piłkarski na świecie FC Liverpool. Dała nam też możliwość skonfrontowania się z typowym angielskim śniadaniem. Zdajemy

Ania i Marcin gotują
Kurczak, szalwia i roladki. 194

Tesknie za prawdziwa wiosna. Ostatnie dni nie sa dla nas zbyt laskawe, ciagle pada i pada. Powaznie zaczelam sie zastanawiac nad inwestycja w kalosze. Moje dziecko

Przysmaki Karolki
Kaczka pieczona z jabłkami 112

wyróżnia się na tle pozostałych absolutnie genialnym, delikatnym mięsem i wspaniałym sosem wiśniowym. Sos wiśniowy do kaczki to jedyny element, którego nie udało mi się "podrobić". Od długiego już czasu kaczkę pieczoną z jabłkami przygotowujemy sami i to w kilkunastu wariantach. Zawsze jest pyszna, delikatna i aromatyczna - ot idealne danie na dzień powszedni lub wystawny obiad. Kaczka nadziewana jabłkami(...)Kaczkę z jabłkami ułożyć grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni (grzałka góra - dół) i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni,  założyć pokrywkę.i piec około 2 godzin. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do dołu i dodać pozostałe jabłka, również pokrojone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chow Mein z tofu i warzywami 154

jedzenia (tzw. "chińskiego żarcia") jako jedzenia niezdrowego. Często również tego rodzaju kuchnia "żartobliwie" wiązana jest z jedzeniem wszystkiego, co jest łatwe w pozyskaniu i dostępne pod nosem. W przypadku mięsa chodzi tutaj przede wszystkim o naszych domowych pupili. Jedzenie kota, czy psa stało się już kultowym żartem np. w filmach, w których występują wątki kuchni chińskiej. Z jednej strony - jakże(...)smok, na ścianach wiszące tytularne woki, na stolikach zgrabnie wpasowane elementy kojarzone z Dalekim Wschodem. Wszystko bardzo przyjemne, bez przesady i ze smakiem. Obsługa na prawdę profesjonalna, która pełni rolę wszechwiedzących, cierpliwych informatorów na temat podawanych przez restaurację dań. Z menu dowiemy się różnych ciekawostek na temat potraw. Zasmakują tutaj nie tylko wielbiciele słynnego kurczaka GONG

Moja Mama Gotuje
Ciasto banoffee (lekko odchudzony przepis) 173

zamiast masy krówkowej lub karmelowej przygotowujemy masę daktylową - równie słodką i smaczną, ale o wiele zdrowszą.  Wiele osób pewnie ucieszy również fakt, że jest to ciasto, które przygotowujemy bez pieczenia, więc nie potrzebujemy do jego wykonania piekarnika. Czego potrzebujemy? spód:  - 2 opakowania ciasteczek zbożowych (jedno opakowanie może być z czekoladą) - 4 łyżki oleju kokosowego góra: - 2 szklanki(...)kakao do posypania Przygotowanie: 1. Ciastka rozkruszamy, aż zostaną z nich okruszki. Można zrobić to wkładając je do woreczka strunowego, a następnie rozdrobnić je wałkiem lub młotkiem do mięsa. Pokruszone ciastka wysypujemy na patelnię, dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy, aż olej i czekolada się rozpuszczą. 2. Pokruszone ciastka wykładamy na tortownicę, tworząc spód ciasta. Mocno wgniatamy

two broke sisters
Szpik – masło bogów 320

bardziej niż mózg, mięśnie, czy wątroba. Wszystkie plemiona pierwotne bardzo cenią szpik, do niego też najpierw dostają się wilki po upolowaniu zdobyczy. Przetestuj na swoim psie – daj mu mięso czerwone, wątrobę i szpik i zobacz, co najpierw zje. Szpik produkuje czerwone krwinki, dlatego też jest niezwykle bogaty w łatwo przyswajalne żelazo . Zawiera także dużo tłuszczów omega-3 , niezbędnych aminokwasów(...)Jednak dzieci go uwielbiają – im mniejsze, tym bardziej. Możesz szpik dać nawet niemowlęciu (od około 9 miesięcy), tylko nie za dużo naraz. Konsystencja szpiku jest kremowa, a smak delikatny , nawet lekko słodkawy. Nie używaj żadnych skomplikowanych przypraw – z samą solą jest tak pyszny , że nie bez powodu nazywany jest masłem bogów . Najlepiej zjeść sam szpik łyżeczką

PaleoSMAK
Zdrowe grillowanie 162

bezpośredniego kontaktu z ogniem i dymem, a jednocześnie z niedoczyszczoną kartką. Jedzenie układamy w niewielkich kawałkach i małych odstępach od siebie. Grillowanie odbywa się w zależności od danego pożywienia. Mięso grillujemy dłużej niż warzywa czy owoce. Jedzenie, aby miało lepszy smak należy zastosować marynaty i odstawić na kilka godzin lub na całą dobę do lodówki. Jak uniknąć przejedzenia? wyeliminujmy gazowane(...)ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach  szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan  grillowane owoce np banan, mango ciasta z bez mąki, cukru i masła np. z cieciorki, kaszy jaglanej czy fasoli  Pamiętajmy! Wszystko jest dla ludzi

Truskawkowa Fiesta
pikantna pieczona szynka 203

                                           pieczona szynka Dziś zaproponuję

Miód i pieprz
Patelnia z powłoką Teflon™ Platinum Plus w mojej kuchni 166

obawiać się używać metalowej łopatki czy ubijaczki- powłoki nie zarysujemy. Jak dla mnie to ważna, przydatna wiadomość :) Mniej kłopotliwe mieszanie potraw podczas gotowania czy smażenia. Przygotowałam dla Was danie z mięsem wołowym w roli głównej, które smażyłam na tej patelni. Przepis wkrótce. Używanie drewnianych łopatek jak dla mnie wiąże się z tym by utrzymać je w idealnej czystości(...)się przytrafiło :) Bezpiecznie dotarła z nami do miejsca zakwaterowania. Tam też używałam kuchni gazowej, ale był to gaz sieciowy. Sprawdziłam więc jeszcze jeden rodzaj kuchni, patelnia zachowywała się bez zarzutu. To już usmażony dorsz i kawałek łososia, reszta ryb krótko czekała na swoją "kolej"obróbki termicznej.  Usmażenie około 2,5 kg ryb nie sprawiło mi kłopotu

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania