jako dalszy dodatek polecamy czerwony meksykański ryż , na który ostatnio opublikowaliśmy osobny przepis. To jednak nasz subiektywny wybór i jak wspomnieliśmy wyżej, istnieje dużo więcej opcji. To nieskomplikowane danie z mało wyszukanych składników, ale o całkiem oryginalnym smaku oraz niczego sobie wyglądające na talerzu – kolorowe warzywa i ryż robią tu swoje. Dlatego polecamy każdemu wypróbowanie naszego przepisu, gdyż powinni(...)kroimy na cienkie plastry (ok. 5mm grubości). W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa. Zawartość miski przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. W międzyczasie warto raz jeszcze przemieszać ze sobą kawałki mięsa i marynatę. Z kolorowych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt szerokie paski (do 1cm). Cebulę obieramy
Kulinarna Pokusakurczaka w całości. W chłodziarkach u rzeźników – wszędzie ten sam syf. Nie nazwę tego mięsa inaczej, bo ciężko mi się na nie patrzy gdy stoję w kolejce. Żółte od zastanego tłuszczu, poprzerastane jak wieprzowa golonka, napompowane sterydami jak „hardkorowy koksu”. Podobno to kurczaki? Smak plastiku, mięso wyjałowione antybiotykami, wygląd kolesia z siłowni na osiedlu. Tak naprawdę jedzeniu, które(...)jest w żaden sposób zaporowa czy kosmiczna – to aktualnie 11,50zł. Przyznajcie, nie jest to majątek. A różnica w smaku i konsystencji mięsa – ogromna. Kurczak jest karmiony tylko i wyłącznie karma roślinną, bez GMO. Chowa się w czystym biologicznie rejonie, w małych podlaskich gospodarstwach. Biega. Nie podaje mu się antybiotyków. Nie karmi na siłę. Nie jest obrośnięty tłuszczem
Karo in the KitchenNasze pierwsze samodzielnie przygotowane uszka wigilijne z grzybami. I choć już po wigilii to, by przepis nie umknął i nie zawieruszył się gdzieś do
Smaczne ZdroweKrzepiący obiad dla krzepkiego Pana Męża :) Ulubiony patent na obiad wg. Pana Męża: ma być treściwie, syto i zostać na zapas! Wtedy Pan Mąż szczęśliwie obżarty
Grunt to przepis!taka, że nie wykroicie z niego ciastek, ale doskonale nadadzą się właśnie do formowania w dłoniach, czy wyciskania przez maszynkę do mięsa, wyposażoną w specjalną nasadkę ( to też chyba wynalazek zamierzchłych czasów);). Ciasteczka są typu ciastek najzwyklejszych, bez udziwnionych dodatków, takie jak robiło się kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki”? Bo jakoś ich kształt przypomina mi właśnie(...)rozgniatamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor ok 15-20 min w 180 stopniach. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/kruche-ciastka-monetki/ MieszamWGarnku Artykuł Kruche ciastka monetki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudanie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa(...)kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik
Wędrówki po kuchni3-4 plastry karczku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy szczypta hyzopu szczypta mięty majeranek tłuszcz do
Gotowanie jest łatweWołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast
Kuchnia PROzdrowotnaTa potrawa, to klasyka, choć w mojej kuchni jest niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu . Ale… raz na
mojewypiekiinietylkoNigdy nie ukrywałam, że w domu mam małego niejadka. Aż trudno uwierzyć, że z rodziców, którzy uwielbiają gotować, jeść i rozmawiać o jedzeniu, powstało życie, które
Smaki Na Talerzupieczona karkówka Kark wieprzowy to mięsiwo bardzo często używane do przyrządzania soczystych pieczeni. Dzieje
Miód i pieprzSłyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza. Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki
kulinarnyJaBoże Narodzenie to czas, kiedy Polacy jedzą bardzo dużo ryb. Kupujemy różne ryby i przygotowujemy je na wiele sposobów. Niekwestionowanym królem jest jednak karp. Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana(...)zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy sól do smaku
Codzienna kuchnia niecodziennastało się i poniższe danie – prosta zupa w stylu tajskiego curry, pełna jędrnych warzyw i kawałków ryby, naturalnie słodka za sprawą mleka kokosowego, o wyczuwalnej ostrości imbiru i papryczki, rozkosznie pachnąca limonką i świeżą kolendrą. I, jak założyłam – do przygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry i ości(...)mleka kokosowego (z puszki, bez sztucznych dodatków) około 600 ml wody świeża kolendra Cebulę przekroić na pół i posiekać w piórka, marchewki pokroić na plasterki, różyczki kalafiora porwać na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę drobno posiekać, limonkę wyszorować i wyparzyć, zetrzeć skórkę (bez białej części). Rybę pokroić w około
Even Better Foodbywały niekiedy egzemplarze morskie fauny ( nie za często), lecz z reguły jawiły się one pod postacią zapuszkowaną, lub rzadziej mrożoną, w postaci poławianego na Pacyfiku mintaja. W tym czasie dane mi było pomieszkiwać w Pałandze, nadmorskiej miejscowości położonej na litewskim wybrzeżu. Moją kwaterą był niewielki pokoik, na poddaszu domu miejscowego rybaka. Gospodarz mój, czasami przygotowywał posiłki ze świeżo złowionych(...)łosoś, zniósłby podróż ( w tamtym czasie, takie wynalazki jak podróżne lodówki, były nieosiągalne), on tylko uśmiechnął się z lekka i powiedział, że przygotuje rybę w taki sposób, iż bez szwanku zniesie kilkunastogodzinną podróż Jak rzekł tak i zrobił, a ja dzięki temu, mogę podzielić się przepisem, który poznałem w domu Albina rybaka z Pałangi. składniki
Miód i pieprz