Dukkah to egipska mieszanka utłuczonych razem prażonych orzechów, ziaren i przypraw. Dla mnie dukkah to synonim grubego, mięsistego i ciepłego swetra lub koca… Dobrze zrobiona
Karo in the Kitchenryżowa sałatka jest bez ryżu;) Nie wykorzystujemy tutaj ryżu jako takiego, a zmiksowane na drobno i podsmażone różyczki brokułu. Jest więc to taki brokułowy „ryż”. Przepis bierze udział w akcji #OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim, w której postanowiłam podjąć kulinarne wyzwanie i udowodnić, że łącząc różne smaki, czasem może dość nieoczywiste, otrzymać możemy danie(...)jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę podajemy z sosem. Sałatkę możemy zjeść jako samodzielne danie lub wykorzystać ją jako dodatek do mięsa. Ja podałam ją razem z pieczonymi drobiowymi muffinami. Prawda, że wyszło z lekka „restauracyjnie”?;) www.olejkonwenanse.pl #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Smaki Na TalerzuMajówka tuż tuż, więc rusza narodowy sport Polaków – grillowanie. Mięsa, warzywa, a czasem nawet owoce trafiają na ruszt. Jednak ja koncentruję się nie na tym
Kuchennyviral.plsławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana(...)którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłanianie węglowodanów.” To tylko niektóre jej właściwości zdrowotne
mojewypiekiinietylkoMuszę przyznać, że od kiedy spróbowałam pieczonych buraków, to mam do nich niesamowitą słabość. Dodatkowo bardzo mi smakują w połączeniu z tymiankiem. Ta potrawa nie tylko
Passions hobbies lifeCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na drugi przepis, który bierze udział w konkursie Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex . Jeśli jeszcze nie widzieliście poprzedniego, w którym
Bez CebuliWitajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso
Kuchnia PROzdrowotnaOstatnio w sklepach obrodziły piękne cukinie i to w bardzo dobrych cenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na
Kulinarne przygody GatityZanim zabrałam się za robienie tej zapiekanki, pomysł umieszczenia w niej kapusty kiszonej wydał mi się mało obiecujący. Ale jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam ją
Zofianatortilla. Zagęszcza ona zupę i sprawia, że jest bardzo treściwa. Danie doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni, bo świetnie rozgrzewa, gdyż jest dość pikantna (poziomem ostrości możecie oczywiście sami sterować dodając mniej lub więcej papryczki chilli) i na długo daje poczucie sytości. Zupę możecie zrobić z mięsem, albo w wersji wegetariańskiej, zastępując kurczka plastrami awokado. Przepis zaczerpnięty z bloga(...)zmiksowane pomidory z puszki oraz 3 szklanki bulionu lub wody. Dorzuć pokrojoną tortillę, a kiedy kurczak się usmaży również posiekane lub porwane na mniejsze kawałki filety. Gotuj zupę bez przykrycia 15 minut. Krok 3 Na koniec dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Wlej sok z limonki lub cytryny, dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj i podawaj. Artykuł Czwartek:Tortilla soup pochodzi
Niedzielny kucharzDomowe, pyszne, - knedle ze śliwkami, z kaszą jaglaną, w wersji bezglutenowej , bez jajek czy mąki pszennej. Użyłam tu mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, którą również można zastąpić np. mąką ryżową. Co do tych obu mąk (kukurydzianej i ryżowej) to z zasady są one bezglutenowe, ale czasem mogą być zanieczyszczone minimalną ilością glutenu, dlatego warto kupić te mąki w sklepie(...)tymi na mące pszennej. Dlaczego knedle bezglutenowe? Staram się zamieniać stopniowo coraz więcej potraw, które serwuję mojej Rodzinie na dania nie zawierające glutenu. Jasne jest, że nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować go z ich diety, nie dajmy się zwariować, ale potrawy bezglutenowe są równie pyszne co te tradycyjne, a czynnik zdrowotny zdecydowanie do mnie przemawia. Tym razem
Słodko-Słony Świat IlonySKŁADNIKI (4 porcje) 200 g ziaren orkiszu lub ry żu orkiszowego* 400 g szparagów 30 g masła 2 marchewki 2 szalotki 2 łodygi selera
La grande e la piccola cuocaDanie, które powstało z powodu "czyszczenia lodówki" 😉 Zapiekane naleśniki nadziane piersią kurczaka, cukinią, marchewką i porem. Prosto i pysznie. Dodatkowo, aby naleśniki po upieczeniu nie były suche - wierzch polałam domowym sosem pomidorowym i posypałam startym serem. Takie naleśniki są szybkie do przyrządzenia i świetnie smakują na drugi dzień po przygotowaniu. Składniki na 2 porcje: 4 usmażone naleśniki (można(...)marchewkę oraz por. Smażyć kilka minut na małym ogniu. Na sam koniec dodać cukinię. Warzywa przyprawić i jeszcze chwilę smażyć (tylko do lekkiej miękkości cukinii). Do warzyw dodać usmażone mięso i całość wymieszać. Zdjąć z ognia. Na sam koniec przygotować sos pomidorowy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać drobno posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Następnie wlać przecier pomidorowy
Ugotowaćmięso jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Poniższy przepis na shawarmę drobiową to najbardziej klasyczna wersja tego dania. Shawarma, bliskowschodni odpowiednik tureckiego doner kebab i greckiego gyrosa to jeden z prostszych do przygotowania arabskich street foodów. Delikatne, soczyste mięso, przesiąknięte aromatem przypraw i zawinięte, wraz z warzywami, w płaskie arabskie chleby zyskało wielu zwolenników na całym świecie(...)tabbouleh ) oraz sosy: czosnkowy, mango-chili, sos z owoców granatu lub sos tahini Shawarmę można przyrządzić na bazie mięsa drobiowego, jagnięcego lub wołowiny. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut, natomiast czas marynowania jest różny w zależności od rodzaju mięsa. Czas marynowania mięsa na shawarmę drób powinien spędzić w marynacie minimum 6 godzin, wołowinę marynujemy od 12 do 24 godzin, jagnięcina
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTradycyjna zapiekanka pasterska jest mocno niewegańskim daniem. Ale dla chcącego nic trudnego Mięso zastępujemy soczewicą, dodajemy warzywa, smakowicie przyprawiamy i przykrywamy ziemniaczaną pierzynką Ta bardzo sycąca zapiekanka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a jeszcze lepiej w żołądkach biesiadników W moim domu także wszystkożercy z wielką ochotą ją pochłaniają. Polecam! Składniki: Farsz: 1 szklanka surowej soczewicy zielonej (2 szklanki(...)pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa, a na wierzchu układamy puree ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję grilla i pieczemy bez przykrycia aż ziemniaczana pierzynka się pięknie zarumieni I jak myślicie, z jaką sałatką najbardziej lubię jeść zapiekankę pasterską? Tak, z buraczkami czerwonymi ! Jestem absolutnie od nich uzależniona. I dobrze
Lamarida.plmenu, a następnie dokonać rezerwacji na konkretny dzień i godzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! Casual w dobrym tonie Wystrój każdej restauracji jest dla mnie kwestią decydującą(...)calu. Dzik jest dziki, dzik (nie) jest zły Drugie danie to oczywiście wspomniany na początku dzik, a właściwie jego najsmaczniejsza część, czyli polędwica. Danie bardzo ładnie i zachęcająco podane — szczególnie podobała mi się ażurowa grzanka, wyglądająca tak lekko i niewinnie. Jedynie miałem drobne obiekcje do kiełbaskowatego kształtu mięsa, ale tutaj może objawiła się moja niechęć do tego typu
Food Squarepytania: 1. Śniadanie - na słodko czy na słono? - Na słodko, ale też bez przesady :) 2.Czy w swoich przepisach stosujesz się do jakiejś "diety", np. zawsze bezglutenowo albo bez mięsa? -Raczej nie, używam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć. 3.Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce? - Jajka, mleko, drożdże, 4.Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto(...)gotować? 2. Odżywiasz się zdrowo, czy lubisz czasem zaszaleć? 3. Potrawy proste, czy wykwintne? 4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga? 5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie? 6. Ostro, czy łagodnie? 7. Twoja ulubiona czekolada? 8. Warzywa, czy owoce? 9. Wolisz gotować samemu, czy z czyjąś pomocą? 10. Wolisz gotować według starych receptur, czy sięgasz
Moje pyszne gotowanie