dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:342/445)

Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 347

Niedawno prezentowaliśmy przepis na duszoną młodą kapustę . Dzisiaj wrócimy do tego składnika występującego w roli głównej, ale zamiast duszenia będzie zapiekanie i to w dość wysokiej

Kulinarna Pokusa
Szybkie curry z kurczaka 196

się przyrządza, a mieszanka aromatycznych przypraw sprawia, że nasz układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej. W swoim przepisie użyłam przypraw typowych dla tego typu dania: kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru, chilli, kardamonu... ale to danie nie ma jednego idealnego przepisu, dlatego śmiało możecie stworzyć własną mieszankę przypraw i delektować się smakiem potrawy jedynej w swoim rodzaju. Choć każde(...)curry przyrządzam w podobny sposób, to każde smakuje inaczej i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :)   Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny

Cooking Monster
delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko 195

                            pierś kaczki z jabłkami Mięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do

Miód i pieprz
Tak walczę z przeziębieniem 181

walczę z przeziębieniem? SEN. Najważniejszy czynnik sprzyjający chorobom/przeziębieniom oraz to co pomoże nam się szybciej wykurować! Jeżeli porównamy nasz organizm do fabryki , która pracuje 24 h na dobę, bez chwili wytchnienia, to możemy sobie wyobrazić co dzieje się w naszym ciele. W fabryce zmęczeniu materiału będą ulegały rożnego rodzaju maszyny. U nas to nasz organizm dostanie(...)mięsa, bo inaczej szkoda energii) – pychota! RELAKS. Najlepiej z ulubioną książką, serialem czy muzyką. Poprawia nastrój i odpręża! Czasami po prostu trzeba sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie cały dzień w piżamie : ) JEDZENIE. Zazwyczaj jeżeli jestem chora (gorączka, kaszel itp) to preferuję lekkostrawne potrawy. Kiedy byłam dzieckiem był rosół i kurczak w potrawce i to danie kojarzy

Szybko Tanio Smacznie
Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2) 161

Jakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego

Mama Gotuje
Sernik jagodowy pod bezową chmurką 235

tłuczkiem do mięsa (wówczas radzę ciasteczka przełożyć do grubego woreczka). Ciasteczkami należy równomiernie wyłożyć dno tortownicy,wyrównać następnie wcisnąć w dno tortownicy. Składniki na masę serową: 1 kg sera białego zmielonego dwukrotnie (u mnie Vitello z Biedronki) 1/2-3/4 szklanki cukru (my lubimy mniej słodkie więc 1/2 szklanki) 4 jajka (u mnie rozmiar L) 2 proszki budyniowe waniliowe bez cukru(...)sernikiem, już bez owijania w folię aluminiową, umieścić wyżej na kratce. Efekt nie będzie identyczny, ale sernik nie popęka i nie będzie przesuszony. Po upieczeniu, sernik wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do całkowitego ostudzenia, wyjać z formy, wstawić do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc. Jak już sernik będzie wystudzony przygotować bezę włoską. Beza włoska

moj przepis na
swojskia kiełbaska ---- La salsiccia casalinga 92

koniec resztę rosołu i ponownie mieszamy kilka minut. Im dłużej wyrabiamy masę kiełbasianą, tym będzie ona w finalnym produkcie zwięzła i łatwiej odejdzie od osłonki. Miskę z przyprawionym mięsem przykrywamy czystą ścierką bawełnianą i przenosimy w chłodne miejsce, poniżej 7 stopni, na 24 godziny. Myjemy i czyścimy osłonki, często płucząc i wywracając ich powierzchnie (do tego celu dobrze jest użyć(...)około 50 stopni Celsjusza, kiełbaski są gotowe. Po uwędzeniu parzymy kiełbasę w lekko osolonej wodzie, przez 15-20 minut w temperaturze maksymalnie osiemdziesiąt stopni, Celsjusza Pyszna domowa kiełbasa  bez konserwantów. Polecam.ps.przepis dostałam od Eli... Ingredienti      4 kg di prosciutto di maiale o di spalla --- o misto      1 litro di brodo

w mojej kuchni
Rolada z karpia nadziana warzywami podana z sosem śmietanowym 188

tradycyjnej, smażonej ryby. Karp przygotowany w poniższy sposób będzie delikatny, a zarazem aromatyczny w smaku. Jestem przekonana, że przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. Do przygotowania poniższego dania wykorzystałam patelnię Nature oraz ostry nóż szefa kuchni z linii PREMIUM marki Ambition. Jeżeli jesteście zainteresowani innymi produktami marki Ambition to zajrzyjcie tutaj: https://dajar.pl/ambition Uwaga: zniżka(...)karpia umyć, usunąć łuski i ości. Następnie za pomocą noża wyrównać filet (resztki z mięsa odłożyć na bok). Powinien mieć taką samą grubość na całej szerokości. Na sam koniec, przygotowany filet z karpia delikatnie przyprawić solą i pieprzem (z obu stron).  Wykrojone kawałki mięsa pokroić w drobną kostkę. Do miseczki przełożyć połowę warzywnego farszu, dodać pocięte resztki karpia

Ugotować
Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 10 minut. Czy grozi Ci Salmonella ? Prosty Przepis jak zrobić lody czekoladowe 177

Uśmiechniesz się, kiedy zobaczysz jakie to proste!  Wystarczy 10 minut i tylko 3 składniki. Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe.  3 Składniki. 5 minut. 

IzaGotuje
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 183

Dziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich

karmelowy
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 206

pyszny słodki farsz makowy z bakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru. A przepisów na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy na blogu jest sporo. Te serowe(...)płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 178

jestem fanką Kuchni Lidla wiadomo nie od dziś. :) Ubóstwiam przepisy Okrasy jednak tym razem dałam szansę Pascalowi i skusiłam się na kieszonkę z pstrąga faszerowaną serem ricotta z pachnącym ryżem. Wyszło niesamowicie intensywne w smaku i bardzo oryginalne. Na pewno nie jest to potrawa na którą się rzucimy i wciągniemy w 5 min, przez intensywny smak co chwilę odkłada się(...)pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ricotty 4 cytryny, sparzone  1 ½ szklanki ryżu basmati

Brzuszki Łakomczuszki
Filety rybne smażone w panierce 142

Filety rybne smażone w panierce       PRZEPIS NA FILETY RYBNE SMAŻONE Składniki na filety rybne smażone w panierce: filety ryby świeże lub mrożone (wcześniej

Dorota Smakuje
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 231

Dzisiaj przedstawiam Wam zwykłego a jednocześnie niezwykłego karpia bo takiego smażonego w głębokim tłuszczu bez jakiejkolwiek panierki. Ten pomysł powstał gdy szukałam idealnej panierki LCHF

Ola la LCHF
Surówka z brokułem, kalafiorem i rzodkiewkami 159

dużo, dużo później dowiedziałam się, że te warzywa można jeść w postaci surowej, bez konieczności gotowania. Dla tych, którzy znają jedynie warianty gotowane, to może być prawdziwy szok Z kalafiora możemy przygotować „ryż” – jeśli jesteśmy na diecie, to świetny dodatek do mięs, zastępujący ziemniaki. Ponieważ na blogu był już przepis na surówkę z surowego kalafiora(...)tarką, możemy warzywa posiekać. Ja ścieram kalafior i brokuły, ale rzodkiewkę wolę w formie posiekanej niż startej Takie moje dziwactwo. Surówka jest idealna do grilla lub ogólnie do cięższych mięs. Jeśli dbacie o figurę, możecie użyć jogurtu, lub mieszanki jogurtu i majonezu w proporcji 1:1. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, możecie do majonezu dodać czosnek. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania