pęczek pietruszki zielonej, bądz nawet dwa ( pokrojony). Można dodać trochę selera naciowego listków. 2 szklanki octu JAMAR 10% 3 szklanki oliwy lub oleju jaki lubicie np.rzepakowy, słonecznikowy itd. Ja dałam pół na pół oliwę i olej. 2 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej KAMIS WYKONANIE: Najpierw wydrążyć w przekrojonych wzdłoż ogórkach gniazda nasienne aby powstały łódeczki(...)pyrkać między słoikami, które nie mogą się wzajemnie dotykać. Smacznego! Sałatka taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana
Z Kuchni Do KuchniNasza wycieczka po Włoszech trwa. Ostatnio zatrzymaliśmy się w Parmie, gdzie poznaliśmy dwa włoskie, najbardziej znane produkty, które królują na włoskich stołach – Prosciutto di Parma
Ostra na SłodkoZimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona
Ogrodnik w podróżyDzisiaj coś dla leniuszków:) Są czasami takie dni kiedy jedyne na co mam ochotę, to leżenie pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty, ale rodzinka głodna więc
karmelowyProste do zrobienia danie, które świetnie nadaje się do odgrzewania w kolejnych dniach. Gotowany na wolniutkim ogniu sosik z suszonymi grzybkami, kusząco pachnie i przyciąga domowników. Mięso cieniutko rozbijamy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, podsmażamy, a na koniec gotujemy w bulionie do miękkości. . Pieczarki podsmażamy z cebulką i dodajemy do sosu pod koniec(...)strony, do zrumienienia. Przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 1-2 godziny lub dłużej, do miękkości mięsa. W międzyczasie, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce rozcieramy mąkę ze śmietaną, musztardą i wodą. Na patelni rozgrzewamy
cool and mintymojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi
moj przepis naNie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z zamieszczeniem tego przepisu na blogu w szczególności, że jest to jedno z moich ulubionych dań wegańskich. Tak samo
Book of spellsNa początek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej
Kulinarna PokusaByło już na blogu kilka przepisów na desery z tapioki. Dziś wersja z musem ze świeżego mango! Tapioka Mleko kokosowe Laska wanilii Sól Syrop klonowy Miód
MarcinCheftemperaturze przez czas wyliczony wg reguły, że na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa powinno przypadać 20 minut. Jeśli jednak piekarnik nie ma termoobiegu lub kaczka niekoniecznie była bardzo młoda, czas pieczenia może być dłuższy - dlatego warto co pół godziny otworzyć garnek, polać mięso sosem z pieczenia oraz sprawdzić jego rzeczywisty stan. W międzyczasie obieramy ziemniaki i podgotowujemy je przez(...)końcem pieczenia mięsa w taki sposób, aby były częściowo przykryte sosem z pieczenia. Kaczkę podajemy ciepłą razem z ziemniakami – w całości lub w porcjach. Dekorujemy żurawiną i rozmarynem. Podajemy z dodatkową żurawiną oraz z sosem z pieczenia. Uwagi Jeśli chcemy, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, przez ostatnie 15-20 minut możemy piec ją bez przykrycia, ewentualnie
Kulinarna PokusaWitam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na bardzo smaczne spaghetti z piersią kurczaka i brokułem . Idealnie nadaje się na obiad lub kolację . Będziemy potrzebować : 500 g makaronu spaghetti 1
Uwaga Babcia GotujeW zwiaku z akcja Maggie " Klopsiki i Pulpety " przygotowalam klopsiki w kremowym sosie musztardowym. Raczej zadko przygotowuje tego typu potrawy, poniewaz zawsze wydawalo mi sie, ze
Codzienne GotowaniePrzepyszne danie dzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny(...)często mieszając, aż cebula zrobi się szklista (około 3 minut). Odgarniamy zawartość patelni na bok, zwiększamy ogień do dużego i w wolne miejsce dodajemy pokrojonego kurczaka. Najlepiej obsmażać mięso partiami, by zbyt nie obniżać temperatury smażenia. Dodając kolejną porcję kurczaka, poprzednią mieszamy z cebulką i chorizo. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i pokrojone pomidory. Smażymy 3 minuty, a następnie
cool and minty