dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:358/445)

Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana (Insalata di patate mediterranea) 202

Niezwykle aromatyczna sałatka ziemniaczana, której smak przywołuje wspomnienia śródziemnomorskich wakacji.   Sałatkę przygotowałam z dodatkiem sera feta, czarnych oliwek, czerwonej cebuli, kaparów i suszonych pomidorów oraz

La grande e la piccola cuoca
Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej 1132

Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej – to pomysł na pyszną, kruchą, wręcz rozpływającą się w ustach karkówkę na grilla (wystarczy ją wtedy zawinąć w folię aluminiową

Kulinarne Przeboje
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 298

nadzieje, że i Wam przypadną do gustu. Znajdziecie tu smakowite i proste pomysły na sałatki, na wytrawne tarty, na różnego rodzaje śledzie i inne morskie żyjątka, na dani na ciepło i oczywiście na różne słodkości. Serdecznie zapraszam 😊. Wszystkim moim czytelnikom życzę dużo pomyślności i samych pyszności na stole w Nowym 2017 Roku ! Przepisy na Sylwestra(...)czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka

Kulinarne przygody Gatity
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 198

były krótkodystansowe i często na włączonej syrenie. Ciężko mi było zmobilizować się i ruszyć na siłownię, aerobik. Z jednej strony nie chciałam zostawiać męża z dwójką, która potrafiła dać do wiwatu, jak tylko wrócił z pracy. Z drugiej - jak ta dwójka poszła spać, to o 21-ej średnio chciało mi się wychodzić z domu... A w domu ćwiczyć nigdy(...)własnej głowie i poukładaniu wszystkiego na nowo. Zaczęłam jeść 4 lub 5 posiłków dziennie, dopasowanych do mojego rytmu dnia: I  ŚNIADANIE (godz. 7.00) Rano piję kawę z mlekiem bez cukru. Najczęściej jest to pierwsza i ostatnia kawa w ciągu dnia. nauczyłam się jeść śniadania w domu. Często jest to jajecznica lub kromka chleba żytniego pytlowego (od Wodnickiego

bistro mama
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 161

Lafoa Alto Adige DOC 2012 Wino pochodzi z 25 letniej winnicy położonej na wysokości 430 m n.p.m. z doskonałą ekspozycją słoneczną. Spory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter(...)koncentracją owoców. Garbniki są jeszcze dość ostre i agresywne ale wino jest jeszcze młode z czasem powinny się wygładzać (potencjał starzenia to około 10 lat). Podawać do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny i serów, Kupując wina z Południowego Tyrolu zwróćmy uwagę na „pieczęć” Südtirol wieńczącą butelkę. Jej obecność jest wspólnym oznaczeniem dla wszystkich win DOC Alto Adige i gwarantuje

królestwo garów
Zdrowe warzywne leczo 166

Zdrowe warzywne leczo to danie, które możemy zjeść jako oddzielny posiłek lub też podać z kaszą, ryżem albo pieczywem. Przygotowanie go zajmie nam nie więcej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Film na weekend – 3 nietypowe thrillery 133

thriller stał się moim ulubionym rodzajem filmów. Bo lubię się bać. Nadsłuchiwać trzaskających gałęzi. Czuć napięcie kiedy trzeba zapalić światło w pokoju. Zejść do piwnicy czy – nie daj Boże – zaglądać do szafy. Podskakuję i energicznie zakrywam dłońmi twarz, taki odruch obronny, ale przez palce i tak podglądam co się dzieje. Ostatnio ciężko było mi znaleźć film ciekawy(...)grała obsada wyciągnięta niczym z kalendarza na lato. Już po śnieżnobiałych uśmiecham wiedziałam, że będzie kiepskie widowisko. No i w sumie to przez przypadek trafiłam na kilka niezłych filmów. Bez szukania na siłę w internetach pod hasłem „top 100 dobrych filmów thriller”, bo ile razy mogę przejrzeć listę, z której widziałam chyba wszystko. Mam więc

Pink Envelope
Jak film na noc, to tylko thriller 148

thriller stał się moim ulubionym rodzajem filmów. Bo lubię się bać. Nadsłuchiwać trzaskających gałęzi. Czuć napięcie kiedy trzeba zapalić światło w pokoju. Zejść do piwnicy czy – nie daj Boże – zaglądać do szafy. Podskakuję i energicznie zakrywam dłońmi twarz, taki odruch obronny, ale przez palce i tak podglądam co się dzieje. Ostatnio ciężko było mi znaleźć film ciekawy(...)grała obsada wyciągnięta niczym z kalendarza na lato. Już po śnieżnobiałych uśmiecham wiedziałam, że będzie kiepskie widowisko. No i w sumie to przez przypadek trafiłam na kilka niezłych filmów. Bez szukania na siłę w internetach pod hasłem „top 100 dobrych filmów thriller”, bo ile razy mogę przejrzeć listę, z której widziałam chyba wszystko. Mam więc

Pink Envelope
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 321

ciekawszego smaku. Czy jest smaczna? Myślę, że mój mąż, który brał dokładkę trzy razy, na pewno to potwierdzi! Porcja dla czterech osób. Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki(...)Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy czosnki. Podsmażamy przez ok. 1-2 minuty i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy razem około 3-4 minuty, aż mięso zmieni kolor. Być może trzeba będzie dolać dodatkową łyżkę oleju. Gdy mięso się usmaży, dolewamy wino i gotujemy kolejne 3-4 minuty, aż większość wina odparuje. Posypujemy całość dwoma płaskimi łyżkami

Poezja smaku
Kaczka z granatem i migdałami 168

Dzisiaj propozycja pieczonej kaczki na sposób dość znacznie odbiegający od wszystkich naszych wcześniejszych przepisów. O ile kaczka sama w sobie nie jest przygotowana w jakiś nadzwyczajnie

Kulinarna Pokusa
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 142

Dokładnie miesiąc temu trafiła do mojej kuchni nowa Przyjaciółka – patelnia  Woll Szafir ze sklepu  GUSTUS Na czym polega jej nadzwyczajność? Smaży w małej ilości

Z Kuchni Do Kuchni
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 233

wybierajcie je uważnie, najlepiej zwrócić uwagę, gdzie jedzą miejscowi, wtedy macie pewność, że jedzenie będzie okej. 2) W restauracjach w Bangkoku ceny podane są często bez podatku oraz bez tzw. napiwku, pamiętajcie, że potem wszystko doliczą do rachunku ;) Zazwyczaj na dole karty jest o tym informacja. W mniejszych miastach już raczej się z tym nie spotkacie. 3) Rozglądając(...)się na ostre doznania- kuchnia tajska jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie

Czerwona Porzeczka
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 181

łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr(...)proszku do pieczenia 1 łyżka soli Nadzienie 1 200 g twarożku „Mój ulubiony” łyżka posiekanej trybuli 2 łyżeczki złotego siemienia lnianego pół małej papryczki chilli drobno posiekanej bez pestek sól i pieprz Nadzienie 2 200 g twarożku ” Mój ulubiony” 1 upieczona i obrana ze skórki czerwona papryka łyżeczka czarnuszki sól i pieprz Przygotowanie: Nadzienie

karmelowy
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 180

Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na oszukane, wegetariańskie "keftedes" . Z kaszy jaglanej i mojego ukochanego sera halloumi, doprawione świeżymi ziołami, kuminem i papryką. Upiekłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Choucroute garnie 252

Choucroute garnie oznacza mniej więcej tyle, co „udekorowana kiszona kapusta”. Teoretycznie to danie kuchni francuskiej, jednak z racji jego głównego składnika ma ono więcej wspólnego z niemiecką czy nawet polską tradycją kulinarną. Francuzi zainteresowali się kiszoną kapustą mniej więcej w połowie XVII wieku, po tym jak pod panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja(...)Lotaryngia. Natomiast wspomnianą „dekoracją” są zwykle różne rodzaje kiełbas, tradycyjnie m.in. frankfurterki, oraz różne rodzaje solonego i wędzonego mięsa (zwykle wieprzowego, np. wędzony boczek). Tym bardziej więc potrawa może wydawać się nam dość bliska. W wykwintniejszych wersjach używa się też np. mięsa z kaczki czy gęsi. Mimo wszystko choucroute garnie jest jednak dość oryginalna. Specyficzny zestaw przypraw, białe wytrawne wino

Kulinarna Pokusa