skropienie całości sokiem z cytryny. Kieliszek wina do obiadu w tym wypadku jest jak najbardziej wskazany! Chorizo to klasyka w hiszpańskiej kuchni. Kiełbasa robiona jest z grubo mielonego wieprzowego mięsa i tłuszczu, doprawiana mocno słodką i ostrą wędzoną papryką pimenton, czosnkiem, winem albo octem winnym i ziołami. Występuje w trzech odsłonach – jako kiełbasa miękka, dojrzewająca lub suszona. Czasami chorizo jest(...)podaje się na ciepło, po pokrojeniu w plastry i podsmażeniu – to jedno z najbardziej popularnych mięsnych tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy (np. do fabada asturiana, dania przypominającego naszą fasolkę po bretońsku) i jako wędlina do kanapek. W garnku podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion dashi, gałązki pietruszki, obierki
Karo in the KitchenU nołs 1 w d ōma sie tego niy robiōło, nawet żołdno ciotka tego niy znała, ale rołz moja Baba znołdła to w jaki ksiōnżce i
Chop w kuchnisobie, sporo ryzykując, że pojemnik próżniowy DAFI , nie tylko przeżył podróż do Rzymu i z powrotem ,spełniając doskonale swoją rolę...ale pragnę postawić nacisk na fakt, iż zdał egzamin BEZ użycia lodówki! Pojemniki były już na majówce z sałatką wiosenną i pastą rybno - koperkową do bułeczek . Standardowo zdały egzamin. Kolejnym eksperymentem było zrobienie przed Świetami Wielkanocnymi świeżutkich buraczków ćwikłowych(...)powiem. Idzie lato. Robi się co raz to cieplej. Taki pojemnik doskonale sprawdza się pod drzewkiem, na kocyczku, na pikniku czy na grillu! Zamarynujecie w nim dosłownie wszystko. Mięso może leżeć i leżeć w marynacie. Po upływie czasu będzie co raz to bardziej kruche i aromatyczne. Zalety same zalety. Z mojej strony był to udany zakup i polecam go wszystkim
Z Kuchni Do Kuchnizwiązku z tym wydarzeniem zapraszam dziś Was na parę słów o tym jak sobie radzić z problemem marnowania produktów spożywczych w naszych domach i jak przygotować proste danie obiadowe wykorzystując przy tym resztki, które nam pozostały z poprzedniego dnia. Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 Dla mnie, blogerki kulinarnej, która na co dzień pisze o pożywieniu i ma styczność(...)hyperFresh 0 stopni Celsjusza z obniżoną temperaturą w stosunku do temperatury panującej w całej chłodziarce zachowa ryby i mięso dłużej świeże elektroniczna regulacja temperatury: łatwe i przejrzyste ustawienie docelowej temperatury oświetlenie LED: równomierne i łagodne dla oczu oświetlenie wnętrza bez potrzeby wymiany - lodówka Siemiens KG39NAI35 - iQ500 - hyperFresh plus komora hyperFresah plus z regulacją wilgotności zachowa owoce i warzywa
Kulinarne przygody GatityNigdy w Turcji nie byłam, ani nigdy nie dane było mi skosztować oryginalnego tureckiego wypieku jakim jest pide - czyli drożdżowych łódeczek z farszem, w tym przypadku z mielonego mięsa, zwanego też turecką pizzą. Na przepis natknęłam się przypadkowo szukając w zasadzie gruzińskiego przysmaku chaczapuri, jednak mięso mielone, czarnuszka i kumin zaproponowane przez Mirabelkowy Blog przeważyło szalę i w mojej kuchni(...)wycinając zdrewniałą końcówkę. Na szerokiej patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i krótko przesmażyć, dodać paprykę, przyprawy i całość podsmażyć 1-2 minuty. Dodać mielone mięso i podsmażyć aż mięso się zarumieni. Na końcu dodać pomidora i całość poddusić aż pomidor się rozpadnie i nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić aż ostygnie. Rozgrzać piekarnik
Kocham..lubię..gotuję..Domową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu
Smakowy Rajswojej ofercie posiada cały wachlarz ciekawych gadżetów o atrakcyjnym wyglądzie. A więc... czy warto go kupić? Zacznijmy od wyglądu. Urządzenie na pierwszy rzut oka przypomina maszynkę do mielenia mięsa, jednak w dużo atrakcyjniejszej formie. Obudowa stylizowana jest na lata 50-te. Boki wykonane są z bordowego, metalicznego tworzywa, pozostałe części są z kolei beżowe lub transparentne. Składa się je bardzo(...)miseczkę. Po chwili będziemy mieli gotowy sorbet! Do tej pory próbowałam sorbetu brzoskwiniowego i bananowego z zamrożonymi markizami. Sorbety wyszły oczywiście bajecznie pyszne! Należy pamiętać, że urządzenie może pracować bez przerwy maksymalnie trzy minuty. Potem trzeba zrobić przerwę i można kontynuować produkcję. :) Maszynka co prawda pracuje dość głośno, jednak biorąc pod uwagę krótki czas pracy, nie jest to zbyt
Poranek na słodkoJak pokazują badania z kilku poprzednich lat większość Polaków spędza ostatni dzień roku w domu. Na domówkach nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Z okazji Sylwestra przygotowałam
My Chcemy Jeśćistotniejszych i mogą znacznie ułatwiać wybór odpowiednich produktów żywnościowych pod względem zaspokajania głodu. 1. Indeks sytości Indeks sytości (satiety index) to wskaźnik informujący o tym, jak sycący jest dany produkt, w czasie ok. dwóch godzin po spożyciu. Wyrażany jest w procentach, przy czym punktem odniesienia jest tu jasny chleb pszenny, dla którego indeks ten wynosi 100%. Krótko mówiąc(...)Chipsy 552 Czekolada mleczna 549 Wafle nadziewane 519 Pączki 414 Płatki śniadaniowe czekoladowe 386 Pizza mięsno-ziołowa 332 Cheeseburger 286 Frytki 270-350 Risotto z mięsem 228 Dorsz w jarzynach 120 Gołąbki z mięsem, ryżem 108 Jogurt naturalny 2% tłuszczu 60 Jabłko 46 Pomarańcza 44 Sałatka wielowarzywna z jogurtem 35 Marchew surowa 27 Ogórek 13 3. Indeks i ładunek glikemiczny
Powiedz dietom nieDishonored ze względu na dość mroczny klimat Dunwall i panującej tam zarazy nie rozpieszcza jadłospisem. Mięso z wieloryba pakowane w puszki w dość niesterylnych warunkach, węgorze w galarecie, a zwłaszcza pomysł pieczenia szczurów roznoszących plagę mogą wydawać się nieapetycznymi kuchennymi przedsięwzięciami. Na całe szczęście Corvo Attano przemierza nie tylko te zaniedbane, ciemne zaułki miasta, ale także ma okazję pojawić się(...)imprezie w rezydencji Boyle’ow czy przybytku przyjemności „Golden Cat”, gdzie znaleźć można bardziej wyrafinowane dania, a w tym morelowe tartaletki. Niestety w grze próżno szukać wskazówek co do składników, więc posłużyliśmy się tradycyjnym połączeniem – kruchego spodu z migdałami, słodkiej masy z mascarpone oraz kawałków dojrzałych moreli. Nie dziw, że te małe słodkości pojawiły się właśnie w tych
Nerds Kitchenstroje, która z rysującym się na twarzy uśmiechem i bezinteresowną pomocą stawia kropkę nad i w galińskich murach. Architektura i otoczenie tworzą pozytywną aurę, po której można by spacerować bez końca. Dziś wszystko wygląda tak, jakby było tu już od pokoleń... W Galinach znalazłam się z okazji wydarzenia #BlogiWeekend, który w zamyśle miał być "błogim weekendem" i dokładnie(...)kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin bardzo, bardzo mnie uwiodła. Z pewnością zajechałabym tam od tak, nawet specjalnie zbaczając z trasy, by spróbować większej ilości dań tworzonych w tamtejszej kuchni. Wielkie ukłony w stronę Szefa Kuchni
Sajkofanka smakupszenny, słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela, przez(...)ręką samo ciasto zachowuje się nadzwyczaj przyjemnie- jest zwarte i ciężkie, ale elastyczne i puszyste jednocześnie. Gotowe ciasto poddajemy procesowi wyrastania dwa razy- po pierwszym zagnieceniu dałam mu odpocząć około 30-40 minut w ciepłym, ustawionym na 50⁰C piekarniku, przykryte folią spożywczą. Ciasto podwoiło za ten czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka
Karo in the KitchenDzisiaj przedstawię prosty sos, który jest podstawą w niejednej potrawie. Wykorzystywany jest do wszelkiego rodzaju zapiekanek, potraw z warzyw i mięsa, stanowi bazę dań tego typu i zwiększa ich walory smakowe. Składniki: 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Na małym ogniu roztapiamy masło - mieszając drewnianą łyżką(...)parze, ale ostatnio trochę rzadko gotuję na parze 10. Czego nigdy nie zjesz? Nic mi nie przychodzi do głowy - w życiu chciałabym być otwarta na wszelkie nowe smaki 11. Bez czego nie możesz się obejść w kuchni - bez dobrego noża
psgotujemyDziś znów zabieram Was do południowej Tajlandii – regionu dobrze znanego turystom ze względu na wspaniałe, rozległe plaże i rajskie wysepki, ciągnące się od Phuket po
Ostra na SłodkoSycące i pachnące przyprawami wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera, które pokocha również każdy miłośnik tradycyjnego hamburgera. Co zamiast fast food – wegetariańskie burgery z
Niedzielny kucharz